"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2004. március 6., szombat

ÉREMESŐ


A Petőfi él! és az Ezer vers egy nap alatt rendezvény legjobbjai Budapesten A múlt hét végén a vajdasági iskolák és óvodák képviselői és a szavalók, összesen negyvenen, megérkeztek Budapestre.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban irodalmi óra keretében megismerkedtek Petőfi Sándor életútjával, a költészetét bemutató, világszínvonalú állandó kiállítás anyagával. Ugyanott megnézték a Balassi Bálint jubileumi emlékkiállítást.A Kossuth-teremben a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület képviselői kezdték a gálaműsort. Fellépett Szarka Ákos,Miljković Tamara, Böröc Renáta, Raffai Ágnes, Simonyi Lili, Kasza Zsanett, Pál Ágnes és Fekete Ágnes egy-egy verssel és prózával, vezetőjük Barta Julianna volt.
Az oromi Tukacs Lénárd megzenésített Petőfi-verseket adott elő fuvolán.
Az adai Tóth Dorottya, Bartók Helga, Csömöre Angéla, Renkó Ágnes, Lehóczki Szabolcs következtek, tanáruk Bíró Albert Erzsébet. A topolyaiakat Drobina Laura ésZubán Ernesztina, Kemény Péter Irén tanárnő neveltjei képviselték.
A szilágyi Cétényi Emma, Horváth Tímea és Hallai Hajnalka, valamint a végvári Székelykevéről pedig Szablyov Szilvia, Gyuris Szilárd jeleskedett. Bada István külön megdicsérte Binec Magdolna tanárnőt, aki minden irodalmi táborba olyan jól felkészült tanulót küldött, hogy az utána is jól szerepelt.
Április 15-én Bajmokon, a 34. MIRK keretében bemutatkoznak a Petőfi él! versismereti vetélkedő 25 Petőfi-verset ismerő legjobb iskolai képviselői. A jutalom megint egy magyarországi kirándulás lesz. Természetesen csak akkor, ha -- mint ez alkalommal is -- támogatják azt a Határon Túli Magyarok Hivatala, az Illyés Közalapítvány, az Oktatási Minisztérium, a Pro Hungaris Kulturális Értékközvetítő Alapítvány, amely 2500 ajándék könyvet adott, valamint a szabadkai önkormányzat, amelynek művelődési titkára, Lovas Ildikó, társasgépkocsiról gondoskodott a felejthetetlen kétnapos kirándulásra.
A vetélkedőn vette át a kishegyesi Ady Endre iskola képviselője, Sipos Ágnes tanárnő az Ezer vers egy nap alatt nagyserlegét, amelyet a tavalyi rendezvényen nyertek, amikor mintegy 30 000 verset mondtak el a vajdasági és magyarországi iskolákban.
Bajmokon várják az idei Petőfi él! versenyzőit és az Ezer vers egy nap alatt rendezvény eredményeit. Mivel április 11-e éppen húsvét napja, így már előtte sor kerülhet az ezer vers elmondására. Ehhez csak két csomag A4-es fehér lap kell, hogy a részvevők leírhassák legkedvesebb verseiket, ebben segíthetnek a szülők, a nagyszülők és a verskedvelő felnőttek is.
A pesti gála minden részvevője megkapta a Világszövetség és az FFKK aranyérmét és a díszoklevelet. Ez egy kicsit kárpótlás azokért a második és különdíjakért, melyeket a vajdasági versmondók az előbbi országos vetélkedőn kaptak, habár lóhosszal jobbak voltak a hazai részvevőknél. Ezt a szervezők is elismerték, de nem engedték meg, nem engedhették meg maguknak, hogy elismerjék, hogy a délvidékiek jobbak.
A befejezéskor az oromi Kovács Erzsébet magyartanárnő a vajdaságiak nevében gratulált Bada Johannának, aki az irodalmi táborok és vetélkedők, a MIRK-ek szervezéséért megkapta a Magyar Kultúra Lovagja címet.
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2004/mar/06/main.php?l=kozeletunk3.htm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...