"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. január 30., kedd

A TANYAVILÁG EMLÉKEI


Bemutatták Fodor Pál Egy paraszt naplója című helytörténeti jellegű kötetét
Több mint százan sereglettek össze szombaton a kishegyesi iskola ebédlőtermében Fodor Pál legújabb helytörténeti jellegű kötetének bemutatójára. A könyvbemutatót a könyvtár szervezte, s a szerzőt, valamint a könyv recenzensét, Vígh Rudolfot, a kiadót, dr. Matisa Lászlót és Varga Géza magisztert, a tanyavilág jó ismerőjét Szöllősi Vörös Julianna, a könyvtár igazgatója üdvözölte, valamint a szépszámú közönséget is, hisz nem túl gyakori, hogy ennyien megjelennek egy könyv bemutatóján.
Fodor Pálnak ez a kötete is, akárcsak a korábbiak, annak ellenére, hogy családja, őseinek életét mutatja be, helytörténeti jellegű. Ahogyan Vígh Rudolf, a könyv recenzense fogalmazott, a szerzőnek ezek a munkái mindenképpen jó adalékok, vagy kiindulópontok lehetnek egy monográfia megírásakor. Fodor elsősorban a tanyavilág életét taglalja s mint mondta, jó lenne, ha valaki felvállalná az iparosok ténykedésének feltérképezését, mert vesznek az emlékek, viszont az említettek igen jelentős réteget képviseltek egykor a településen.
Dr. Matisa László a tanyai élet emlékeit idézve elmondta, hogy eszébe jut Mese Péter bácsi, mert mint gyerekek mindig azt várták, hogy jöjjön az eső, mert olyankor Péter bácsi mindig mesélt nekik. A tanyavilág, mint mondta, jó útravalót adott mindenkinek ahhoz, hogy megállja a helyét a világban, de ahhoz is, hogy mindannyian ragaszkodjanak ehhez a vidékhez.
A szerző köszönetet mondott a szépszámú közönségnek. Mint hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy legalább az emlékekben megmaradjon egy letűnt világ. Mint mondta, a naplójegyzetek a 20. század elejének minden parasztgazdája történetét mesélik el, hisz többségük ugyanazokkal a gondokkal, bajokkal találta szembe magát. A kishegyesi tanyavilág jó ismerője, Varga Géza magiszter elmondta, hogy a tanyák története 200 éves múltra tekint vissza, a 18. század végén akkor létesültek, amikor a jobbágyok felszabadultak, és jobbágytelkeket kaptak, rendszerint messze a falutól, s mivel a faluból nem lehetett megművelni a mesze levő földet, tanyát építettek. A tanyák fénykora a 19. század végétől a 20. század közepéig tartott. Kishegyes határában több mint 300 tanya volt, a II. világháborút követően azonban megkezdődött pusztulásuk a nagybirtokok terjeszkedése miatt is, de azért is, mert elmaradt a szilárd utak és a villanyhálózat kiépítése a tanyavilágban. Így mára már csak 15-20 működő tanya van a falu határában.

2007. január 29., hétfő

DECEMBER - JANUÁR


  • A téli szünet december 22-én kezdődött és január 15-ig tartott.
  • December  28-án bizonyítvány- és csomagosztás volt tanulóink részére.
  • Január 26-án Szent Száva napi ünnepség volt iskolánk tornatermében. Jovan Kezan atya és Brasnyó Ferenc atya jelenlétével növelte az ünnepi műsor színvonalát, amelyet tanulóink készítettek. 

2007. január 18., csütörtök

MÁRIS VANNAK EREDMÉNYEK!


Fogadás a sikeres fiatal sportolók tiszteletére
Egykoron, a múlt század 50-es éveiben már működött bírkózó egyesület Kishegyesen és Bácsfeketehegyen is, voltak is figyelemre méltó eredményeik az akkori sportolóknak, mégis megszűnt az egyesület. A mostani klub alig több mint egy éve, 2005 őszén alakult, amikor külföldön dolgozó honfitársaink birkózószőnyegeket ajándékoztak a községnek. Ekkor kezdett el birkózni több helybeli kisgyermek, azóta már versenyeken is felléptek, sőt érmeket, serlegeket és okleveleket szereztek. Szügyi István kishegyesi polgármester kedden délután fogadást rendezett a fiatal birkózók részére.
A közel ötven kisgyermek Sebők István edző vezetésével nem ment üres kézzel a fogadásra. Egy hatalmas serleget, egyik trófeájukat vitték el ajándékba Szügyi István polgármesternek és Pál Károlynak, a képviselő-testület elnökének. A polgármester megköszönte az ajándékot, és megígérte, hogy megőrzik azt, és további sikereket kívánt a fiatal sportolóknak. Sebők edző ezek után felsorolta, mely versenyeken vettek részt határon innen és túl, valamint hogy milyen díjakat hoztak haza, milyen helyezéseket értek el. Elmondta azt is, hogy sok jó versenyző van, és csak a tapasztalat hiányzott sok esetben a még jobb eredményekhez. Szerinte a siker záloga egyedül a munka, ezután pedig még többet kell dolgozni, hiszen a legyőzött ellenfelek is azért edzenek, hogy visszavágjanak a vereségért. A sport győzelmekből és vereségekből áll, de figyelmeztette a gyerekeket arra, hogy a legfontosabb a tanulás, valamint biztosította őket arról, hogy az egyesület mindenben igyekszik majd segíteni haladásukat. Az idén még több versenyen való részvételt helyezett kilátásba, márciusban Bácsfeketehegyen, áprilisban Horvátországban, májusban Magyarországon mutatkoznak be a fiatal birkózók.
Hallgató Sándor, a klub elnöke megköszönte a támogatást azoknak, akik hozzájárultak az eddig elért eredményekhez. Sikertörténetnek nevezte azt, amit a fiatal birkózók ilyen rövid idő alatt el tudtak érni. Mint mondta, ez arra tanítja őket, hogy az élet egyéb területein merni kell vállalni esetenként a bizonytalant is, mert az hozhat előrehaladást.

2007. január 17., szerda

A FALU ELSŐ VILLANYRENDŐRE

Régóta gond Kishegyesen, hogy az iskola bejárata a forgalmas út közvetlen közelében található. Mivel gyakran történtek balesetek a település központjában, egy ideje már a reggeli órákban iskolakezdés idején rendőr ügyelt a forgalomra. Hétfőn délután felszerelték a település első villanyrendőrét, így a jövőben feltehetően a forgalom valamennyi résztvevője figyelmesebben, körültekintőbben közlekedik.

2007. január 3., szerda

ANGYAL SZÁLLT LE KISHEGYESRE


December 23-án a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános iskola tornatermében jótékonysági koncertet adott a 2006. év legjobb hangja: Rúzsa Magdolna. A belépőjegyekből összegyűlt pénzt a szabadkai Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület kapta meg. Magdi színpadra lépése előtt Rúzsa Mária, Magdi édesanyja és Sipos Berta nyugalmazott pedagógus köszöntötte a közönséget, ezután az általános iskola növendékei következtek egy-egy zene-, illetve táncszámmal, fellépett Csőke Márk, Frindik Ivonn, Cékus Lenke, Perović Gordana és még mások. Az egyórás hangverseny alatt több ismert szerzeményt énekelt Magdi, azonkívül az Ördögi Angyal című CD-jéről - mellyel immár platinalemezt nyert - is válogatott néhány sikerszámnak ígérkező alkotást.
Jó érzés adni
Rúzsa Mária elmondta, hogy kora ősszel egy minimegasztárt rendeztek az iskolában, és most ezen a jótékonysági koncerten azok a gyerekek léptek fel, akik akkor egy-egy kategóriában a legjobbak lettek.
- A verseny során mindig tudtuk, hogy sokat köszönhetünk a vajdasági magyarságnak, amiért mindvégig mellettünk voltak. Úgy érzem, hogy ez a legszebb módja annak, hogy viszonozzuk a szeretetüket. A hangverseny teljes bevételét a diákok megsegítésére szánjuk, és lehet, hogy ezzel egy újabb tehetség kibontakozását segítjük elő. Nagyon jó érzés adni, ám jó lenne még többet adni.
Hogy miért épp a KODDE-ra esett a választásuk? Mária elmondta: azért, mert annak idején Magdit is ez a diáksegélyező támogatta. A jótékonysági koncertre mintegy 300-an váltottak jegyet, noha ennél jóval nagyobb számú közönségre számítottak, de így szép összeg gyűlt össze a szabadkai diáksegélyező egyesület számára: 51 266 dinár.
,,Maradandót szeretnék alkotni”
Rúzsa Magdi a hangverseny után fáradhatatlanul osztogatta aláírását a rajongóinak, majd azt követően készségesen válaszolt néhány kérdésünkre is. Az Ördögi Angyal c. CD-lemezen augusztus vége óta dolgoznak, több zeneszámnál a dalszövegírásba is besegített, és az egyik dal teljesen az ő munkája.
- Nagy tempóban kellett dolgozni, mert szorított az idő, és elég nehéz volt, mert három napot tudtam stúdióban tölteni, a többi napokon pedig koncerteztem. Szerencsés vagyok, mert olyan kiadót sikerült találnom, amellyel nagyon könnyen ki tudtam jönni, nekik is hasonló volt a stílusuk, és nem akartak rám kényszeríteni valami olyasmit, amit nem kedvelek, minden úgy sikerült, ahogy én akartam. Bármennyire feszített volt is a tempó, azt gondolom, a lemez jól sikerült.
Magdi az utóbbi időben nagyon sok jótékonysági koncerten vett részt, és tulajdonképpen csak Vajdaság maradt ki. Ez amiatt történhetett meg, mert nagyon ritkán jár haza. A december 23-i est ezt volt hivatott pótolni. Bevallása szerint most már Magyarországon és Vajdaságban is egyformán otthon érzi magát. A terveiről elmondta, hogy tovább szeretne koncertezni.
- Szeretek kis lépésekben haladni, és pillanatnyilag a koncertek megszervezésére összpontosítok. Jövőre már csak élő fellépéseket vállalok. Már a kezdetén eltökéltem ugyanis, hogy maradandót szeretnék alkotni, és ehhez is tartom magam. Ahhoz, hogy ezt elérhessem, meg kell vonni egy határt, nem szeretnék néhány év múlva eltűnni a porondról.
Végezetül Magdi elmondta, hogy a következő lemezére - mely meglepetést is tartogat - még legalább egy évet kell várniuk rajongóinak.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...