"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. május 31., csütörtök

SZEGEDEN JÁRTUNK


Idén májusban Kishegyes is részt vett az V. irodalmi találkozón Szegeden, melyet vajdasági gyerekek számára szerveztek. Iskolánkat 4 nyolcadikos lány képviselte: Szűcs Emese, Hajdú Zsanett, Nyírádi Klaudia és Szabó Szénia. Felkészítő tanárunk Éter Pandurcsek Bettina volt. Az ott töltött 3 nap alatt Cékus Attila tanár bácsi felügyelete alatt voltunk. Különböző rendezvényekre, előadásokra vittek vendéglátóink. Részünk volt városnézésben és toronymászásban is. A találkozó fő témája Németh István volt, különböző csoportokra osztva feldolgoztuk életét, munkásságát. Természetesen mi tudtunk legtöbbet az íróról, mivel Kishegyesen született. Nagyon jól éreztük magunkat Szegeden.

A 4 lány: Zsanett, Klaudia, Szénia és Emese

2007. május 28., hétfő

KÖRKÉRDÉS: MI VOLT A LEGSZEBB ÉLMÉNYED?


Kerekes Zsuzsanna (8.a)
Szerintem nagyon gyorsan elmúlt ez a tanév. Most nyolcadikban nagyon is összemelegedett az osztályunk. Nehéz lesz itt hagyni az iskolát. És mindenkinek elárulom: A 8. osztály könnyebb, mint a hetedik.

Bulatović Dejan (6.b)
Nagyon jó volt az idei tanév. A kedvencem volt a Gyermekhét meg a szünet. A fizikával volt egy kis gondom, mert ez új tantárgy az idén, de mindent meg lehet szokni…

Perović Gordana (5.b)
Az ötödik osztály elég nehéz. Furcsa volt a sok új tantárgy, és az is, hogy minden tantárgyat más tanít. Tetszett, érdekes volt a vándorlás az egyik teremből a másikba. Nagyon sok új barátot szereztem. Már nagyon várom a hatodik osztályt is.

Miljković Tamara és Csordás Boglárka (7.a)
Nekünk aránylag jó volt ez a tanév. Sokat buliztunk, de azért tanultunk is néha... Kicsit rossz érzés, hogy még csak egy évig járunk ebbe a suliba, és utána elválnak útjaink. Most mi búcsúztatunk, de jövőre már bennünket fognak... Ebbe belegondolni is fura...
Kormos Beáta (8.b)

2007. május 27., vasárnap

BÉKÉSSZENTANDRÁSON


Május 24-26-ig iskolánk leány kézilabdacsapata és fiú fociválogatottja a békésszentandrási Hunyadi-napra volt hivatalos. A három nap minden részt vevőnek szép emlék marad, hiszen testvériskolánk diákjai, tanárai mindent megtettek azért, hogy jól érezzük magunkat. 

2007. május 24., csütörtök

VONÓSFESZTIVÁL


2007. május 24-én Dudás Virág Ervin Sremska Mitrovicán a Vonósok Fesztiválján 1. helyezést ért el.

2007. május 23., szerda

A BALLAGÓK


2007. június 1-jén ballagnak a nyolcadikosok. Pénteken délután 17 órakor kezdődik a műsor a színházteremben.
            
              8.a
„Útjaink százfelé válnak,
De szívünk egy célért dobog.
Nekivágunk a küzdelmes mának,
És épít karunk egy szebb holnapot.”
                        (Arany János)

Osztályfőnök: Magó F. Emese
Tanító néni: Brasnyó Gyöngyi

  1. Bacsó Aurél
  2. Bakorek Szabolcs
  3. Berec Zalán
  4. Csabai Róbert
  5. Feró Hajnalka
  6. Hajdú Zsanett
  7. Homogyi Szilárd
  8. Horváth Viktor
  9. Kara Zoltán
  10. Kerekes Zsuzsanna
  11. Kerepes Zsolt
  12. Keszeg Andrea
  13. Kovalcsik Anna
  14. Krizsák Daniella
  15. Kurnyák Adrián
  16. Morel Arnold
  17. Nyírádi Klaudia
  18. Szabó Miklós
  19. Szűcs Emese
  20. Stepanov Igor
  21. Szvoreny Valentin
  22. Tóth Tihamér
  23. Vass Szabolcs
  24. Virág Tamás 
               8.b.
 „Eddig csak álmodtunk,
terveztünk  még,
most valóra válhat
minden ami szép.
Az élet, a munka
tárt karokkal vár,
s hogy szép lesz-e,
csak rajtunk áll.”
                        (Szabó Pál)

Osztályfőnök: Török Süli Jolán
Tanító néni: Csáki Hargita

  1. Ács Karolina
  2. Barcsik Áron
  3. Berkes Tibor
  4. Brezovszki Anasztázia
  5. Csernik Miklós
  6. Csőke Attila
  7. Dudás Henrietta
  8. Gulyás Deniel
  9. Hegedűs Rajmond
  10. Herbut Krisztina
  11. Klać Oliver
  12. Kormos Beáta
  13. Kratok René
  14. Kratok Richárd
  15. Lőrik Boglárka
  16. Özvegy Erik
  17. Petri Annamária
  18. Sáfrány Enikő
  19. Szabó Krisztina
  20. Szabó Szénia
  21. Szikora Sarolta
  22. Szilágyi József
  23. Szőke J. Árpád
  24. Szűgyi Dávid
  25. Tóth István
  26. Varga Ágnes
  27. Vörös Sándor
  28. Vulević Snežana 
8. osztály 
„Induljunk vígan és remélve
a boldog, szép jövő elébe,
mienk a hely a nap alatt,
míg szívünk bátor és szabad!”
                        (Juhász Gyula)

Osztályfőnök: Tóth Erzsébet

  1. Balázs Rudolf
  2. Győri Valentina
  3. Mondom Attila
  4. Keresztúri László

2007. május 22., kedd

ATLÉTIKÁBAN IS JÓK VAGYUNK!


2007. május 22-én Szabadkán a körzeti atlétika versenyen a következő eredmény született:
Özvegy Erik 1. hely magasugrásban
Vass Szabolcs 3. hely 100m futásban
Tóth István 3. hely 300m futásban

2007. május 21., hétfő

SIKER!


A magyarországi „Igazgyöngy” Alapítvány és az Észak Bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete fogalmazási pályázatot hirdetett az emberi kapcsolatokról, egymás elfogadásáról. Diákjaink a következő eredményt érték el:
Sípos Ákos (7.b) 1. hely
Huszka Henrietta (7.b) 2. hely
Tóth  József  (5. osztály) 2. hely
Lőrik Boglárka (8.b) 4. hely
Vass Nikita (5. osztály) 6. hely

2007. május 19., szombat

TÁNCVIZSGA


    A kishegyesi általános iskola nyolcadik osztályos tanulói 2007. 05. 18-án az  esti  órákban  mutatták  be a klasszikus tánc terén szerzett friss tudásukat.
    Pár hónap kemény munka gyümölcseként 18 klasszikus tánccal kápráztattuk el a vendégeket. A hagyományos táncokon kívül bemutattunk egy-két újabb keletű táncot is. Természetesen a közönség tapsvihara is rengeteget segített, de a fáradságos munka hozta meg igazán az eredményt. S mindannyian le is tettük a vizsgát.
    A vizsga szüneteiben a hangulat egyszerűen fergeteges volt; egyaránt fiatal és öreg a táncparkett ördögévé vált, s együtt ropták a táncokat.
    Ahogy már említettem, minden társammal együtt sikeresen jól teljesítettünk; külön elismerés a bálkirálynőnek: Nyírádi Klaudiának és a bálkirálynak: Tóth Tihamérnak.
    Szeretném minden nyolcadikos táncoslábú nevében megköszönni Milo Emíliának, a tánctanárnőnknek a fáradságos munkáját. Nem mindig volt egyszerű dolga velünk.
     S gratulálunk minden nyolcadikos tanulónak az alapfokú tánciskola elvégzéséért!
Szabó Krisztina 8.b

2007. május 18., péntek

ÁMV


Huszonnyolc vajdasági általános iskola képviseltette magát az általános iskolások immár hatodik alkalommal megrendezett művészeti vetélkedőjén, azaz az ÁMV-n, amelyet idén is a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában rendeztek meg. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete e versenyén díjazottak névsorát folytatásokban közöltük.
Képzőművészet: az1-2. osztályosok csoportjában első Besnyi Botond, Szabadka, második Jenei Dorina, Szabadka, harmadik László Roland, Szabadka. A harmadik-negyedik osztályosoknál első Horvát Beáta, Szabadka, második Erdélyi Klaudia, Oromhegyes, harmadik Kovács Klaudia, Szabadka. Ötödik-hatodik osztály: a legjobb Varga Bálint, Temerin, őt követi a rangsorban Mucsi Gergely, Szabadka, harmadik Faragó Renáta, Csantavér. Hetedik-nyolcadik osztályosok: első helyezett Birgermajer Andrea, Szabadka, második Vass Szabolcs, Kishegyes, harmadik Varga Natália, Királyhalom.
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2007/05/18/main.php?l=b11.htm

KIRÁNDULTUNK


Iskolánk 2. osztályos tanulói Szabadkára kirándultak, ellátogatták Palicsra és Zobnaticára is.
Az 5. osztályosok az Ezüst Tavat nézték meg a kiránduláson, a hetedikesek pedig a resavai cseppkőbarlangba és Oplenacra látogattak el. 

2007. május 17., csütörtök

Zenedések sikere országos és nemzetközi versenyen


Idén Versecen került megszervezésre a szerbiai zene- és balettiskolák fesztiválja, melyet évente tartanak más-más városban, és ez volt az 51. Három évvel ezelőtt a topolyai zenede volt a házigazdája az egyhetes rendezvénynek, amikor is 75 zeneiskolát fogadott, és 1800 fős közönséget. A topolyai zeneiskola akkor is összesítésben I. díjat szerzett, és most is kimagasló eredményt ért el, összesítésben 95 ponttal szintén I. díjat. Egyénenként is kiválóan szerepeltek a zenede növendékei, Papp Orsolya zongora szakos, Csőke András tanítványa, Dudás Virág Ervin hegedű szakos, Gál József növendéke és Perić Milena harmonika szakos tanuló, Vas Katalin tanítványa I., Nemes Aranka szólóénekes Nánási Helga tanítványa pedig II. díjjal tért haza.
A topolyai zenedések részt vettek a 32. Nemzetközi Harmonika Fesztiválon is Pulán, ahol Finnországtól Kínáig szinte minden ország képviseltette magát. A jeles szakemberekből álló zsűri, a német Stefan Hippe, a cseh Ladislav Horák, a horvát Volodimir Balyk, Sanja Drakulić és a boszniai Alma Flammersberger Milena Perić harmonikajátékát 81,35 ponttal díjazta, ami a II. helyezést jelentette számára. Ott voltak azonban a zeneiskola növendékei Leskovacon is, az országos gitárversenyen, ahonnan Dudás Krisztián II. osztályos növendék, Petar Milović tanítványa I. díjjal tért haza.
A topolyai zenede növendékeire még vár néhány verseny a tanév végéig, többek között az országos hegedűverseny Mitrovicán, és a fiatal tehetségek versenye Belgrádban, ahol jelen lesznek a hegedű, harmonika, zongora és gitár szakosok is.
                                               

2007. május 16., szerda

RAJZOLD LE A CSALÁDOD!


A családok világnapja alkalmából hétfőn délután a KINCSE, a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete rajzműhelyt szervezett a gyerekek számára Rajzold le a családodat címmel. A műhelymunkában készült rajzokat a központban levő áruház kirakatában fogják kiállítani. 

KÉT DÍJ


Figyelemre méltó eredmények az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén
Huszonnyolc vajdasági oktatási intézmény képviseltette magát az általános iskolások immár hatodik alkalommal megrendezett művészeti vetélkedőjén, azaz az ÁMV-n, amelyet idén is a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában rendeztek meg. Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete e versenyén díjazottak névsorát a napokban folytatásokban közöljük.
Fogalmazás: a 3-4.osztályosok csoportjában első díjas Péter Lea (Óbecse), második helyezett Vukov Anita (Óbecse), harmadik pedig Cvijin Blanka (Szabadka). Az 5-6. osztályosoknál 1. Varga Dalma (Szabadka), 2. Gyarmat Judit (Ada), 3. Budincsevity Brigitta (Szabadka). A 7-8.osztály esetében 1. Beretka Judit (Óbecse), 2. Seregély Orsolya (Csantavér), 3.Povázsánszki Csilla (Kishegyes).
Versírás: az 5-6.osztályos korcsoportban 3. Kovács Ramóna (Bácsfeketehegy). A 7-8.osztályosoknál 1. Nagy Norbert (Ada). 2. Pintér Elvira (Szabadka) 3. Zsótér Szabolcs(Törökfalu).
Színjátszás: 1. Majsai Úti Á. I., Szabadka, 2. Miroslav Antić Á. I., Palics, 3. Néphősök Á. I., Csantavér.
Ének: az 1-2.osztályoknál 1. Hernyák Kata (Szabadka). 2. Mező Szabina (Temerin), a 3-4. osztályos korcsoportban 1. a Sóti BoglárkaBontovics VirágHarmath Orsolya alkotta énekcsoport (Tótfalu) 2. Vuleković Sonja (Szabadka). Az 5-6. osztályosoknál.1. Muhi Dániel (Muzslya). 2. Tóth Kata (Ada), 3. Urbán Heléna (Ada), 7-8. osztályosok.: 1. Fábián Mónika (Hajdújárás), 2. Kisfügedi Flóra (Oromhegyes) 3. Sándor Enikő (Muzslya). 3. Bognár Boglárka (Ada).
Versmondás az 1-2.osztály korcsoportjában. 1. Mányi Heléna (Szabadka), 2. Némedi Emese (Szabadka), 3. Zvekán Andrea (Pacsér), 3. Fodor Ákos (Szabadka).a 3-4.osztály esetében:.1.Tót Diana, (Szabadka) 2. Apró Alekszandra ( Oromhegyes) 3. Jaksa Teodóra (Muzslya) 3. Makai Kitti (Szabadka).Versmondás 5-6.osztályosok: 1. Bodó Sarolta(Szabadka), 2. Gyarmat Judit.(Ada), 3. Pásztor Dániel (.Bácsfeketehegy), A 7-8.osztályosok csoportjában.1. Farkas Beatrix (Bácsfeketehegy), 2. Miljković Tamara (Kishegyes), 3.Angeli Tímea ( Szabadka).
Prózamondás az 1-2.osztály kategóriájában: 1. Bicók Tímea (Muzslya), a 3-4.osztályosoknál.1. Veréb Ervin (Csantavér), 2.Restás Dávid (Muzslya), az 5-6.osztályosok esetében.1. Pálfi Dávid ( Szabadka), 2. Gulyás Márta (Ada).3.Bognár Szabolcs ( Oromhegyes), 7-8.osztályosik csoportjában. 1.Szarka Ákos (Bácsfeketehegy). 2. Budánovity Szintia ( Csantavér)3. Ágó Mónika ( Szabadka).
Szépbeszéd: 1. Gazafi Anita (Királyhalom), 2. Szalma B.Tímea. ( Szabadka) , 3. Pál Annamária (.Szabadka).
A díjazott diákok a következő vajdasági iskolák tanulói: J. J. Zmaj, Đuro Salaj, Ivan Goran Kovačić, Jovan Mikic, Október 10-e, Majsai úti (Szabadka). Cseh Károly (Ada és Törökfalu), Nikola Durković (Bácsfeketehegy), Ady Endre (Kishegyes), Szervó Mihály (Muzslya), Néphősök (Csantavér), Kis Ferenc (Oromhegyes és Tóthfalu), Petőfi Sándor (Hajdújárás és Királyhalom), Petőfi Sándor (Óbecse), Miroslav Antić (Palics), Kókai Imre (Temerin), Mosa Pijade (Pacsér).

2007. május 15., kedd

FESZTIVÁLON


A Zeneiskolák Fesztiválján Versecen tanulóink a következő eredményt érték el:
Dudás Virág Ervin – hegedű 1. hely
Papp Orsolya - zongora 1. hely

2007. május 13., vasárnap

VI. ÁMV EREDMÉNYEI

FOGALMAZÁSÍRÁS:
7.-8. osztály:
III. hely: Povázsánszki Csilla
VERSMONDÁS:
7.-8. osztály:
II. hely: Miljković Tamara

2007. május 12., szombat

AHOL A GYEREK IS MŰVÉSZ


Péntek délelőtt nyitották meg az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét a szabadkai Majsai Úti Általános Iskolában. A szervezők, az Észak-bácskai Pedagógusok Egyesülete nevébenDe Negri Ibolya köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy jelentős eredménynek tekinthető, hogy a nehezen rajtoló verseny immár támogatásokban részesül, és hogy az idén már 12 csoport küzd meg a színjátszás kategóriájában, ami nagy előrelépés az előző évekhez viszonyítva. Az önkormányzat képviseletében felszólaló Kucsera Géza polgármester örömét fejezte ki, hogy újra gyermekek közé térhet meg, és hogy megint élvezheti a kollégák társaságát, akik mindent megtesznek azért, hogy diákjaik minél több sikerélménnyel távozzanak a rangos versengésről. Az Oktatási és Sportminisztérium részéről Fehérvári Magda tanácsos méltatta a rendezvényt, megemlítve, hogy a minisztérium ebben az évben is beiktatta naptárába az ÁMV-t, ami azt is jelenti, hogy szakmailag elismerték, és az itt szerzett pontok is beszámítanak a felvételi pontszámokba.
A 6. ÁMV kétnapos, 314 diák mérettetik meg rajta 28 vajdasági általános iskolából, képzőművészet, vers- és fogalmazásírás, versmondás, prózamondás-szépbeszéd, szólóének, valamint színjátszás kategóriákban. A vetélkedő gyermekek többek között Temerinből, Tóthfaluból, Muzslyáról, Oromhegyesről, Csantavérről, Bácsfeketehegyről, Hajdújárásról, Királyhalomról, Adáról, Óbecséről, Bajmokról, Palicsról, Törökfaluból, Kishegyesről és természetesen Szabadkáról érkeztek a versenyre. A megnyitó ünnepség két nagy egyéniség jubileuma köré fonódott, a házigazda iskola tanulói Kodály gyűjteményéből énekeltek népdalokat, valamint Lányi Ernő egyik szerzeményét adták elő. Felléptek a Tornado Tánciskola növendékei is.

2007. május 9., szerda

RTS-KROS


Pénteken az oktatásügyi minisztérium rendelete alapján a kishegyesi község iskolái is megszervezik a diákok mezei futóversenyét. A három iskola mintegy 1200 diákja a Građa-Mont fémipari gyár körüli terepen fut, a legkisebbek mindössze 200, a legidősebbek pedig 1000 métert. A sorrendben 17. futóversenyt a minisztérium és a Szerbiai Rádió Televízió szervezi.

2007. május 5., szombat

22. SZÓLJ, SÍP, SZÓLJ!


Szombaton, május 5-én megtartottuk a 22. Szólj, síp, szólj! népzenei vetélkedőt az Újvidéki Rádióban. A szervezők a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, az Újvidéki Rádió és a Vass Lajos Népzenei Szövetség, idén első ízben csatlakozott a szervezőkhöz a Kóta is, amit örömmel fogadtunk. 

90 műsorszámot hallgatott végig a zsűri, eddig ez volt a legtömegesebb, már szinte maratoni vetélkedőnk. Több, mint 450 résztvevő érkezett Vajdaság egész területéről. A verseny után igencsak elégedettek voltak a gyerekek, mivel nagyon sok oklevelet kiosztott a zsűri a fellépők összeállításait rögzítjük, és az Újvidéki Rádió részletekben sugározza különböző műsoraiban. 
A bírálóbizottság tagjai voltak: Bodor Anikó, népzenekutató Zentáról, dr. Gerzanics Mária, népzenekutató a Kóta képviseletében, Ivánovics Tünde, előadóművész-népdaltanár Szegedről, Fábri Géza kobzos, Szegedről, Borsi Ferenc, citeraoktató Budapestről, Kelemen Zsolt brácsás, a topolyai Csalóka együttes tagja. Idén volt kerek 20 esztendeje, hogy Ivánovics Tünde is ugyanezen a népzenei vetélkedőn először megmérettetett. A vetélkedőn az általános iskolások mérik össze népzenei jártasságukat különböző kategóriákban és korcsoportokban. A vetélkedőből nőtt ki a Kőketánc énekes népi játék és néptánc vetélkedő, amit május 19-én tartunk Óbecsén, immár 11. alkalommal. 

Szabó Gabriella, a vetélkedõ főszervezője 

Díjazottak: 
ARANY OKLEVÉL – KÓTA kiválóan megfelelt:
- Énekszólisták és kettősök – A,B és C korcsoport:
Povázsánszki Csilla és Csőke Andrea, Petőfi Sándor ME, Kishegyes, f.p. Patyerek Orsolya 
- Énekcsoportok-alsós, felsős,vegyes korcsoport:
Szajkó énekcsoport, Petőfi Sándor ME, Kishegyes, f.p. Patyerek Orsolya

2007. május 3., csütörtök

FÖLD-NAPI NAGYTAKARÍTÁS


A kishegyesi fiatalok a Föld napja alkalmából ismét sikeres szemétgyűjtési akciót szerveztek - Környezetvédelmi szempontból a Krivaja jelenti a legnagyobb gondot
A falunapra való előkészületek keretében a kishegyesi fiatalok márciusban már szerveztek egy nagytakarítást a falu legforgalmasabb pontjain, s most április utolsó hétvégéjén a Föld napja jegyében megismételték akciójukat.
                                                 
A hétvégén megszervezett nagytakarításban részt vettek a helyi közösség, az iskola diákjai, a Ginko Környezetvédő Mozgalom, a cserkészcsapat, valamint a focisuli tanítványai. A fiatalok ezúttal a legforgalmasabb utakat, utcákat is takarították, négy részre osztva a falut. Akárcsak legutóbb, most is tetemes mennyiségű szemét, több mint százzsáknyi gyűlt össze, amelyet azután a kommunális vállalat munkásai szállítottak el a szeméttelepre.
A szemétgyűjtést követően a fiatalok megtekintették a Ginko Környezetvédelmi Mozgalom aktivistái által készített filmet a Krivajának a falun át folyó szakaszáról, s mint a film is ékesen bizonyította, ez a szakasz rendkívül szennyezett, s ahogyan Novák Attila, a mozgalom tagja és a film egyik készítője mondta, a folyót leginkább Topolya és az ottani vállalatok szennyezik. Tény azonban az is, hogy a folyó partján élő helybeliek sem jeleskednek a víz megóvásában, és erről a szennyvízgödrök folyóba vezetett túlfolyó csövei ékesen árulkodnak. Mint mondta, ha így folytatódik, a folyó hamarosan egy nyílt szennyvízcsatorna lesz. A filmet követően a fiatalok meghallgatták Kanyó István tanár előadását a globális felmelegedésről, amit mi sem bizonyított jobban, mint az idei tél, amikor szinte nem is volt fagy. A Föld napja alkalmából a környezetvédelmi mozgalom pályázatot hirdetett az általános iskolások körében. A fogalmazás kategóriájában egy első és három második díjat osztottak ki: az első díjat Kollár Krisztina kapta, a második díjakat pedig Csáki Edina, Hajdú Emília és Miljković Tamara, különdíjban részesült Magó Ádám. Rajz kategóriában heten kaptak elismerést.
A szemétgyűjtés és előadások után a fiatalokat jóízű babgulyás várta a piactéren, amiről ezúttal is Bíró Ákos szakácsmester gondoskodott.
Este a Hegyalja utcában a Föld-napi program keretében a budapesti Narco Polo együttes adott sikeres koncertet.
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2007/05/03/main.php?l=b19.htm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...