"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. június 26., kedd

Szent Iván-éji álom játszóház


A kishegyesi Nők Fóruma a belgrádi BCIF alapítvány támogatásával szombaton, a Hegyalja utcában, a Dombos Fest színhelyén Szent Iván-éji álom címmel játszóházat szervezett a már vakációra készülő 10-15 éves gyerekek számára. A szervezők elsődleges célja a gyerekek agresszivitásának kezelése volt, s ennek érdekében több közös játékban vettek részt, de voltak csoportmunkák is, mint az üvegfestés, az arcfestés, az üvegek gyertyával történő bevonása. A több mint száz gyerek legnagyobb örömére azonban az alkalomhoz illően megszervezték a szokásos tűzugrást, majd utána a tábortűz melletti szalonnasütést is.
                                  

2007. június 24., vasárnap

JUTALOMKIRÁNDULÁSON


2007. június 23-án tanulóink, akik szép eredményeket értek el a versenyeken jutalomkirándulásra mentek Adára. Felejthetetlen fürdőzés következett. A következő tanulók utazhattak:
ZSOLDOS SÁRA 2.b.
NYÍRÁDI LÉNA 3.a
PATYEREK RÉKA 4.a
KŐMŰVES NOÉMI 4.a
DUDÁS VIRÁG ERVIN 4.a
CSŐKE MÁRK 4.b.
PAPP ORSOLYA 5.a
GERE SZILVIA 5.a
VASS NIKITA 5.a
TÓTH JÓZSEF 5.a
KANCSÁR LARISSZA 5.b
TÓTH PETRA 5.b
SZÉKELY AMANDA 5.b
TÓTH ANASZTÁZIA 5.b
KOLLÁR KRISZTINA 6.b
KECSKÉS NATÁLIA 6.a
GAVLIK ZÉNÓ 6.a
KALMÁR EVELIN 6.b
CSÁKI EDINA 6.b
KŐMŰVES ÁRPÁD 6.b
MILJKOVIĆ TAMARA 7.a
CSŐKE ANDREA 7.a
VÍG GÉZA 7.a
MILJKOVIĆ VIKTOR 7.a
MAGÓ ÁDÁM 7.a
POVÁZSÁNSZKI CSILLA 7.b
FARAGÓ KRISZTIÁN 7.b
SÍPOS ÁKOS 7.b
HUSZKA HENRIETTA 7.b
KORMOS NOÉMI 7.b
KEREKES ZSUZSANNA 8.a
KRIZSÁK DANIELLA 8.a
KESZEG ANDREA 8.a
VASS SZABOLCS 8.a
MOREL ARNOLD 8.a
BREZOVSZKI ANASZTÁZIA 8.b
SZABÓ KRISZTINA 8.b
HERBUT KRISZTINA 8.b
BARCSIK ÁRON 8.b
GULYÁS DENIEL 8.b
KLAĆ OLIVÉR 8.b
HEGEDŰS RAJMOND 8.b
SZŐKE ÁRPÁD 8.b
SZABÓ SZÉNIA 8.b
SZŰGYI DÁVID 8.b
TÓTH ISTVÁN 8.b
CSŐKE ATTILA 8.b
KORMOS BEÁTA 8.b
LŐRIK BOGLÁRKA 8.b
                                                                   VÖRÖS SÁNDOR 8.b

2007. június 17., vasárnap

BALLAGTAK AZ ÓVODÁSOK

A nyolcadikosok búcsúzását követően újabb ballagás színhelye volt a kishegyesi színházterem. Ezúttal a nagycsoportos óvodások búcsúztak el óvodájuktól, fiatalabb társaiktól, az óvó néniktől, hogy őszre már az iskolapadban folytassák. A zsúfolásig megtelt színháztermi közönséget, a szülőket, nagyszülőket, testvéreket és ismerősöket, valamint természetesen a búcsúzó nagycsoportosokat Kőműves Gizella a Peter Pan Óvoda igazgatója köszöntötte, kiemelvén, hogy a gyerekek életében ősztől egy nagyon fontos szakasz, a tanulás ideje következik, de, mint mondta, bármelyikük bármikor visszatérhet, ha másért nem, hát azért, hogy újból hintázzon egyet. Az idén összesen 73 kisgyerek búcsúzott az óvodától, vagyis ennyien lesznek őszre elsősök. A gyerekek játékos, vidám programmal búcsúztak.

2007. június 8., péntek

HAJRÁ, EGYSÉG!


                                                Nyolc óra - munka és összefogás eredménye
A második világégést követően, a múlt század negyvenes éveiben alakult a kishegyesi Egység Sakk Klub, de előtte is szerettek itt sakkozni az emberek, és művelték is azt, csak írásbeli nyomai nem maradtak fenn annak, hogy pontosan kik és milyen eredményekkel tették azt. Azóta viszont tudjuk, hogy folyamatosan több tucatnyi tagja és játékosa van az egyesületnek. Mindig is kizárólag a helybeliekre támaszkodott a vezetőség, az itteni emberek sakkoztak a falu csapatának. A legnehezebb időszakban, a 90-es években, amikor sorra megszűntek a sportegyesületek a faluban, megszűnt a női és férfi kézilabda, a kosárlabda, az asztalitenisz és valamennyi sport, csak a labdarúgók és sakkozók maradtak fenn. A labdarúgók azért, mert arra azért mindig találtak egy kis anyagi forrást, a sakkozók viszont főképp a csapattagok fanatizmusának köszönhetik fennmaradásukat, hiszen sok esetben a saját költségükön, vagy éppen akár vonaton is, de elutaztak a csapat tagjai a mérkőzésekre. Soha, egyetlen mérkőzést sem hagytak ki, nem esett meg, hogy ne mentek volna el. Sőt, 1996-ban, a csapat történelmében először, sikerült is feljebb jutni a Szabadkai Községközi Ligából, ahol ma is versenyez a gárda. Sajnos az elkövetkező idényben már vissza is estek, nem is annyira a játékerő, mint az anyagiak hiánya miatt. Az ezredforduló után újabb fellendülés tapasztalható a kishegyesi sakkéletben, elsősorban annak köszönhetően, hogy Komáromi Sándor klubelnök vezetésével beindult a sakkiskola. Sok kisgyermek szívesen jár sakkozni, évente megszervezik az iskola bajnokságát is. A gyermekek közül néhányan már felfejlődtek arra a szintre, hogy méltón erősítik a felnőtt csapatot. Egy kishegyesi nevelésű játékos, Miljković Viktor pedig a topolyai csapatot erősíti már két éve. Nagy eredménynek számít, hogy a tavalyi bajnokság során egyszer sem talált legyőzőre a csapat, veretlenül, három döntetlen mérkőzéssel második lett a ligában a Topolya együttese mögött, amelynek csak egy döntetlen eredménye volt, természetesen az Egység ellen.
Az egyesület azonban továbbra is szűkös anyagi körülmények között kénytelen fennmaradni, a községi sportalapból csak a vidéki mérkőzések útiköltségeit fedezik, figyelemre méltó azonban, hogy az elmúlt télen a helyi közösség jóvoltából sikerült megoldani a klubhelyiség fűtését. Egy 50 éves Plamen kályhában kissé nyirkos lignittel tüzeltek, de azért meleg volt. A felszerelés is hasonló korú, sajnos már nehezen tudtak összeszedni mind a nyolc táblára a ligamérkőzésekhez még működő sakkórákat, hiszen azok közül is a legfiatalabbak vagy 30 évesek. Most azonban valami mintha mozdult volna, a község nyolc vállalkozója egy-egy sakkórát vásárolt a csapatnak! Apróság, hiszen egy óra csupán mintegy 30 euróba kerül, de kezdetnek mégis nagy lépés. Íme, a vállalkozók névsora: Građa Mont fémipari vállalat - Balać Rajko, Metal Pepi fémfeldolgozó és bőripari kellékek gyára - Maráz József, Čanox csirkevágóhíd - Fejes Csaba és Norbert, H T Kft. - Hegedűs Tibor, Aroma vegyeskereskedés - Hornyák Ágnes, Sipos vágóhíd - Sipos Imre, Agro-Kons mezőgazdasági szereléküzem - Őri Ferenc, Lim-Bad bádogos üzem - ifj. Czékus Árpád.
                                

2007. június 6., szerda

ISMERKEDÉS A KÖNYVTÁRRAL


Hagyománnyá vált Kishegyesen, hogy az év vége felé a negyedikes kisdiákok egy órát a könyvtárban töltenek, hogy megismerkedjenek használatának legfontosabb tudnivalóiról. A gyerekek ugyanis az alsó tagozatokban többnyire az iskola könyvtárát használják, és csak a felső tagozatok járnak a könyvtárba a könyvekért. Mint Szöllősi Vörös Julianna könyvtáros, a község könyvtárainak igazgatója elmondta, ez eddig sem volt szabály, és sok alsós is megfordult már a könyvtárban. A könyvtárosnő ismertette a gyerekekkel a könyvtári tagság feltételeit, a könyvek kikölcsönzésének, kikeresésének és használatának módját, majd az előadást követően a gyerekek végigböngészhették a polcokon levő sok-sok könyvet.
                                 
               A könyvtárosnő, Szűgyi Petri Gizella osztályának magyarázza a könyvtár használatának módját

2007. június 2., szombat

BALLAGÁS


2007. június 1-jén ballagtak nyolcadikosaink. Idén 7 Vuk-díjas tanulóval büszkélkedhetünk:
Hajdú Zsanett
Nyírádi Klaudia
Keszeg Andrea
Kerekes Zsuzsanna
Csőke Attila
Szőke József Árpád
Klać Olivér 
A generáció tanulója Kerekes Zsuzsanna lett. 

A Vuk-díjasokon kívül a következő tanulók kaptak külön diplomát és szép könyvcsomagot:
Barcsik Áron – angol nyelv
Gulyás Deniel – angol nyelv
Szabó Krisztina – német nyelv
Szűgyi Dávid – történelem
Tóth Tihamér – képzőművészet
Varga Ágnes – testnevelés
Herbut Krisztina - német nyelv
Csabai Róbert – zeneművészet, informatika
Hegedűs Rajmond – kémia, matematika
Szabó Szénia – magyar nyelv, biológia
Krizsák Daniella – német nyelv, képzőművészet, földrajz
Brezovszki Anasztázia – matematika, magyar nyelv
Vass Szabolcs – képzőművészet, földrajz, testnevelés
Kimagasló sport tevékenységéért Özvegy Erik dicséretben részesült.

2007. június 1., péntek

ELBALLAGTAK

Új feladatok, új kihívások következnek
Elballagtak a nyolcadikosok a kishegyesi iskolában

A hétvégén ünnepélyes keretek között elballagtak a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola idei nyolcadikos diákjai. A ballagási ünnepséget a hagyományokhoz híven ezúttal is a színházteremben rendezték meg. A végzősökhöz szólva Molnár Márta igazgatónő kihangsúlyozta, hogy ez az a pillanat, amire sokan oly régóta vártak, de valószínűleg sokakat most mégis visszahúz a szívük. Az bizonyos, hogy az iskolában eltöltött nyolc évet az emlékeiben mindenki meg fogja őrizni. A ballagással azonban legtöbbek számára nem fejeződik be semmi, sokkal inkább most következnek az új kihívások és az új feladatok, amelyeknek mindenkinek meg kell majd felelnie. Az igazgatónő ezután kiosztotta az elismeréseket azoknak a diákoknak, akik kiemelkedő eredményeket értek el a tantárgyakból szervezett különféle versenyeken, továbbá kiosztotta a Vuk-díjat hét diáknak: Szőke József Árpádnak, Klać Olivernek, Csőke Attilának, Nyírádi Klaudiának, Keszeg Andreának, Hajdú Zsanettnek és Kerekes Zsuzsannának. Az év diákja címet Kerekes Zsuzsanna kapta.
pi

Az idei kishegyesi ballagók

ISMÉT RANGOS ELISMERÉSEK


A kishegyesi gyerekek sikeres szereplése a Kőketánc nevű versenyen
Két csoportot és egy szólótáncost nevezett be az általános iskolás korosztály idei, ezúttal Óbecsén megtartott Kőketánc nevű versenyére a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, s mindkét csoport és a szólótáncos is első helyezést ért el, nagyon jó értékelést kapva.
- A kisebbek csoportja a Garagulya alsósokból áll, a Krajcárka pedig felsősökből. Ez utóbbi csoport dél-alföldi táncokat táncolt, s az egész produkciót értékelve a zsűri elismerően szólt az egész csoport színpadi mozgásáról, a viseletről, arról, hogy a gyerekek tudnak mozogni a népviseletben, tudják hordani, nem idegen tőlük. Értékelték azt is, hogy a csoportok nagyon szépen énekelnek, és a bírálóbizottságnak külön tetszett az előadás hangulata, az, hogy a gyerekek nem is a közönségnek, hanem saját maguk örömére táncoltak. Jó volt hallani, ahogyan elismerően szólnak arról, hogy amatőrök ugyan, de nagyon magas szinten művelik a néptáncot. Ebben természetesen nagyon nagy érdemük van a felkészítőknek. A Garagulyát Patyarek Orsolya és Utasi Péter készítették fel, a Krajcárkát pedig Kovács Hanna és Patyarek Csaba. Mind a négyen a felnőtt csoport, a Rizgetős együttes oszlopos tagjai. A Garagulya szatmári gyermekjátékokat és táncokat, a Krajcárka dél-alföldi táncokat, Berecz Zalán pedig magyarszentbenedeki vénest és pontozót adott elő. Fontosnak tartom megemlíteni, hogy az egyesület tagjai nagyon szép eredményt értek el a Szólj síp szólj versenyen is. Első lett a Szajkó énekcsoport, valamint az énekkettős is, de azt is meg kell említeni, hogy Linka Szabolcs, a Rizgetős tagja a KMV-n szólótáncban szintén első helyezést ért el. A Szajkó énekcsoportot is Patyarek Orsolya készítette fel - mondta Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke.
Szintén szép szakmai értékelést kapott Berecz Zalán szólótáncos.
- Produkcióját értékelve a zsűri azt mondta, nem gondolták volna, hogy amatőrként ilyen magas szinten lehet művelni ezt a műfajt. Külön elismeréssel szóltak az őt felkészítő Patyarek Csaba kiváló munkájáról. Egészen biztosan szép eséllyel indulhat majd jövőre a KMV-n - mondta az egyesület elnöke, hozzátéve, hogy a díjakat nyert együtteseket és egyéneket a búcsú hetében esedékes műsoron láthatják majd a helybeliek is, azzal, hogy a Krajcárka együttesnek valószínűleg ez lesz az utolsó fellépése, mert sokan távoznak a csoportból, középiskolába indulnak, és a felsős iskolások csoportját át kell szervezni.
A felnőtt csoporttal, a Rizgetőssel pedig arra készülnek, hogy megszerezzék a „kiváló” minősítést, aminek külön procedúrája van, és csak kétévente szervezik meg Újvidéken. Ez azt jelenti, hogy az egyesület ezúttal sem szervez évadzáró előadást, hiszen egész nyáron át dolgozni fognak, s talán csak az év vége felé tudnak majd évadzárót is tartani.
                                 
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2007/06/01/main.php?l=b19.htm

XI. KŐKETÁNC


A XI. Kőketánc vetélkedőn iskolánk néptáncosai szép eredményt értek el:
Berec Zalán szólótáncával 1. helyezett lett
Az alsósokból álló Garagulya néptánccsoport  1. helyezett lett
A felsősökből álló Krajcárka tánccsoport szintén az 1. helyen végzett.

XI. KŐKETÁNC


Az újvidéki székhelyű Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete a Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörrel közösen a becsei Városi Színházban szervezte meg május 19-én tizenegyedik alkalommal a Kőketáncot, a vajdasági óvodások és általános iskolások énekes népi játék és néptánc vetélkedőjét. 
A gyerekek nemcsak elénekelték, hanem el is játszották produkciójukat, azaz énekes népi játékokat adtak elő. „Ebből derült ki, hogy van igény egy olyan rendezvényre, ahol ezek a produkciók is versenyezhetnek, így született meg a Kőketánc. A résztvevők száma évrőlévre szaporodik, a köztudatba beékelődött a fesztivál, számon tartják, készülnek rá“, mondta Szabó Gabriella, a VMPE népzenei szakosztályának vezetője, a verseny szervezője. 
Az első két Kőketáncot Újvidéken szervezték meg, a harmadiktól azonban már városunk ad otthont a megmérettetésnek. „A Petőfi kultúrkör tatarozása miatt új helyszínen, a Városi Színházban szerveztük meg az idén a Kőketáncot. Picit féltünk attól, hogy nem fog minden zökkenőmentesen lebonyolódni, hiszen a régi hely már bejáródott az évek során, de alaptalan volt a félelmünk. Sikerült a több mint ezer résztvevőt mozgatni, időben a színpadra küldeni. Sokat köszönhetünk a kultúrkör modern- és társastánc-csoport tagjainak, akik úgy szervezésben, mint kivitelezésben is sokat segítettek, de a két iskolának is (a Közgazdasági-Kereskedelmi Középiskola és a Zdravko Gložanski Általános Iskola), az osztályaikban öltözhettek a versenyzők“, mondta Kasziba Beáta, a szervezők egyike.
          Vajdaság minden részéről érkeztek csoportok, 44 produkció került bemutatásra, amit több mint ezer fellépő adott elő. A délelőtti műsorrészben a becsei, zentai, csókai, szenttamási, péterrévei, gunarasi, adai, adorjáni, hajdújárási, zentagunarasi, martonosi és nagybecskereki gyermekek mutatkoztak be. A második részben, amely 14 órakor kezdődött, Csantavér, Szabadka, Kishegyes, Újvidék, Temerin, Feketics, Moravica, Kula, Törökbecse, Székelykeve és Topolya tánccsoportjai léptek színpadra. A csoportok négy kategóriában mérték össze tudásukat, a díjakat az énekes népi játékok, a szólótáncosok, valamint az alsós-, felsős- és vegyes néptánccsoportok között osztották ki. A produkciókat háromtagú zsűri - Bodor Anikó népzenekutató Zentáról, valamint Tóth Zoltán és Mikó Erika kalocsai néptáncpedagógusok - nézte végig.
            A szólótáncosok közül a kishegyesi Berecz Zalán és a zentai Németh Antal osztozott az első helyen, második lett a zentai Szögi Miklós. A népi játékok közül arany oklevelet a martonosi csoport kapott. Második lett a zentai, harmadik pedig a péterrévei Tiszamente Közművelődési és Népművészeti Egyesület Bogárkák csoportja. 
„Örvendetes volt a gyermekjátékokat nézni, kilenc csoport ezzel mutatkozott be, és ami a legfontosabb, fejlődést lehetett észlelni. A gyerekek tisztábban énekelnek, feszélytelenül játszanak, a felkészítő pedagógusok körültekintőbben válogatták a játékokat, a hagyományokhoz nyúlnak vissza, és nem „műjátékokat“ találnak ki. A gyermekjátékoknak azért örülünk ennyire, mert éneklés közben a hangjukat „kitakarítják“ a gyerekek“, mondta Bodor Anikó.
 Az alsós néptánckategóriában arany oklevelet a kishegyesi táncegyüttes kapott. Második lett a Kabóca csoport a péterrévei dr. Kiss Imre Művelődési Körből, míg a harmadik díj Adára került. A vegyes korcsoportban két első díjat osztott ki a zsűri, a topolyai és a horgosi táncegyüttesnek. Második lett az Aprócskák táncegyüttes a péterrévei Tiszamente Közművelődési és Népművészeti Egyesületből, a harmadik helyen pedig két csoport végzett: a Kiscimbora gyermekcsoport a becsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörből és a kulaiak. A felsősök táncvetélkedésében a kanizsai és a kishegyesi csoport győzött, második lett a szabadkai és a zentai táncegyüttes, a harmadik díjat az adai csoport érdemelte ki.
Az eredményhirdetés után a zsűri minden produkciót külön véleményezett. „Óriási fejlődést tapasztalok, hiszen tavaly is itt voltam zsűrizni. Az idén sokkal nehezebb dolgunk volt, hiszen kitűnő produkciókat láthattunk. A csoportok kitűnően fel voltak készülve, sok anyaországi csoport megirigyelhetné az itt látott produkciókat“, mondta Tóth Zoltán.
           Szabó Gabriella szervező végül kijelentette, hogy a Kőketánc nagyon fontos, mert a csoportvezetők ötleteket kapnak, kijavítják hibáikat, ezáltal pedig haladni és fejlődni tudnak a csoportok. A verseny szerinte a gyermekeknek is nagyon fontos. „Egy élmény, még ha fárasztó is, de elutaznak, kirándulnak, megnézik egymás produkcióit. Az ilyen rendezvények megerősítik a gyerekeket, látják, hogy nincsenek egyedül. A népzene, a néptánc mindig egy réteg kultúrája és az is marad. A szellemi érték pótolhatatlan“, mondta Szabó Gabriella.
Ricz Róbert
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...