"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. július 31., kedd

A legpozitívabb megmozdulások egyike


   A Dombos Fest rendezvénysorozatainak zárónapján megszervezték a II. Multietnikai Karavánt
A kishegyesi Fejlesztési Társulás a helybeli Női Fórummal, a bácsfeketehegyi Hesztia Nőszervezettel, valamint a kishegyesi helyi közösséggel, a szeghegyi montenegróiak Krstaš Egyesületével, a Peter Pan Óvodával, a roma közösség tagjaival, valamint a kishegyesi helyi közösséggel karöltve az idén másodszor is megszervezte a multietnikus karavánt.
A karaván szombaton délután Kishegyesről indult lovasfogatokkal Bácsfeketehegyre, ahol az iskolában megnyitották a Múlt képei - élet és kultúra elnevezésű fényképkiállítást. A megnyitót követően a karaván visszatért Kishegyesre a Hegyalja utcába, a Dombos Fest színhelyére, ahol a kora esti órákban a nemzeti konyhák képviselői, elsősorban a háziasszonyok adtak ízelítőt a kukoricából készített kalácsokból, süteményekből, amivel azután meg is vendégelték a karaván résztvevőit. A finomságokat a helyszínen a kemencekápolnában sütötték ki.
                                   
A rendezvény ünnepélyes megnyitóján ifj. Virág Gábor a kishegyesi helyi közösség titkára, aki a Dombos Fest nevében is üdvözölte a jelenlevőket, kiemelte, hogy a közös gondjaink csak összefogással oldhatók meg, s ennek egyik feltétele az is, hogy ne csak egymás mellett éljünk, hanem megtanuljuk az együttélést is másokkal, más kultúrákkal. Dragiša Vujović a Krstaš egyesület nevében szólt a karaván résztvevőihez, kiemelvén, hogy e kis községben számos nemzet él és ezek a nemzetek bizonyítják, hogy tudnak együtt élni egymással, tudnak tartalmas kapcsolatokat létesíteni az élet minden területén s az ifjú generációt is arra kell serkenteni, hogy ezt a hagyományt folytassa. Stevan Nikolić a Roma Nemzeti Tanács tagja, aki roma és szerb nyelven üdvözölte a résztvevőket, rámutatott, hogy másodszor van alkalma Kishegyesen részt venni ezen a rendezvényen és örömmel tölti el az, hogy a kishegyesi roma közösség milyen odaadással készül minden évben erre a rendezvényre. Mint mondta, ezzel a rendezvénnyel Kishegyes rácáfol nevére, mert naggyá válik, akire fel lehet tekinteni.
A szervezők angol nyelven köszöntötték a Hegyalja utcába látogató topolyai Toleranciatábor résztvevőit, kiemelve, hogy az amerikai Jefferson Intézet a húsz legpozitívabb szerbiai program egyikének nyilvánította s ennek alapján hozzá is járult megszervezéséhez.
A megnyitó beszédeket követően alkalmi művelődési műsort adtak a helybeli óvodások, a Csalóka népi zenekar, a Krstaš egyesület képviselői, valamint a roma közösség képviselői. A műsor végén Gordana Radulović, a Fejlesztési Társulás elnöke a színpadra szólította a társszervezők képviselőit, hogy együtt köszönjék meg a karavánon való tömeges részvételt.
                                         

2007. július 27., péntek

MULTIETNIKAI KARAVÁN


A kishegyesi községi fejlesztési társulás az amerikai Jefferson Institute, valamint az Ökumenikus Szeretetszolgálat támogatásával szombaton a Dombos Fest zárónapjának keretében megszervezi a multi etnikai karavánt, melynek részvevői 14 órakor a kishegyesi áruház elől indulnak lovasfogatokkal Bácsfeketehegyre. Ott az iskolában megnyitják A múlt képei - élet és kultúra elnevezésű fényképkiállítást. Ezt követően visszatérnek Kishegyesre és a Hegyalja utcában a résztvevők ízelítőt készítenek a magyar, szerb, montenegrói és roma kukoricaliszt alapú nemzeti ételekből. A rendezvény hivatalos megnyitója 17 óra 30-kor lesz és a tervek szerint az egybegyűlteket üdvözölni fogja Gordana Radulović, a szervező nevében, ifj Virág Gábor a kishegyesi helyi közösség titkára, valamint Stevan Nikolić a Roma Nemzeti Tanács képviselője. A beszédeket követően alkalmi művelődési műsort tartanak, amelyben fellépnek a helyi Petőfi ME, óvoda és roma közösség, valamint a topolyai Kodály MMK, és a szeghegyi Krstaš Egyesület tagjai.
                                         

2007. július 24., kedd

Hogyan szocializálni az agresszivitást?


A gyermek mindenáron el akarja nyerni a felnőttek tetszését - Kiszorítósdi, kiutálás a közösségből, az agresszivitás egyik gyakori formája - Játszóház és tanácskozás a Dombos Fest keretében megtartott családi napon
A Dombos Fest keretében hagyományosan minden évben megtartják a családi napot, amelyet ezúttal is a kishegyesi Női Fórum és nagycsaládosok egyesülete a KINCSE szervezett. A vasárnap délután játszóházzal kezdődött, amelynek keretében a gyerekek a két szervezet aktivistáinak irányításával gyurmafigurákat készítettek, különböző színű terményeket raktak üvegbe, nemezeltek, rajzoltak, ragasztottak, egyszóval akadt munka a mintegy 50-60 gyerek mindegyike számára.
                           
A szülők és pedagógusok közben egy tanácskozáson vettek részt, amelyet Maruzsenszki Erna vezetett s amelyen megjelent Krizsán Vilmos, a Vajdasági Nagycsaládosok Szövetségének elnöke is. A beszélgetés témája a mind nagyobb gondot jelentő agresszivitás kezelése volt. Az agresszivitást, mint Maruzsenszki Erna mondta, sokan nem merik vállalni, pedig az egy egyszerű, nagyon fontos emberi tulajdonság, amelyre gyakran van szüksége. Az a kérdés egyedül, hogy ezt hogyan szocializálni, hogy a gyerek ez esetben hogyan nyilvánítsa ki. A szülők előbb azt mondják gyerekeiknek, hogy ne verekedjenek, majd ha esetleg azt látják, hogy túlzottan visszahúzódóak, akkor azt, hogy védjék meg magukat. Az agresszivitás egyébként 2-3 éves korban jelentkezik, amikor nem adja oda játékait másoknak, és megpróbál harcolni azért, ami szerinte neki jár. Agresszivitásnak rendszerint azt a támadó magatartásformát nevezik, amely kárt okoz és irányulhat mások ellen és maga az egyén ellen is.
                               
Az utóbbi időben gyakran jelentkezik a kollektív agresszivitásnak az a formája, amikor egy közösség megpróbálja kiszorítani magából az egyik vagy másik egyént. Sajnos ezt a fajta agresszivitást gyakran megtűrik a vállalatokban és iskolákban is azzal indokolva, hogy a szervezet kiveti magából a nem oda valót. Az ilyen egyének nagyon nehezen tudnak védekezni és gyakran megtörténik, hogy agresszívvá válnak, ami azután ürügy a többiek számára, hogy kiközösítsék. Ezek a viselkedésformák leggyakrabban ott jelentkeznek, ahol kalap alatt támogatják az agresszivitást, ami gyakran tragédiába is torkollik (amerikai iskolai mészárlások). Mint a beszélgetésből is kiderült, az agresszivitásnak ezt a formáját néha nálunk is megtűrik, s a legnehezebb az a helyzet, amikor egyik-másik szervezet figyelmeztet egy esetre, de sem a pedagógusok, sem pedig az igazgatók nem reagálnak rá, nem tartják problémának. A szakember szerint a pedagógusoknak van az ilyen helyzet kezelésében a legfelelősségteljesebb feladatuk. Ilyenkor szoktak szociogramokat készíteni az osztályokban arról, hogy ki, vagy kik a legnépszerűbbek és természetesen kik azok, akik a legnépszerűtlenebbek. A baj rendszerint az, hogy az ilyen szociogramokat azután nem beszélik meg a gyerekekkel, azt, hogy milyen érzés kiközösítettnek lenni, mik azok a rossz tulajdonságok, amelyek a kiközösítést okozzák.
A tanácskozáson csoportmunka keretében próbáltak megoldási módozatokat találni is egy-egy konkrét esetre.
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2007/07/24/main.php?l=b19.htm
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...