"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. október 31., szerda

SZARVAS GÁBOR NYELVMŰVELŐ NAPOK

Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok
A magyar nyelv és kultúra a világhálón
    A Szarvas Gábor Nyelvművelő Napok rendezvényei az idén a magyar nyelvnek és kultúrának a világhálón való jelenlétével kapcsolatosak. A tavasszal meghirdetett nyelvi pályázat címei is ennek megfelelően alakultak: „Segítőtársam az internet” (általános iskolás kategória), „Lógok a neten” (középiskolás kategória), „Utolért az internet” (felnőtt kategória). Az általános iskolások csoportjában az óbecsei Kocsis Katarina pályaműve sikerült a legjobban (Petőfi Sándor Általános Iskola, VII. b), második lett a kishegyes Papp Orsolya (Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, V. a), harmadik pedig a martonosi Tornai Ágnes (Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola). Dicséretben részesül továbbá az adai Tóth Kata (Cseh Károly Általános Iskola, VI. c) és az oromhegyesi Erdélyi Annabella (Kis Ferenc Általános Iskola, VI. a). A középiskolások körében a következő eredmény született: I. helyezett Kiss Anett, Kosztolányi Dezső Nyelvi Gimnázium, IV. a, Szabadka, II. helyezett Kovács Terézia, Gimnázium, II. 2, Törökkanizsa, III. helyezett Kalmár Gergely, Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium III. o. A felnőtt kategóriában a zentai Varga Bertold dicséretben részesült. A bíráló bizottság dr. Molnár Csikós László, Hódi Éva, Csincsik Rózsa összetételben működött.

2007. október 27., szombat

A LEGYEK URA - mi is ott voltunk

A FORRÁS Színház
és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete
a kishegyesi színházban
OKTÓBER 27-én, szombaton 18 órai kezdettel bemutatta:
A LEGYEK URA
című színpadi játékot
GOLDING azonos című regényének motívumait felhasználva
írta és rendezte: Németh Ervin.

2007. október 25., csütörtök

KÁROS HATÁSOK

Az esztergomi Szent Lázár alapítvány és a jugoszláviai Lazarus szeretetszolgálat tagjai a hetedik és nyolcadik osztályos diákoknak a kábítószer káros hatásairól tartottak előadást.

2007. október 23., kedd

KULTÚRÁVAL AZ ÖNAZONOSSÁG MEGŐRZÉSÉÉRT


                  Évadnyitó a kishegyesi Petőfi Művelődési Egyesületben - Ősztől két új szakosztály
Nem tartott évadzáró estet a nyár elején a kishegyesi művelődési egyesület, hisz ahogyan Linka B. Gabriella elnök mondja, nem is lett volna sok értelme, mert egész nyáron tevékenyek voltak a fiatalok, különösen sok volt a vendégszereplésük, és új koreográfiákat is tanultak. Éppen ezért határoztak úgy, hogy inkább most tartanak egy évednyitónak számító, egész estét betöltő előadást, amelyben elsősorban azokat a számokat adják elő, amelyeket a hazai közönség még nem látott.
                                        
Szombaton a zsúfolásig megtelt színházteremben elsőként Linka B. Gabriella köszöntötte a helybelieket, az önkormányzat képviselőit és mindenekelőtt az első ízben Kishegyesen tartózkodó pomázi küldöttséget, a Magyar Vár Alapítvány képviselőit. A nyár folyamán ugyanis a kishegyesi egyesület Rizgetős tánccsoportja a Pomázon hagyományosan megrendezésre kerülő néptánctábor vendége volt, mivel a tábort az idén a dél-alföldi foklórhagyománynak szentelték.
A pomázi küldöttség nevében Herpai Sándor, az alapítvány elnöke üdvözölte a helybelieket, kiemelvén, hogy a magyarság önazonosságát leginkább a műveltség ápolásával tudja megőrizni. A pomázi tábort minden évben a magyarság más tájegységének szentelik, s ennek megfelelően került sor a Dél-Alföldre is. Elismerően szólt a hegyesi együttes munkájáról, mint mondta, ők voltak a tábor gyöngyszeme. Az elnök kitért a két évvel ezelőtti csúfos népszavazásra is, és úgy érezte, bocsánatot kell kérni a külhoni magyaroktól azok nevében is, akiket akkor megtévesztett a hivatalos politikai propaganda.
                                      
Az est folyamán fellépett a Marcipán csoport, Linka Csaba és Kerekes Zsuzsanna, a KMV győztes párosa és Berecz Zalán egyéni győztes, továbbá a Garagulya néptánccsoport, a Szajkó énekcsoport és a Rizgetős tánccsoport. Az est keretében utoljára lépett színpadra a Krajcárka néptánccsoport, melynek nagyobbik része beolvadt a Rizgetős tánccsoportba. Az est keretében köszönetet mondtak a csoport korábbi és mostani vezetőinek: Patyarek Csabának, Kovács Hannának, Mészáros Mártának és Patyarek Orsolyának. Az elnöknőtől megtudtuk, hogy az ősz folyamán két új csoporttal bővül az egyesület tevékenysége: megalakul a kézimunkacsoport és a színjátszócsoport is.
                                      
Az előadást követően a fiatalok késő éjszakába nyúló táncházat rendeztek a Vadászotthonban.

2007. október 10., szerda

AZ ISKOLA BEJÁRATA

 Az iskola albumából...
Gyermekkori képeinkből válogattunk... Az iskola dolgozói is voltak gyerekek...

2007. október 8., hétfő

GYERMEKMUNKÁK

Akvárium a szekrényben

A KINCSÉVEL BUDAPESTEN


Kishegyesiek a Kertvárosi Vigasságokon
Az elmúlt hónap utolsó napjaiban Budapest XVI. kerületének vendégei voltak a kishegyesi nagycsaládosok. Az ottani Kertvárosi Vigasságokon vettek részt. Ennek keretében alkalmuk volt bemutatni községüket a vendéglátóknak, akik kiemelt figyelemmel és szívélyes fogadtatással szervezték meg a határon túli vendégek programját.
Szeptember 28-a és 30-a között tartották meg a magyar főváros XVI. kerületének Erzsébetliget városrészében a hagyományos Kertvárosi Vigasságokat. A háromnapos rendezvénysorozatnak először voltak vendégei a kishegyesiek, mégpedig a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének, a KINCSE-nek a tagjai és vendégeik.
- Hogyan jött létre ez a kapcsolat? - kérdeztük Novakov R. Annamária koordinátortól, aki a kapcsolatteremtő szerepét vállalta fel a KINCSE és a budapesti XVI. kerület között.
- Ez a kapcsolat tulajdonképpen úgy alakult ki, hogy Rúzsa Magdi, a Megasztár győztese, ma már ismert énekesnő, ebben a kerületben él Budapesten. Az ottani önkormányzat évente megrendezendő ünnepségére, a hagyomány szerint meghívják a kerületben élő ismert színészeket, művészeket, énekeseket. Amikor szóba került Magdi fellépése is, szinte azonnal adódott az ötlet, hogy mivel ő kishegyesi származású, adjanak alkalmat a bemutatkozásra és egy találkozásra, ismerkedésre is.
Rúzsa Papp Mária, Magdi édesanyja is Budapesten él és aktívan kivette részét a rendezvény megszervezéséből. Ő is tagja a nagycsaládosok egyesületének és lehetőségéhez mérten segíti az egyesületet. Már többször küldött könyveket, ruhaneműt haza, a kishegyesi nagycsaládosoknak.
- Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathattuk községünket Budapesten - hallottuk tőle -, ki is használtuk a lehetőséget és nagy körültekintéssel szerveztük meg a bemutatkozást. Tartottunk egy előadást, amelyen igyekeztem a legátfogóbb módon ismertetni a szépszámú hallgatóságot Kishegyes múltjával, jelenével, kulturális életével. Nagy segítségemre volt Mirnics György nyugalmazott pedagógus, aki a kishegyesi oktatás történetével foglalkozott, és Mirnics József hitoktató, aki a vallási élet múltjáról beszélt. Kulturális életünk bemutatását olyan művészekre bíztuk, akik méltóképpen képviselik azt a sokszínű művelődési életet, ami a községünkben folyik. Kiállítottuk Fürstner Etelka festő-keramikus munkáit, Németh László és Kormos Róbert festők képeit, Kollár Ilona népi hagyományokat őrző alkotásait és Sípos Mihály fafaragványait.
A kishegyesiek szinte minden programban részt vettek. Kispályás labdarúgótornát is szerveztek a budapestiek, amelyen inkább a rekreáció, a sportolás volt a lényeges, nem pedig az eredmények. A délután folyamán még egy érdekes gálamérkőzésre is sor került, amelyen a helyi önkormányzat képviselői, sőt maga a polgármester, Kovács Péter is pályára lépett a kishegyesiek ellen.
A vendéglátók számos érdekes meglepetéssel szolgáltak a határon túlról érkezett vendégeknek. Alkalmuk volt megnézni az Új Színház előadását, Poór Péter táncdalénekes műsorát, élvezhették a Muzsikás együttes fellépését, és megannyi színvonalas produkció részesei lehettek.
Emlékezetes marad a kishegyesi vendégek számára a szombati városnézés is, amikor a verőfényes őszi délelőttön megnézték a Hősök terét, a Gellért-hegyet, a Szent István-bazilikát és a magyar főváros más nevezetességét, és ellátogattak a parlamentbe is. Délután népviseletekbe öltözött színes kavalkád vonult végig az erzsébetligeti parkon, egészen a színpadig, ahol népi muzsika mellett minden felvonuló csapat rövid táncbemutatót tartott. Természetesen a kishegyesiek is felvonultak zászlajuk alatt.
Vasárnap Rúzsa Papp Mária előadását és a focigálát követően Kovács Péter polgármester fogadást adott a vendégek részére, melyen alkalmi ajándékokkal kedveskedtek egymásnak.
- Őszintén remélem, hogy jól érezték magukat nálunk és hogy ennek a látogatásnak lesz folytatása is a jövőben - mondta a polgármester. - Abban is biztos vagyok, hogy még magasabb szintre tudjuk emelni ezt az együttműködést Kishegyessel, és a jövőben a nagycsaládosokon kívül más szervezetekkel, egyesületekkel is fel tudjuk venni a kapcsolatot, nem utolsósorban az önkormányzattal is. Kerületünk nyitott további, esetleg más községgel való együttműködésre, újabb kapcsolat kiépítésére a határon túl élő magyarokkal.
A háromnapos rendezvény fénypontja és legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye természetesen Rúzsa Magdi koncertje volt a szabadtéri színpadon. A kishegyesi származású énekesnő ezúttal is fergeteges sikert aratott budapesti rajongói körében.
KISS Zoltán
Fotó: Kiss Zoltán, Komáromi Gizella

2007. október 6., szombat

AZ ARADI VÉRTANÚKRA EMLÉKEZTÜNK


Iskolánk 15 diákja Magó F. Emese tanárnővel Elemérre utazott, az aradi vértanúkról emlékeztek meg.
Az aradi vértanúkra emlékeztek a Nyugati-temetőben is, ahol szintén részt vettek tanulóink az ünnepi műsoron. 

TOLERANCIA-NAP


A focipályán a Női Fórum szervezésében Tolerancia-napon vettünk részt. A játékos vetélkedőkön, mérkőzéseken nagyon jól érezték magukat a gyerekek. Köszönet érte a Női Fórum tagjainak. Fontosak az ilyen események, hogy jobban megismerjük egymást, közösen töltsük el a napunkat.

2007. október 5., péntek

ŐSZI TERMÉSEK


GYEREKHÉT: Az alsósok szüleikkel, nagyszüleikkel őszi termésekből különféle tárgyakat alkottak. Nagyon jól sikerült állatfigurák, képek, járművek kerültek ki a kezeik alól.
                 
                 
                 
                 
                 

           
                  
                  

SZÉPÍTETTÜNK

Kálmán Judit könyvtárosunk díszítette iskolánkat.








FORDÍTOTT NAP

Az új igazgatónő megjutalmazza a futóverseny díjazottjait! Egy pólót kaptak ajándékba a Vöröskereszttől.
POVÁZSÁNSZKI CSILLA ÉS HEGEDŰS KLAUDIA
CSILLA ÉS VÍG SZABOLCS
CSILLA - HAJAGOS TAMÁSSAL
CSILLA - MENDLER TÍMEÁVAL
AZ IGAZGATÓNŐ ÉS CSORDÁS BOGLÁRKA
CSILLA CSERNUS ISTVÁNNAL
CSILLA PAPP ANNABELLÁVAL
CSILLA LŐRIK JÁNOSSAL
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...