"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. augusztus 28., csütörtök

A TANTERMEK FELE TELJESEN MEGÚJULT

A felújított műszaki terem (Papp Imre)
A FELÚJÍTOTT MŰSZAKI TEREM
                                   A végéhez közelednek azok a felújítási munkálatok a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában, amelyek egész nyáron át tartottak és amelyeknek köszönhetően teljesen megújul a tantermek fele.
Megújul a műszaki terem, a zeneterem, az ebédlő és nyolc tanterem, négy az emeleten és négy a földszinten. Az emeleti tantermekben kicseréltük az ablakokat is és minden tanteremben kerámialapokra cseréltük a padlózatot, új lámpákat szereltünk fel, minden terem kapott egy zöld és egy fehér táblát és a tantermeket körben préselt falemezekkel burkoltuk be. A beruházáshoz a pénzt pályázatokon szereztük be. Másfél millió dinárt kaptunk a Tartományi Oktatásügyi Titkárság pályázatán és kétmillió forintot a Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégiumának A biztonságosabb oktatásért elnevezésű pályázatán. Ezenkívül a magyarországi Örkény település adott még segítséget, továbbá a helyi vállalkozók és természetesen az önkormányzat – mondja Molnár Márta igazgatónő. A tartományi pályázat eszközeiből sikerült megvenni a táblákat is és egy kivetítőt, a Szülőföld Alap pályázatából hangszereket is vásárolhattak. Külön említést érdemel Örkény, amellyel Kishegyesnek valójában csupán a sport terén vannak kapcsolatai és dr. Deák Tibornak és Dudás Bélának köszönhetően a kishegyesiek minden évben részt vesznek az Örkényi Vitézi Napok rendezvénysorozat kispályás labdarúgótornáján. Ezen a tornán Lusták István és Erzsébet minden évben jótékonysági gyűjtést szervez a határon túli iskolák számára és ezt a pénzt az idén a kishegyesi iskola kapta, összesen 888 ezer forintot, 5000 szlovák koronát és 10 000 dinárt. Mindenképpen meg kell azt is említeni, hogy a tavasszal a testvértelepülés Budapest XVI. Kerülete önkormányzatának segítségével sikerült felújítani a kiállítótermet. 
– Az úgynevezett 56-os épületben (akkor épült) az idén nem volt beruházás, mégis azt kell megállapítani, hogy az idei munkálatok során a termek felét sikerült úgy felújítani, hogy az elkövetkező években csak kisebb karbantartási munkálatok lesznek szükségesek. Reméljük, hogy ennek folytatása is lesz, annál is inkább, mert a Tartományi Oktatási Titkárságnál még két pályázaton nyertünk összesen 6 millió dinárt. Ebből a pénzből szeretnénk felújítani végre a tornaterem padlózatát és befejezni a kézilabdapálya felújítását is – hallottuk az igazgatónőtől, aki hozzátette, hogy az iskola szerteágazó kapcsolatokat tart fenn számos intézménnyel, szervezettel és testülettel, de magánszemélyekkel is, olyan emberekkel, akik tudnak és akarnak is segíteni. 

2008. augusztus 26., kedd

JUTALOMKIRÁNDULÁSOK, JÁTSZÓHÁZAK

Az iskola és a civil szervezetek a nyáron át is gondoskodtak a gyerekek tartalmas szünidei időtöltéséről
A sok nyári játszóház egyike (Papp Imre)
Éveken, sőt évtizedeken át volt gyakori megjegyzése a szülőknek, hogy a gyerekek azért kallódnak nyáron, mert senki sem szervez számukra semmilyen rendezvényt, foglalatosságot. Úgy látszik azonban, hogy e téren merőben megváltozott a helyzet, amelyik gyereknek csak egy kis kedve is van arra, hogy a semmittevésen kívül mással is eltölthesse a szünidőt, az most találhatott magának szórakozási lehetőséget.
A lehetőségek bemutatását valószínűleg a legkézenfekvőbbekkel, a játszóterekkel kell kezdeni. Az utóbbi néhány esztendőben ugyanis több játszótér létesült Kishegyesen, többi között az Alvég és a Malom utcákban, a parkban és a romatelepen. Iskolaidőben csak hétvégeken lehet látni ezeken hintázó, labdázó gyerekeket, most, a szünidő alatt szinte minden este volt használója a hintáknak, libikókáknak. Nem feledkeztek meg a gyerekekről a Női Fórumban sem. Kattanj a nyárra! elnevezésű akciójuk egész nyáron át tartott, amelynek keretében a Dombos Polgárok Egyesületével közösen szerveztek kerékpártúrát a Kaszálóban, amelyen elsősorban családok vettek részt. Ugyanitt zajlott egy másik megmozdulás is, a füvészkedés, amikor a gyerekek a határt járva elsősorban gyógyfüveket gyűjtöttek, hogy egy későbbi teadélutánon elfogyasszák azt. Több alkalommal volt játszóház például Dombosi kaszinójátékok címmel, utána a művelődési egyesülettel közösen volt Búcsúfia alkotóház, kőfestés és szénrajz, valamint sakkverseny is. Legutóbb a Szent István-napi sokadalomnak örülhettek a gyerekek és felnőttek egyaránt, hisz a játszóházon kívül volt szalonnasütés, nosztalgiadiszkó és tűzijáték is, de volt rendőrségi és tűzoltó-bemutató is. Azoknak tehát, akiknek nem futotta nyaralásra, majdnem minden hétvégén volt szórakozási lehetősége.
Az élménydús nyári elfoglaltságok szervezéséből az iskola sem maradt ki. A múlt hétvégén érkezett haza egy egyhetes budapesti, XVI. kerületi látogatásról egy harminc fős csoport, mint megtudtuk, elsősorban azok voltak jutalomkiránduláson, akik valamilyen versenyen képviselték az iskolát, legyen az akár matematika verseny, vagy atlétika. A csoportban elsősorban felsősök voltak, és nemcsak Budapesten jártak, hanem számtalan kirándulásra vitték el őket, többek között Esztergomba, Visegrádra, a gödöllői kastélyba, a veresegyházi medvefarmra, de megtekinthették a Parlamentet és a budai várat is. Vonattal utaztak, az útiköltséget a község fizette, a topolyai állomásra pedig a bácsfeketehegyi birtok autóbusza vitte őket. Júliusban egy tízfős csoport Isaszegen, a testvértelepülésen járt táborozáson, az ottani Damjanich János Általános Iskola vendégei voltak. A kiemelkedő eredményeket elért gyerekek utazhattak, s a táborban elsősorban kézműves foglalkozásokkal ismerkedtek, de ők is sokat kirándultak a környéken. Szintén júliusban volt kétnapos vendégségben Békésszentandráson az iskola húszfős csoportja, ezúttal sporttalálkozókra mentek.
Az idei nyár kapcsán tehát aligha mondhatja bárki is, hogy a gyerekeknek nem volt lehetőségük a hasznos időtöltésre, és magukra voltak utalva, ha szórakozni akartak.

2008. augusztus 23., szombat

A KISEGÍTŐ TAGOZATRÓL

MINDEN TIZEDIK KISEGÍTŐ TAGOZATRA JÁR

A cél visszahozni a gyerekeket a normál tagozatokba — Alig van „rendes” családi körülmények között nevelkedő gyerek


-- A jelenlegi 499 gyerekből valóban 40-en, vagyis hozzávetőlegesen a tíz százalék jár speciális, más szóval gyógypedagógiai tagozatra. Ez szerintem is nagyon nagy arányszám, de még nagyobb gond, hogy az úgynevezett „normál” tagozatokon is számos gyerek van, akiknek a speciális tagozatokba kellene járniuk, és mindenáron ott is tartjuk őket, mert az oktatási rendszernek is az az elsődleges célja, hogy ezek a gyerekek a többiekkel együtt tanuljanak. A speciális tagozatokba járók között nagyon sok (körülbelül fele) a roma származású gyerek, akikkel a legnagyobb gond mégis az, hogy nagyon rendszertelenül járnak az iskolába. Nagy segítséget jelent, hogy a község újabban megvásárolja számukra a tankönyveket, és negyven gyereknek az étkeztetést is fizeti — mondja Molnár Márta, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatónője.
Természetesen nehezen viseli el az ember, ha egy közösségben mértéken felüli a gyenge képességű gyerekek száma; társadalmi, jóléti és egyéb problémákat próbál felfedezni a jelenség mögött, s nem egy esetben ez is a helyzet.
-- Nehéz megmondani, milyen mértékben és mi befolyásolja ezeket a folyamatokat. Biztos, hogy benne vannak a körülmények is, meg az adottságok is, de tény, hogy próbáltuk a rekategorizációt, megmértük az intelligenciaszintet, és egyszerűen nem felelnek meg a normális szintnek. Ugyanilyen gond, hogy azok is, akik esetleg megfelelnének a normál szintnek, a szülők kérik a speciális tagozatot. Magyarán, nagyon nagy társadalmi összefogás, rengeteg társadalmi reakció kell majd ahhoz, hogy egy kicsit is változzon a helyzet. Nagyon jó lenne, ha meg tudnánk oldani az egész napos foglalkozást, elsősorban a roma gyerekekkel, és jó lenne, ha lenne egy romaasszisztens is, aki behatóbban foglalkozna e népcsoport gyerekeinek problémáival. Tény, hogy a normál tagozatokon is vannak roma gyerekek, a legidősebb közülük most hatodikos, és egészen biztos, hogy a legjobb megoldás, ha a szerényebb képességűek is a normál tagozatokra járnak — mondja az igazgatónő.
A gyógypedagógiai tagozatokban olyan szinten folyik az oktatás, hogy azt azután nagyon nehéz folytatni.
-- Elsőben például ötig tanulnak számolni, és az olvasásban is alacsony szinten vannak, de nem is ez a legfontosabb, sokkal inkább az, hogy nincsenek magyar nyelvű tankönyvek, szakkönyvek a pedagógusok és a gyerekek számára sem. Az isaszegiektől kaptunk szerencsére szakkönyveket és tankönyveket is, és úgy próbáljuk megoldani a helyzetet, hogy ezeket a könyveket fénymásoljuk. A legnagyobb gond, hogy a gyerekek nagy száma ellenére sincs gyógypedagógusunk, sőt a minisztérium évek óta nem hajlandó jóváhagyni egy pszichológus alkalmazását. Szakember nélkül pedig nagyon nehéz bármit is lépni ezen a téren — mondja az igazgatónő rámutatva, hogy volt egy olyan megoldási változat is, hogy a gyerekek utazzanak a szabadkai speciális iskolába, de erre még kevésbé van esély, mint arra, hogy helyben járjanak rendszeresen iskolába.
-- A számok sajnos növekvő tendenciát mutatnak, de úgy látjuk, hogy hosszú távon talán némi javulás tapasztalható. Ahhoz azonban, hogy a problémamegoldás elmozduljon a holtpontról, szükség lenne egy egészségügyi nővérre is, mert igencsak gyakoriak a bőrbetegségek ebben a kategóriában, és állítólagos személyiségi jogokra hivatkozva nekem nincs jogom kérni az orvosi kivizsgálást, a nővér viszont minden további nélkül kérheti. Igaz, hogy a gyógypedagógiai tagozatokra járók esetében nehéz megteremteni a társadalmi elfogadottságot, a legnagyobb probléma, hogy a normál tagozatokon is hihetetlenül nehéz a tanítás — mondja Molnár Márta kiemelve, hogy igazából az a gond, hogy a normál tagozatosok túlnyomó többsége is csonka családokból származik, vagy mostohaapja illetve -anyja van, a szülők nem törődnek gyerekükkel, amíg viselkedésük törvénybe nem ütközik. A megélhetés megteremtésének örve alatt gyakorlatilag magukra hagyják a gyerekeket, akik legjobb esetben naphosszat a számítógép előtt ülnek, és nem a legközelebbi vendéglátóhelyen iszogatnak, interneteznek.
Amikor azt próbáljuk kielemezni, milyen mértékben oka ezeknek a jelenségeknek a pillanatnyi szociális helyzet, arra a következtetésre jutunk, hogy támogatni kell a felzárkózást, és azt, ha csak lehet, a diákok kerüljenek normál tagozatokba. A kérdésnek egyébként egészen biztosan nagyon mély társadalmi gyökerei is vannak, s a gondok várhatóan csak fokozódnak, ha tudjuk, hogy a gyerekek többsége mostohaszülővel él, ami önmagában még nem lenne baj, az viszont már igen, hogy a mostoha nem hajlandó foglalkozni élettársa gyerekének gondjaival. Ilyen körülmények között a normál tagozatosok is elkallódhatnak, és nem csak a gyöngébb képességűek.
Talán meg kell említeni, hogy a községben csak Kishegyesen ilyen nagymértékű a gyógypedagógiai oktatásra szoruló gyermekek aránya, a jelek szerint Bácsfeketehegyen már más a helyzet, mivel két magyar és két szerb tagozatuk van, és „legjobb” a helyzet Szeghegyen, ahol viszont egyetlen speciális tagozat sem működik.
(Papp Imre)

SOSEM KÖNNYŰ A NÉP ÉLÉRE ÁLLNI


Bemutatók, játszóház, tűzijáték, szalonnasütés és nosztalgia diszkó a kishegyesi Szent István-napi rendezvényeken
A gyerekek nagyon élvezték a tűzoltó-bemutatót (Papp Imre)
Augusztus 20-án Kishegyesen is több rendezvénnyel ünnepelték meg Szent István napját. A rendezvények sora délelőtt kezdődött és estig tartott, tűzijátékkal, szalonnasütéssel ért véget.
Az alkalmi rendezvények szerdán délelőtt tíz órakor kezdődtek ünnepi szentmisével a Szent Anna-templomban. Délután Szent István-napi sokadalom címmel a Dombos Fest színhelyén, a Hegyalja utcában játszóházat, tűzoltó- és rendőrségi bemutatót, szalonnasütést, tűzijátékot és nosztalgiadiszkót tartottak.
–Egy nép élére állni sohasem volt könnyű. A példabeszédek könyve a Bibliában szintén arról tanúskodik, hogy mindenki előbbre tartja saját dolgainak intézését, mint azt, hogy vezető legyen és felelősséget vállaljon másokért, vagyis sosem volt könnyű a vezető szerep. Vagy ha esetleg ezt bárki megteszi, akkor gyakran jogot formál arra, hogy élet és halál ura legyen népe körében. Szent István erénye elsősorban az volt, hogy a krisztusi tanítást átengedte az egyháznak, mert krisztusi életre szerette volna nevelni népét. Minden Isten-ellenes rendszer viszont pontosan tudta: az a legfontosabb, hogy elvegyék az egyháztól a fiatalok tanításának esélyét – mondta többi között ünnepi szentbeszédében Brasnyó Ferenc plébános.
Az ünnepségek sora este a Dombos Fest színhelyén, a Hegyalja utcában folytatódott. Kora délután a legfiatalabbak számára játszóházzal, melynek keretében katonás és tűzoltós játékokat játszottak a gyerekek, és szemmel láthatóan élvezték a tűzoltási gyakorlatokat is és az Adj király katonát című gyermekjátékot is. A sokadalom folytatásában tábortüzet gyújtottak és szalonnát sütöttek, melyhez a szalonnát és kenyeret a szervezők biztosítottak, késő este pedig tűzijátékot tartottak, majd az idősebb korosztály számára nosztalgiadiszkót szerveztek.

2008. augusztus 19., kedd

OKTATÁSI ÉS GAZDASÁGI FELZÁRKÓZTATÁS


Kerekasztal-megbeszélés a romák felzárkóztatásáról
A tanácskozás résztvevői (Papp Imre)
A kutatások azt bizonyítják, hogy az összes kisebbség közül a többség legtöbb előítélettel a romák iránt viseltet, gyakran még a hivatalokban is hallani azt, hogy a romák így szeretnek élni. Ennek ellenére tény, hogy Szerbia komoly lépéseket tesz és szándékozik tenni a romák felzárkóztatása érdekében. Az egyik legnagyobb gond, hogy valójában nincsenek megbízható adatok a romákról, nemcsak azért, mert gyakran jönnek-mennek, hanem mert igen elterjedt az ún. rejtőzködő magatartás, vagyis másnak vallják magukat, mint amik – mondta a multietnikus karaván elnevezésű akció folytatásaként szervezett szombati kerekasztalon többi között Duško Jovanović, Vajdaság AT romaügyi hivatalának igazgatója.
Különösen Vajdaságban mondható jónak a légkör a helyzet rendezésére, az idén a tartományi kormány 300 millió dinárt juttatott a községeknek a romatelepek infrastruktúrája kiépítésére, s ugyanezt el kellene érni a köztársaságban is, hiszen az állam erre a célra az idén mindössze 500 millió dinárt szánt. Előadásában Zorica Rašković, a munkaügyi és szociális minisztérium munkatársa kiemelte, hogy az egyik legfontosabb teendő a községekben a tényleges helyzet megállapítása, a romák önszerveződésének elősegítése, a nappali tagozatos foglalkozás a gyerekekkel, az életminőség javítása a romatelepeken és a foglalkoztatás növelése. A felzárkóztató oktatás fontosságát emelte ki hozzászólásában Stevan Nikolić, az illetékes tartományi bizottság vezetője. Képzési szempontból, mint elhangzott, javul a helyzet, az idén 156 roma származású gyerek iratkozott be a középiskolákba, és több mint ötvenen járnak egyetemre. Az általános iskolai oktatásnak egy sarkalatos problémája, hogy a roma nyelvet többnyire csak azok beszélik, akik a többé-kevésbé zárt telepeken élnek, másutt ezért nem tartozik a fontos teendők közé az anyanyelvápolás megszervezése.
A romák helyzetének tarthatatlanságát bizonyítja az az adat, hogy a legszegényebb néprétegeknél is hatszor szegényebbek, és közülük csak minden századik éli meg a hatvanéves kort, és a gyermekhalandóság 25 százalékos. Egybehangzó megállapítás volt, hogy a dolgok elmozdultak a holtpontról, és csak most látszik valójában, mennyi a teendő ezen a téren, hiszen a társadalom eddig, mivel nem tudott mit kezdeni a problémával, többnyire szőnyeg alá söpörte.
A résztvevők egyetértettek abban is, hogy a szociális felzárkózás legfontosabb kérdése a foglalkoztatottság növelése e népréteg esetében. Amíg ugyanis e téren nem javul a helyzet, más területeken is nagyon nehéz lesz előbbre lépni.

2008. augusztus 15., péntek

SZENT ISTVÁN-NAPI SOKADALOM


Augusztus 20-án este 18 órától a Hegyalja utcában rendezvények sora kezdődik Szent István-napi sokadalom címmel. A műsor keretében lesz játszóház, elsősegély-, tűzoltó- és rendőrbemutató, szalonnasütés és tűzijáték. A rendezvény nosztalgiadiszkóval zárul. Az érdeklődők innivalót és nyársbotot a szalonnasütéshez hozzanak magukkal, szalonnát és kenyeret a szervezők biztosítanak.

2008. augusztus 14., csütörtök

SZENT ISTVÁN-NAPI SOKADALOM


Augusztus 20-án, szerdán 18:00 órától
a Hegyalja utcában

Játszóház, elsősegély, tűzoltóbemutató, rendőrbemutató, szalonnasütés, TŰZIJÁTÉK és nosztalgiadiszkó!!!!!

Szalonna és kenyér biztosítva, innivalót és nyársaló botot hozz magaddal!

Mindenkit szeretettel várunk!

2008. augusztus 13., szerda

FELZÁRKÓZTATÁSSAL A TOLERANCIÁIG


Kerekasztallal folytatódik a Multietnikus karaván
A nemrégiben megtartott rendezvény egy műsorszáma (Papp Imre)
A hét végén kerekasztal-megbeszéléssel folytatódik a Multietnikus karaván elnevezésű megmozdulás, amelyen a legveszélyeztetettebb csoportok, elsősorban a romák szociális felzárkóztatása lesz a középpontban. A már hagyományos kishegyesi manifesztáció természetesen felhívja minden évben a figyelmet az etnikai csoport szociális helyzetére és közéleti szerepvállalásának hiányára, de nyilvánvaló az is, hogy a látványos rendezvényen kívül nagyon sok egyéb közös akcióra, fellépésre, a legfontosabb kérdésekben pedig a közös cselekvésre van szükség ahhoz, hogy a jelenlegi állapot valamelyest változzon. Ezeket a kérdéseket próbálja jobban is megvilágítani a szombaton sorra kerülő kerekasztal-beszélgetés, amelyen a tervek szerint jelen lesz Zorica Rašković, a munkaügyi és szociális minisztérium munkatársa, Duško Jovanović, a Vajdaság AT Romaügyi hivatalának igazgatója és Stevan Nikolić, a felzárkóztatási oktatási program koordinátora.

2008. augusztus 12., kedd

ADJA TOVÁBB A NYELV SZERETETÉT


Középpontban a vers- és szövegtanulás – Megkezdődött a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének nyári Szép szó tábora
A verstanuláson kívül jut majd idő játékra is a tanyán
Vasárnap este a kishegyesi Kátai-tanyán megkezdődött a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének sorrendben ötödik tábora. A táborokat eddig több alkalommal Horgoson, majd Bácsfeketehegyen tartották. Az idén, mint Hajvert Ákos, az egyesület elnöke mondja, azért döntöttek a Kátai-tanya mellett, mert Bácsfeketehegyen, az egyesület székhelyén még nem készült el a felújítás alatt álló kultúrotthon, ahol az elszállásolást is meg lehet majd oldani.
– Örömünkre szolgál azonban, hogy az idei az eddigi legtömegesebb táborunk, és nagyon örülünk annak is, hogy sokan jöttek a szórványból. Ez azt is jelenti, hogy nemcsak versmondók vannak itt, és nem is kell, hogy mindenki versmondóvá váljon. Már az is nagy eredmény lesz, és elértük célunkat, ha a táborozók tovább tudják majd adni a nyelv iránti szeretetet. Visszatértünk a klasszikus tábori formához, nem az az elsődleges cél, mint korábban többször is, hogy egy megadott műsort készítsünk és gyakoroljunk be, amivel azután esetleg tájolni is lehet. Ezúttal a vers- és szövegtanulás lesz a középpontban. Több csoportban dolgozunk, de foglalkozunk majd a felkészüléssel is, de ugyanígy például a balladák drámapedagógiai megközelítésével, a hangszerek használatával is. A legkisebbeket két csoportra, kezdőkre és haladókra osztottuk – hallottuk Hajvert Ákostól.
Az egyesületi elnök szerint a tábor egyik fontos momentuma lesz Mezei Zoltán Morcogi című filmjének bemutatója. Itt lesz a táborban a szerző és Wiegmann Alfréd rendező is, akikkel a fiatalok természetesen elbeszélgethetnek.
– Elsősorban a nagycsoportosokkal foglalkoznak majd, de rangos előadók lesznek a középső csoport esetében is, például Hajós Zsuzsa drámapedagógus, a legkisebbekkel pedig Lódi Andrea drámapedagógus, továbbá Singl Zsófia, Krekity Olga, valamint Pál Ágnes logopédus foglalkozik.
A tábor befejező napján, mint minden alkalommal, ezúttal is tartanak majd egy zárórendezvényt, amelyen bemutatkoznak a házibajnokság legjobbjai, vagyis mindenki azzal, amit a táborban tanult.
– A verstanulás lesz tehát a középpontban, de figyelembe vesszük azt, hogy az idén a reneszánsz és a Biblia éve van. A téli Szép szó tábort a reneszánsznak szenteltük, de most a nyárit nem szenteljük a Bibliának. Mivel azonban foglalkozunk a Kövek zsoltára című műsorunk kibővítésével, amelyben most már nemcsak versmondók lesznek, hanem előadóművészek is, valamilyen formában mégis megemlékezünk a Biblia évéről is. A zárórendezvény tehát egy gálaműsor lesz, ha úgy tetszik egy házi döntő. Lehet, hogy azután az itt tanultak majd részét képezik annak, amivel a gyerekek műsorokat készíthetnek és tájolhatnak, de mint mondtam, nem ez az elsődleges cél – mondta Hajvert Ákos.

2008. augusztus 6., szerda

ALKALOM EGYMÁS MEGISMERÉSÉRE


Beszédek szerb, magyar és cigány nyelven — Kishegyesen megtartották a harmadik Multietnikus Karavánt
A nemzeti ételek bemutatója és kóstolója
A nemzeti ételek bemutatója és kóstolója
Az egymás kultúrájának megismerését, valamint a romák felzárkóztatását szorgalmazó megmozdulás ezúttal is a község három települését érintő fogatos karavánnal kezdődött. A karaván résztvevői Szeghegyen megtekintették a tájházat, Bácsfeketehegyen pedig részt vettek az iskolában a helybeli fiatal amatőr festők kiállításának megnyitóján. A központi rendezvényt Kishegyesen a Hegyalja utcában tartották, ahol a karaván résztvevői előbb elfogyasztották a Női Fórum aktivistái és a roma háziasszonyok által készített ételeket. Az alkalmi művelődési műsort három nyelven konferálták be szerbül, magyarul és cigány nyelven. Elsőként Csóré Róbert kishegyesi polgármester köszöntötte a többszáz résztvevőt, kiemelvén hogy, amikor a teleház vezetője és rendszergazdája volt, meggyőződött róla, hogy a roma gyerekek között is nagyon sok a tehetséges fiatal, s mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ezek a tehetségek kamatoztatni is tudják tudásukat. Mint mondta, büszke arra is, hogy olyan község polgármestere, amelyben ilyen rendezvényeket tartanak. Az egybegyülteket üdvözölve ifj. Virág Gábor, a kishegyesi helyi közösség titkára rámutatott, hogy a kishegyesi községben egy kisebbségi nemzet van többségben, és éppen ezért rendkívül fontos, hogy ez a többség hogyan figyel a saját kisebbségére, kész-e megadni neki azt a figyelmet, amilyet a maga számára követel meg a társadalomtól. Duško Jovanović, a Tartományi Végrehajtó Tanács Romaügyi Irodájának igazgatója, cigány és szerb nyelven köszöntve az egybegyűlteket, kiemelte, hogy a kishegyesi község évek óta a nagyfokú tolereancia mellett tesz tanúbizonyságot. Maga az a tény is erről tanúskodik, hogy három nyelven szólnak a köszöntők. A rendezvényről szólva elmondta, hogy az az elmúlt esztendőkben bebizonyította, hogy nagyon jó alkalom arra, hogy az itt élők megismerjék egymás kultúráját, szokásait, hogy könnyebben elfogadhassák egymást. Az Európai Únió mint ismeretes néhány évvel ezelőtt hirdette meg a Romák Évtizede elnevezésű akcióját azzal a céllal, hogy a tagországok és a csatlakozásra várók is e tíz év alatt minden országnak az eddiginél sokkal többet kell tennie a romák felzárkóztatása érdekében. Annak indoklására, hogy ez mennyire szükséges bizonyítja az adat, hogy csak minden századik roma éli meg a hatvanéves kort. Köszönetet mondott az önkormányzatnak és a helyi közösségnek a támogatásért és a szervezőknek, hogy minden évben fáradságot nem sajnálva megszervezik ezt a manifesztációt.A művelődési műsorban felléptek a szenttamási és bácsmonostori roma egyesületek tánccsoportjai, a kishegyesi romák táncosai,valamint a bácsfeketehegyi iskola diákjai és a művelődési egyesület szavalói.
http://www.magyarszo.rs/fex.page:2008-08-06_Alkalom_egymas_megismeresere.xhtml

2008. augusztus 5., kedd

MEGRAJZOLOM SZÉNNEL

                               A szénrajz technikájával ismerkednek a gyerekek
A szénrajz technikájával ismerkednek a gyerekek
A kishegyesi Női Fórum a nyáron, vagyis július és augusztus folyamán több rendezvényt szervezett és szervez elsősorban a gyerekek számára. Ennek keretében pénteken Jasmina Perović vezetésével Megrajzolom szénnel címmel alkotóházat szerveztek az ifjúsági otthonban, amelyen a rajzolást kedvelő gyerekek jelentek meg. A pénteken készült rajzokból a nyári foglalatosságok következő állomásán, a Szent István-napi alkotóház keretében, amelyet augusztus 20-án délután tartanak a Hegyalja utcában, kiállítást készítenek. A hónap folyamán a gyerekek számára szerveznek még egy sakkversenyt, az István-napot követő hétvégén pedig egész napos sportnapot a futballpályán.
http://www.magyarszo.rs/fex.page:2008-08-05_Megrajzolom_szennel.xhtml
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...