"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. november 27., csütörtök

VIZSGÁZTUNK



Az iskola összes dolgozója sikeres vizsgát tett tűzvédelemből.

2008. november 26., szerda

TORNATEREM-AVATÓ ÉS ISKOLANAP

                                 Részlet az ünnepi műsorból

A tudás mellett a toleranciát, egymás megismerését és a lelkesedést is be kell pakolni az iskolatáskába
Az iskola felújított tornatermének ünnepélyes átadásával kezdődött az iskolanapi rendezvények sora a hét végén Kishegyesen. A névadó, Ady Endre születésnapja alkalmából hagyományosan megrendezésre kerülő programok keretében a diákok adnak művelődési műsort, valamint ezúttal a kiállítási csarnokban megnyílt az egykori diákok, ma elismert festők, keramikusok, fafaragók tárlata is.
A tornaterem átadási ünnepségén Molnár Márta igazgatónő üdvözölte az egybegyűlteket, külön Csóré Róbert polgármestert, Szilágyi Dorottyát és ifj. Juhász Bálintot, a VMSZ alelnökeit, Dudás Károlyt, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnökét és Csikós János, tartományi ifjúsági és sporttitkárhelyettest. Alkalmi beszédében rámutatott, hogy az 1973-ban készült tornateremre nagyon ráfért már a felújítás, és most végre a diákok egy sérülésektől védő tornatermet vehetnek birtokukba. A felújítást a Tartományi Nagyberuházási Alap és a kishegyesi önkormányzat támogatták, és az igazgatónő külön köszönetet mondott Pásztor Istvánnak és Kern Imrének, akik személyesen is sokban hozzájárultak a terv megvalósításához. A polgármester az említetteken kívül köszönetet mondott a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárságnak is, amely új felszereléseket adott a tornaterembe. A polgármester reményét fejezte ki, hogy jövőre sikerül felújítani a kézilabdapályát is. – Kishegyes az elmúlt időszakban többször is jelesre vizsgázott összetartozásból, és ehhez gratulálnom kell mindannyiuknak. A másik dolog, amit szeretnék megemlíteni, akkor jutott eszembe, amikor kézhez kaptam a kivételesen szép meghívót. Jó kezekben vannak a gyerekek azoknál, akik ilyen igényességgel dolgoznak, és biztos vagyok benne, hogy tovább is tudják majd mindezt adni – mondta Szilágyi Dorottya, majd Csóré Róberttel közösen átadták rendeltetésének a tornatermet. Az iskolanapi ünnepi műsor kezdetén, a zsúfolásig megtelt színházteremben Molnár Márta üdvözölte a helybelieket és vendégeket. Mint hangsúlyozta, az iskolában idén sok változás történt: nyáron sikerült felújítani a tantermek nagyobb részét, most pedig a tornaterem is megújult. Mindezek hozzájárulnak ahhoz, hogy az iskola lekösse a gyerekek érdeklődését, és ez nem kis feladat. A tudás mellett azonban az iskolatáskába be kell pakolni egymás megismerését, a toleranciát és a lelkesedést is, mondta beszédében az igazgatónő. Az iskolanapi rendezvények sorába tartozott az iskola galériájában megnyitott kiállítás, amelyet megnyitva Mohácsi Zoltán festő, pedagógus rámutatott, hogy tizenegy művész munkáiból készült a tárlat, bár egészen biztos, hogy többen is vannak, mégis meg kell állapítani, hogy a festményekből, kerámiákból, fafaragásokból álló kiállítás bármelyik rangosabb csarnokban is megállná a helyét.

http://www.magyarszo.com/fex.page:2008-11-26_Tornaterem-avato_es_iskolanap.mobile

MÉG FESTÉKSZAGÚ

A zsúfolásig megtelt színház - Szabó Attila felvétele

    November 21-én átadták rendeltetésének a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola felújított tornatermét. Az 1973-ban épült objektum az elmúlt 35 év után igencsak rászolgált a renoválásra. A Tartományi Nagyberuházási Alap több mint 3 millió dináros támogatásával, valamint a helyi önkormányzat segítségével tudtak ezt a munkát elvégezni. A mai követelményeknek megfelelő, korszerű tornatermet immár nemcsak az iskolába járó mintegy 500 diák használhatja biztonságban, sérülésmentesen, hanem a különféle szakcsoportok is (a kézilabdázók, birkózók), mondta üdvözlő beszédében Molnár Márta igazgatónő, aki köszöntötte a vendégeket: Szilágyi Dorottyát, a VMSZ ügyvezető alelnökét, ifj. Juhász Bálintot, a VMSZ alelnökét, Dudás Károlyt, a VMSZ elnökségi tagját, Csíkos Jánost, a tartományi ifjúsági és sportminisztérium titkárhelyettesét (a minisztérium támogatásával új sportfelszerelések is érkeztek az iskolába), Hajdú Ferencet, a Tartományi Nagyberuházási Alap munkatársát, Pál Károlyt, a községi képviselő-testület elnökét, Csóré Róbert kishegyesi polgármestert, Utasi Miklós magánvállalkozót és csapatát, valamint az iskola munkaközösségét, akik derekasan helytálltak a munkálatok befejezéséig.
    Csóré Róbert polgármester is üdvözölte a jelenlévőket, köszöntötte egykori pedagógusait, akiket viszontlátva felelevenedtek benne az iskolában töltött diákévek szép élményei. A polgármester szavai szerint tavaszra a sportpályák felújítására is sor kerül.
    Szilágyi Dorottya, a VMSZ ügyvezető alelnöke egy kosár- és egy futball-labdát hozott ajándékba, továbbá egy Ady-kötetet, s beszédében többek között arra is kitért, hogy ez az ünnepi összejövetel jó alkalom volt arra, hogy a helyi vezetőséggel karöltve megbeszéljék a jövő teendőit, azokat a feladatokat, amelyek felvállalása e közösség további fejlődését szolgálnák.
    A rendkívüli iskolanap a tanulók ünnepi műsorával folytatódott a színházteremben, majd a kishegyesi festőknek az iskola Galériájában megrendezett tárlatával fejeződött be.
(k. o.)
http://www.hetnap.rs/uj/index.php?zg=4174&no=220

2008. november 24., hétfő

TAKT


Szeretettel meghívjuk
a Temerini Alkotóműhely és Képzőművészeti Tábor
(TAKT)
kiállítására,
pénteken november 28-án, 18 órakor
az iskola galériájába.

A kiállítást megnyitja: ifj. Virág Gábor

KIÁLLÍTÁS ISKOLANAPON


Iskolánk legutóbbi tárlatán, melyez a nemrég felújított Galériánkban mutattak be, az iskola volt diákjainak munkáját láthattuk. Moldvai Sándor, Németh László, Truzsinszki Imre és Kormos Róbert alkotók festményeit is megismerhettük. Kormos Róbert két olajfestménye mellett egy kollázzsal is bemutatkozott, míg Truzsinszki Imre poentilista műveivel tette szebbé a tárlatot.
     A kiállításon Vass Szabolcs ceruzarajzai is nagy hangsúlyt kaptak, a színes képei mellett hat fekete-fehér portré emelte a rendezvény színvonalát. A keramikusok közül Csernus László, Nemes Fekete Edit, Marković Radmila és Fürsztner Etelka munkáit állították ki. A tárlaton Sípos Mihály fafaragó és Kollár Ilona munkáit is megcsodáltuk, valamint Csernus László különleges raku technikáját.
     Igazi élmény volt látni ennyi tehetséges volt diák művét, és büszkeséggel töltött el bennünket az a tudat, hogy ők is valamikor iskolánk tanulói voltak.

Vass Nikita és Papp Orsolya

AZ ÚJ TORNATERMÜNK

2008. november 18., kedd

SZEMÉTSZEDÉSI AKCIÓ - NEVELÉSI CÉLZATTAL

                            Pillanatkép az akcióról (Sáfrány Attila)

Több órába tellett, amíg szombat délelőtt a kishegyesi általános iskola felsősei csoportokra oszolva végigjárták a falu utcáit, hogy megszabadítsák a szeméttől a település elhanyagoltabb részeit. A kishegyesi helyi közösség, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a Gingkó Környezetvédelmi Egyesület által szervezett akcióban 250 diák vett részt.
Az eredmény mintegy 300 zsák szemét. Az elfáradt, de láthatóan jókedvű szemétgyűjtőket pontban délben ebéd várta a kishegyesi futballpályán.
Időnként vita tárgyát képezi, hogy ki a felelős a ház előtti utcarész kinézetéért, a helyi közösség vagy a háztulajdonos. Az ott heverő szemetet illetően ennek talán nem kellene így lennie, legalábbis a faluhelyen élés íratlan szabályait figyelembe véve.
Virág Gábor, a helyi közösség titkára szerint az akciót elsősorban nevelési célzattal szervezték meg. Környezettudatos gondolkodásra és a szelektív hulladékgyűjtés gyakorlatára szeretnék még időben nevelni a fiatalokat, de ifjabb korosztály lelkesedésével a felnőtteknek is példát szeretnének mutatni.
A futballpálya közelében a fiatalok elültettek 20 akácfát is. Ez a jelképes jelentőségű akció egy, a későbbiekre tervezett fásítási akció nyitányának mondható – tájékoztatott Virág Gábor.

2008. november 14., péntek

ELŐADÁS AZ ISKOLÁBAN


Önkéntes Véradók Egyesülete     NŐK KISHEGYESI FÓRUMA   

ÉDESANYÁINK
EGÉSZSÉGÉÉRT!

Ezennel meghívjuk  
dr med Dragana TEGELTIJA spec patológus
A VERBÁSZI ÁLTALÁNOS KÓRHÁZ
 szakszolgálatai igazgatónője
első kétnyelvű szakelőadására a következő témákban:

  A/ MAMMOGRÁFIAI és
B/ MÉHNYAKVIZSGÁLATA

Hétfőn, 2008. 11. 17- én,
a kishegyesi Ady Endre iskola ebédlőjében
 18,00 órai kezdettel

GONDOSKODJON SAJÁT EGÉSZSÉGÉRŐL!
EZ AZ ELŐADÁS A MI HOZZÁJÁRULÁSUNK.

2008. november 11., kedd

A VERSMONDÁST ÉRTÉKELJÜK, NEM A SÉRÜLÉS FOKÁT


Fontos a művészetek iránti fogékonyságot kialakítani a sérült gyerekek körében is - Bácsfeketehegyen a hét végén megtartották a III.Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót
                                    Önfeledt éneklés a Zabhegyezők irányításával
Önfeledt éneklés a Zabhegyezők irányításával
Mintegy kilencven fogyatékkal élő gyerek vett részt a hét végén a Bácsfeketehegyen megszervezett sorrendben III. Záporka Vers- és Prózamondó Találkozón, elsősorban Vajdaságból, de voltak a találkozónak magyarországi vendégei is. A versenyzők délelőtt 10 órától léptek fel, és a késő délután megtartott gálaműsor keretében vették át a zsűri által odítélt elismeréseket.
A találkozó egyik fő szervezője Pál Ágnes elmondta, hogy a rendezvény elsősorban találkozó jellegű, de a szakmai zsűri értékelést is ad az elhangzottakról.
-Úgy határoztunk, hogy a vers vagy szövegmondást értékeljük, és nem foglalkozunk azzal, hogy az előadónak milyen fokú a korlátozottsága. E kérdésben egyébként igen parázs vita folyt az értékelési megbeszélésen, de végül is ez az álláspont győzött. Fontos azt is megjegyezni, hogy már kezd kialakulni a találkozón résztvevők köre, bár nagyon szeretnénk, ha ez a kör tovább bővülne. Eddig ugyanis főleg Bácskából érkeztek versenyzők, de jó lenne, ha a találkozón a jövőben bánáti résztvevőink is lennének. A találkozón másodízben voltak jelen a kiskörösiek, akikkel állandósult a kapcsolatunk. Nagyon lényeges az is, hogy a színvonal évről – évre emelkedik, főleg a versek és szövegek megválasztásában. Kedvező az is, hogy nemcsak verseket, hanem szövegeket is, elsősorban meséket mondanak a gyerekek. Egyedüli feltételünk az volt, hogy magyar szerző verse legyen, vagy magyar népmese. Külön szeretnék köszönetet mondani a bácskossuthfalvi Zabhegyezők Vigyori csoportjának, amely a találkozó egész ideje alatt foglalkozott a verset éppen nem mondó gyerekekkel, és ezzel segítették a zökkenőmentes munkát—mondta Pál Ágnes.
Nagy Istvántól a kiskőrösi fogyatékosok iskolájának igazgatóhelyettesétől megtudtuk, hogy már korábban is voltak a bácsfeketehegyi találkozón, s olyan együttműködést alakítottak ki, hogy az általuk szervezett országos versenyen az itteni győztesek is fellépnek, ahogyan itt is felléphettek az ottani legjobbak.
A társszervezők az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete voltak, a fő támogató pedig a bácsfeketehegyi művelődési egyesület. Az Izida nevében Papp Júlia elnök köszönte meg a gyerekeknek a részvételt, a pedagógusoknak és szülőknek a felkészítést, továbbá a támogatást a Munkaügyi Minisztériumnak, a BCIF Alapítványnak és a művelődési egyesületnek a támogatást.
A Barta Júlia, Jelasics – Sutus Ágota és Tóth Anita összetételű zsűri döntése alapján kategóriánként a győztesek Berkecz József, Simić Hajnalka, Szabó Attila, Vásár Róbert és Ágoston Ferenc lettek. A kiskőrösi Felfénylő Szavak elnevezésű vetélkedőre Hajdú Krisztina és Vásár Róbert kaptak meghívást. A vetélkedő minden résztvevője elismerő oklevélben és alkalmi ajándékban részesült. A találkozó a Baraparty együttes koncertjével zárult.

2008. november 9., vasárnap

ERŐSZAKMENTES ISKOLA


Továbbképzést szerveztünk az iskolában. Téma: Biztonságos iskola, éljünk erőszakmentesen! Húszan vettünk részt a szemináriumon.
СПИСАК УЧЕСНИКА СЕМИНАРА

 1. НАЗИВ ПРОГРАМА:     ``Сигурна школа-живимо без насиља``                   
 4
 6

2. БРОЈ ПРОГРАМА:                                   486
 2
 4
 3
 1

3. МЕСТО И ОПШТИНА ИЗВОЂЕЊА СЕМИНАРА  

   Мали Иђош
0
8

1
1

0
8

4. ДАТУМ ИЗВОЂЕЊА СЕМИНАРА  ..................................
             (уписати у кућице)    
                                                                                                                 (дан)        (месец)     (година)
                                                                                                              
0
9

1
1

0
8

                                             
Име и презиме
Установа
Радно место
ЈМБГ
Потпис
Molnar Marta

OOŠ“Adi Endre”
direktor



Tomić Sabo Andrea
OOŠ“Adi Endre
pedagog



Marić Marta
OOŠ“Adi Endre
Nastavnik srpskog kao nemat. jezika



Vučinić Aleksandra
OOŠ“Adi Endre
Nastavnik srpskog jezika



Vujošević Radovan
OOŠ“Adi Endre
Nastavnik istorije


Selić Julijana

OOŠ“Adi Endre
Nastavnik biologije



Mohači Zoltan
OOŠ“Adi Endre
Nastavnik likovne kulture



Bede Hajnal Lila
OOŠ“Adi Endre
Nastavnik biologije i hemije



Mago Fabo Emese
OOŠ“Adi Endre
Nastavnik istorije i gradj. vasp.



Vaš Zoltan
OOŠ“Adi Endre
Nastavnik tehničkog vasp.


Lestar Aniko

OOŠ“Adi Endre
Nastavnik mađarskog jezika


Žiga Davidhazi Judit

OOŠ“Adi Endre
Nastavnik mađarskog jez.


Terek Sili Jolan

OOŠ“Adi Endre
Nastavnik nemačkog jezika


Bojko Ildiko

OOŠ“Adi Endre
Nastavnik srpskog kao nemat. jez



Bigović Vesna
OOŠ“Adi Endre”
Nastavnik razredne nastave


Cekus Anita

OOŠ“Adi Endre”
Nastavnik u specijalnom odeljenju


Aleksandar Suzić

OOŠ“Adi Endre”
Nastavnik razredne nastave


Bulatović Gabriela

OOŠ“Adi Endre”
Nastavnik muzičke kulture


Šipoš Verbasi Valeria

OOŠ“Adi Endre”
Bibliotekar



Šimonjik Gabriela
OOŠ“Adi Endre”
Savet roditelja
Član saveta roditelja









  
4. УКУПАН БРОЈ УЧЕСНИКА СЕМИНАРА  .....................20......................................
5. РЕАЛИЗАТОРИ:  Славица Адамовић, Милица Брстина Кочиш, Љиљана Борђошки

2008. november 5., szerda

AZ ORSZÁG KERÁMIAMŰVÉSZETÉNEK KÖZPONTJA LEHET


Kiállításmegnyitó és felkészülés a kishegyesi Dévity Imre Kerámiai Művésztelep fél évszázados fennállásának megünneplésére
Ifj. Virág Gábor megnyitja a kiállítást
ifj. Virág Gábor megnyitja a kiállítást
A hét végén Kishegyesen megnyílt az idei 49. Dévity Imre Kerámiai Művésztelep alkotásainak kiállítása, majd az alkotók, kultúrszervezők és közéleti személyek alkalmi tanácskozást tartottak a művésztelep jövőjéről, különös tekintettel arra, hogy az intézmény jövőre ünnepli fennállásának fél évszázadát.
– Azt is szimbolikusnak érzem, hogy Kishegyes összművészeti fesztiválja éppen egy olyan helyszínen talált otthonra, ahol évtizedekkel, századokkal ezelőtt a vályogot verték, amelyből a falu házai épültek. Tolnai Ottó a Hegyalja utcát egyik szövegében a Telecskai dombok Grand Canyonjának nevezte, s talán nem tévedünk, ha a kerámiatelep 49 év alatt elkészült alkotásait a Telecskai dombok agyaghadseregének nevezzük, amelynek az a feladata, többi között, hogy megvédjen bennünket a mostoha idők viharaitól. Első pillanatra túlzásnak tűnhet az összehasonlítás, de egyáltalán nem így van, és ezt azzal bizonyíthatjuk, hogy e gazdag gyűjteménynek az 50. évforduló alkalmából egy olyan helyszínt biztosítunk, amely büszkén mesél a múltról, lehetőséget teremtve a jövőnek – mondta többi között a kiállítást megnyitva ifj. Virág Gábor író, a helyi közösség titkára.
A kiállításmegnyitót követően a könyvtárban megbeszélést tartottak a művésztelep jövőjéről, elsősorban arról, hogyan kellene megemlékezni jövőre a fél évszázados fennállásról. Mint elhangzott, Kishegyes Aranđelovac mellett az ország kerámiaművészeti központja lehet, s ennek érdekében többet kell pályázni annak érdekében is, hogy a jövőben, akárcsak a múltban, ismert alkotók vegyenek részt a telep munkájában, de annak érdekében is, hogy már jövőre nyíljon meg egy állandó kiállítás az elmúlt 50 esztendő alkotásaiból. Rámutattak arra is, hogy annak idején a téglagyár volt a művésztelep fő támogatója, s az intézmény támogatásától a jelenlegi tulajdonos, a Wienerberger képviselője sem zárkózott el. A résztvevők arra is rámutattak, hogy szervezeti szempontból is rendezni kellene a művésztelep státusát. Jelenleg a művelődési egyesület keretében működik, de fel kellene mérni, nem lenne-e hasznosabb létrehozni az önálló szervezetet. Arra mindenképpen szükség van, hogy a jövő évi jubileummal kapcsolatban alakuljon egy szervező bizottság. A tervek szerint az évfordulóról jövő őszre emlékeznek meg ünnepélyesen, előtte nyáron megtartják a jubileumi művésztelepet.
A tanácskozáson olyan határozat született, hogy a hét végén a résztvevőkből álló testület még egyszer összeül Szabadkán, hogy konkrét teendőkre lebontva határozza meg a feladatokat, különös tekintettel arra, hogy a jubileummal kapcsolatban több pályázatot kell benyújtani a miniusztériumokhoz, tartományi titkárságokhoz és más támogatókhoz.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...