"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. április 30., csütörtök

ZENEDÉS SIKEREK


A Zeneiskola diákjai az elmúlt hónapokban számtalan megmérettetésen bizonyítottak. Eredményeik: 
Köztársasági  verseny - Belgrád 2009. március -április         
Csőke Noémi - zongora, előkategória - II. díj 
Patyerek Réka - zongora, II. kategória - II. díj  
Papp Orsolya - zongora, III. kategória - III. díj 
Csőke Márk - fuvola, I. kategória - II. díj  
Csőke Andrea - zongora, IV. kategória - II. díj 2.
Fiatal zongoristák versenye - Nagybecskerek - Március 14-től 18-ig
Csőke Noémi - zongora, előkategória - I. díj 
Kovács Levente - zongora, I. osztály - I. díj
Vojter Noémi - zongora, II. osztály - II. díj
Patyerek Réka - zongora, IV. osztály - II. díj
Papp Orsolya - zongora, V. osztály - I. díj
Csőke Andrea - zongora, középiskola, I. oszt. - I. díj 
Šabac- nemzetközi zongoraverseny - Március 1-6-ig
Csőke Noémi - zongora, előkategória - I. díj 
Patyerek Réka - zongora, II. kategória - II. díj 
Papp Orsolya - zongora III. kategória - III. díj
Csőke Andrea - zongora, IV. kategória - III. díj  
Davorin Jenko Nemzetközi Fúvós Verseny - Belgrád - Március 4-én
Csőke Márk - fuvola, I.kategória - II. díj       
Aranđelovac - Zenei fesztivál - Március 21-25-ig
Toldi Blanka - zongora III. - III. díj
Péter Fanni - zongora III. - III. díj
Dudás Virág Ervin - hegedű IV. - I. díj
Topolyai hegedűverseny - április 
Dudás Virág Ervin - hegedű IV. - I. díj         
Lazarevac - Czerny verseny 
Toldi Blanka - zongora III. - I. díj  

Csőke Noémi, Patyerek Réka, Papp Orsolya, Kovács Levente, Vojter Noémi Csőke András diákja, Csőke Márk Rozs Renáta tanítványa, Csőke Andreát Székely Mária készíti fel a versenyekre, Dudás Virág Ervin Gál József tanítványa, Brezovszki Edit pedig Péter Fannit és Toldi Blankát tanítja. Elismerés a diákoknak és a tanároknak is jár, hiszen ezeket az ereményeket napi több órás gyakorlás előzi meg.

2009. április 29., szerda

2009. április 28., kedd

BIRKÓZÓINK A SERLEGEKKEL

AZ ÚJRAHASZNOSÍTÁS IS KÖRNYEZETVÉDELEM

Az iskolások a szemét újrahasznosítását hirdető plakátokkal  (Papp Imre)
Az iskolások a szemét újrahasznosítását hirdető plakátokkal
A Föld-napja alkalmából pénteken Kishegyesen az iskola diákjai szemétkiállítással hívták fel a figyelmet a környezet megóvásának égető szükségességére. Transzparenseik, figyelemfelkeltő felhívásaik középpontjában az állt, hogy az általunk kidobott, sokszor felelőtlenül szétszórt szemét túlnyomó része újrahasznosítható, vagy komposztálható, vagyis meg lehet oldani azt, hogy ne szennyezzük tovább a környezetet. Magó Fabó Emese tanárnő vezetésével a gyerekek a piacot és végigjárták, s a piacozó helybeliek közül senki sem tett rosszalló megjegyzést az akcióra, sőt biztatták őket további környezetvédelmi megmozdulások szervezésére. A Fő utcán rendezett akcióra sokan voltak kénytelenek felfigyelni, hiszen el kellett menniük a szemétkupacok mellett, s a fiatalok már akkor is elérték céljukat, ha a járókelőkben akár egy pillanatra is felötlött, hogy mennyi kidobott műanyaggal, üveggel, bádoggal mást is lehet kezdeni, mint kidobni a szemétre.

2009. április 27., hétfő

KIÁLLÍTÁS


A Nők Kishegyesi Fóruma szervezésében 2009. május 2- án és 3-án Anyák – napi kézimunka kiállítás a kishegyesi Ady Endre iskola előcsarnokában.
A kiállítást 2009. május 2-án 17 órakor Linka Berec Gabriella nyitja meg
 
Nyitvatartás:
Szombaton (május 2.) 10 - 18 óráig
  Vasárnap (május 3.) 8 - 18 óráig

Szeretettel várunk mindenkit!

2009. április 26., vasárnap

HÓFEHÉRKE ÉS A KÉT MEDVEBOCS

A  iskola Tuti-suli amatőr színjátszócsoportja a KINCSE nagycsaládosok egyesülete segítségével bemutatta a Hófehérke és a két medvebocs című mesejátékot a színházteremben. A színjátszócsoportot iskolánk volt tanára Spasojević Magda készítette fel.

2009. április 24., péntek

A KÖRNYEZETVÉDELEM FONTOSSÁGÁRÓL...

Diákjaink a környezetvédelemről hallgattak előadást.

SZEMÉTKIÁLLÍTÁS - FIGYELEMFELKELTÉS PIACI NAPON

KIRÁNDULÁS


Az elsőseink kiránduláson vettek részt. Ellátogattak Kelebiára, Hajdukovora és Palicsra.

HULLADÉKKIÁLLÍTÁS


A 6. és 7. osztályosok polgári csoport tagjai figyelemfelkeltő hulladékkiállítást szerveztek a Főutcán az iskola előtt. Transzparensekkel és nagy kupac szeméttel hívták fel a figyelmet, hogy  a környezetvédelem mindannyiunk feladata. Szelektív hulladékgyűjtésre buzdították falunk lakosságát.

2009. április 22., szerda

KÖRNYEZETVÉDŐINK

"DISCO PARTIZÁNOK"

                        Az iskolások nőnapi műsorában a sok kiváló képességű veterán diák és újonc között hat kis tehetséget is megismerhetett a közönség. Goda Krisztián, Jovánovity Izabella, Novákovity Zsaklina, Lakatos István, Lakatos Klaudia és Lakatos Sándor a „Disco Partizani” című táncukkal debütáltak. Minden akadályt és lámpalázat legyőzve mutatták be páratlan tánctudásukat és kitartó munkájuk eredményét. Sok próba és gyakorlás áll mögöttük, olykor betegen is készültek, de a hatalmas taps és a jutalom kirándulás a Topolyai tó partján kárpótolta őket mindenért... 




2009. április 17., péntek

KÖRZETI MAGYAR VERSENY


A körzeti magyar verseny eredménye:
 Gavlik Zénó (8.a.) 2. hely
Gere Szilvia (7.a) 3. hely
Csőke Márk ( 6.b.) 3.hely

Diákjaink továbbjutottak az országos versenyre.

SZAVALÓVERSENY


Paróczi Elvira (4.a.) szépen szerepelt a szécsányi szavalóversenyen.

2009. április 16., csütörtök

FELÚJÍTOTT INFORMATIKATEREM


A kishegyesi iskola a budapesti Kereskedelmi és Iparkamarától kapott tizennégy komputert— A zeneiskolások is helyben tarthatják az órákat, ha zongorázni akarnak
A felújított informatikaterem
A tartomány és a Szülőföld Alap támogatásával sikerült felújítani a termek egy részét a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában, többi között az informatikatermet is, de mint Molnár Márta igazgatónő mondja a terem felszerelése egészen a közelmúltig a régi maradt.
- Március végén, a falunapi ünnepség keretében kaptuk el hivatalosan azt a 14 új komputert, amelyet testvérvárosunk a XVI. Kerület közvetítésével a budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ajándékozott a kishegyesi gyerekeknek. Az ajándékot hivatalosan Szatmáry Kristóf, a kamara elnöke, országgyűlési képviselő adta át, de meg kell mondanom, hogy a gyerekek akkorra már használatba is vették a gépeket, mert néhány nappal korábban érkeztek. Ezek nem a legújabb gépek, de nagykapacitásúak és kitűnő állapotban vannak. A korábbi 486-os gépekhez képest ez óriási előrelépést jelent. Ugyanakkor az Oktatásügyi Minisztérium jóvoltából ADSL vonalat is kaptunk, így az internethasználat is megoldódott — mondja Molnár Márta.
A budapesti testvérönkormányzat eddig is és a jelek szerint ezután is nagy figyelmet fordít arra, hogy a maga részéről segítse az oktatási folyamatokat.
- Akárcsak az elmúlt esztendőkben a XVI. Kerület önkormányzata az idén is 43 kishegyesi gyereket lát vendégül augusztusban, mi természetesen a legjobb diákokat küldjük, elsősorban azokat, akik valamilyen versenyen elért eredményükkel öregbítették iskolánk nevét. A tervek szerint a gyerekek ellátogatnak több pesti neves intézménybe, például a Csodák Palotájába, de elviszik őket Veresegyházra, Gödöllőre és Esztergomba is. Úgy időzítették, hogy a gyerekek élőben tekinthessék meg az augusztus 20-i tűzijátékot. Külön köszönetet szeretnék mondani Kovács Zoltán rendőrparancsnok helyettesnek, azért, hogy a rendőrség illetékes osztálya szombatonként a gyerekek útleveleit intézi. Nagyon jó kapcsolatunk alakult ki a kerületben működő Rácz Aladár Zeneiskolával is, tőlük szintén a falunapi ünnepségre kaptunk egy Rösler- zongorát. Ez is nagy segítséget jelent számunkra, hiszen sok zeneiskolásunk van, akik valóban szép eredményeket értek el a szerbiai és nemzetközi versenyeken is, de ha zongorán kellett játszaniuk, utazniuk kellett. Ezután Csőke András vezetésével itt tarthatják az órákat az iskola kiállítási csarnokában, mert ott helyeztük el a hangszert—mondta az igazgatónő, s elmondja azt is, hogy az utóbbi időben mintha megnövekedett volna az iskola iránti adakozó kedv. Nemrégiben a Vöröskereszt helyi szervezete tagtoborzást végzett és a befolyó pénzt a tantermek felújítására ajánlották fel. A napokban kapott az iskola 250 eurót egy Ausztráliában élő kishegyesitől. Ez ugyan nem nagy összeg, de néhány tanteremben fel lehet vele újítani a világítást, vagyis minden adománynak van helye.

2009. április 15., szerda

HŰSVÉTI KONCERT


Hétfőn délután a kishegyesi iskola kiállítási csarnokában a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület szervezésében megtartották a hagyományos húsvéti koncertet.
                    Az iskola kórusának műsorszáma
Az egybegyülteket Linka B. Gabriella az egyesület elnöke üdvözölte kiemelvén, hogy a hangversenyen a Bulatović Gabriella vezette iskolai kórus és azok a fiatal zeneiskolások mutatkoznak be, akik sikerrel képviselték az iskolát a kőrzeti versenyeken és bejutottak az országos döntőbe. Fellépett Csőke Noémi, Patyerek Réka, Papp Orsolya és Csőke Andrea zongorán valamint Csőke Márk fuvolán.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2009-04-15_Husveti_koncert.xhtml

2009. április 10., péntek

MAGAS SZINTŰ KÖRNYEZETI TUDÁS


A kishegyesi iskolások a múlt héten 1500 fát ültettek a határban — A Föld napja alkalmából április 24-énszemétkiállítást szerveznek a főutcán
Sikeres faültetési akció a kishegyesi határban (Papp Imre)
A kishegyesi gyerekek szívesen csatlakoznak a környezetvédelmi akciókhoz, a múlt héten például egy nap alatt nem kevesebb, mint 1500 fát ültettek el a határban a dűlőutak mentén, s bár egyik napról a másikra kellett dönteni a részvételi szándékról, 14 hetedikes és nyolcadikos vett részt az akcióban.
– A gyerekek meglepően magas szintű környezeti tudással rendelkeznek. A napokban jártak nálunk a szabadkai Lazar Nešić Vegyészeti Középiskola harmadikos környezetvédői, és tartottak előadásokat a 3. és 4. osztályosoknak, valamint a felsőben az ötödikes és hatodikos, továbbá a hetedikes és nyolcadikos diákoknak. A középiskolásokat Domonkos Lídia vezette. A lényeg az volt, hogy gyerekek ismertessék a gyerekekkel ezeket a tudnivalókat. A fiatalok meglepően jól tájékozottak a szelektív hulladékgyűjtés felhasználási módjairól, de számukra is meglepő volt, hogy sok hulladék komposztálható is — mondta Magó Fabó Emese tanárnő, a környezetvédelmi akciók irányítója.
A beszélgetéseken részt vett Biacsi Áron, a szabadkai Regionális Hulladékgyűjtő képviselője is, aki a szelektíven gyűjtött hulladék felhasználásáról tartott ismertetőt.
Az iskolások a közelgő ünnepek után ismét szerveznek egy akciót.
– A Föld napja alkalmából április 24-én, pénteken, amikor piac is van Kishegyesen, a Fő utcán, az iskola ebédlőjétől a templomig, szemétkiállítást szervezünk. Célunk, hogy rámutassunk, mi mindent dobálunk el nap mint nap az utcán és a határban. Bemutatjuk azt is, hogyan kell válogatva tárolni a szemetet . Felhívjuk a figyelmet arra,hogy egyedül ezen módszer gyakorlati alkalmazása szerepelhet megoldásként. Maguk a gyerekek készítették a transzparensek szövegét is, így fogalmaztak például: ,,Nem szúrja a szemét a szemét?”, vagy: ,,Aki a szemétnek vermet ás, maga esik bele”. Részt veszünk továbbá abban a detektívjátékban, amely a határban szétszórt szemét felkutatását célozza — hallottuk Magó Fabó Emesétől.
Már működő, pozitív gyakorlat az, hogy, mivel az iskolában lehetőséget teremtettek a szelektív hulladékgyűjtésre, és nagyon sok műanyag palack gyűlt ily módon össze, ennek köszönhetően sokkal kevesebbet égetnek el a háztartásokban. A gyerekek egyébként 13 éves kortól vehetnek részt a civil szervezetek, többek között a környezetvédők munkájában is.

2009. április 7., kedd

A MEGÚJULÁS ÜNNEPE

Festett, karcolt, hímzett, írott tojások Kollár Ilona kiállításán
Festett, karcolt, hímzett, írott tojások Kollár Ilona kiállításán
A húsvét a megújulás és újjászületés ünnepe, amelyet negyvennapos böjt előz meg. Ma már nemigen érezzük át a böjt súlyát és szerepét. Valamikor böjt idején leginkábba szeretet, a szerénység és a meghittség jutott kifejezésre. Egyfajta önelszámolást is jelentett. A húsvéti misztériumot ugyanis csak a beavatottak érthették meg, és a beavatásnak a módja volt a böjtölés. Legtöbb helyen vizet és kenyeret, valamint magvakat fogyasztottak. A hal fogyasztását később, amikor erre megteremtődtek a gazdasági feltételek engedélyezték — mondta többi között dr. Szőke Anna azon az előadáson, amelyet a kishegyesi falunap alkalmával tartott a húsvét jelentéséről és a hozzá fűződő szokásainkról.
A néprajzkutató szerint Kishegyesen szokás volt a nagyszombati virrasztás, mindkét temetőben a kereszteknél várták meg a feltámadást. Húsvét hajnali szokás volt Jézus keresése a határban. A barka a virágvasárnapi pálmaágakat helyettesíti, mivel errefelé nincsen pálmafa, de a megszentelt barkát nem dobták el, hanem felakasztották a kapura, eltették az eresz alá vagy az istállóba, mert az volt a hiedelem, hogy gyógyító ereje van és megvéd a villámcsapástól. Sajátos kishegyesi szokás volt a tyúkok lilára festése nagypénteken. Ez valószínűleg a gyászt volt hivatott jelképezni, hiszen a katolikus egyházban a lila a gyász színe.
A húsvét egyik legismertebb jelképe a színesre festett tojás. A tojás ősidők óta a termékenység jelképe, festésük, díszítésük az ókorra nyúlik vissza. A néprajzkutatók szerint valószínűleg keleti eredetű. Magyarországon nagyon sok díszített tojást találtak a kundombokon végzett ásatásokon. A színezése is szimbolikus jelentést hordoz: a piros szín ugyanis Jézus vérét jelképezi a kereszténységben, de a magyar néphitben a piros gonoszűző szín is.
A kishegyesieknek az előadást követően alkalmuk volt megtekinteni Kollár Ilona népművész festett karcolt hímzett és írott húsvéti tojásainak gyűjteményét, amelyben 28 tájegység motívumait dolgozta fel.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...