"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. szeptember 30., szerda

FELKÉSZÜLÉS AZ INKLUZÍV OKTATÁSRA


A személyre szabott oktatásban a tanuló áll a középpontban nem pedig a tanterv
 Gordana Radulović
Gordana Radulović
Szerbiában a tervek szerint jövőre kezdik bevezetni az úgynevezett inkluzív oktatást, amelyet Magyarországon integrált oktatásnak neveznek, és amelynek lényege, hogy a tanulókkal egyéni foglalkozás folyik, és személyre szabottan haladnak előre a tudás elsajátításában. A Nők Kishegyesi Fóruma az idén egy pályázatot nyert az inkluzív oktatás feltételeinek megteremtésére.
– Az inkluzív oktatás feltételeinek megteremtésére a Nők Fóruma pályázott, mert a szabályok értelmében önkormányzatok nem pályázhattak. A Nők Fórumának programjában egyébként is már régóta szerepel egy ún. differenciált diagnosztikai központ létrehozása. A projektum egyik felében tehát egy szeminárium keretében felkészítettük a szervezet aktivistáit az adatbázis elkészítésére, a megfelelő kérdőívek kitöltésére, az adatok kezelésére. A projekt másik részében a község három iskolájának pedagógusai vettek részt. Ez a szeminárium, amelyet a szabadkai Diana Kopunović vezetett, három napig tartott, utána pedig egy tanulmányúton vettek részt: Magyarországi alapítványi iskolákba látogattak, ahol a gyakorlatban is megismerkedhettek az inkluzív oktatással. A tanulmányút megszervezésében a budapesti Autonómia Alapítvány volt a segítségünkre, akikkel már korábban is sikeresen együttműködtünk – mondta Gordana Radulović, a Nők Fórumának tagja, a polgármester tanácsadója.
A román külügyminisztérium által támogatott képzés három hónap alatt zajlott le.
– A budapesti látogatás során a pedagógusok meggyőződhettek arról, hogy ezzel az oktatási módszerrel, amelyet többnyire a sérült gyerekek esetében alkalmaztak, vagyis az úgynevezett speciális iskolákban, a rendes tanításban is kitűnően alkalmazható. A legfontosabb talán, hogy a gyerekek szemmel láthatóan nem érzik tehernek az iskolát. Egy általános iskolában és három középiskolában jártunk, s meglepve tapasztalhattuk azt is, hogy például az érettségi vizsgák esetükben sem voltak könnyebbek, a sikeres vizsgázók aránya viszont egyáltalán nem volt rosszabb, mint más középiskolákban. Tudni kell persze, hogy olyan diákokról volt szó, akiket másutt nem szívesen láttak. A program részeként még hátra van az újvidéki Milan Petrović Gyógypedagógiai Iskola meglátogatása is, és ezzel zárul majd a program – mondta Gordana Radulović.
A szervező egy névtelen beszámolót kért a pedagógusoktól, s mint kiderült, mindegyiküknek tetszett a módszer és annak hatékonysága. Remélhetőleg hamarosan ők is alkalmazni tudják majd. A szervezet viszont tovább dolgozik a központ mielőbbi létrehozatalán, hogy ott is mielőbb elkezdődjék az oktatás.

2009. szeptember 28., hétfő

2009. szeptember 25., péntek

HEGYESI LITERATÚRA

Csépe Imre Emléknapok
Kiemelt esemény
2009. szeptember 1–25., Népkönyvtár, Községháza (tanácsterem), Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, Kishegyes
1972. június 11-én a kishegyesi helyi közösség művelődési bizottsága kezdeményezte a Csépe Imre (1914–1972) író születésnapján megtartandó irodalmi találkozó megszervezését. Július 30-án az iskolában találkoztak az írók és közéleti személyiségek, hogy megkezdjék a munkát. Az Aladics János, Ács Károly, Baranyi János, Bányai János, Bogdánfi Sándor, Bori Imre, Csordás Mihály, Dévavári Zoltán, Fabó Ábel, Farkas Nándor, Fehér Ferenc, Fodor Mihály, Fodor Pál, Horváth László, Ipacs József, Juhász Géza, Josip Klarski, Kollár Lajos, Komáromi János, Korom Tibor, Lévay Endre, Matijevics Lajos, Matisa Jolán, Matisa László, Minda Tibor, Molnár Cs. Attila, Németh István, Petkovics Kálmán, Saffer Pál, Szeli István, Szőke József, Sztancsics András, Urbán János, Vigh Rudolf, Virág Gábor, Vukovics Géza és Zákány Antal  összetételű emlékbizottság Baranyi Jánost (Kishegyes) elnökévé, Juhász Gézát (Újvidék) és Urbán Jánost (Szabadka) alelnökévé, Komáromi Jánost (Kishegyes) titkárává, Kollár Lajost (Kishegyes) pedig az emlékbizottság jegyzőkönyvvezetőjévé és ügykezelőjévé választotta meg.
A résztvevők legközelebbi teendőként az az évi (1972) emléknap megszervezését tűzték ki, s erre külön bizottságot alakítottak Fehér Ferenccel az élén. A Csépe-emlékkönyv szerkesztésére Juhász Gézát kérték fel. Terveik között szerepelt, hogy emléktáblát helyeznek el az író szülőházára, ám azt a telek tulajdonosa lebontotta, és újat épített a helyére. Sokan támogatták a javaslatot, hogy szegény sorsú, az irodalomtudomány iránt érdeklődő, különösen tehetséges középiskolások és egyetemi hallgatók segélyezésére Csépe-ösztöndíjat hozzanak létre, ám az elképzelés sohasem valósult meg. Az viszont igen, hogy utcát nevezzenek el Csépéről, habár e tekintetben 1977-ben Magyarkanizsa megelőzte a szülőfalut.
 Fehér Ferenc a második találkozón, 1973. szeptember 23-án jelentette be a községi szintű vers- és prózamondó verseny kezdetét, amelynek elődöntője igen tömeges volt. Az 1974 májusában Vigh Rudolf tollából a Magyar Szóban megjelent újsághír arról számol be, hogy több mint ezer tanuló vett részt a község általános iskoláiban megrendezett műsorokban. A szavalóversenyt Aranyeső elnevezéssel azóta is megrendezik Kishegyesen.
A nagy múltú rendezvény állomásai 2009-ben: az író emléktáblájának megkoszorúzása, majd két könyvkiállítás megnyitása a könyvtárban. A Kishegyesre érkező alkotókat, illetve érdeklődőket ünnepi ülésre várják a községháza tanácstermében, ahol tanácskozás és megemlékezés lesz. Ezt az általános iskola kiállítási csarnokában egy képzőművészeti kiállítás megnyitója követi. (2008-ban a világhírű Ruzicskay György festményeinek tárlatát láthatta a közönség a szarvasi Ruzicskay Alapítvány jóvoltából.)
A Csépe-nap, a szervezők elmondása szerint, megmaradt olyannak, amilyennek Fehér Ferenc, Urbán János és az irodalom ügyét oly fontosnak tartó kishegyesi közéleti személyiségek megálmodták.

2009. szeptember 24., csütörtök

CSÉPE IMRE EMLÉKNAP 38. ALKALOMMAL


Születésének napján, szeptember 23-án emlékeztek meg a helybeliek és vendégeik Kishegyesen Csépe Imre íróról, költőről, immár 38. alkalommal. Az irodalmi nap a könyvtár falán lévő Csépe-emléktábla megkoszorúzásával kezdődött, ahol elsőként Németh István, a falu díszpolgára helyezte el a kegyelet virágait, majd Szigeti András, Magyarország szabadkai főkonzulátusának alkonzula, Papp Árpád, a Magyar Nemzeti Tanács képviseletében, Mackó József Kelebia polgármestere és Hévízi Róbert, Békésszentandrás alpolgármestere.
A rendezvény a községi képviselő-testület tanácstermében folytatódott, ahol Lovas Ildikó, a Csépe Emlékbizottság tiszteletbeli elnöke köszöntötte a díszülés közönségét, szólva a kishegyesi irodalmi életről, az azt képviselőkről, akik közül néhányan nem is olyan régen még „elcsépelt napokat” rendeztek, mára pedig már az emléknap főszervezőivé lettek.
Az irodalmi emléknap keretében idén is megszervezésre került az Aranyeső elnevezésű vers- és prózamondó verseny, amely ezúttal Benedek Elek, a 150 éve született nagy magyar mesemondó emlékét idézte. A versenyben mintegy négyszáz tanuló vett részt a kishegyesi község általános iskoláiból, akik közül a legjobban szerepelt, mint Papp Imre, a bíráló bizottság elnöke kihirdette, Csoma Balázs, a III-IV. osztályosok, Török Noémi, az V-VI-osok és Lénárt Tícián a VII-VIII. osztályosok korcsoportjában.
A Csépe-emléknap további jubileumok jegyében zajlott, így Bányai János a Kazinczy-évfordulót, illetve a magyar nyelv évét találta alkalmasnak arra, hogy Nemzeti irodalom idegen nyelven című, Nyelvcsere és nemzetirodalom alcímet viselő előadásában keressen választ olyan kérdésekre, hogy írók hogyan váltanak nyelvet, hogyan írnak más nyelven, mint amit gyerekkorukban megtanultak, mennyiben épülnek be a más nyelven író magyar származású alkotók munkái a magyar irodalmi kánonba, beszélhetünk-e kulturális egységesülésről, és eljött-e a nemzeti irodalomakban való gondolkodás revíziójának, újragondolásának és átalakításának ideje. Előadásának végén a szervezők köszöntötték őt 70. születésnapja alkalmából.
A Csépe-napok egyik kezdeményezője, Fehér Ferenc húsz éve hunyt el, akinek Vallomás című versét hallhatta a közönség Hajvert Ákos előadásában, majd pedig Toldi Évát, aki a költészetéről értekezett, amihez, mint megállapította, rafinált korszerűség, ugyanakkor finom klasszicitás szükségeltetik, és szólt az 1950-es nemzedékről, akik közül többek a Hídban is publikáltak, mely folyóirat ugyancsak jubileumot ünnepel. Ez alkalomból került bemutatásra Kishegyesen is az idén 75 éves folyóirat Forum Kiadó által készült kiadványaiból álló kiállítás, melyet annak szerzője, Csáky Sörös Piroska nyitott meg és ajánlott a közönség figyelmébe. Ezt követően mutatkozott be a folyóirat, illetve munkatársai, Bencsik Orsolya, Böndör Pál, Harkai Vass Éva, Kiss Tamás és Pressburger Csaba, akiket Faragó Kornélia, a Híd főszerkesztője mutatott be. 
Nagy Klára

2009. szeptember 23., szerda

SZÜKSÉG VAN A FELZÁRKÓZTATÁSRA


Októberben iskolánkban is szerb nyelvi tanfolyamok indulnak az Oxford Nyelviskola szervezésében. A tervek szerint a jövő tanévben már az alsósoknak is lehetőségük lesz szerb nyelvtanfolyamra iratkozni.
Az Oxford Nyelviskola a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával több vajdasági községhez hasonlóan iskolánkban is szerb nyelvi felzárkóztató programot szervez. Míg az elmúlt tanévben a célcsoportot a középiskolások harmadik és negyedik osztályosai képezték, idén az MNT anyagi támogatásának köszönhetően a középiskolák mindegyik évfolyamának tanulói részesülhetnek majd szolgáltatásukban.
A 2009-2010-es tanévben egyéb újításokat is kezdeményeztek: a képzést kiterjesztették az általános iskolák felsősei irányába is. Az MNT üdvözölte és erkölcsileg is támogatta a nyelviskola nyitását a fiatalabb korosztály irányába. Az újítás bevezetésének folyamatában a Nyelviskola kérte az általános iskolák közreműködését. Iskolánk vállalta az Oxford Nyelviskola által szervezett szerb nyelvtanfolyam megszervezésében való részvételt. 

A HAZUDÓS MESE ÉS MÁS MESÉK


Mintegy négyszáz gyerek vett részt a Csépe Imre Irodalmi Emléknap keretében megrendezett mesemondó versenyen
                                              A mesemondó verseny döntője: Papp Ágnes mesél
                                               A mesemondó verseny döntője: Papp Ágnes mesél
Neves irodalmárok előadásával, a Híd folyóirat bemutatkozásával, könyvvásárral ma tartják a sorrendben 38. Csépe Imre Emléknapot Kishegyesen.
Korosztályonként négy kisdiák jutott az Aranyeső elnevezésű vers és prózamondó verseny döntőjébe. A versenyt – mint ismeretes – a Csépe Irodalmi Emléknap keretében tartják meg minden évben. Ezúttal Benedek Elek születésének 150. évfordulója alkalmából, a kishegyesi és a bácsfeketehegyi kisiskolások vajdasági magyar népmeséket adtak elő.
Az iskolai megmérettetésen több mint négyszázan vettek részt. A döntőbe tizenhatan kerültek, azzal, hogy a két legkisebb, Vajda Fanni és Bede Noémi másodikosok versenyen kívül mondhatták el meséiket. Velük nyilván az elkövetkező esztendőkben találkozunk majd. A Kormos Irén, Kancsár Loretta és Papp Imre összetételű zsűri döntése alapján a legfiatalabb korosztályban az első Csoma Balázs, a középső korosztályban Török Noémi, a hetedikes és nyolcadikos korosztályban pedig Lénárt Tícián volt a legjobb. Az első helyezettek a szerdán sorra kerülő Irodalmi Emléknapon is elmondhatják meséiket. Az Irodalmi Emléknap ma, szeptember 23-án délután 15 óra 30 perckor kezdődik a könyvtár előtt. Megkoszorúzzák az emléktáblát, majd a műsor a képviselő-testület nagytermében folytatódik a vendégek köszöntésével. Kihirdetik az Aranyeső mesemondó verseny eredményeit, utána pedig Bányai János és Toldi Éva tartanak előadásokat. Az értekezések egyik központi témája – a Kazinczy-év kapcsán – a magyar nyelv megőrzése és ápolása. 18 órakor az iskola kiállítási csarnokában Csáky Sörös Piroska nyitja meg a 75 éves Híd kiadványainak kiállítását, majd ezt követően bemutatkozik a folyóirat. Fellép Bencsik Orsolya, Böndör Pál, Faragó Kornélia (főszerkesztő), Harkai Vass Éva, Kiss Tamás és Pressburger Csaba. Az emléknap egyik kísérőrendezvénye a Forum Könyvkiadó könyvvására a könyvtár előtt.

2009. szeptember 21., hétfő

LITERATÚRA


Szeretettel meghívjuk a 38. CSÉPE-EMLÉKNAPOK központi ünnepségére, melyet 2009. szeptember 23-án (szerdán) 15.30 órai kezdettel tartunk meg Kishegyesen.
Program
15.30 Koszorúzás – könyvtár
16.00 A vendégek köszöntése – az önkormányzat tanácsterme
16.15 Az Aranyeső mesemondóverseny eredményhirdetése
16.30. Bányai János előadása
17.15 Toldi Éva: Az új nemzedék hangja a Hídban (Fehér Ferenc és az 50-es generáció)
18.00 75 éves a Híd – kiállítás az iskola galériájában – a kiállítást megnyitja Csáky Sörös Piroska
18.15 A 75 éves HÍD folyóirat bemutatkozása

2009. szeptember 19., szombat

BÉKÉSSZENTANDRÁSRA UTAZTAK A GYEREKEK


2009. szeptember 18-án két napra Békésszentandrásra látogatott iskolánk küldöttsége. 
A következő tanulóink utaztak Békésszentandrásra:
  1. Székely Amanda (1995 )
  2. Kancsár Larissza (1995 )
  3. Keszeg Karolina ( 1996)
  4. Govorcsin Nikoletta (1996)
  5. Dudás Dániel ( 1996 )
  6. Hajagos Tamás ( 1996 )
  7. Csőke Márk (1996 )
  8. Fabó Csaba (1995 )
  9. Pataki Imre ( 1995 )
  10. Stanković Ádám (1995 )
  11. Márkus Mónika (1997)

BÉKÉSSZENTANDRÁSON


Szeptember 18-án és 19-én diákjaink Békésszentandráson tartózkodtak. A Hunyadi iskolával már többéves kapcsolatot ápolunk. 

2009. szeptember 18., péntek

VAJDASÁGI MAGYAR MESÉK


A kishegyesi iskolában megtartott elődöntő
A kishegyesi iskolában megtartott elődöntő
Tegnap a kishegyesi iskolában megtartották az Aranyeső Vers- és Prózamondó Verseny iskolai válogató versenyét, amelyen több mint negyven diák vett részt.
A Csépe Imre Irodalmi Emléknap kísérőrendezvényeként hagyományosan megrendezett Aranyeső versenyben a kisdiákok a nagy magyar mesemondó Benedek Elek évfordulója alkalmából vajdasági magyar népmesék előadásában versenyeztek. A verseny három kategóriában zajlott, korosztályonként, a harmadikosok és negyedikesek korosztálya, az ötödikesek és hatodikosok, valamint a hetedikesek és nyolcadikosok korosztálya versenyzett. Minden korosztályból két-két versenyző jutott a hétfői döntőbe, amelyben részt vesznek a bácsfeketehegyi iskola diákjai is.

2009. szeptember 17., csütörtök

ARANYESŐ

Diákjaink már készülnek az Aranyeső mesemondó versenyre. Az iskolabajnokságot szeptember 17-én tartottuk meg, melyről 12 diák juthatott tovább a szeptember 21-én sorra kerülő községi bajnokságra.

2009. szeptember 11., péntek

JUTALOMKIRÁNDULÁS A LEGJOBBAKNAK


Új kapu a testvértelepülés jóvoltából
A kishegyesi gyerekek a Parlamentben
A kishegyesi gyerekek a Parlamentben
A kishegyesi általános iskola és diákjai a testvértelepülési együttműködés kedvezményezettjei: a legjobb diákok többnapos magyarországi kiránduláson voltak, és a napokban beállított kovácsoltvas bejárati kapu a budapestiek ajándéka
Második alkalommal voltak a kiemelkedően teljesítő kishegyesi diákok a testvértelepülés, a budapesti XVI. kerületi önkormányzat vendégei augusztusban. A negyvenkét diák vonattal utazott augusztus 16-án Pestre, és a Szent István-napi rendezvények megtekintése után augusztus 21-én tértek haza.
– Vonattal utaztunk, de Pesten egy busz állt állandóan rendelkezésünkre, és szállított bennünket a helyszínekre. Így számos helyre eljutottunk, többek között a visegrádi várba a Panoptikumba, és a Duna-kanyarba, Szentendrére városi sétára, a Mátyás-templomba és a Budai várba, a Csodák Palotájába, a Tropikáriumba és a Parlamentbe. Augusztus 20-án délelőtt Veresegyházra utaztunk, ellátogattunk a Medveotthonba, ahol saját kezűleg etethették a gyerekek a medvéket, majd utána Gödöllőre mentünk a királyi kastélyba. Este a kerületi önkormányzat épülete előtt meghallgattuk az ünnepi koncertet és megtekintettük a tűzijátékot – mondta Varmuzsa Katalin, aki Cékus Attilával közösen vezette a kishegyesi diákok csoportját. A kirándulás utolsó napján a gyerekek az uszodába látogattak el.
A kishegyesi iskola még egy nagyon szép ajándékot kapott a testvérváros, Budapest XVI. kerületi önkormányzatától: ők fizették az új iskolakapu felállítását. A kaput a napokban Pesti Attila építész tervei alapján Sárándi István készítette kovácsoltvasból. A munka értéke mintegy 150 ezer dinár.
 Az új iskolakapun az utolsó simításokat végzi Sárándi István
Az új iskolakapun az utolsó simításokat végzi Sárándi István

2009. szeptember 2., szerda

AZ ELSŐSÖK FOGADÁSA

Iskolakezdés, óvodakezdés

Ötvenkét elsős az iskolában —Kishegyesen is megnyílt a bölcsöde
Molnár Márta igazgatónő köszönti az elsősöket
Hétfőn délután az iskolában kedden délelőtt pedig az óvodában fogadták ünnepélyesen az idén kezdőket. Az iskolai elsősök fogadásán a legkisebbeket az idősebb korosztályok üdvözölték alkalmi műsorral.



Molnár Márta igazgatónő köszönti az elsősöket 



Fogadásukon Molnár Márta, a kishegyesi iskola igazgatónője azzal biztatta a gyerekeket, hogy nem kell félniük az iskolától, annál is inkább mert énekelni, rajzolni már jól tudnak, e mellé már csak írni, olvasni, számolni kell megtanuli, meg mint mondta még egyet s mást. Reményét fejezte ki hogy a szülőkkel a gyerekek érdekében éppen olyan szoros lesz az együttműködés, mint a korábbi esztendőkben. Elmondta továbbá, hogy a kis elsősök ajándékot kapnak az iskolától, hagyományosan kedveskedik nekik a polgármester is, és a Vöröskereszt községi szervezete is megajándékozza őket egy kendővel. Csóré Róbert polgármester nagyon sikeres tanulást kívánt az elsősöknek, s mint mondta a község az idén is mindent megtett annak érdekében, hogy az iskola tovább szépüljön. Az óvodásokat tegnap fogadták a Pán Péter Óvodában. Mint Kőműves Gizella igazgatónőtől megtudtuk az idén összesen 140 gyerek jár majd az óvodába közülük 44 kezd az idén. Újdonságnak számít Kishegyesen, hogy megszervezik a bölcsődei ellátást is az idén először az 1 – 3 éves korosztályú gyerekek számára. Ők 12-en vannak, és a mai napon fogadják majd őket. A bölcsödés ellátást, mint ismeretes tavaly kezdte szervezni az intézmény, Szeghegyen létesített egy tagozatot, az idén pedig Kishegyesen is lett érdeklődés. Az óvoda már 15 éve megszervezi a napközi ellátást is amelynek költségei az idei év elején sem változtak. Az óvoda is megújult a nyári szünet alatt, kicserélték a csoportos foglalkozások termeinek ablakait, ami nemcsak biztonsági szempontból volt indokolt, hanem energiatakarékossági szempontból is. Ezenkívül részben megújult a konyha, átfestették az udvari játékszereket és bemeszelték az óvoda legfontosabb részeit. Az úgynevezett gazdászati óvodában is végeztek felújításokat elsősorban az udvari játékszerek terén.
http://www.magyarszo.rs/fex.page:2009-09-02_Iskolakezdes_ovodakezdes.settoxhtml

ISKOLAKEZDÉS


513 diákunk két váltásban kezdte a tanévet. Az alsósok délelőtt, a felsősök pedig délután járnak iskolába. Október 5-től felsőseink kelhetnek korán. Az órarend készítésében próbáltuk figyelembe venni a gyermekek leterheltségét. A hetedik és nyolcadik osztályra külön figyeltünk, hiszen nekik a legnehezebb. Náluk sikerült elérni, hogy nem kell naponta többször visszajönniük az iskolába. 

2009. szeptember 1., kedd

ÚJ KAPU


A nyári szünidő folyamán elkészült az iskola új kapuja. A kaput Pesti Attila építész tervei alapján Sárándi István készítette kovácsolt vasból. A kapun a tudás fája motívum látható.

                                            230_1.jpg

INGYEN UZSONNA

Az iskolaév kezdetétől 56 rászoruló gyerekünk kap ingyen uzsonnát a községi Önkormányzat jóvoltából. 

FELÚJÍTOTTUK


A tanév szeptember elsején kezdődött.. A nyár folyamán nagy munka folyt. Felújítottuk az informatikatermet, és a földszinti folyosót is átmeszelték az ügyes mesterek. Köszönve mindezt a Szülőföld Alapnak, hiszen az ő pályázatukon nyertünk pénzt. Újdonság még, hogy az iskolában 5 kamerát helyeztünk el, mindezt gyermekeink biztonsága érdekében. Az új kapu a tudás fáját jelképezi. Pesti Attila tervei alapján Sárándi István készítette, az anyagiakat pedig testvértelepülésünktől, Budapest, XVI. Kerületének Önkormányzatától kaptuk. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...