"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. november 30., kedd

ÉS AZ ELEMEKKEL MI LEGYEN?


Környezetvédelmi előadássorozat Kishegyesen az Eco Enjoy szervezésében – Tóth Dénes újító, tanár, környezetvédő üzenete a diákoknak
A válogatás Tóth tanár úr útmutatásai alapján történt (Fotó: Lakatos János)
A válogatás Tóth tanár úr útmutatásai alapján történt (Fotó: Lakatos János)
A környezetvédelemben a megelőzésnek van a legfontosabb szerepe, a környezettudatos gondolkodásra nevelést pedig már iskoláskorban el kell kezdeni. Nagyjából ezt az elvet követi a kishegyesi Eco Enjoy Polgárok Egyesülete is, amely az Ady Endre Általános Iskolával közösen környezetvédelmi témájú előadásokra pályázott a községnél. Eddig két előadást szerveztek, legutóbbTóth Dénes, a palicsi Eco Friends egyesület elnöke beszélt az elemek újrahasznosításáról.
A diákok olyan érdekes dolgokat tudhattak meg, hogy például az elem a legdrágább energiaforrás, az alkáli elemek által biztosított áram akár 3330-szor drágább is lehet, mint a vezetékes villanyáram. Laczkovics Annamária projektkoordinátor a következőket mondta a programról:
– Az Eco Enjoy megnyert egy pályázatot a községnél, környezetvédelmi témájú előadássorozat szervezésére. Idáig két előadást tartottunk, az egyik az energia-újrahasznosításról szólt, a másik pedig a környékünkön honos madarakról. Szombati előadónk Tóth Dénes, a szabadkai Műszaki Középiskola tanára volt, aki egyben a palicsi Eco Friends elnöke és Pro Urbe díjas.
A szombati előadás valójában két kisebb előadásból és egy műhelymunkából állt, az iskolások mellett pedig az ovisokat is megszólította.
– Igen. Az első előadás az elemek fajtáiról és a bennük rejlő környezeti veszélyekről szólt. Az ezt követő műhelymunkán a diákok megtudhatták, hogy hogyan kell szétválogatni az elemeket, hogyan lehet őket újrahasznosítani, majd maguk is kipróbálták az elemek szelektálását. Legvégül Tóth tanár úr az ovisoknak tartott foglalkozást az elemmel működő játékokról.
Jövő szombaton újabb előadás lesz?
– Szombaton 10 órakor mgr. Vukajlović Natália fog az iskola ebédlőtermében előadást tartani a pókokról. Megemlíteném, hogy az előadások célközönsége elsősorban az iskolás korosztály, de minden érdeklődőt szívesen látunk.

2010. november 25., csütörtök

MAGADON ÁTSZŰRNI A GONDOLATOT


Nem rivalizálunk, élvezzük egymás szövegmondását – Beszélgetés Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondóval
                                                Hajvert Ákos (Fotó: Papp Imre)
A magyar versmondók körében a legrangosabbnak számít a Radnóti-díj, elsősorban azért, mert erre a megmérettetésre csak a legjobbak mehetnek, s aki itt is nyerni tud, az valóban a legjobbak közé tartozik. November 13-a óta közéjük tatozik Hajvert Ákos is, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke. A díjazott elnökkel beszélgettünk a versenyről és az egyesületének küszöbönálló teendőiről.

Kik juthatnak el erre a megmérettetésre Győrbe?
-A versenyt ma már csak kétévente szervezi meg a győri Bartók Béla Művelődési Intézet a Magyar Versmondók Egyesületével karöltve. A verseny meghívásos, meghívót pedig csak azok kaphatnak, akik valamelyik rangosabb országos versenyen megszerezték az első három hely egyikét. Nyilván innen ered rangja is. Két korosztályban, ifjúságiban és felnőttben osztanak csak díjat, gyermekkorosztály nincsen. Jómagam tavaly voltam először, azzal, hogy a tavalyi rendhagyó verseny volt, a költő születésének és halálának kerek évfordulója alkalmából szervezték meg. Ezen különdíjas lettem és így kaptam meghívást az idei versenyre.
Milyenek a verseny szabályai?
– Mindig kötelező egy Radnóti-vers előadása, én ezúttal a Most felfújom kezdetű versét adtam elő, továbbá Sziveri Éhes disznó makkal... valamint a döntőben Nagy László Vérugató tündér című versét. A versmondó versenyeken és találkozókon való számos részvételnek köszönhetően az itt megjelenő versmondók nagy része ismeri a másikat, sőt jó ismerősök. Nem csoda tehát, ha ezen a versenyen a résztvevők igazából nem rivalizálnak egymással, sokkal jellemzőbb az, hogy őszintén élvezik egymás szövegmondását, barátkoznak és beszélgetnek annak ellenére, hogy több nemzedék is jelen van. A legfontosabb, hogy a versmondó úgy szűri át magán a gondolatokat, hogy azzal magáról is elmond valamit. Szeretném kiemelni még azt is, hogy a versenyre Krekity Olgával készültem fel.
Milyen rendezvények várhatók az egyesület szervezésében az év végéig, vagy a jövő év elején?
– A hét végén zajlott a szervezet legnagyobb versenye a Dudás Kálmán Vers- és Prózamondó Találkozó, amelyet 14. alkalommal szerveztünk meg, s amelynek most már évek óta nemzeti jellege van, hiszen rendszeresen részt vesznek rajta magyarországi és szlovéniai versenyzők is. Szeretnénk az erdélyiekkel is kapcsolatba lépni de esetükben az a gond, hogy nincs egy mindenkit összefogó szervezetük, csak versmondó műhelyeik vannak. Kapcsolatba léptünk viszont a felvidékiekkel. A mostani versenyre ugyan nem jöttek még, de megegyeztünk, hogy tavaszi versenyünkön, az Arcok üveg mögött elnevezésűn, amelyet a fordításirodalomnak szentelünk, már remélhetőleg ők is jelen lesznek. Ez a rendezvény terveink szerint áprilisban lesz. Előtte januárban megszervezzük a már hagyományosnak mondható Szép szó táborunkat. Mint mindig, a téli tábor ezúttal is a bácsfeketehegyi kultúrotthonban lesz.

2010. november 22., hétfő

ISKOLANAPI BATYUBÁL

Az iskola dolgozói készítették az ünnepi finomságokat! Minden tökéletes volt!

ISKOLANAP

A könyvnek mindig lesz szerepe
2500 könyv az iskola könyvtárának – Iskolanapot ünnepeltek Kishegyesen
Részlet a műsorból                                             Részlet a műsorból
A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola a hétvégén tartotta meg hagyományos iskolanapi ünnepségét, amelyet a névadó születésének évfordulóján szoktak megszervezni. Az ünnepi műsort ezúttal a színházteremben tartották meg, az pedig zsúfolásig megtelt diákokkal, szülőkkel és vendégekkel. Az egybegyűlteket és a vendégeket Molnár Márta igazgatónő üdvözölte. Köszöntötte többek között Hardi     F. Gábort, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium osztályvezetőjét, Erdélyi Lászlót, a Határtalanul Alapítvány társelnökét, Horváth Gábor Miklóst, a kuratórium tagját, Sinka Imre békésszentandrási polgármestert, Fremond Árpád parlamenti képviselőt, Csikós Jánost, a Tartományi Ifjúsági és Sporttitkárság titkárhelyettesét. Az igazgatónő közölte, hogy az iskola az ünnepség alkalmából 2500 könyvet kapott a Határtalanul Alapítványnak köszönhetően. Üdvözlő beszédében Hardi F. Gábor elmondta, hogy az alapítvány több tíz könyvtárat alapított és gyarapított a határon túl, mivel a könyveknek és a könyvtáraknak mindig lesz helyük és szerepük a fiatalok oktatásában. Kiemelte azt is, hogy Kishegyest megismerve egyik célállomásként jelölik majd meg a támogatott középiskolai utazások esetében. Erdélyi László, az alapítvány társelnöke felhívta rá a figyelmet: azért esett a választásuk Kishegyesre, mert az alapítvány székhelye a XVI. kerületben van, amely testvértelepülési kapcsolatokat ápol a faluval. Horváth Gábor Miklós az olvasási szokások kialakításának fontosságát hangsúlyozta. Az ünnepi műsor a helybeli Petőfi Sándor Művelődési Egyesület iskoláskorú gyerekekből álló két csoportjának, a Szalakóta és a Garagulya együtteseknek a fellépésével kezdődött, a második részben pedig az iskola diákjai színpadi darabot mutattak be, amelyet Hajvert Ákos állított össze Ady szerelmi lírájából.

2010. november 19., péntek

HATÁRTALANUL!

2010. november 19-én kétezerötszáz kötetet és jelentős taneszközmennyiséget adtunk át a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolának
Nemcsak az iskola, az egész község ünnepelt
Alapítványunk a kishegyesi Iskolanapokon
Rúzsa Magdi ismert énekesnő szülőfalujának Ady Endre Kísérleti Általános Iskolája ebben az esztendőben november 19–20-án tartotta hagyományos Iskolanapok rendezvényét. Az esemény alkalmával a Határtalanul Alapítvány az iskolakönyvtár készletét 2500 kötettel bővítette, a tanintézményt pedig jelentős mennyiségű taneszközzel támogatta.
A kétnapos programsorozat az adományozott könyvek hivatalos átadásával kezdődött, majd a nagy érdeklődésre való tekintettel (a négyszáz fős terembe közel ötszázan zsúfolódtak be!) a község színháztermében tartott gálaműsorral folytatódott. Az est ünnepi szónokai a Határtalanul Alapítvány tagjai voltak: köztük Erdélyi László, a kuratórium társelnöke az alapítványt, az azt alapító Horváth Gábor Miklós emellett az Új Katedra folyóiratot, Hardy F. Gábor kurátor pedig – annak főosztályvezetőjeként – a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárságát is képviselte.
Erdélyi László beszédében kiemelte: a XVI. kerületi székhelyű alapítvány számára egy pillanatig sem volt kérdés, hogy 7 erdélyi, 1 felvidéki és 12 kárpátaljai könyvtáralapításuk/-bővítésük után melyik lesz az első délvidéki falu, amelyet könyvekkel és taneszközökkel segíteni fognak. Elmondta: a kerülettel testvér-települési kapcsolatban álló Kishegyes részére történő adománygyűjtéshez a kerület több iskolája is csatlakozott.
Hardy F. Gábor, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Oktatásért Felelős Államtitkárság Oktatási, Fejlesztéspolitikai, Statisztikai és Szervezési Főosztálya vezetője beszédében kitért arra, hogy szinte nincs olyan államtitkári/miniszteri értekezlet, kormány- és parlamenti ülés, ahol ne lenne napirenden a külhoni magyarok kérdése, a külhoni magyarság s ezen belül az iskoláskorúak sorsa ugyanis kiemelt helyet foglal el az előttük álló feladatok között. „Ezért is működik államtitkárságunkon a Határon Túli Magyarok Osztálya – tette hozzá a főosztályvezető, majd így folytatta: – Sok restanciát, elmaradt ügyet, gondot, problémát kell megoldanunk. Az elmúlt nyolc s a korábbi negyven év hátralékának feldolgozásához bizony sok időre van szükség. Ehhez a türelmüket kérjük. Magam pedig ígérhetem, hogy figyelmünk nem csökken, nemzettársainkról nem feledkezünk meg.” Szavait azzal zárta, hogy éppen ez idő tájt mérik fel, az anyaországi diákok külhoni osztálykirándulásai megvalósításához mely települések jöhetnek szóba, ő pedig a legjobb ajánlást fogja hazavinni Kishegyesről.
Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola ebben a tanévben a második négyéves megbízatását megkezdett igazgatója, a Szó-Beszéd című helyi lap főszerkesztője, Molnár Márta által vezetett, igen magas színvonalú előadásban a továbbiakban Ady művei hangzottak el magyar és szerb nyelven. A színpadon látottakat-hallottakat tánccsoportok produkciói és három zongorista kislány hatkezes átiratai színesítették. A műsor után az iskola ebédlőjében a vendégek állófogadáson, az aulában pedig éjszakába nyúló táncmulatságon vettek részt.
Az alapítvány küldöttsége másnap megtekintette Kishegyes nevezetességeit: a romantikus környezetű Kátai Vendégházat, az igazi kuriózum Pékmúzeumot, a minden igényt kielégítő Kátai Tanyát, a Csete György tervei alapján emelt Kemencekápolnát és a hányatott sorsú, nagyrészt elpusztított 1848-as emlékmű hiteles mását a Nyugati temetőben. A kétnapos programsor a Szerb Köztársaság Vajdaság Autonóm Tartomány Kishegyes község polgármestere, Csóré Róbert – aki előző nap is megtisztelte jelenlétével az Iskolanap eseményeit – ebédmeghívásával zárult.
A kishegyesiek bizonyára magukkal vitték és őrzik Erdélyi László szavait, aki az ajándékul vitt hatalmas címeres magyar lobogó és két, ugyancsak címeres magyar zászló átadásakor azt mondta: „Ez a nemzeti jelkép is emlékeztessen arra, hogy összetartozunk. Határtalanul.”
http://www.hatartalanul.hu/p-t_kishegyes.html

2010. november 17., szerda

A NEMZET VERSMONDÓJA - KOLLÉGÁNK, HAJVERT ÁKOS RADNÓTI-DÍJAS


                                                       
A hétvégén (november 12–13.) tartották meg a legrangosabb Kárpát-medencei vers- és prózamondó megmérettetést, a XXXIV. Radnóti Miklós nemzeti vers- és prózamondó versenyt, a versmondó versenyek győzteseinek Olimpiáját, amelynek Győr városa ad otthont 1971 óta. Újabb Radnóti-díj került Vajdaságba, egy újabb Krekity Olga-tanítvány kezébe.
Ez a versmondó verseny abban különbözik a többi nemzeti seregszemlétől, hogy csak azokat a versmondókat hívják meg szerte a Kárpát-medencéből kétévente, akik az elmúlt években számos versenyen mutattak kiemelkedő eredményt. Megmérettetésük keretében és függvényében osztják ki ünnepélyesen a nemzet legjobb versmondója címet, a Radnóti-díjat. Idén Hajvert Ákos is kiérdemelte ezt a címet, és beállt a vajdasági Radnóti-díjasok sorába, Krekity Olga, Korhecz Imola, Elor Emina, Góli Kornélia, Verbászi Beáta és Domány Zoltán mellé.
A verseny házigazdája és rendezője ezúttal is a Bartók Béla Megyei Művelődési Központ Nonprofit Kft.-vel közösen a Magyar Versmondók Egyesületének Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezete, és a Radnóti Miklós Emlékbizottság és Irodalmi Társaság volt. Kiss László (a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke), a zsűri elnöke értékelésében kiemelte a verseny rendkívüli magas színvonalat, amely természetesen abból adódik, hogy itt a legjobb versenyzők mérték össze tudásukat, adtak tanúbizonyságot szakmai felkészültségükről, művészi érzékenységükről. A versenyzők a döntőt követően megkoszorúzták azt az emlékhelyet, ahol Radnóti a kegyetlen és értelmetlen halált elszenvedte és az abdai elágazásban Melocco Miklós Radnóti szobrát.

2010. november 16., kedd

MÁRTON-NAPI JÁTSZÓHÁZ

Nagy odafigyeléssel készült a Márton-napi rajz
Mintegy száz gyerek sereglett össze szombaton délután a kishegyesi tűzoltóotthonban a Női Fórum és a Petőfi Művelődési Egyesület Marcipán csoportja által szervezett Márton-napi játszóházra. A gyerekek egy része Márton-napi népi játékokat elevenített fel Tumbász L. Kornélia vezetésével, a másik csoport ludakat rajzolt és festett, majd tollakkal díszítették munkájukat.

2010. november 2., kedd

Záporka ötödször - A fogyatékkal élő gyerekek is szívesen szavalnak


Ötödik alkalommal szervezték meg Bácsfeketehegyen a fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok Záporka Vers- és Prózamondó Találkozóját, amelyre ezúttal ötvenöt tanulásban és értelmi fejlődésében akadályozott fiatal vett részt.
                        A gyerekek nagyon élvezték a műsort (Fotó: Papp Imre)
A találkozók történetében volt már rá példa, hogy ettől sokkal több volt a résztvevő, de ettől kevesebb szinte egyszer sem. A szervezők és a zsűri egybehangzó véleménye az, hogy különösen az idei találkozó mutatta meg, hogy a fogyatékkal élő gyerekek nemcsak szeretnek, hanem mind jobban tudnak is szavalni, prózát mondani. Mint az egyik szervező megjegyezte, kár, hogy sok meghívott nem látta a mosolygó arcokat, az őszinte örömöt. A találkozó befejező részében, a gálaműsorban osztották ki a dicsérő okleveleket minden résztvevőnek, és természetesen a legjobbaknak is a csoportjukban. A találkozó szabályai szerint két kategóriában versenyeztek a fiatalok: a szivárvány csoportot a tanulásban akadályozottak képezték, a napraforgó csoportban pedig az értelmileg akadályozottak léptek fel. A legfiatalabb résztvevők esetében a szivárvány csoportban a legjobb Jovánovics Izabella lett, a napraforgó csoportban pedig Lengyel Klaudia. A 11–14 évesek korcsoportjában a legjobb Korpás Nándor lett, a 15 évnél idősebbek között a szivárvány csoportban az első helyet Vass Lee, a napraforgó csoportban pedig Vásár Róbert.
A szervezők külön köszönetet mondtak a Zabhegyezők Vigyori csoportjának, akik a verseny szünetében a játékokat szervezték és a kézműveseknek, akik szintén foglalkoztak a gyerekekkel. Nagy tapsot kapott a fellépők mellett a zsűri és a főszervező, Pál Ágnes, valamint a támogatók is.
A műsor zárórészében a Megasztár vetélkedősorozat három döntőse: Széles Izabella, Nguya Sonja, és Szecsődi Károly szórakoztatták a gyerekeket.

2010. november 1., hétfő

Megtartották a Záporka találkozót

                          zaporka 007

Bácsfeketehegyen a hét végén megtartották az V. Záporka találkozót: a fogyatékkal élő gyermekek és fiatalok vers- és prózamondó versenyét. A találkozóra az idén ötvenöt résztvevő érkezett Vajdaság minden részéről, akik a magyar irodalomból, a magyar népköltészetből választott verssel vagy prózával szerepeltek két kategóriában és három korcsoportban. A részvevők vendégei voltak Széles Izabella, Nkuya Sonia és Szecsődi Károly, a Megasztár című vetélkedő korábbi műsorainak résztvevői.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2010-11-01_Megtartottak_a_Zaporka_talalkozot.xhtml
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...