"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. február 28., hétfő

FOGORVOSNÁL


Tanulóink elmentek a kötelező fogorvosi vizsgálatra is. Megdöbbentő, hogy évről-évre egyre több rossz foguk van.  Ajánlatos lenne, nagyobb figyelmet fordítani fogaik egészségére.

2011. február 22., kedd

ERŐSZAKRA NE ERŐSZAK LEGYEN A VÁLASZ - JÁTSZÓHÁZ ÉS SZAKMAI TANÁCSKOZÁS


                          A játszóházi foglalkozáson (Fotó: Papp Imre) 
Játszóházat szervezett a nehezen kezelhető gyerekek számára a kishegyesi Női Fórum és a helyi általános iskola, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének támogatásával. A pedagógusok, a civil szervezetek képviselői és a falugondnokok szakmai megbeszélést is folytattak az ilyen gyerekek esetében alkalmazható pedagógiai módszerekről. A falugondnoknak tudnia kell segíteni a családoknak és a fiataloknak is, hangzott el a tanácskozáson.
Csörszné Zelenák Katalinnal, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének ügyvezetőjével beszélgettünk a falugondnokság és a nevelői munka szokatlan párosításáról.
– Szeretném kielmelni, hogy több mint négyéves múltra tekint vissza az együttműködésünk a kishegyesi civil szervezetekkel, és ennek egyik eredménye az itt megszervezett falugondnoki szolgálat és ez a játszóház is, amelynek megszervezési jogát egy közös pályázaton nyertünk a Nemzeti Civil Alapnál. Itt is és nálunk is vannak nehezen kezelhető gyerekek, ezért az a tervünk, hogy minél több foglalkozást szervezünk az ilyen gyerekek számára, majd ki is értékeljük azokat. Egy hónap múlva a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumba látogatunk el, és megnézzük, ők milyen módszereket alkalmaznak ilyen esetekben. A falugondnoknak szerintünk nemcsak az időseket kell ápolnia, hanem foglalkoznia kell a családokkal és a fiatalokkal is, ha csak olyan rövid időre is, amíg hozza-viszi a gyerekeket az iskolából. Segítenie kell, hogy erőszakra ne erőszak legyen a válasz. Szeretnénk, ha eljönnének a falugondnokok, elmondanák ők is véleményüket és tapasztalatot cserélnénk – mondta Csörszné Zelenák Katalin.
Mint megtudtuk, a kecskeméti egyesület igyekszik megszervezni a falugondnoki szolgálatot Horgoson és Kispiacon is. Az ügyvezető szavai szerint nagyon fontos, hogy a munkába e két helyen is – akárcsak Kishegyesen – bekapcsolódott a Caritas Szeretetszolgálat. Ez elősegíti, hogy minél jobb megoldások szülessenek helyben.

LEZÁRTÁK AZ ISKOLA UTCA EGY RÉSZÉT


                       Útzár az iskola előtt (Fotó: Papp Imre)
A múlt héten közlekedésbiztonsági okok miatt lezárták a kishegyesi iskola bejárata előtti részt, ahol a gyerekek sokat jönnek-mennek. Mint megtudtuk, az intézkedésre azért volt szükség, hogy az utcában zajló forgalom – főleg piaci napokon – ne veszélyeztesse a tanulók biztonságát. Az utca lezárt részének lakói kulcsot kaptak, s bármikor be-, illetve kihajthatnak járműveikkel.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-02-22_Lezartak_az_iskola_utca_egy_reszet.xhtml

2011. február 21., hétfő

TIZENHAT FALUSI KRÓNIKÁS A DÖNTŐBEN

Szombaton tartották meg Bácsfeketehegyen a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület szervezésében, és a Zala Megyei Közművelődési Intézmény támogatásával a Falusi krónika elnevezésű vers- és prózamondó verseny vajdasági válogatóját.
A versenyre egy híján negyvenen neveztek be és a zsűri döntése alapján tizenheten nyertek jogot arra, hogy részt vegyenek májusban Keszthelyen a döntőben. A győztesek: Pusztai Noémi (Bácsfeketehegy) Molnár Anna (Bácsfeketehegy), Bede Anett (Bácsfeketehegy), Kovács Dorina (Törökkanizsa), Kecsenovics Kitti (Csantavér), Faragó Zsófia (Törökkanizsa), Kovács Bettina (Törökkanizsa), Dudás Nikolett (Kishegyes), Tóth Zalán (Kishegyes), Bojko Andrej (Kishegyes), Papp Viktor (Kishegyes), Papp Ágnes (Kishegyes), Szatmári Csilla (Topolya), Szarka Ákos (Bácsfeketehegy), Farkas Beatrix (Bácsfeketehegy) és Molnár Gábor Ildikó (Topolya). A keszthelyi versenyt május 10-én és 11-én tartják az ottani Helikon Kastélymúzeumban.

SZAVALÓVERSENY


A február 21-én az iskolánkban szervezett községi szavalóversenyen továbbjutást érdemelt ki: Lábadi Marietta, Keszeg Vivien és Paróczi Elvira.

2011. február 19., szombat

FALUSI KRÓNIKA


A február 19-én Bácsfeketehegyen lebonyolított Falusi krónika országos- és határon túli vers- és prózamondó találkozó elődöntőjéről továbbjutott a keszthelyi döntőbe: Dudás Nikolett, Papp Ágnes, Papp Viktor, Bojko Andrej és Tóth Zalán.

2011. február 18., péntek

BÁTASZÉKI MATEKVERSENY


A bátaszéki matematikaverseny vajdasági területi döntőjére február 18-án került sor Újvidéken a Petőfi Sándor Általános Iskolában.  Iskolánkat Paróczi Orsolya 4. b osztályos tanuló képviselte. Vajdaság minden részéről érkeztek diákok a megmérettetésre. Orsi a negyedikesek korosztályában előkelő III. helyezést ért el. A legjobbak majd Bátaszéken mérik össze tudásukat. Gratulálunk!

2011. február 17., csütörtök

ÉRTÉKES KÖNYVADOMÁNY


A szenttamási Emberi Jogi Központ jóvoltából értékes könyveket kapott könyvtárunk. Köszönjük a 24 kötetes Magyarország történelmét. 

GYŰJTÉST SZERVEZTÜNK


Az Ifjűsági Szervezet és a Diákparlament kezdeményezésére gyűjtést szerveztünk a kraljevói földrengés és a vörösiszap károsultjainak. Ruhát, tiszálkodási eszközöket, használati tárgyakat gyűjtöttünk. 

2011. február 14., hétfő

VALENTIN-NAP


Február 14-én az Ifjűsági Otthonban Valentin-discot szerveztek az iskola tanulói és tanárai. 

2011. február 4., péntek

ILYENNEK LÁTOM ŐT


VOJTER Noémi, 5. b, Ady Endre iskola, Kishegyes
Ha szükségem van rá, mindig segít nekem. Amikor beteg voltam, minden idejét rám áldozta, hogy meggyógyuljak. Gondosan ápolt, levest és teát főzött.
Közepesen hosszú, fekete haja van, leginkább ferdén nyírva hordja, és barna a szeme. Figyelmeztet dolgokra, nehogy elfelejtsem, de egy valamit még mindig nem értek: neki ki szól? Ha mennie kell valahova, mindig időben elindul, nehogy elkéssen. Nem alszik sokat, mert első a munka, és utána jöhet a pihenés, legalábbis ezt mondogatja. Szabad időmben segíteni szoktam neki. Nagyon szeretem őt, és felnézek rá.
Ő az, aki vigyáz rám, aki félt engem, aki megtesz értem mindent. Ő az édesanyám.

2011. február 2., szerda

RENDŐRSÉG AZ ISKOLÁBAN


Február 2-án az 5. osztályosoknak a rendőrség előadást tartott a családon belüli erőszakról.

MIT ÜZEN AZ ÖTÁGÚ SÍP?

Díjözön Vajdaságnak Egerben
Mit üzen az ötágú síp?
2011. január 30-án, szombaton rendezték meg Egerben a XII. Ötágú síp üzenete Versmondó- és Kultirális Találkozót, ahol régiónkat öt fiatal versmondó képviselte, hárman a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének tagjai (ők Kishegyes község támogatásával utazhattak) és ketten a magyarkanizsai Ozoray Árpád Magyar Művelődési Egyesület tagjai. A találkozón még Heves megye 7-8. osztályos általános iskolásai, kisgimnazistái és meghívott határon túli (felvidéki, muravidéki és erdélyi) diákok vettek részt. 

A közel félszáz versmondó közül az óbecsei Péter Lea 1. díjat, a martonosi Antóci Dorottya 3. díjat hozott haza, míg Széll Réka (Martonos), Kőműves Noémi (Kishegyes) és Csíkos Dániel (Torda) különdíjat kapott. Kísérő tanáraik Gombár Judit (Kishegyes) és Krályevácski Eszter (Magyarkanizsa) voltak.

(A képen: a vajdasági díjazottak)

2011. február 1., kedd

ZENEDÉSEINK SIKEREI


Lazarevácon, a Czerny-fest elnevezésű zongoraversenyen Péter Fanni I. díjat, Tumbász Kincső II. díjat kapott.

Csőke Noémi Olaszországban, a goriziai nemzetközi zongoraversenyen I. díjat érdemelt ki. 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...