"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. május 31., kedd

ZENEDÉSEINK


A topolyai Alsófokú Zeneiskola csoportja sikeresen szerepelt a napokban a romániai Máramarosszigeten megrendezett négy napig tartó nemzetközi versenyen. Ezúttal Gál József, Csőke András és Lévai István növendékei hoztak haza újabb díjakat az iskolának, ami azt bizonyítja, hogy a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket a topolyai zenedések. Csőke Noémi zongora-, Dudás Virág Ervin és Ortó Boglárka hegedű- , valamint Csőke Márk fuvola szakos diákok, és a korrepetítorok, Szűcs Budai Klára és Csőke András alkotta kis csoport három első és egy második díjjal, szép nyereményekkel és szép élményekkel tért haza, bár a hosszú utazás és versenyzés izgalma mellett nemigen volt idő városnézésre.
Ervin a maximális pontot kapta, így részt vett a versenyt záró gálakoncerten. Jó érzés volt látni, hogy a több mint 120 tehetséges diák közül a legjobb tíz versenyző között volt egy topolyai hegedűs is – mesélte Diósi Rózsa igazgatónő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő eredmény mellett az ungvári zeneiskola képviselőivel sikerült összebarátkozniuk, és jövőre oda szeretnének eljutni diákjaikkal. 

2011. május 30., hétfő

BÉKÉSSZENTANDRÁSON JÁRTUNK

A következő írás a Szentandrási Híradó 2011. júniusi számában jelent meg.
http://www.bekesszentandras.hu/files/hirado-2011/Hirado_11_06.pdf

Jeles napok…

E két szó méltán tükrözi a május utolsó hétvégéjét Békésszentandráson. Hogy miért? Május utolsó vasárnapján a gyermekeket ünnepeljük. Nos, ez a hétvége igazi ünnep volt gyermekeink számára. Ahogyan az ünnepnap szokás, az ünnepeltek ajándékot kapnak. Az első „ajándék” pénteken délelőtt érkezett meg Kishegyesről, amikor is 34 kishegyesi gyermek találta meg régi, vagy új barátját az iskolában. A viszontlátás örömét vagy épp az ismerkedés izgalmát látni, hallani, érezni lehetett a tanteremben, ahol testvériskolánk gyermekeit vártuk. A második ajándékra sem kellett sokáig várni. Péntek délután – néhány év kihagyása után – ismét megrendeztük a Cziglédszky Sámuel Emléktornát. A tornán négy labdarúgó-, és két kézilabdacsapat vett részt. Az élet igazán igazságos volt, hiszen az egyik kupát a kishegyesi labdarúgócsapat vihette haza, a másik viszont a békésszentandrási lányok birtokába került. 
Eredmények:
Labdarúgás:
1. Ady Endre Kísérleti Általános Iskola – Kishegyes
2. Hunyadi János Általános Iskola – Békésszentandrás
3. Benka Gyula Evangélikus Általános Iskola – Szarvas
4. Szlovák Általános Iskola és Diákotthon – Szarvas

Kézilabda:
1. Hunyadi János Általános Iskola – Békésszentandrás
2. Ady Endre Kísérleti Általános Iskola – Kishegyes

A harmadik ajándékot nem a gyerekek kapták, hanem ők adták. Nekünk, pedagógusoknak, mert a gyermeknapot követően a naptárban egy újabb jeles nap található. Megható volt, ahogyan tanítványaink átnyújtották zenés műsorukat, köszöntve ezzel nyugdíjas pedagógusainkat, és a hegyesi iskola küldöttségét is.Szombat reggel a negyedik ajándék a sporttelepen várt ránk. A kajak-kenu szakosztály közreműködésével kenutúrára indultak vendégek és vendéglátók egyaránt. Azon bátor kishegyesiek, akik vízre szálltak, a Körösről is megcsodálhatták településünket. Akik pedig edzettebbek voltak, mindezt a vízből tették, hiszen a fürdőzés csábításának nem lehetett ellenállni. Végül az utolsó ajándék, melyet nagyközségünktől kaptak a gyerekek: szombat délután a Művelődési Ház és környéke várta az ünnepelteket. A színpadon a Zűrzavar zenekar, bűvész, táncos 
bemutatók szórakoztatták a nagyérdeműt. A büfében sült a  palacsinta, a fánk, főtt a virsli. Az utcán szirénázott a tűzoltóautó és a rendőrautó, az udvaron gyöngyöt fűztek, arcfestettek. Este pedig a népszerű karaoke várta a kicsiket és nagyokat egyaránt. Egyszóval minden, ami a gyermekek kedvtelését szolgálta, egy délutánra ideköltözött. 
Sajnos, minden ünnep véget ér egyszer, vasárnap reggel az autóbusz kigördült az iskolaudvarról. Ám az ünnepeknek van egy varázsa: a következőig ebből töltekezünk, és nap mint nap várjuk az elkövetkezőt. Azt gondolom, így érezték ezt aznap délelőtt hegyesiek, szentandrásiak, gyerekek és felnőttek, szülők és településvezetők.

2011. május 26., csütörtök

ÚJABB ELISMERÉS - ERVIN MAXIMÁLIS PONTJA


A zeneiskolások Romániában
A topolyai csoport Máramarosszigeten
A topolyai csoport Máramarosszigeten
A topolyai Alsófokú Zeneiskola csoportja sikeresen szerepelt a napokban a romániai Máramarosszigeten megrendezett négy napig tartó nemzetközi versenyen. Ezúttal Gál József, Csőke András és Lévai István növendékei hoztak haza újabb díjakat az iskolának, ami azt bizonyítja, hogy a nemzetközi mezőnyben is megállják a helyüket a topolyai zenedések. Csőke Noémi zongora-, Dudás Virág Ervin és Ortó Boglárka hegedű-, valamint Csőke Márk fuvola szakos diákok, és a korrepetítorok, Szűcs Budai Klára és Csőke András alkotta kis csoport három első és egy második díjjal, szép nyereményekkel és szép élményekkel tért haza, bár a hosszú utazás és versenyzés izgalma mellett nemigen volt idő városnézésre.
– Ervin a maximális pontot kapta, így részt vett a versenyt záró gálakoncerten. Jó érzés volt látni, hogy a több mint 120 tehetséges diák közül a legjobb tíz versenyző között volt egy topolyai hegedűs is – mesélte Diósi Rózsa igazgatónő, aki azt is hangsúlyozta, hogy a kiemelkedő eredmény mellett az ungvári zeneiskola képviselőivel sikerült összebarátkozniuk, és jövőre oda szeretnének eljutni diákjaikkal.

2011. május 25., szerda

SIKERES KRÓNIKÁSOK

                                               
A Zala Megyei Közművelődési Intézmény szervezésében 2011. május 10-én és 11-én tartották meg Keszthelyen a Zalai Művészeti Fesztivált, melynek keretében sor került a III. Falusi Krónika elnevezésű országos és határon túli vers- és prózamondó találkozóra is. A megmérettetésre 14 vajdasági fiatal jutott el az itthoni elődöntő után.
    A világhírnevű Festetics-kastély Velencei Tükörtermében 160 versenyző mutatkozott be a zsűrinek. A bírálóbizottság tagja volt Tóth Erzsébet Radnóti-díjas előadóművész, az MMKL művészeti főosztályvezetője, dr. Konczér Katalin néprajzkutató, a Zala Megyei Közművelődési Intézmény igazgatója, Szalóki Jenő színész és rendező, a Zalai Gyermek és Ifjúsági Közalapítvány kuratóriumának elnöke és Bence Lajos lendvai költő.
    A vajdasági csapatot Barta Júlia óvónő vezette, aki ezúton mond köszönetet Török Károlyné Miszori Mariannának, a rendezvény moderátorának a szívélyes vendéglátásért és az élménydús hétvégéért.
    A verseny több kategóriában zajlott, a versenyzők korosztályától függően. Minden korcsoportban 3-3 Kiváló Krónikás oklevelet ítéltek oda a legeredményesebb előadóknak.
    A 3-4. osztályosok csoportjában Kiváló Krónikás oklevelet kapott a csantavéri Kecsenovics Kitti. Az 5-6. osztályosok mezőnyében a kishegyesi Bojko Andrej, Papp Viktor és Tóth Zalán (valamennyien Hajvert Ákos tanítványai) érdemelte ki az elismerést. A középiskolások közül a bácsfeketehegyi Szarka Ákost és Farkas Beatrixt tüntették ki (Krekity Olga tanítványai).
    A vajdasági csoport többi tagját -- Bede Anett, Bede Noémi, Molnár Anna, Pusztai Noémi (Bácsfeketehegy), Dudás Nikolett, Papp Ágnes (Kishegyes), Faragó Zsófia és Kovács Bertina (Törökkanizsa) -- emléklappal és kakast ábrázoló ajándéktarisznyával lepték meg.
    A versmondó különítmény útiköltségét a kishegyesi önkormányzat fedezte.

2011. május 19., csütörtök

TEHETSÉGEINK: ERVIN ÉS A LÁNYOK

Knjaževacon a topolyai zeneiskolások
Knjaževacon a topolyai zeneiskolások
Szerbia 20 városának 54 intézményéből több mint ezer diák vett részt az 55. Zene- és Balettiskolák Fesztiválján Knjaževacon. A topolyai Alsófokú Zeneiskola tízéve szerepel a rangos rendezvényen, és 2004-ben házigazdája is volt a fesztiválnak. A nagy távolság ellenére növendékeik az idén is képviselték Topolyát, és három első, valamint három második díjjal tértek haza, így összesítésben az első helyen végeztek. Dudás Virág Ervin hegedűs és Perić Milena harmonikás első lett, a második helyen végzett Bálint Anita zongorista, valamint élete első vesenyén Vadócz Viktor gitáros is, a kamaraegyüttes, a zongora-hatkezes szintén második díjat kapott, így a hosszú és fárasztó útellenére boldogan, jókedvűen tértek haza a diákok és tanáraik.
Ma viszont már Romániába, Máramarosszigetre utazott néhány tehetséges zenedés egy nemzetközi versenyre.

2011. május 17., kedd

LISZT-EST

Bulatović Gabriella előadása a virtuóz zongoristáról és zeneszerzőről (fotó: Papp Imre)
Bulatović Gabriella előadása a virtuóz zongoristáról és zeneszerzőről (fotó: Papp Imre)
Előadással, kiállítással és hangversennyel egybekötött Liszt-estet tartottak az iskola kiállítási csarnokában. A Liszt Ferenc életéről szóló kiállítást, amelyet Sz.Vörös Julianna könyvtárigazgató nyitott meg, a Timp Kiadó bocsátotta a kishegyesiek rendelkezésére, azzal, hogy azt a becseieknek adják tovább. A világhírű zongorista és zeneszerző életének főbb állomásairól, zenei korszakairól Bulatović Gabriella zenepedagógus, az Újvidéki Rádió egykori komolyzenei szerkesztője beszélt. Az előadás előtt az Ady Endre kísérleti Általános Iskola kórusa két Liszt-művet adott elő. Az előadást Csőke Andrea zongorajátéka és Kancsár Larissza szavalatai színesítették. Liszt a romantika képviselőjeként szorosan kötődött az irodalomhoz, zongoraóráin gyakran olvasott fel verseket, hogy szemléltesse a zenei kifejezés líráját. Nevéhez fűződik egy új műfaj, a szimfonikus költemény megteremtése. Virtuóz zongorajátéka lenyűgözte a korabeli közönséget, ő volt az első zongorista, aki más hangszerek vagy zenekarok kísérete nélkül egész estét betöltő koncerteket adott, számos Schubert-dalt, hangversenyeket és szimfóniákat írt át zongorára.

2011. május 16., hétfő

KIEMELT JELENTŐSÉGŰ INTÉZMÉNY

A Magyar Nemzeti Tanács határozatot hozott:

38/2011 számú MNT határozat- A KISHEGYESI ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA ALAPÍTÓI JOGAI RÉSZBEN TÖRTÉNŐ ÁTRUHÁZÁSÁNAK KEZDEMÉNYEZÉSRŐL SZÓLÓ HATÁROZATA

           A Magyar Nemzeti Tanács (továbbiakban: Tanács) A Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény 24. szakasza (2) bekezdése (Szerb Köztársaság Hivatalos Közlönye 72/2009 sz.), valamint a Tanács Alapszabályának 16. szakasza  (1) bekezdésének g.) pontja és 48. szakasz (1) bekezdése alapján (elfogadva 2010. július 3-án 12/2010 iratszám alatt és 2010.július 30-án 16/2010 iratszám alatt),  a  Tanács X. rendes  ülésén, 2011. május 16-án meghozza
 A KISHEGYESI ADY ENDRE ÁLTALÁNOS ISKOLA
ALAPÍTÓI JOGAI RÉSZBEN TÖRTÉNŐ ÁTRUHÁZÁSÁNAK
 KEZDEMÉNYEZÉSRŐL SZÓLÓ HATÁROZATÁT
         1./ A Tanács KEZDEMÉNYEZI, hogy az
intézmény neve
Ady Endre Általános Iskola, Kishegyes
cím, székhely
Kishegyes, Fő utca 27.
város, község
Kishegyes
tevékenység
Általános oktatás és nevelés
intézmény típusa
Általános iskola
tagozatok száma
32
magyar tagozatok száma
26
 diákok összlétszáma
517
magyar diákok összlétszáma
472
bejegyző szerv
Gasdasági  Bíróság Szabadka
alapítás éve
1920
törzsszám
08051194
-alapítója részben, azaz 50%-os mértékben ruházza át a Magyar Nemzeti Tanácsra az intézmény alapítói jogaita Nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvény rendelkezéseinek értelmében, mivel az a szerbiai magyar közösség részére kiemelt jelentőséggel bír a magyar nemzeti közösség oktatása, nemzeti identitása megőrzésének, előmozdításának és fejlesztésének szempontjából.
        2./Ezen döntés alapján a Tanács felhatalmazza a Közigazgatási Hivatalt az alapítói jogok
átruházásáról szóló szerződés megtárgyalására és előkészítésére, a Tanács elnökét pedig annak aláírására.
        3./A Tanács kötelezi a Közigazgatási Hivatalt, hogy a 2./ pontban meghatározott szerződés megkötését követő első tanácsülésen jelentést tegyen a Tanácsnak az alapítói jogok részbeni átvételéről.      
       4./ Jelen határozat rendelkezéseiről a törvényes határidőn belül az illetékes szervek kiértesítésre kerülnek. 
 MAGYAR NEMZETI TANÁCS
Szabadka, Ago Mamužić u 11./II.
Iratszám:_H/38/2011_
Kelt: _2011. május 16-án_
ifj. dr. Korhecz Tamás, elnök                                                            
Várkonyi Zsolt, jegyző

2011. május 15., vasárnap

ISKOLATÖRTÉNET

A Pannon TV Könyvjelző című adásában dr. Virág Gábor mesél az iskolánkról írt könyvéről.

2011. május 14., szombat

ÁMV

2011. május 14-én szervezték meg Szabadkán a X. Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjét. Két díjjal tértek haza diákjaink:
Versmondás:
5.-6. osztály: Paróczi Elvira - II. helyezés
Prózamondás:
5.-6. osztály: Papp Ágnes - I. helyezés
Gratulálunk!

2011. május 9., hétfő

MAGYAR ÉS EURÓPAI LISZT FERENC (1811-1886)


Előadás és kiállítás a zeneszerző emlékére
A zeneszerző életét bemutatja:
Bulatović Gabriella, zenepedagógus
A műsorban fellép
Az Ady Endre K. Á. Iskola énekkara
Zongorán közreműködik
Csőke Andrea
Időpont: 2011. május 14., 18 óra
Helyszín: az iskola Galériája
A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum kiállítása megtekinthető: május 14.-18.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

2011. május 4., szerda

OSZTÁLYKÉPEK

 1.a osztály - Bognár Valéria tanító néni
 1.b osztály - Gavlik Valéria tanító néni
  1.c osztály - Csáki Hargita tanító néni
 1.d-2.c razred - učiteljica Vesna Bigović
  2.a osztály - Sipos Verbászi Valéria tanító néni
  2.b osztály - Gombár Klára tanító néni
  3.a osztály - Kerekes Katalin tanító néni
  3.b osztály - Toldi Kornélia tanító néni
  3.c-4.c razred - učiteljica Jasna Knežević
 4.a osztály - Szűgyi Petri Gizella tanító néni
 4.b osztály - Brasnyó Gyöngyi tanító néni
 4.c osztály - Sárándi Gyöngyi tanító néni
 Kisegítő tagozat - Deák Marianna tanító néni és Fülöp Valentin tanító bácsi
  Kisegítő tagozat - Hajvert Ákos és Cékus Attila tanító bácsi
 6.a osztály - Csőke Csilla osztályfőnök
 6.b osztály - Magyar Aletta osztályfőnök
 7.a osztály - Selić Julijana osztályfőnök
 7.c osztály - Lestár Anikó osztályfőnök
 7.c osztály - Varmuzsa Katalin osztályfőnök
7.d razred - Aleksandra Vučinić

FIGYELJ RÁ!


Kishegyesen figyelemfelhívó programsorozat zajlott a Föld napja jegyében
tura01
A kerékpártúrára résztvevői
A Kishegyesi Ifjúsági Iroda és az Eco Enjoy Polgárok Egyesülete tavaly rendezett először közös Föld napi programot, ekkor egy kerékpártúrával próbálták felhívni a figyelmet a környezetvédelem fontosságára. Az idén a túra többnapos programsorozattá duzzadt, amely gazdag kínálattal várta az érdeklődőket. Az első program egy előadás volt április 19-én, melyet Puskás Valéria tartott az általános iskolások számára. Az előadás a Föld bolygóról és a Föld napjának megünnepléséről szólt, amit április 27-én egy újabb előadás követett, ez alkalommal a madarakról és a madárvilág megóvásáról.
Április 28-án zárult egy Facebbookon zajló, Föld-napi fotópályázat. A fotópályázat témájáról Sándor Istvánt, az ifjúsági iroda koordinátorát kérdeztük:
– A facebookon zajló fotópályázatunkra olyan képeket lehetett feltölteni, amelyek Kishegyest ábrázolják. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a fiatalok mire büszkék Kishegyesen és mit szégyenlenek. Kb. 40 kép érkezett be a pályázatra, ezek közül Csernik Tünde képe nyert, több mint 80 “lájkolással”. A nyereménye egy kirándulás lesz a Kopácsi-rétre – tudtuk meg Sándortól. Szintén 28-án került sor a Két keréken a községen át elnevezésű kerékpártúrára, amelyre a bácsfeketehegyi résztvevők a rossz idő miatt nem jöttek el. Az ifjúsági iroda koordinátora a következőket mondta a túráról:
– Birkaáztató esőben, kb. 20 fiatallal vágtunk neki a túrának. Csak a kishegyesi útszakaszon mentünk végig, mert a bácsfeketehegyiek lemondták a részvételt. A túra szalonnasütéssel zárult, a hozzávalót Bíró Ákos biztosította. A fiatalok elégedettek voltak, de tervezzük, hogy szebb időben megismételjük a biciklitúrát, ez alkalommal valóban az egész községen át.
Sándortól még azt is megtudtuk, hogy az április 29-ére tervezett Futás a Földért elnevezésű futóverseny a rossz idő miatt elmaradt, viszont aznap este vetítették az Ébresztő Film című filmet. A programsorozatot a tartományi jogalkotási és kisebbségügyi titkárság támogatta.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...