"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. augusztus 31., szerda

RENDEZETT SPORTPÁLYÁK


Kishegyesen ötnapos önkéntes munkaakció után sportnappal ünnepelték meg a pályák rendbetételét a fiatalok
Szorgos fiatalok dolgoznak a kerítés javításán
Szorgos fiatalok dolgoznak a kerítés javításán
 Ifjúsági önkéntes megmozdulások Kishegyes községben elnevezéssel néhány hónapja kezdődött egy projektum, és amint Sándor Istvántól, a programot lebonyolító kishegyesi Ifjúsági Iroda koordinátorától megtudtuk, június során a programban résztvevő fiatalokkal megismertették az önkéntesség fogalmát, majd megtanultak pályázatot írni és végül természetesen pályázatot írtak. A program résztvevői összesen 3 pályázatot adtak be, és az Ifjúsági Iroda mindhármat 30-30 ezer dinárral támogatta, noha korábban úgy volt, hogy 2 pályázatot támogatnak 50-50 ezer dinárral. Az egész projektumra és a fiatalok által kidolgozott ötletek megvalósítására az ifjúsági és sportminisztérium biztosította a pénzt. A támogatott pályázatok közül kettő bácsfeketehegyi, egy pedig kishegyesi vonatkozású. Ez utóbbi a kézilabda-, a röplabda- és a teniszpálya, valamint környékük rendbetételére, valamint egy sportnap megszervezésére vonatkozik. A fiatalok a múlt héten 5 napon keresztül dolgoztak a sportpályákon, a hétvégén pedig igénybe is vették mindhármat. Az akció koordinátorától, Mocnár Mónikától megtudtuk, hogy céljuk egy hasznos és kellemes sportnap rendezett környezetben való megszervezése volt.
– Minden nap délután 5 órától dolgoztunk a pályák rendbetételén. A röplabdapályát megtisztítottuk az óriási gaztól és hálót szereltünk fel, mivel korábban nem volt. A teniszpályát zöld hálóval vettük körbe, hogy legyen némi árnyék, ugyanis nyáron egész nap idesüt a Nap. A pályák környékén lenyírtuk a füvet, kiszedtük a gyomokat, befestettük a kerítéseket és szemeteseket helyeztünk el – mondta el az akció koordinátora.
Az önkéntes munkaakciókhoz hasonlóan sportnap is jó hangulatban telt el, 60-70 ember vett rajta részt. Mocnártól megtudtuk, hogy teniszben, röplabdában és kispályás fociban mérkőzhettek meg a jelentkező csapatok. A fociban a három induló csapat közül Maksimović Stefan csapata bizonyult a legjobbnak, röplabdában szintén 3 csapat nevezett és a kishegyesi tanári kar diadalmaskodott. Teniszben Trombitás Zalán lett az első. A nap végén a munkaakciók és a sportnap résztvevőit a szervezők bográcsossal vendégelték meg.

Mivel töltötték a nyarat, várják-e az iskolakezdést? MEGKÉRDEZTÜK A KISHEGYESI GYEREKEKET


                                                                                                                               Edina: – Most indulok a harmadik osztályba. Nagyon várom már, hogy ott üljek megint az iskolapadban az osztálytársak között. Várom, hogy találkozzak ismét azokkal, akikkel tavaly már megszerettük egymást. A nyári szünidő tartalmasan telt el. Szüleimmel voltunk a tengeren, de sokat használtuk testvéremmel az udvarban felállított medencét is. Úgy érzem, hogy jól telt a szünidő, gondtalanul és sok játékkal.
Peti: – Ötödikes leszek holnaptól. Színkitűnő tanuló voltam mindig, szeretek tanulni és nincs is gondom vele, most valahogy mégse várom a tanévkezdést. Jó volt a nyár, hiszen sokat járhattam fociedzésre, a foci a kedvenc sportágam és elég jól is megy nekem. A nyáron több mérkőzésen is bizonyíthattunk a csapattal. Egyik legjobb eredményünk a szabadkaiak ellen aratott győzelem. Az iskolával egy hetet Budapesten is eltöltöttem, jutalmul a tanulmányi eredményemért.
Ádám: – Másodikba indulok, várom már az iskolakezdést. Lényegében jól telt a nyár, sajnos a kánikulában sem sikerült sokat fürödnöm, a faluban ugyanis nincs erre lehetőség. Nem tudom, miért, de nem nyitott ki a fürdő, nekem pedig ritkán volt lehetőségem más települések medencéit felkeresni. Jó lenne, ha ez a jövőben változna, ha jövőre Kishegyesen is lenne lehetőség fürdőzésre.
Attila: – Harmadikos leszek, várom már nagyon az iskolát. A nyáron sokat pancsoltam az udvarunkban felállított kis medencében. Apuval is eljártam horgászni, gyakran sikerült is fognunk valamit, de a kapitális fogásra még várni kell. Horgászás mellett jó volt a vízpartot kémlelni, vagy egyszerűen csak sétálni. A barátokkal is sokat játszottunk. Amikor nem esteledett korán, néha 9 óráig is futkároztunk, bújócskáztunk a szabadban.

2011. augusztus 25., csütörtök

ELSŐSEINK


A kishegyesi községben három magyar tagozatos elsős kisdiák lesz, ebből Kishegyesen két tagozat nyílik, összesen 42 gyerekkel. Bácsfeketehegyen egy magyar tagozat lesz 22 gyerekkel és egy szerb tagozat 18 gyerekkel. A kishegyesi iskolában is nyílik szerb tagozat, amelynek létszáma 3 kisdiák. Az általános iskolákban, mint ismeretes, az idén már második éve nem nyílik speciális tagozat. Azokat, akiknél fogyatékot állapít meg egy szakbizottság, speciális iskolákba utalják, Szabadkára vagy Verbászra.

LASSAN BECSÖNGETNEK...


Hamarosan becsöngetnek, ezért utánanéztünk, vajon hány kis elsős lép be akkor az iskolakapun. Az adatokkal kapcsolatban szinte mindenhol hangsúlyozták: még nem véglegesek. A legtöbb községben csökkent az elsőbe indulók száma, így többek között Szabadka, Topolya, Magyarkanizsa, Zombor községben is, Nezsényben, Tiszakálmánfalván és Szilágyin pedig olyannyira kevesen vannak, hogy itt nem is nyílhatott meg az önálló magyar tagozat. Zentán tagozat-összevonásokra lehet számítani. Udvarnokon az idén sem íratnak be elsőst a magyar osztályba, ami hosszútávon veszélyezteti az egyetlen osztatlan tagozat fennmaradását, de jó hír például, hogy Muzslyán bár csökken a tanulók létszáma, mégis sikerült megtartani a három magyar osztályt.
KISHEGYES: Három magyar tagozat
A kishegyesi községben három magyar tagozatos elsős kisdiák lesz, ebből Kishegyesen két tagozat nyílik, összesen 42 gyerekkel. Bácsfeketehegyen egy magyar tagozat lesz 22 gyerekkel és egy szerb tagozat 18 gyerekkel. A kishegyesi iskolában is nyílik szerb tagozat, amelynek létszáma 3 kisdiák. Az általános iskolákban, mint ismeretes, az idén már második éve nem nyílik speciális tagozat. Azokat, akiknél fogyatékot állapít meg egy szakbizottság, speciális iskolákba utalják, Szabadkára vagy Verbászra.

2011. augusztus 24., szerda

ÖTNAPOS VARÁZSLAT


Kalandtúra a Kaszálóban
Kalandtúra a Kaszálóban
A kishegyesi könyvtár és a Petőfi Művelődési Egyesület sikeres tábort szervezett a gyerekeknek és fiataloknak Varázshét a könyvtárban címmel. A programok nem csupán a könyvtárszobában zajlottak.
 
Amit gyúrtak kisütötték, és jóízűen meg is ették a gyerekek
A hét természetesen nem a könyvekről szólt, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy minden nap kezdetén felolvastak egy mesét is. A foglalkozás gombékszerek készítésével kezdődött, amelyet Szöllősi Boglárka vezetett, kedden Kollár Ilona népművész vezetésével kézműves foglalkozást tartottak, szerdán a parkban indiánosdit játszottak, csütörtökön kalandtúrára mentek Linka Lenkével a Kaszálóba, pénteken pedig Kenyérvarázs címmel tésztát dagasztottak és lepényt sütöttek Tumbász L. Kornélia vezetésével. A szervezők egyértelműen sikeresnek ítélték meg a vállalkozást, mert, mint mondták, a nyár ugyan tele van táborokkal (párhuzamosan zajlott a kerámiatábor is) mégis mindig akad gyerek, aki az ilyenfajta foglalkozásokat szereti, és kedvvel vesz részt a felkínált programokon. A hét második felében már több mint húsz gyerek kapcsolódott be a munkába. A tábor megszervezéséhez elegendő volt néhány támogató jó szándéka, és, hogy az előadók önkéntesen, pénz nélkül vállalják a gyerekekkel való foglalkozást.

INTERETNO

2011. augusztus 24-én rendezték meg Szabadkán a Vajdasági Magyar Gyermek – Táncegyüttesek Bemutatóját az Interetno Festival 2011 keretén belül.

A zsűri tagjai Csasztvan András az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke, Matókné Kapási Julianna az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület alelnöke, Fitos Dezső koreográfus, táncművész és Kocsis Enikő koreográfus, táncművész voltak. Kilenc vajdasági településről tizenegy együttes vett részt a megmérettetésen. Néptánccsoportunk tagjai  ezüstminősítést érdemeltek ki.

Petőfi Sándor Művelődési Egyesület – Kishegyes
Szalakóta Táncegyüttes
Patyerek Csaba – Kovács Hanna: Mezőföldi táncok
Művészeti vezetők: Patyerek Csaba és Kovács Hanna

2011. augusztus 17., szerda

HOGY TETSZIK A TÁBOR, HOGYAN TELIK A NYÁR?


MEGKÉRDEZTÜK A KISHEGYESI KERÁMIATÁBOR LEGFIATALABB RÉSZVEVŐIT
Szabó Némedi Róbert: – Nagyon szeretek a táborban lenni, mert lehet díszeket, tányérokat és kosarakat készíteni agyagból. Én idáig kosarat és tányérokat csináltam. Jó itt, mert sok a gyerek és imádok táborokba járni. A nyaram jól telik, idáig voltam a temerini állatkertben, a nagymaminál és a katekizáció-táborban. A tengerre nem mentünk el.
Pravilović Marianna: – Nagyon tetszik a tábor, mert szép dolgokat lehet itt készíteni. Csináltam már poharat, vázát, tálcát és hamutálcát. Először készítettem ilyet, és nagyon tetszett az agyagozás. Más táborban és a tengeren nem voltam, de a Dombos Festen sokszor. Ott tetszettek az ételek, például a bab, és az is, hogy lehetett más gyerekekkel játszani. A Tanyaszínház is nagyon jó volt.
Paróczi Elvira: – Tetszik itt a táborban, mert sok mindent lehet csinálni. Gölöncsérkedtem, készítettem agyagtányért, három hamutartót és festettem egy fél földgömböt. Az nagyon érdekes volt, de sajnos széttört. A társaság is jó, vannak itt gyerekek Bácsfeketehegyről és Topolyáról is. Nyaralni nem voltam, a Kátai-tanyán részt vettem a Vöröskereszt táborban. Jövőre szeretnék eljutni a Szép Szó Táborba, s a kerámiatáborba is eljövök, ha lesz.
 
Végső Vivien: – Nagyon jó itt lenni a táborban, hiszen sok szép munkát csináltam. Szeretek kézműveskedni és nagyon sokféle agyagtárgyat készítettem, például poharat és gyűrűt. Ha lesz, akkor jövőre is el szeretnék jönni ebbe a táborba, mert a társaság is nagyon tetszik. A nyár is nagyon jó, sokfelé fürödtünk, és voltam a feketicsi kézműves táborban. Lehet, hogy az idén még elmegyünk a tengerre is, de ez nem biztos.

2011. augusztus 16., kedd

VARÁZSHÉT - SEMMIBŐL

A gyerekek Szöllősi Boglárkával gombékszereket készítenek (fotó: Papp Imre)
A gyerekek Szöllősi Boglárkával gombékszereket készítenek (fotó: Papp Imre)
 Egyhetes délelőtti foglalkozást szervez a kishegyesi gyerekeknek és fiataloknak a helybeli Petőfi Művelődési Egyesület és a könyvtár. Mint Sz. Vörös Juliannától, a könyvtár igazgatójától és Linka B. Gabriellától, az egyesület elnökétől megtudtuk, a két intézmény nem pályázott erre a rendezvényre, saját erőből fogják megoldani. Az előadók (Szöllősi Boglárka, ifj. Rácz József, Kollár Ilona, Linka Lenke és Tumbász L. Kornélia) ingyen vállalták a gyerekekkel való foglalkozást, a napi néhány narancsléről pedig az egyesület gondoskodik, s elő tudnak teremteni uzsonnaként egy-egy lekváros vagy zsíros kenyeret.

AZ IRODALOM MEGISMERÉSE ÉS A VERSMONDÁS

Az előkészítő csoport produkciója (fotó: Papp Imre)
Az előkészítő csoport produkciója (fotó: Papp Imre)
Az élményszámba menő gálaműsorral, a néhány nap alatt összeállított és betanult közös műsorszámokkal és egyéni versmondással fellépő gyerekek és fiatalok ismét nemcsak azt bizonyították, hogy kivételesen szépen tudnak szavalni, hanem hogy jó előadóművészek is: értik a posztmodern verseket, és a gondolatokat továbbvíve hozzájuk tudják adni a maguk élményvilágát is.
Ahogyan a tábor munkáját összegezve Szatmári Melitta, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének alelnöke elmondta, az idén a kortárs magyar irodalom állt ugyanis a középpontban, s az ebből az anyagból készített összeállítások és versek élvezhetőek, érthetőek voltak mindenki számára. A táborban ezúttal is kor szerinti csoportokban folyt a munka, összesen négy csapatban, s ezeken belül bonyolították le a házi versmondó bajnokságot is. Mindenképpen dicséretet érdemelnek a tábor vezetői, Molnár Róbert, Raffai Ágnes, Pál Ágnes, Bori Viktor, Fekete Ágnes, Barta Júlia, Szatmári Melitta, Simonyi Lili, Krekity Olga és Hajvert Ákos. A középső csoport József Attila verseiből készített összeállítást: árnyjáték segítségével vizualizálta a verseket. Az előkészítő csoport, amelynek tagjai most fejezték be az általános iskolát, Ágai Ágnes, Orbán Ottó, Varró Dániel, Radnóti Miklós, Nádas Péter, Terék Anna, Buda Ferenc és mások verseiből és prózájából állította össze műsorát. Az ifjúsági csoport kortárs írók és költők szerelmes szövegeit dolgozta fel Bori Viktor vezetésével. A zárónapot megelőzően bonyolították le a tábor házibajnokságát, s ezen a kiscsoportban Lahos Igor, a középső csoportban Csikós Dániel, az előkészítő csoportban Péter Lea, az ifjúsági csoportban pedig Farkas Beatrix volt a legjobb.
 
Az ifjúsági csoport műsorszáma
A műsor végén a szervezők köszönetet mondtak a támogatásért a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.-nek és a Nemzeti Kulturális Alapnak, valamint azoknak a vállalkozásoknak, amelyek hozzájárultak a tábor sikeréhez.

A KERÁMIA HÁROM NAPJA

Folyik a lelkes alkotómunka (Fotó: Lakatos János)
Folyik a lelkes alkotómunka (Fotó: Lakatos János) 
Kishegyesen tegnap kezdődött el és szerdáig fog tartani a nagy hagyományú Dévity Imre Kerámiai Művésztelep nyomán szerveződő kerámiatábor. A háromnapos rendezvény fő szervezője Szalma István, a tábor művészeti vezetője pedig Csernus László kerámiaművész, de a munkában aktívan részt vesz Cservenák Erzsébet és Marković Radmila nyugalmazott rajztanárnő is. A kerámia varázsa több mint 30 általános iskolást és középiskolást, valamint lelkes amatőr keramikust vonzott a táborba. A részvevők agyagoznak, festik és mázzal vonják be a kész alkotásokat, sőt korábban készült műveket is most égetnek ki és festenek be. A szervezőktől megtudtuk, hogy a jó hangulatban zajló tábort a kishegyesi helyi közösség és az önkormányzat támogatja.

2011. augusztus 11., csütörtök

VARÁZSHÉT A KÖNYVTÁRBAN


A jövő hétfőtől péntekig, vagyis augusztus 15-étől 19-éig mindennap 9 órától 12-ig a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület és a helybeli könyvtár Varázshét címmel játékos foglalkozásokat szervez a gyerekek és a fiatalok számára. Hétfőn gombékszereket készítenek Bogival, azzal a feltétellel, hogy hozniuk kell magukkal felhasználható régi ruhadarabot és néhány gombot a nagymama varrókészletéből. Kedden kézvarázs lesz Ilus nénivel, szerdán indiánvarázs a parkban, csütörtökön kalandvarázs Lenkével, pénteken pedig kenyérvarázs Nellivel. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak. Bővebb tájékoztatást a könyvtárban kaphatnak.

KÖZÉPPONTBAN A NYELV ÉS A VERS

Szerepjáték Fekete Ágnes vezetésével (fotó: Papp Imre)
Szerepjáték Fekete Ágnes vezetésével (fotó: Papp Imre)
23. táborát tartja a héten a kishegyesi Kátai-tanyán a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete Szép Szó Műhely címmel. Az egyesület korábban évente két tábort szervezett: egyet nyáron, rendszerint a Kátai-tanyán, egyet pedig télen, többnyire a bácsfeketehegyi kultúrotthonban.
Hajvert Ákos
– Az utóbbi két évben sajnos nem tudtuk megszervezni a téli táborainkat, de nem mondtunk le róluk, mert szükség van rájuk, bár azokra renszerint kevesebben jelentkeznek. Itt pontosan negyven gyerek van jelen, s tíz vezető pedagógus foglalkozik velük. A versfeldolgozásokat illetően a kortárs mai magyar lírát és prózát céloztuk meg. Kivétel a középső csoport, amelyet Molnár Róbert vezet. Ők József Attila verseiből készítenek árnyjátékos feldolgozást. Ezt majd a vasárnapi gálaműsoron mutatják be. A kis- és a nagycsoport drámafelkészítésével Fekete Ágnes és Bori Viktor budapesti drámatanár foglalkozik, a nyelvgyakorlatokat Pál Ágnes vezeti, Raffai Ágnes felügyelete mellett pedig a kortárs költők verseiből készítenek jelenetsorokat – hallottuk Hajvert Ákos táborvezetőtől, a VMVE elnökétől.
A tábor előkészítésekor meghirdették az énekelt vers kategóriát is.
 
Pál Ágnes logopédus beszédtechnikai gyakorlatot tart
– Ketten hoztak hangszert, van egy tamburánk és egy szintetizátorunk is, ezért úgy határoztunk, hogy a zenészek majd a feldolgozásokat kísérik, amikor arra szükség mutatkozik, s ezzel egészítik ki a produkciókat. Egyébként minden este megtanulunk egy népdalt, mert ez is szerves része nemzeti kultúránknak. Kemény munka folyik, ezért próbálunk egy kicsit lazítani. Minden este legalább egy órát játszunk együtt. Pénteken tartunk egy vetélkedőt Kishegyesről, de a táborozók előtte persze lehetőséget kapnak, hogy a faluban sétálva gyűtsenek adatokat. Megnéztünk egy filmet is, amelyet Pataki András rendező hozott nekünk. A héten Szöllősi Boglárka is tart egy előadást az öltözködésről, a ruházat és a színek jelentéséről. Ezek nagyon fontosak lehetnek a pódiumjátékok kialakításakor. Csütörtökön este 21 órakor Pál Ágnes és Raffai Ágnes bemutatja a Beépített holmik című pódiumjátékot, s ezen szívesen látunk mindenkit, aki eddig nem látta a produkciót. Szombaton tartjuk a házibajnokságot, este pedig tábortűzzel és szalonnasütéssel búcsúzunk a tábortól – mondta Hajvert Ákos.
A tábor igazából a vasárnap 11 órakor kezdődő gálaműsorral zárul, amelyen négy csoport mutatkozik be, sőt a versmondó házibajnokság győztesei is előadják nyertes szavalataikat.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...