"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. szeptember 30., péntek

HEGYESI LITERATÚRA


HEGYESI literaTÚRA

Szeptember 28-án az Aranyeső prózamondó verseny döntőjével kezdődött a műsor. Még ezen a napon 19 órakor kezdődött az Irodalmi randevú...

 Kishegyesen, Csépe Imre író és költő halálának évében, már 1972-ben megszervezték a Csépe Imre Emléknapokat. Minden évben szeptember végén megemlékeztek kezdetben csak a költő és író munkásságáról kiváló műelemzők, pl. Dr. Czine Mihály Magyarországról, Dr Bori Imre az újvidéki Magyar Tanszékről, és még sokan mások. Később kiszélesedett a kör, és ismert költők és írók is napirendre kerültek. Pár évre rá, bevonták a kishegyesi és bácsfeketehegyi tanulókat a műsorba szavaló verseny és prózamondás keretén belül. Három kategóriában mérettették meg magukat a tanulók: harmadik és negyedik osztályosok, ötödik és hatodik osztályosok, a legidősebbek a hetedik és nyolcadikosok. A három kategória első helyezettjei az ünnepi tudományos értekezés előtt elmondták verseiket vagy a szöveget.
 A Csépe Imre Emléknapok felvette a HEGYESI liera TÚRA nevet, így a folytonosság megmaradt. A fiatal generáció újabb, és jó ötletekkel kiszélesítette az ünnepséget.
 Az idén is a legifjabb generációval kezdődött a rendezvény. Szeptember 28-án az Aranyeső prózamondó verseny döntőjével kezdődött a műsor. Még ezen a napon 19 órakor kezdődött az Irodalmi randevú. Vendégeink Deissinger Ákos és Terék Anna randevúztak, ugyanis Terék Annát faggatta Deissinger Ákos Anna irodalmi munkásságáról. Élvezetes volt hallgatni a két fiatal beszélgetését. Anna nagyon szépen beszélt saját alkotásairól, kedvesen, mosolyogva, semmi politizálással.
 Szeptember 29-én 19 órakor kezdődött az Irodalmi kaszinó, ami a kishegyesi iskola galériájában zajlott le. Vendégünk Jódal Rózsa publicista és író kiváló hangulatot teremtett közvetlenségével, vidámságával. A beszélgetést Molnár Márta iskolaigazgató vezette le.
Hangulatos és élvezetes volt a beszélgetés, amely Jódal Rózsa a Jó Pajtás diáklapban történő
eseményeivel kezdődött, és befejeződött a kiadott könyveivel. Az idő gyorsan elröpült, hiszen olyan vidám hangulatban folyt a beszélgetés , hogy kissé csalódottan keltünk fel, még hallgattuk volna Őt.
 Elérkezett szeptember harmincadik napja, amely Irodalmi Emléknap néven futott.
 Tizenhat órakor a könyvtárnál megkoszorúzással adóztak a helybeliek és a vendégek Csépe Imre emlékének, majd innen az önkormányzat termében Dr. Jung Károly Csuka Zolán pályaképe címmel kiváló, szakszerű és élvezetes előadása után Mészáros Krisztina : Majtényi-életmű egy hagyomány elevenségéről beszélt.
 Az értekezések befejeztével Csernus László és a Dévics Imre kerámiatelep kiállítását Vigh Rudolf író és költő nyitotta meg. Megszólaltatta Cservenák Erzsébet nyugalmazott amatőr keramikust és Szalma Istvánt. Ha nincs Csernus László művészeti vezető, öccse Szalma István, akik a Helyi Közösség és az Önkormányzat segítségével beszerezték a kemencét égetésre, nem lehetett volna megtartani a kiállítást. A kimerítő, értékes megnyitó után a nézők nagy elismeréssel, gyönyörködtek az alkotásokban, amelyek 3 részből lettek felállítva.
Csernus László kapta a fő helyet. Az egyik oldalon a kiskeramikusok munkái voltak kiállítva, volt belőle rengeteg, mert 3 év munkáit lehetett látni. A fal másik oldalán elsőknek lehetett látni a többi művészek alkotásait, majd az amatőrök munkái következtek.
Segítkeztek a kiskeramikusok közül páran, és köszönet Mohácsi Zoltánnak a segítségért.
 Szerbhorváth György : De kiviszi haza a biciklit? című monodrámájával szórakoztatta a teltházú közönséget Krizsán Szilvia színésznő. Nagy sikert aratott Szerbhorváth György az alkotásával, és az előadó is szép tapsot kapott. Felvidult mindenki, hiszen szellemes és szórakoztató monodráma előadása alatt hangosan nevetett a közönség.
 Végezetül az állófogadáson beszélgettek az emberek.
 Szép volt, jó volt!
Kívánok további sikeres HEGYESI litera TÚRA napokat.

HEGYESI LITERATÚRA


hegyesi LITERAtúra rendezvényei

Szeptember utolsó napjaiban második alkalommal szervezték meg a hegyesi LITERAtúra irodalmi rendezvénysorozatot Kishegyesen, amely a 40 éves múltra visszatekintő Csépe Imre Emléknap hagyományait újragondolva próbál a vajdasági magyar irodalom kiemelt találkozási pontjává válni. A három nap alatt a friss kötetes Terék Annától Deissinger Ákos kért irodalmi randevút, Jódal Rózsát pedig Molnár Márta kérdezte munkásságáról. A rendezvény harmadik napján Jung Károly Csuka Zoltán pályaképéről értekezett, Mészáros Krisztina pedig A Majtényi életmű: egy hagyomány elevensége címmel tartott előadást. Az előadások után Csernus László kerámiáiból nyílt kiállítás, majd Krizsán Szilvia vitte színre Szerbhorváth György De ki viszi haza a biciklit? című monodrámáját.
Az irodalmi randevú vendégei: Deissinger Ákos és Terék Anna
Jódal Rózsával Molnár Márta beszélget
Jung Károly Csuka Zoltánról beszél az irodalmi emléknapon
Mészáros Krisztina Majtényi Mihály prózaírásáról tart előadást
A hegyesi LITERAtúra közönsége

KÖSZÖNET IFJÚSÁG!

Sok szorgos kéz dolgozott, hogy szebb legyen a kézilabdapályánk!

5 NAP TÖRTÉNETE - A KÉZILABDAPÁLYA FELÚJÍTÁSA

                   Közösség építő akarat és erő, avagy mire képes egy tucat fiatal öt nap alatt, ha kellő bizalmat és szabadkezet biztosítunk nekik

Előzmények
A Kishegyesi Ifjúsági Iroda pályázatot hirdet június folyamán, a pályázat keretein belül induló program a fiatalok körében a 3 in 1 elnevezéssel terjed el, hiszen a program elméleti, szakmai és gyakorlati tudást ad számukra az önkéntességről, pályázatírásról, valamint ifjúsági megmozdulások szervezéséről.
A pályázatíró képzésen harminc fiatal vett részt, megmutatva ezáltal, hogy kellő ötletekkel rendelkeznek, és hajlandóak időt áldozni arra, hogy meg tanulják ezen ötleteiket dokumentálni, pályázatba foglalni.
Három csoportba szerveződve a fiatalok gondolataikat, szándékaikat papírra vetik, alaposan kidolgozva mindent, megszületnek az első pályázatok…
Kishegyesről egy pályázat érkezett és nyert támogatást, 30.000 dinár értékben…
A pályázat célja a Kishegyesi Kézilabdapálya és környékének rendbetétele, valamint sportnap szervezése, az imént említett összeg keretein belül…

Önkéntes megmozdulás
Első nap - Hétfő
Kapunyitás 16 órakor, egymagamban tépem ki az első méretes gyomnövényt, a röplabdapályának gúnyosan nevezhető, buja növényzettel és sajátos élővilággal rendelkező homokos területről. Hosszú munka lesz, és korántsem könnyű. A megbeszélt időpont előtt érkeztem, csapatom tagjai csak később érkeznek. Dolgom végzése közben két ismerős arc tűnik fel a kapuban, akik ugyan nem csapatom tagjai, de kishegyesi fiatalok, közlöm velük, (gondolván, hogy teniszezni szeretnének) hogy ezen a héten szünetel a tenisz.  Elmosolyodnak, majd közlik,  nem játszani jöttek, segíteni szeretnének, látták a facebookon a kiírást, hogy szükség lehet a segítő kezekre… Immáron hárman vagyunk, majd perceken belül megérkeznek társaim, ezt követően nyolcan pusztítjuk a gazt… Kevésnek bizonyult a munkaeszköz, kapáért és nyesőért indulok, mire visszaérek a helyszínre, már egy tucatnyian vagyunk… A három napra tervezett takarítási akció, egy délután alatt lezajlik. Hazaérve büszkélkedve feltöltöm a képeket az említett közösségi portálra, miközben újabb ötleteket kapok e-mailben és sms-ben az fiataloktól a második napra… ugyanis nem akarnak itt megállni, szeretnék, ha festékeket is beszereznék, ráfér már a friss festés a falakra…

Második nap – Kedd
Leérdeklődöm és beszerzem a szükséges anyagot, készpénzt nem tudok biztosítani, de a projektből mindezt finanszírozhatjuk, így a Leonka néni festékes boltjában felíratom mindezt… Az előző nap képein növekednek a lájkok, és egyre többen teszik fel a kérdést: „kell még valami segítség?” Válaszul mindig csak annyit adok, gyertek ki, majd kitalálunk valamit, így is történt… A nézőtér fala a segítő kezeknek köszönhetően máris fehér festést kapott, és máris szebbé lett, az ötletet halva, látva Linka Csaba a következő felajánlást tette, egy számomra érdekes és új módszer segítségével képeket vetítene a falra, ezt követően körvonalazná és felrajzolná, majd felfestené őket.  Újabb önkéntes felajánlás, újabb kreativitás majd festék felíratás, újabb ötletek és emberek.  Minél több ember, annál több ecset, annál több frissítő, annál több munkaeszköz beszerzése, vagyis plusz költség, és a keretösszeg vészesen fogy… késő délután „ellenőrzést” kapunk, a polgármester és a helyi közösség tanácsának elnöke, megtekinti munkánk… Ötleteket kapunk tőlük is hogy a vasszerkezetet is átfesthetnénk, megyek is az újabb adag festékért, fejben kalkulálva, hogy hamarosan elfogy a pénzünk. Az önkéntesség ereje, hogy miért is szép? Azért hogy mindenkit magával ragad, amikor rengeteg a szorgos kéz, buzdít és mindenkit megmozgat, történt itt is, hiszen mire visszaértem a festékestől, már a Polgármester kezében is ecset volt és Bálinttal egész estig velünk dolgoztak… Újabb képek, terjed a hír, gyakorlatilag a nap végére annyian vagyunk, hogy a harmadik nap megtervezése közben számolni kellett azzal, hogy az önkéntesek tömegét három csoportra bontjuk. Az új felállás, reggeli, délutáni és esti műszak.

Harmadik nap – Szerda
Pénzügyi kereteink szűkülnek, az ötletek bővülnek.  Csabai Norbert barátom a kispadok vasszerkezetének átfestése után felajánlotta, hogy mindezt ingyen és bérmentve tető alá teszi, csak hozzak anyagot.  Jöhetnének a nagybeszerzések a Montelből, csak nincs miből.  Segítő kéz rengeteg, csak nincs anyag, amivel dolgozhatnánk… Tárgyalásokba kezdek ifj. Juhász Bálinttal és Virág Gáborral, akik biztosítanak afelől, hogy mindenre akad megoldás, nyugodtan szerezzünk be mindent, amire szükségünk van… Így a harmadik napra előkerülnek a férfias erőt és rátermettséget igénylő munkák, csiszolás, flex, vágás, fúrás… Gyakorlatilag otthonról hozták a fiúk a szerszámokat, de így sem volt elég.. A Fúró élek törtek, az emberek fáradni kezdtek, nem hiába, negyven fokban a tetőn emberpróbáló feladat az otthoni használatra alkalmas szerszámokkal nagyüzemileg dolgozni. Utasi Szabolcs felajánlotta, édesapja vállalkozásából minden szerszámot elhoz, amit épp munkásaik nem használnak, ezzel is növelve a fegyverarzenálunk. Elkészült a tető, közben a Kiskomunál felajánlott egy szemetest, valamint a következő napra szakértő munkást is a helyszínre küldött…

Negyedik nap – Csütörtök
Túlteljesítettünk, elkészült a tető, a kispad… De még mindig volt erő, és mindig volt elszántság, ezzel szemben évtizedek óta nem volt kerítés a kézilabdapálya mentén, maximum csak kiálló balesetveszélyes rácsok.
Röpke kalkuláció, újabb ötletbörze és 40 méternyi vaskerítéshez hoztuk el a Montelből az alapanyagot, amit csak fel kell hegeszteni… Hegeszteni úgy, hogy a csapatból csak egy ember fogott a kezében erre alkalmas berendezést, munkát végezni úgy, hogy hőségriadót rendeltek el, és úgy hogy mindez szombatra elkészüljön. Tanácstalanul ültem, ezt nem kérhetem senkitől, hogy végezze el, szakemberek mindezt több tízezrekért vállalnák, már ha akadna pénzünk erre, nekik meg idejük. Nem is árultam el senkinek, de a helyzetet látva, Bálintnak fogalmaztam lassan az sms-t, lefújom ezt az akciót még nem késő.  Norbi eközben próbálgatni kezdte a hegesztőt, és 30 perc leforgása alatt elkészítette az első méternyi konstrukciót… Tóth Andor is megérkezett újabb hosszabbítóval és a saját hegesztő berendezésével újabb métert készített el… A lányok pedig minden egyes elem elkészítése után azonnal befestették a szürke vasakat, barátságos zöld színre… A Montel eközben 100 méternyi napvédő hálóval lepte meg csapatunk, valamint a teniszpályát, ahová ezt elhelyezni szerettük volna. Nem gondolkodtam tovább a projekt lezárásával, hanem bíztam a fiatalokban, eszembe jutott a TV2 Aktív hírműsora, ahol néha lehetetlennek tűnő dolgokat valósítanak meg, és mutatnak be, gondoltam, ha elkészülünk szombatig, ha nem is az Aktívban, de a Szó – Beszédben méltán büszkélkedhetnénk.

Utolsó nap – péntek
A munka már reggel nyolckor nagyban folyt, mindenki látta, ma még mindent bele kell adni. Bálint irodai munkáit félbeszakítva felmászott a három méter magasan kapaszkodó önkéntesek mellé, segítő kezet adva ezáltal a napvédő háló felfeszítéséhez. Nem is tudok már ide mit hozzáfűzni, a neveket is nehéz lenne felsorolni, ki mivel tette hasznossá magát, de mindenki önszántából erejének és tudásának a legjavát adta a közösségért. Gőzerővel folyt egész nap a munka. Napnyugtával pedig minden a helyére került.
… több mint harminc fiatal vállalt aktív szerepet a program sikerességében. Voltak, akik egész nap jelenvoltak, volt, aki betegszabadságát megszakítva ugrott be segíteni, mindenkinek meg van a saját története erről az öt napról, mindenki mesélhetne, de az eredmény önmagáért beszél. Amit e fiatalok önként megtettek közösségünk érdekében akár százezer dinár értékű is lehet, (harmincezerrel indultunk, az eredmény pedig százezres nagyságrendet is elért munkadíj nélkül) mindenesetre ingyen tették, és felbecsülni is nehéz mennyi mindent köszönhetünk nekik.
Becsüljük meg törekvéseiket, legyünk büszkék rájuk! Csak így tovább!

Az ötlet kiötlői:
A Csapat:
Mocnár Mónika – irodai kapcsolattartó, sportesemény főszervezője, örökös jóakaró
Dudás Mária – a „festő” csapat egyik vezére, remek motivátor, jó ötletek kiötlője
Papp Ibolya – aki mindig jól vázolta a problémákat, és segített a gyors megoldásokban
Móricz Gábor – mindenes, bármilyen munkában segédkezet adott, Bácsfeketehegyről is képes volt átbicajozni mindezért

Résztvevő önkéntesek:
Sípos Ákos – aki csendben, de buzgón végezte feladatait
Bulatovic Dejan – tréfamester, és a robogós futár
Magó Ádám – aki a legtöbb tapasztalatot szerezte „gödörásásból”, illetve mindenhol megjelent
Bartus Bella – aki futni indult, majd a talicskával a kezei között rótta a köröket, hogy segítsen mindenben
Nyírádi Ágnes – mosolygós kerítésfestő és a sportnap lemezlovasa
Paróczi Róbert – aki az adódó lehetőségek során a legtöbbet igyekezett kihozni magából
Szabó Flórián – kinek kezében minden szerszám megfordult - sikerrel
Utasi Szabolcs – aki nélkül szerszámaink sem lettek volna, sokat köszönhetünk neki
Csabai Norbert – akiből ha kettő lett volna,  két projektet is megvalósíthattunk volna, rengeteg munkát vállalt magára
Kerepes Dániel – aki mindig feltűnt, ha fizikai erőre volt szükség
Csáki Péter – áramfelelős és szorgos kis segítség
Nyírádi Klaudia – takarítás, festés és söprögetés nagyasszonya
Tóth Andor – aki nélkül most is hegesztenénk
Linka Csaba – művész úr, a csapat faldekoratőre
Farkas Anita – a finom ábrák megrajzolója és Csaba jobb keze
Molnár László – aki az utolsó napokban beugorva friss erőként sokat lendített a munkában
Kovács Balázs – hasznos segítség, és teniszbíró is egyben
Majtényi Marianna – az Eco Enjoy erősítése, segítő kezei jól jöttek az utolsó napokban
Dzsoki – mentális erőforrás és jóakaró
Újvári Igor – segítő kéz, kimerültek lelki támasza, vidám légkörteremtő
Szabó János – aki keveset tudott jelenlenni, de friss erőként sokat köszönhetünk neki
Paróczi Attila – reggeli friss kenyér beszerzésére indult, végül vacsoráig segédkezet adott
Ifj.Juhász Bálint – aki mindenféle szerszámmal precízen és keményen bánva, mesterként dolgozott
Csóré Róbert – aki a mindennapi polgármesterség mellett önkéntes szerepben is megállta a helyét

Valamint külön köszönet támogatóinknak Kishegyes Helyi Közösség, Chick-prom, Montel.
Sándor István

2011. szeptember 26., hétfő

LITERATÚRA

                   Szeretettel meghívjuk a HEGYESI literaTÚRA rendezvényeire! 
Szeptember 28., szerda
10.00 óra, tűzoltóotthon
Aranyeső – községi szavalóverseny döntője
19.00 óra, könyvtár
Irodalmi randevú
Vendég: Deissinger Ákos és Terék Anna
Szeptember 29., csütörtök
19.00 óra, Galéria
Irodalmi kaszinó
Vendég: Jódal Rózsa 
Szeptember 30., péntek
Irodalmi Emléknap
16.00 óra, könyvtár
Koszorúzás
16.30, önkormányzat
Ünnepi díszülés
Dr. Jung Károly: Csuka Zoltán
Mészáros Krisztina: Majtényi-életmű, egy hagyomány elevensége
18.00, galéria
Csernus László és a Dévity Imre kerámiatelep kiállítása
19.00, színház
De ki viszi haza a biciklit?
Szerbhorváth György monodrámája Krizsán Szilvia előadásában

A Hegyesi LITERAtúra a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye
Támogatóink: Bethlen Gábor Alap, MNT, Helyi közösség

2011. szeptember 2., péntek

ISKOLA- ÉS ÓVODAKEZDÉS KISHEGYESEN


Szerdán délután az iskolában az elsősöket fogadták ünnepélyesen, tegnap reggel pedig az óvodásokat. Az iskolában két magyar tannyelvű tagozat lesz összesen 42 gyerekkel és egy szerb tannyelvű 3 gyerekkel. A kishegyesi óvodába az idén mintegy 140 gyerek fog járni a két épületben. Az idén először óvodába indulók negyvenen lesznek, egy kiscsoport és egy középső csoport. A gyerekeket és a szülőket az óvodában Bulatović Magdolna főóvónő üdvözölte, majd egy bemelegítő játékot követően az óvónők felolvasták a hozzájuk tartozó gyerekek névsorát és meg is kezdődött a foglalkozás.

2011. szeptember 1., csütörtök

AJÁNDÉKCSOMAG ELSŐSEINKNEK

A Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagot ajándékozott minden magyar tagozatra iratkozó elsősünknek, ezzel is segíti a szülőket, hogy minél kevesebb kiadásuk legyen az iskolába induláskor. A csomag a következőket tartalmazza:
- labda (kézilabda nagyságú),
- ugráló kötél,
- tornazsák (vászon, MNT logóval ellátott),
- felszerelt tolltartó,
- víziszínes,
- olló,
- ecset komplett (3 különböző nagyságú, mókusszőr ecset, háttérfestéshez egyenesre vágott),
- gyurma (natúr),
- vonalzó készlet,
- színes papír,
- olajpasztell (zsírszínes),
- ragasztó (Oho),
- piros-kék ceruza,
- tempera,
- 3 db első füzetem,
- 1 db 5-ös blokk,
- üzenő füzet (MNT logóval ellátott).
Köszönet érte!

AZ ELSŐSÖK FOGADÁSA

photo by Kovács Burján Anikó
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...