"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. október 26., szerda

VIRÁGOK ÜVEGGYÖNGYBŐL

Készülnek a gyöngyvirágok
Készülnek a gyöngyvirágok
A hétvégén folytatódott a kishegyesi Petőfi Művelődési Egyesület és a könyvtár közös akciója, amelynek során kézműves foglalkozásokat szerveznek a gyerekek számára. Linka B. Gabriellától, a művelődési egyesület elnökétől és Sz. Vörös Júliától, a könyvtár igazgatójától megtudtuk, hogy a rendezvénysorozatot ezután is folytatják, havonta egy ilyet terveznek, de a következő hónapban vagy decemberben két foglalkozást is tartanak. A szombati foglalkozáson a gyerekek Szöllősi Boglárka textilipari tervezőmérnök vezetésével gyöngyvirágokat készítettek. A rendezvénysorozatot a Bethlen Gábor Alap támogatja.

2011. október 24., hétfő

"ANYÁM BALLADÁT TÁNCOL..."


2011. október 28. (péntek) 20 óra
Helyszín: színházterem
A műsor a kárpát-medencei magyarság táncanyagába ad betekintést.
Fellépnek: Szalakóta táncegyüttes
                   Garagulya táncegyüttes
                   Rizgetős táncegyüttes
                   Szajkó énekcsoport
                   Kótyonfitty énekcsoport
Vendég a budapesti Bem táncegyüttes.
Támogatók: a Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság

2011. október 19., szerda

ARANYESŐ


 Az Aranyeső vers- és prózamondó versenyt 1974 óta tartják meg évről évre azzal a céllal, hogy a vajdasági magyar irodalmat népszerűsítse.
    Az idén irodalmunk két jeles képviselőjére, Majtényi Mihályra és Gion Nándorra esett a szervezők választása. Majtényi Mihály 110 éve született, Gion Nándor pedig az idén lenne 70 éves.
    A vetélkedőn a bácsfeketehegyi és a kishegyesi általános iskola tanulói vettek részt. A döntőbe tizenkilenc tanuló jutott be.
    A bírálóbizottság elnöke Náray Éva, a topolyai könyvtár igazgatónője volt. Munkájában Krizsán Szilvia újvidéki és Ralbovszki Csaba szabadkai színművész segített.
                                           
    Döntésük értelmében a következő eredmény született:
    I. csoport (3. és 4. osztályosok)
    1. Molnár Anna
    2. Bede Anett
    3. Povázsánszki Róbert
    II. csoport (5. és 6. osztályosok)
    1. Lábadi Marietta
    2. Tóth Zalán
    3. Lengyel Ágnes
    III. csoport (7. és 8. osztályosok)
    1. Paróczi Elvira
    2. Papp Ágnes
    3. Nyírádi Léna
http://www.hetnap.rs/uj/index.php?zg=5941&no=371

2011. október 18., kedd

2011. október 13., csütörtök

FURUGYON JÁRTUNK

Kishegyesiek a furugyi táborban
A békésszentandrási Körös Művelődési Ház adott otthont a napokban annak a zárókonferenciának, melyen a nyári furugyi (a község külterületén található településrész) nemzetközi gyermektábor tapasztalatait értékelték.                                                                                                                                                         
A táborba a délvidéki Kishegyesről és az erdélyi Magyarlapádról érkeztek fiatalok a Bartha-tanyákba. A cél az volt, hogy a különböző nyelvi és kulturális környezetből érkezők fogékonyabbak és toleránsabbak legyenek egymás iránt. A Mobilitás Fiatalok Lendületben Program pályázati támogatásával megvalósult projektet a Furugyi Hagyományőrző Ifjúsági Tábor Nonprofit Kft. bonyolította le. 

2011. október 11., kedd

CSERKÉSZÉVFORDULÓ PALACSINTASÜTÉSSEL


Megalakulásának tizenötödik évfordulóját ünnepelte a hétvégén a kishegyesi Szent András Cserkészcsapat. Az évforduló, valamint a gyermekhét alkalmából a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületével (KINCSE) karöltve egész napos programot szerveztek a gyerekeknek és fiataloknak a Dombos Fest színhelyén, a Hegyalja utcában.
                                                      A csapatok élvezettel sütötték a palacsintát (fotó: Papp Imre)

– Cserkészcsapatunk megalakulásának évfordulóiról eddig egy-egy összejövetellel, tábortűzzel, cserkésztoborzóval emlékeztünk meg. Most azonban a nyári sikeres közös táborozásunkon felbuzdulva a nagycsaládosok egyesületével fogtunk ismét össze – szemmel láthatóan sikerrel, amihez a gyönyörű őszi idő is hozzájárult – mondta Kecskés Endre, a Szent András Cserkészcsapat vezetője.
– Mi a nyárról még adósak maradtunk a programunkban szereplő palacsintasütő-versennyel és ezt ajánlottuk fel a cserkészeknek, ők viszont hozták hagyományos programjaikat: az íjászatot, a métázást, a tábortűz körüli teendőket is ők végzik, s az egészet még megtoldottuk kézműves foglalkozásokkal, ami a fiatalok számára mindig érdekes elfoglaltság – hallottuk Kerepes Árpádtól, a KINCSE elnökétől.
A találkozón a helybelieken kívül vendégként részt vettek a szabadkai, bajmoki, temerini és bácsfeketehegyi nagycsaládos egyesületek és cserkészcsapatok képviselői.
A gyerekek és fiatalok körében a legattraktívabb műsorszám a palacsintasütés, a nap végén pedig a tábortűz volt a legnépszerűbb. Különösen a sütést volt látványos, amint a kicsik és nagyobbak is élvezettel sütötték a hagyományos csemegét, gyorsaságban, ízekben és dekorációban versenyezve egymással. A versenyről végül is a résztvevő csapatok mindegyike (összesen 98 résztvevővel) oklevéllel távozott.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2011-10-11_Cserkeszevfordulo_palacsintasutessel.xhtml

2011. október 3., hétfő

HEGYESI LITERATÚRA


Szeptember 28-án az Aranyeső prózamondó verseny döntőjével kezdődött a műsor. Még ezen a napon 19 órakor kezdődött az Irodalmi randevú...
Kishegyesen, Csépe Imre író és költő halálának évében, már 1972-ben megszervezték a Csépe Imre Emléknapokat. Minden évben szeptember végén megemlékeztek kezdetben csak a költő és író munkásságáról kiváló műelemzők, pl. dr. Czine Mihály Magyarországról, dr. Bori Imre az újvidéki Magyar Tanszékről, és még sokan mások. Később kiszélesedett a kör, és ismert költők és írók is napirendre kerültek. Pár évre rá, bevonták a kishegyesi és bácsfeketehegyi tanulókat a műsorba szavaló verseny és prózamondás keretén belül. Három kategóriában mérettették meg magukat a tanulók: harmadik és negyedik osztályosok, ötödik és hatodik osztályosok, a legidősebbek a hetedik és nyolcadikosok. A három kategória első helyezettjei az ünnepi tudományos értekezés előtt elmondták verseiket vagy a szöveget.
A Csépe Imre Emléknapok felvette a HEGYESI litera TÚRA nevet, így a folytonosság megmaradt. A fiatal generáció újabb, és jó ötletekkel kiszélesítette az ünnepséget.
Az idén is a legifjabb generációval kezdődött a rendezvény. Szeptember 28-án az Aranyeső prózamondó verseny döntőjével kezdődött a műsor. Még ezen a napon 19 órakor kezdődött az Irodalmi randevú. Vendégeink Deissinger Ákos és Terék Anna randevúztak, ugyanis Terék Annát faggatta Deissinger Ákos Anna irodalmi munkásságáról. Élvezetes volt hallgatni a két fiatal beszélgetését. Anna nagyon szépen beszélt saját alkotásairól, kedvesen, mosolyogva, semmi politizálással.
            Szeptember 29-én 19 órakor kezdődött az Irodalmi kaszinó, ami a kishegyesi iskola galériájában zajlott le. Vendégünk Jódal Rózsa publicista és író kiváló hangulatot teremtett közvetlenségével, vidámságával. A beszélgetést Molnár Márta iskolaigazgató vezette le. Hangulatos és élvezetes volt a beszélgetés, amely Jódal Rózsa, a Jó Pajtás diáklapban történő eseményeivel kezdődött, és befejeződött a kiadott könyveivel. Az idő gyorsan elröpült, hiszen olyan vidám hangulatban folyt a beszélgetés, hogy kissé csalódottan keltünk fel, még hallgattuk volna Őt.
            Elérkezett szeptember harmincadik napja, amely Irodalmi Emléknap néven futott.
            Tizenhat órakor a könyvtárnál megkoszorúzással adóztak a helybeliek és a vendégek Csépe Imre emlékének, majd innen az önkormányzat termében Dr. Jung Károly Csuka Zolán pályaképe címmel kiváló, szakszerű és élvezetes előadása után Mészáros Krisztina: Majtényi-életmű egy hagyomány elevenségéről beszélt.
            Az értekezések befejeztével Csernus László és a Dévics Imre kerámiatelep kiállítását Vigh Rudolf író és költő nyitotta meg. Megszólaltatta Cservenák Erzsébet nyugalmazott amatőr keramikust és Szalma Istvánt. Ha nincs Csernus László művészeti vezető, öccse Szalma István, akik a Helyi Közösség és az Önkormányzat segítségével beszerezték a kemencét égetésre, nem lehetett volna megtartani a kiállítást. A kimerítő, értékes megnyitó után a nézők nagy elismeréssel, gyönyörködtek az alkotásokban, amelyek 3 részből lettek felállítva.
Csernus László kapta a fő helyet. Az egyik oldalon a kiskeramikusok munkái voltak kiállítva, volt belőle rengeteg, mert 3 év munkáit lehetett látni. A fal másik oldalán elsőknek lehetett látni a többi művészek alkotásait, majd az amatőrök munkái következtek. Segítkeztek a kiskeramikusok közül páran, és köszönet Mohácsi Zoltánnak a segítségért.
Szerbhorváth György: De kiviszi haza a biciklit? című monodrámájával szórakoztatta a teltházú közönséget Krizsán Szilvia színésznő. Nagy sikert aratott Szerbhorváth György az alkotásával, és az előadó is szép tapsot kapott. Felvidult mindenki, hiszen szellemes és szórakoztató monodráma előadása alatt hangosan nevetett a közönség.
            Végezetül az állófogadáson beszélgettek az emberek.
            Szép volt, jó volt!
Kívánok további sikeres HEGYESI litera TÚRA napokat.
 Radmila Marković

MEGEMLÉKEZÉS

332_1.jpg
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...