"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. január 31., kedd

AZ ISKOLÁK ÜNNEPE

Száva-nap a kishegyesi iskolákban

A Száva-napi kenyér megszentelése (fotó: Papp Imre) 
A Száva-napi kenyér megszentelése (fotó: Papp Imre)

A kishegyesi, bácsfeketehegyi és szikicsi iskolákban alkalmi műsorokkal és rövid ökumenikus liturgiával emlékeztek meg Szent Száváról, Stevan Nemanja szerzetes fiáról, akit Szerbiában a tanítók szentjeként tisztelnek. A kishegyesi ünnepségen az egybegyűlt pedagógusokat, szülőket és gyerekeket, az egyházak képviselőit Molnár Márta igazgatónő köszöntötte, kiemelvén, hogy örömmel tölti el mindig a pedagógusokat és az iskola vezetését, amikor látják, milyen sokan vannak azok, akikre mindig, minden körülmény között számítani tudnak.

2012. január 30., hétfő

ÚJ KISTUDÓSÍTÓK



Az oklevelek átadása Az oklevelek átadása

A hét végén befejeződött az az újságírói tanfolyam, amelyet a kishegyesi könyvtár szervezett a helybeli felsős kisdiákok számára. A hét előadásból álló sorozatban a gyerekek megismerkedtek az újságírás történetével és a szerkesztőségi munka legfontosabb ismérveivel, az újságírói műfajokkal, a fényképezés alapvető szabályaival, az on-line média ismérveivel, és foglalkoztak az újságírói etika legfontosabb kérdéseivel. Az iskola előadói lapunk egykori és jelenlegi újságírói és szerkesztői voltak: Vígh Rudolf, Papp Imre, Sáfrány Attila és Kocsis Árpád, és Kalacsi János, a Hitélet című folyóirat munkatársa. Befejezésként szombaton a fiatalok ifj. Rácz Józseffel a tördelés szabályait sajátították el. A fiatalok írásait a helybeliek a Szó-Beszéd helyi lap legközelebbi számának mellékletében olvashatják, amely Elme-Hecc címmel jelenik meg. Befejező részként tizennyolc fiatal kapott oklevelet a tanfolyam elvégzéséről.

2012. január 27., péntek

AZ ISKOLÁK VÉDŐSZENTJÉRŐL

SZENT SZÁVA NAPI ÜNNEPSÉGEK

A kishegyesi Ady Endre Kisérleti Általános Iskolában és a bácsfeketehegyi Nikola Đurković Általános Iskolában 2012. január 27.-én tartották meg a szokásos Szent Száva napi ünnepségeket. Mindkét iskola ünnepségén egyházunk képviselői is jelen voltak. Kishegyesen Jovan Kezan szeghegyi pravoszláv pap, Ft. Brasnyó Ferenc helybeli római katolikus plébános és Nt. Orosz Attila református lelkipásztor - esperes vett részt az ünnepségen. Bácsfeketehegyen, a központi ünnepségen a már említett lelkészek mellett, megtisztelte jelenlétével a rendezvényt Ft. Dr. Csete Szemesi István püspök is, aki rövid alkalmi beszédet mondott, valamint Hallgató Imre főgondnok, aki egyben az iskolaszék elnöke is. Kishegyesen Molnár Márta igazgatónő, Bácsfeketehegyen pedig Bojtos Béla igazgató köszöntötte a megjelenteket. Mindkét iskolában a szokásos liturgia után alkalmi ünnepi műsorok következtek. Kishegyes községben régi szokás, hogy a különböző felekezetű egyházak képviselői részt vesznek egyás ünnepein. A mostani ünnepség is ezt a szép hagyományt példázza.

2012. január 26., csütörtök

SIKERES INKLÚZIÓ

A roma gyerekek rendszeresen járnak iskolába, jó az együttműködés a szülőkkel – Az inkluzív oktatás első eredményeiről a kishegyesi iskolában
                                              A szülőkkel tartott megbeszélések egyike


– A program elsősorban a roma gyerekekre irányul, azzal, hogy bekapcsoljuk őket az oktatási rendszerbe, s ezzel elősegítsük a felzárkózásukat. Első lépésként a szülőkkel sikerült nagyon jó kapcsolatot kialakítanunk. Minden iskolás korú roma gyerek szülei megjelentek az első szülői értekezleten, tisztáztuk az iskolába járás fontosságát, elmondtuk, hogy megszűnnek a kisegítő tagozatok, vagyis megszűnik ez a fajta lehetőség. Más feltételeket is meg kellett teremteni, például az egész napos foglalkoztatást is, amelyre két embert is alkalmaznunk kellett, és ez esetben meg kellett oldani az étkeztetésüket is. Összesen hatvan roma gyerek jár hozzánk iskolába, de a programba bekapcsoltunk más gyerekeket is, úgyhogy mintegy százan vesznek részt az egész napos foglalkozásokban, vagyis minden gyerek,. aki esetében szükség mutatkozik arra, hogy segítséget kapjon a tananyag elsajátításában – mondja Molnár Márta, a kishegyesi iskola igazgatónője.
A feltételek adottak tehát, hogy sikeres legyen a bekapcsolódás a rendszerbe, de mindig kérdés, hogy élnek-e a lehetőséggel azok, akik számára a program íródott.
– El kell mondanom, hogy a roma gyerekek rendszeresen járnak iskolába, és a hozzáállásukkal sincs különösebb gondunk, és ami legalább ilyen fontos, hogy a szülőkkel is nagyon jó az együttműködés. Persze gondok mindig akadnak, de nemzetiségi alapon például egyetlen konfliktus sem történt. A program kapcsán természetesen együttműködünk a bácsfeketehegyi iskolával is, és az óvodával is, megbeszéljük az esetleges gondokat, és megpróbálunk közösen fellépni megoldásuk érdekében. Havonta tartunk ilyen megbeszéléseket – mondja az igazgatónő.
A beszélgetés során felsorolja azoknak a nevét is, akik valóban sokat tettek a program sikeréért. A program fő koordinátora Gordana Radulović, az intézmények részéről pedig Mészáros Tibor, de mindenképpen meg kell említeni Kormos Ferenc, Burján Ágnes és Boško Stanković nevét is, de a kisegítő tagozat pedagógusait is Hajvert Ákost, Moszni Editet, Fülöp Valentint, Cékus Attilát, Kovács Hannát, akik ingyenesen vállalták a gyerekekkel való foglalkozást, akik nem csak a romáknak segítenek, hanem mindazoknak, akik segítségre szorulnak. Az igazgatónő elmondta, hogy a pályázaton nyert pénzből futotta néhány edukációs eszköz vásárlására, és rendezvényeket is tudnak szervezni, a legtöbb pénzt azonban természetesen az étkeztetés emészti fel.

BENCE HARMADIK!


Vasárnap, a cservenkai Target Íjászklub szervezésében került megrendezésre a rendhagyó baráti 3D terem megmérettetés, melyen a bácskertesi íjászok mellett doroszlói társaik is részt vettek. Név szerint Doroszlót Tallósi Anasztázia, Gellér Viktor és Brindza Mátyás, míg Kupuszinát Sulc Dorcka, Pálinkás Hédi, Papp Leonárd, Papp Virdzsínia, Szitás Anita, Tadián Zsolt, Varga Dominik, Szlámecska Lóránt és Dubac Jenő képviselte. Jelen voltak Zenta, Temerin, Becse, Szabadka, Hódság csapatai és az újonnan alakult Bácsér Szabad Íjász Egyesület is Szalma István vezetésével, mely vajdasági szinten tömöríti az íjászokat. 2012 januárjától a bácskertesi és a doroszlói íjászok is ennek a klubnak a tagjai. A versenyen összesen 73 résztvevő indult, ebből 23 pionír, azaz 12 évnél fiatalabb versenyző, íjaiknak megfelelően 6 kategóriában (PBHB, TRRB, 3D, LB, BB, CUBB).
 A versenyzők tizenkét élethű, speciális anyagból készült állatra „vadászhattak” két körön keresztül. Volt őz, szarvas, medve, vadkan, sőt még vadkacsa is, ami nem bizonyult könnyű célpontnak a versenyzők elmondása alapján. Hosszas küzdelem során a kitartás meghozta a sikert. A nap fénypontjaként csapatunkból a dobogóra hat kis íjász is felállhatott hagyományos íj kategóriában: Szitás Anita 1. hely, Papp Virdzsínia 2. hely, Sulc Dorcka 3. hely, Tadián Zsolt 1. hely, Brindza Mátyás 2. hely és Papp Leonárd 3. hely. Valamint kishegyesi és feketicsi társaik Molnár Jenő (PBHB) 1. hely, Mészáros Zsóka (LB) 1. hely és Butterer Bence (TRRB) 3. hely.
Cservenkai sikerek
A főszervező Zoran Maravić, kihangsúlyozta, hogy nagy öröm számára a fiatalok nagyfokú érdeklődése e szép sportág iránt, ill. hogy ilyen nagy számban vettek részt ezen a megmérettetésen. Külön említésre méltatta a Bácsér Szabad Íjász Egyesület fiatal versenyzőinek számát, amit lelkes edzőjüknek, Bagi Szabolcsnak külön meg is köszönt. Majd kihasználta az alkalmat, hogy mindenkit meghívjon a márciusban megrendezésre kerülő szabadtéri íjászversenyre a helyi „Potok” rekreációs központba
B.Sz.

2012. január 25., szerda

LABDÁK AZ ISKOLÁKNAK

                                  Átadják a labdákat a kishegyesi iskola képviselőinek (fotó: Papp Imre)

Százhatvan labdát adott át a kishegyesi, szikicsi és bácsfeketehegyi iskoláknak a tartományi ifjúsági és sporttitkárság nevében Csíkos János, tartományi ifjúsági és sporttitkár helyettes, ifj. Juhász Bálint községi ifjúsági megbízott és Csóré Róbert polgármester kíséretében. A kishegyesi iskola 72 futball, kosárlabda, kézilabda és röplabda labdát kapott, a szikicsiek és a bácsfeketehegyiek pedig 44-44-et.
– A labdákat a tartományi titkárság minden község minden iskolájának osztott, tehát minden önkormányzat kapott belőle. A tartomány ugyanis támogatta a piroti Tigar gumigyár környezetkímélő, újrahasznosítási programját, s ennek cserébe kedvező áron kapott 14 500 labdát az iskolai felhasználásra. Ezek nem első osztályú labdák, mérkőzéseket nem lehet játszani velük, de a diákoknak edzésre tökéletesen megfelelnek, és ami a legfontosabb, környezetkímélő módon készültek – mondta a titkárhelyettes. Az ajándékot megköszönve Molnár Márta, a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola igazgatója elmondta, hogy a labdák minden iskolában úgymond fogyó árunak számítanak, ami azt jelenti, hogy minden időben nagy szükség van rájuk.
http://www.magyarszo.com/fex.page:2012-01-25_Labdak_az_iskolaknak.settoxhtml

2012. január 11., szerda

ÍJÁSZAINK SIKERE

Íjászok a Bácsér mentén


Alakulóban a topolyai és kishegyesi íjászegyesület

December utolsó napjaiban Derkovity Anetta, Butterer Bence és Sárosi József, a zentai Arcus – Zyntha Íjászegyesület versenyzői aranyplakettet vehettek át a Szerbiai Íjászszövetség ünnepségén Belgrádban, a hotel Astoriában a kategóriájukban felmutatott kimagasló eredményekért – tudtuk meg a topolyai Anettától, aki a szabadkai országos field bajnokságon elért első helyezésért kapta ezt a kitüntetést, de az elmúlt két és fél évben két országos és három más versenyt is sikerült megnyernie, és azt is elmondta, hogy a kishegyesi Szalma Istvánnal évek óta intenzíven foglalkoznak íjászattal, a szabadkai illetve a zentai klub versenyzőivel, és most megérett az idő arra, hogy saját klubot alakítsanak. Létrejöttét a kishegyesi önkormányzat is nagyban segítette. A kishegyesi/topolyai községközi egyesület a Bácsér Szabad Íjászegyesület nevet viseli majd.
– Ez egy tájjelegű név, mivel a Bácsér, vagyis ismertebb nevén a Krivaja folyó köt össze bennünket, a környékbeli falvakat Pacsért, Bácskossuthfalvát, Topolyát, Bajsát Kishegyest, Bácsfeketehegyet. Igaz, még alakulóban van az egyesület, de van néhány fiatal igéretes íjászunk, Butterer Bence, Marecskó Ágnes, Papp Dénes és Fabó Dudás Réka, ők a legfiatalabb tagjaink, remélhetőleg rövidesen ők is indulnak majd a versenyeken. Három-négy alapító tagunk van, Szalma István kishegyesi íjász, Nagy Tibor történelemtanár és Derkovity Sándor, édesapám, aki nagy szerepet vállal az íjászfelszerelések készítésében, valamint jómagam, hiszen a versenyzésen kívül a különböző rendezvények szervezésében is aktívan részt veszek. Szeretnénk fellendíteni a fiatalok körében ezt a sportot, klubunk célja az íjászat népszerűsítése, valamint gyermektáborokon a történelmi íjászat ismertetése, a történelmi hagyományok felelevenítése – foglalta össze céljaikat Derkovity Anetta.

A topolyai és kishegyesi íjászok csoportja (fotó: Kovács Burján Anikó)                                       A topolyai és kishegyesi íjászok csoportja (fotó: Kovács Burján Anikó)

2012. január 10., kedd

ÚJSÁGÍRÓ ISKOLA A KÖNYVTÁRBAN

Vígh Rudolf gyakorlatként faliújságot készít a fiatalokkal
Vígh Rudolf gyakorlatként faliújságot készít a fiatalokkal
Az újságírás történetéről és műfajairól kezdődött tegnap előadássorozat a kishegyesi könyvtárban a helybeli kisdiákok számára. Tegnap Vígh Rudolf író, lapunk nyugalmazott újságírója és szerkesztője az újságírás történetéről, a szerkesztőségi munka legfontosabb tudnivalóiról beszélt a fiataloknak.
Holnap, szerdán délután Kalacsi János a Hitélet című folyóirat munkatársa a fénykép történetéről kezdve a dagerrotípiától napjainkig, a digitális fényképezés fortélyairól, e sorok írója pedig a hírről és általában az újságírói műfajok ismérveiről, valamint az újságírói etika néhány kérdéséről fog beszélni. Sáfrány Attila szintén lapunk újságírója és szerkesztője a riportról, az esszéről és a kommentárról tart részletesebb előadást, Kocsis Árpád lapunk újságírója pedig az online-média adta lehetőségek felhasználásáról beszél a fiataloknak. A tervek szerint a fiatalok mentoraik segítségével egy vagy két oldalt fognak írni a helyi lap, a Szó-Beszéd legközelebbi számába. Az oldal tördelésében ifj. Rácz József segít a gyerekeknek, egyben ismerteti velük a tördelés alapszabályait is.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...