"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. február 29., szerda

JÁTÉK ÉS ALKOTÁS

LIM performance az iskolaudvarban (fotó: Lakatos János)
Befejeződött az AROMI határon átívelő projektuma – Társadalmi problémákról a művészetek segítségével
2010 szeptemberében indult útjára az AROMI – Kishegyes Község Fejlesztési Társulásának és a szentesi Szivárvány Művészeti Iskoláért Alapítvány közös projektuma. Ennek keretén belül 10 műhelymunkára került sor, ötre Kishegyesen és ötre Szentesen, amelyeken több mint 150 fiatal vett részt.
A műhelymunkákon alkotott képekből és fényképekből készült tárlatot, egy performance és egy filmbemutató kísértében, szombaton mutatták be, a kishegyesi Ady Endre Általános Iskolában. Ez az esemény egyben a program lezárását is jelentette, de a projektumnak lesz folytatása – tudtuk meg Radulović Gordanától, a projektum kishegyesi menedzserétől, aki arról is beszámolt, hogy a különböző műhelymunkák kényes társadalmi problémákat dolgoztak fel a művészetek segítségével.
– A műhelymunkákon öt művészeti ágazatban, tíz alkalommal, 5 szociális-társadalmi témát dolgoztunk fel, összekötve a művészetet az érintett társadalmi problémákkal. Színészettel a rasszizmus, zenével az emberkereskedelem, képzőművészettel a családon belüli erőszak, mozgásművészettel a mozgáskorlátozottság, film- és fotóművészettel pedig a függőségi betegségek témáját dolgoztuk fel. Minden műhelymunkának volt egy vendég mediátora, aki átélte az adott társadalmi problémát, mellette pedig voltak művészek, akik a foglalkozásokat vezették. A művészeti részt Zoran Tairović, az újvidéki Interkulturális Színház igazgatója vezette – mondta el Radulović, majd azt is elárulta, hogy projektumnak az interkulturális párbeszéd fejlesztése volt a főcélja. A műhelymunkákon a LIM (Law of Intercultural Mode – interkulturális megformálás törvénye) alapján dolgoztak, az ott született alkotások pedig egy új projektum részét képezik.
– A projektum folytatására is nyertünk eszközöket, szintén az IPA alaptól. A kép- és fényképkiállítást, valamint a műhelymunkákon készült dokumentumfilmet négy magyarországi és négy vajdasági városba fogjuk bemutatni. Emellett szakmai konferenciákat fogunk tartani, ahol bemutatjuk a LIM módszert, amiről egy könyvet is ki fogunk adni. A módszernek az a lényege, hogy a műhelymunkák résztvevői adják meg a válaszokat az egyes kérdésekre, és a művészeteket használják a kifejezés módjaként. A műhelymunkákon játszottunk, és egyszer csak azt vettük észre, hogy a gyerekek nagyot alkotnak. A tanulásnak ez a módja kreativitást vált ki belőlük – mondta el a menedzser. A LIM módszerre idehaza és külföldön is egyaránt felfigyeltek, épp ezért a módszer oktatása is szerepel Radulovićék tervei között. Művészeket, pedagógusokat fognak betanítani erre a módszerre, akik majd ez alapján foglalkoznak gyerekekkel, tudtuk meg tőle.
A projektumhoz fűződő külön érdekesség, hogy Zoran Tairović filmet készített a műhelymunkákról, ami a Cannes-i Filmfesztivál katalógusában fogja képviselni Szerbiát.

2012. február 27., hétfő

SZAVALNI IS TUDUNK ÁM!


A február 27-én lezajlott községi szavalóversenyen Popović Sára (2. osztályos tanuló) és Dudás Nikolett (6. osztályos tanuló) jutott tovább a március 9-én Szabadkán megrendezendő körzeti versenyre.

2012. február 18., szombat

BÁTASZÉKI MATEMATIKAVERSENY - VAJDASÁGI ELŐDÖNTŐ


Ma délelőtt tartották meg a XXIII. Bátaszéki Matematikaverseny vajdasági elődöntőjét az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában. A bátaszéki Kanizsai Dorottya Általános Iskola és a Tolna Megyei Matematikai Tehetséggondozó Alapítvány Károlyi Károly főszervező irányításával néhány éve vajdasági elődöntőt is tart az újvidéki Módszertani Központ által Tapiska Szilvia szervezésével. A 2011/12-es évi vajdasági területi döntőt iskolai bajnokságok előzték meg október folyamán.
Az újvidéki vajdasági elődöntőre azok a kis matematikusok juthattak el, akik elérték a szervezők által meghatározott pontszámot az iskolai selejtezőkön. A döntőre, amelyet 2012. március 30-án tartanak majd Bátaszéken, azok a felsős diákok mehetnek , akik első helyezést értek el a mai megmérettetésen.
Az elődöntőn a következő települések tanulói vehettek részt: Felsőhegy, Temerin, Palics, Szabadka, Újvidék, Zenta, Topolya, Doroszló, Tiszakálmánfalva és Kishegyes, mintegy 30 diák. 
Az eredmények a következőképpen alakultak: 
3. osztály
1. Sétáló Kornél, Topolya
2. B. Varga Boglárka, Palics
4. osztály
1. Besnyi Levente, Szabadka
2. Bózsó Szintia, Palics
3. Paróczi Orsolya, Kishegyes
5. osztály
1. Cirok Balázs, Topolya
2. Brindza Mátyás, Doroszló
6. osztály
1. Sétáló Denisz, Topolya
2. Csizmadija Klaudia, Szabadka
3. Kocsicska László, Temerin
7. osztály
1. Fenyvesi Abigél, Zenta
2. Korhecz Réka, Palics
3. Tomik Nikola, Topolya
8. osztály
1. Gyarmati Edvárd, Szabadka
2. Juhász Bence, Felsőhegy
3. Mucsi Edina, Felsőhegy
(B. I.)

2012. február 6., hétfő

HÉTVÉGÉIG SZÜNETEL AZ OKTATÁS


Az oktatási és tudományügyi minisztérium február 5-én elrendelte az általános iskolákban és középiskolákban zajló oktatás felfüggesztését a hét végéig, a rossz időjárási körülményekre hivatkozva. Előzőleg pénteken a tanítás beszüntetéséről szóló ajánlást fogalmazott meg a tárca, melyben a tanulók biztonságát és az energiamegtakarítást helyezték előtérbe. Az ajánlásból, a minisztérium tegnapi döntése értelmében, rendelet lett, mely minden helyi önkormányzat oktatási intézményeire vonatkozik. 

2012. február 5., vasárnap

Hétfőn és kedden szünetel az oktatás a kishegyesi község iskoláiban


Kishegyes község rendkívüli helyzetekkel megbízott törzskara 2012. február 5-én megtartott ülésén, az Oktatási Minisztérium ajánlása alapján úgy döntött, hogy a nagy havazásra való tekintettel a község iskoláiban és óvodáiban, február 6-án (hétfőn), illetve 7-én (kedden) szünetelni fog az oktatás. A rendkívüli tanítási szünet esetleges folytatásáról a bizottság hétfői ülésén fog döntés születni.
A község mindhárom településén az utak, és az utcák járhatók, a közterületek tisztítása pedig a következő napokban is nagy ütemben folytatódik.
A községi törzskar felkéri a lakosokat, hogy mielőbb takarítsák el a házuk, lakásuk, üzlethelyiségük előtt a havat, illetve a gépjárműveikkel csak szükség esetén induljanak útra, áll Csóré Róbert községi elnök szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

                                                         Hétfőn és kedden szünetel az oktatás a kishegyesi község iskoláiban
                                                               (Nagy Farkas Dudás Erika felvétele)

2012. február 1., szerda

TOLLFORGATÓK A KISHEGYESI KÖNYVTÁRBAN

Csoportkép Vörös Julianna igazgatónővel
     Január 6-a és 22-e között az újságírás alapjaival ismerkedhettek meg a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tanulói. A helyi könyvtárban megtartott előadás-sorozatot Vörös Julianna igazgatónő szervezte, és húsz felső osztályos tanuló vett részt a munkában.
    A gyerekek öt alkalommal találkoztak az újságírókkal, szerkesztőkkel, és a faliújság készítésének rejtelmeibe éppúgy bepillantást nyertek, mint az elektronikus média világába.
    Az újságírói műfajokat jeles publicistáink: Papp Imre, Vigh Rudolf és Sáfrány Attila ismertették. A grafikai (digitális) szerkesztés fortélyairól ifj. Rácz József, a fényképezésről Kalacsi János tartott előadást. A rendezvény utolsó előadója Kocsis Árpád volt, aki az online-média világába kalauzolta el a gyerekeket.
     A kis tollforgatók munkáit a havonta megjelenő helyi lapban, a Szó-Beszédben publikálják.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...