"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. október 31., szerda

HALLOWEEN-PARTY - KÉPEKBEN

Gyerek legyen a talpán, aki tudja, hogy ki kicsoda... RÉMSÉGESEK VOLTATOK! :)
photo by Ilić Heléna, Nyírádi Sándor, Frindik Ivonn (facebook), Fülöp Valentin

ÜNNEPÉLYES FOGADÁS AZ ELNÖK ASSZONYNÁL

Dr. Celluska Frindik Erzsébet községi elnök asszony ma ünnepélyesen fogadta azokat a diákokat, akik az elmúlt pár hétben kiváló eredményeket értek el különböző versenyeken. Csőke Noémit, aki Grazban (Ausztriában) a II. Takács Jenő nemzetközi világhírű zongoraversenyen lett előkelő negyedik helyezett. Butterer Bencét és Fabó Dudás Rékát, akik szintén Ausztriában bizonyítottak, Gutauból, a Nemzetközi Őszi Íjászbajnokságról tértek haza aranyéremmel, toronymagasan verve a mezőnyt. A gyerekekkel együtt a szülők, a tanárok, az edző – Szalma István, az iskolaigazgató is meghívást kapott az eseményre. A jutalom sem maradt el tehetségeinknek: egy Android operációs rendszerrel rendelkező érintőképernyős TABLET PC-vel (érintőképernyős elektronikus jegyzetfüzettel) lettek gazdagabbak… :)
photo by Fülöp Valentin

2012. október 30., kedd

HALLOWEEN-PARTY FELSŐSÖKNEK!


     Minden évben nagy sikert arat a Halloween-disco diákjaink körében. Az idén is kérték, hogy szervezzük meg számukra. Köszönet Morel Mártonnak (Marci apukájának és Marcinak is) valamint Fülöp Valentin tanár bácsinak, hogy elvállalták a DJ szerepét. A disco felsős diákoknak szól, és csak azok bulizhatnak, akiknek példás a magaviseletük... A többiek meg, reméljük, tanultak a hibáikból... Jó szórakozást a gyerekeknek és az ügyeletes tanároknak is! :)
           Akik véletlenül nem tudják, azoknak egy kis információ, mit is ünneplünk október 31-én:
Az angol Halloween szó szerinti fordításban a Mindenszentek (All Hallows) előtti estét jelenti. Ősi kelta ünnep, az Írországban és Skóciában élő törzsek ezen a napon ünnepelték az újévet - a Samhain-t, vagyis "a nyár végét", és ilyenkor egyszerre hódoltak a Napisten és a holtak Ura előtt. Legismertebb jelképe Halloween-nek a faragott töklámpás.
            A legtöbb országban ismerik a Halloween ünnepét. Éjjel rémisztő jelmezekbe bújnak, kísértet történeteket mesélnek, mulatnak és természetesen töklámpásokat faragnak.
            Egy máig fennmaradt hiedelem szerint október utolsó napján a legvékonyabb a választóvonal az élők és a holtak világa között. Az eltávozott lelkek ilyenkor útra kelnek, addig barangolnak, amíg meg nem találják egykori lakhelyüket, és ezen az éjszakán megpróbálnak visszatérni a világba. Már a kelták is védekeztek a biztonságukat veszélyeztető esemény ellen: házaikban eloltották a tüzet, hogy a hideg és barátságtalan tűzhely ne vonzza a hazalátogató szellemeket, és a tökéletes megtévesztés érdekében szellemnek öltözve parádéztak az utcákon, hogy a Gonoszt a végsőkig megzavarják, hogy aztán könnyebben elűzhessék.
Október 31-én, miután a termést betakarították és elraktározták a hosszú, hideg télre, megkezdődött az ünnepség. A kelta papok a hegytetőn, a szent tölgyfák alatt gyülekeztek, új tüzeket gyújtottak, termény- és állatáldozatokat mutattak be, tűz körüli táncuk jelezte a nap-szezon végét és a sötétség kezdetét. Mikor eljött a reggel, a papok szétosztották a parazsat a családok között, hogy azzal új tüzeket gyújthassanak. Ezek tartották távol az ártó szellemeket, és űzték el a hideget.
            Halloween szimbóluma, hosszú évszázadok óta a kivájt töklámpás, az ún. Jack-lámpa, amely eredetileg kettős célt szolgált: egyrészt távol tartotta a gonosz szellemeket, másrészt pedig így világítottak a halottak szellemeinek, hogy azok hazatalálhassanak.
Jack a hiedelem szerint egy részeges, ám tréfás és leleményes kovács volt. Olyannyira, hogy még az ördögöt is megviccelte; mikor az eljött érte, hogy elvigye, Jack felzavarta őt egy hatalmas fa tetejére, aztán keresztet rajzolt a fa törzsére. Mivel az ördög köztudottan irtózik a kereszt érintésétől, nem tudott lejönni a fáról. Jack csak azután engedte le az alvilági figurát a fáról, miután az megígérte, hogy nem kísérti őt többé. Amikor Jack meghalt, a mennyországba nem engedték be iszákossága és csínytevései miatt, ám a pokolban sem találhatott otthonra, mert az ördög is haragudott rá, amiért korábban túljárt az eszén. Ezért csak odadobott Jacknek egy izzó fadarabot a pokol tüzéből, hogy legalább vak sötétben ne kelljen kóborolnia az idők végezetéig. Jack beletette a mécsest egy kivájt fekete retekbe (más források szerint répába), azóta bolyong lámpásával a mennyország és a pokol között. A kelta retket (répát) az amerikaiak időközben tökre változtatták, (állítólag azért, mert abból több volt nekik) és a világító sárga gömb lassan Halloween szimbólumává vált.
      Napjainkra már nálunk is egyre inkább divatos lett a Mindenszenteket megelőző nap bulizós, játékos hangulata. Főleg a gyermekek kapnak előszeretettel az alkalmon, hogy  boszorkányos és ijesztő ruhákat öltsenek, kivájt tökökből lámpásokat készítsenek. De a szeretteinkért való gyertyagyújtás november elsején meghitt és családi esemény, ahol az emlékezés és a lélek  halhatatlanságába  vetett hit a legfontosabb. És a külföldről átvett vidám szokások nem tudják ezt megváltoztatni.

DR. SZŐKE ANNA KÖNYVBEMUTATÓJA ISKOLÁNKBAN

A könyvbemutatóra a fűtés miatt iskolánk ebédlőjében kerül sor. Várunk minden érdeklődőt!

2012. október 28., vasárnap

ARANYÉREM AUSZTRIÁBÓL!!!!!!


     Ausztriát is meghódították íjászaink! Gutauban Nemzetközi Őszi Íjászbajnokságot szerveztek. A kishegyesi Bácsér Klubot hárman képviselték kis falunkból: Szalma István felnőtt kategóriában, Fabó Dudás Réka ifi kategóriában és Butterer Bence serdülő kategóriában. Az eredmények fantasztikusak: István, aki egyben a gyerekek edzője is bronzéremmel tér haza, Réka hozta a formáját, és hozza is az aranyérmet! A társaság még nem érkezett Kishegyesre, de sikerük híre már igen!  Hetedikes Bencénk is érkezik az aranyéremmel! Toronymagasan "verték" a mezőnyt a gyerekek! Büszkék vagyunk Rátok!
 Szalma István a dobogó harmadik fokán!
 Fabó Dudás Réka - nyakában az aranyéremmel!
Butterer Bence - a kép jobb oldalán - ARANYÉREMMEL a nyakában!

2012. október 27., szombat

SKARLÁT-JÁRVÁNY!


Most érkezett az orvosilag is megerősített tény, hogy több diákunk is skarlátos!
A skarlát kórokozója a Streptococcus pyogenes baktérium. Fertőző megbetegedés, elsősorban cseppfertőzéssel terjed. Fertőzőforrás lehet a skarlátos beteg, valamint a tünetmentes baktériumhordozó, de mivel a kórokozó eléggé ellenálló, ezen egyének használati tárgyai is terjeszthetik a betegséget. A fertőzés kapuja rendszerint a torok. A lappangási idő 2-8, átlagosan 3 nap. A tünetek hirtelen kezdődnek, hidegrázás, torokfájás, nehezített nyelés, gyakran hányás, hasi fájdalom jelentkezik. A láz magasra szökik, elérheti a 39,6-40 oC-ot is. Jellemző a skarlátvörös - intenzíven gyulladt - torok, a tüszős mandulagyulladás, az állkapocsszögletben elhelyezkedő nyirokcsomók fájdalmas duzzanata. A nyelv rendszerint eleinte fehéren bevont, de a hegye és széle élénkvörös. A lágy szájpad és a nyelvcsap ödémás, vörös, gyakran apró pontszerű bevérzésekkel tarkított. Legkésőbb 3 napon belül jelentkeznek a bőrtünetek a nyakon, hason, mellkason, majd a végtagokon. A kiütés igen apró elemekből áll, mely a bőrt vörösen pontozottá, kissé érdessé, grízes tapintatúvá teszi. Meg kell azonban említeni, hogy napjainkban gyakran csak nagyon diszkrét, szegényes bőrtüneteket látunk. Előfordul, hogy a kiütés csak a lágyékhajlatra korlátozódik. Az arcon nincs kiütés, de kifejezett lehet a lázrózsa és a száj körüli enyhén sárgás sápadtság.
Kezeletlen, szövődménymentes esetben a láz 3-5 napig tart, megfelelő antibiotikum-kezelésre 1-2 nap alatt megszűnik. Ezzel egy időben a kiütés és a torok gyulladása elhalványodik. Lehetséges, hogy a gyógyulást követő második, esetleg 3-4. héten hámlás figyelhető meg, mely az arcon és a törzsön finom, a talpon és a tenyéren nagy, lemezes jellegű.
A skarlát kezelésére a mai napig az elsősorban ajánlott szer a penicillin, bár számos más készítmény is hatásos lehet. A penicillint 10 napig kell szedni, alternatívaként más szer csak akkor jöhet szóba, ha a penicillinkezelés valamilyen okból nem kivitelezhető (például túlérzékenység miatt). Az antibiotikum-kezelés mellett láz- és fájdalomcsillapítás is szükséges. Rendkívül fontos a megfelelő folyadékbevitel a megnövekedett folyadékigény miatt.
 Ne rémüldözzünk, ha gyermekünk skarlátos lesz, mert ez a betegség ma már nem az a rettegett mumus, mint hajdanán volt. De ne feledjük: csak akkor bízhatunk a maradéktalan gyógyulásban, ha a penicillint az előírt tíz napig adjuk, és szigorúan betartjuk az orvos utasításait! 

     Megkérjük a diákokat, ha hasonló tüneteket észlelnek, forduljanak orvoshoz, iskolába pedig ne jöjjenek! 

2012. október 26., péntek

NEGYEDIKESEINK A KÖNYVTÁRBAN

Negyedikeseink és a két tanító néni: Sipos V. Valéria és Gombár Klára tegnap a könyvtárban töltött egy tanórát. Vörös Julianna könyvtáros néni nagy szeretettel fogadta a csoportot (köszönet érte!), a gyerekek választhattak a könyvek közül az olvasószobában, nézegethették, olvasgathatták azokat. Megbeszélték, milyen szabályokat, szokásokat kell betartani... (vigyázunk a könyvre, halkan beszélgetünk...) Megtudták azt is, hogy a könyvtár nyitvatartási ideje alatt ingyenes internethasználatot is kínálnak. 

forrás: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.299564126825513.72886.150967858351808&type=1

2012. október 25., csütörtök

ECDL ÉS EBCL KÉPZÉSEK ISKOLÁNKBAN

     A Magyar-Szerb Kereskedelmi és Iparkamara és Kishegyes Község önkormányzata ingyenes számítógépes (ECDL Start, bővebb információ: http://www.probitas.rs/hu/show/details/30) és gazdasági (EBCL, bővebb információ: http://www.probitas.rs/hu/show/details/31) képzést tart magyar nyelven kis- és középvállalkozók, illetve azok munkatársai számára. Az ingyenes oktatás végén a résztvevők vizsgát tesznek, s a sikeres vizsgáról Európa szerte elismert oklevelet (licenszet) kapnak. A tanfolyamok ma kezdődtek iskolánkban. 
                             

2012. október 24., szerda

ASKA ÉS A FARKAS - SZÍNHÁZBAN JÁRTUNK


Miért van az, hogy éppen akkor
távozunk, ha megérkezünk,
hogy éppen akkor pusztulunk el,
ha megtaláltuk életünk
értelmét,
még táncolnék,
én táncolnék, csak táncolnék,
amíg lehet,
a föld forog velem, nehéz már
mozdulnom, de fölkelek!
Egy kis bárány nagy álmáról szól Ivo Andrić Nobel-díjas író műve, az Aska és a farkas. A kisebbeknek és nagyobbaknak is szórakoztató színdarabot iskolánk diákjai is láthatták a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadásában. Megértették az előadás üzenetét is, hogy merjük felvállalni álmainkat, és tegyünk meg mindent a megvalósításért. Az 50 kisdiákot Lestár Anikó és Gombár Judit magyartanárnők valamint Szűgyi Bettina pszichológus kísérte el.
 photo by Gombár Judit és Szűgyi Bettina

A NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁRON JÁRTUNK


25 diákunk töltötte a tegnapi napját Belgrádban, az 57. Nemzetközi Könyvvásáron. A Bethlen Gábor Alap szervezése és ajándéka volt ez, mivel Magyarország az idei Könyvvásár díszvendége. Köszönet érte! Nagyon sok programon vettek részt a gyerekek, pl. néptáncoktatáson a Juhász zenekar vezetésével…. Mit láttak még? Könyvet, könyvet, könyvet és könyvet… Angolt, németet, szerbet, franciát, magyart… Írókat láthattak testközelből, fényképezkedhettek… Köszönet a két nyolcadikos osztályfőnöknek, Csőke Csillának és Kormányos Andreának, hogy a hatalmas tömegben szemmel tartották a társaságot!
A Tanjug híreiben is ott vannak: http://www.tanjug.rs/videoDet.aspx?galID=76671#
photo by Csőke Csilla

2012. október 23., kedd

VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ SZEMLE TOPOLYÁN


A topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ és a keretein belül működő Aurora Stúdió szervezésében 1998 óta rendeznek Tóth Ferenc-emléknapot, az 1980 októberében, tragikus körülmények között elhunyt költőre, drámaíróra, néprajzkutatóra és pedagógusra, valamint munkásságára emlékezve. Az idei évben a megemlékezés keretében tartományi szintű vers- és prózamondó szemlét is tartottak.
A Kodály beszédművészeti, irodalmi és nyelvművelési tagozata, az Aurora Stúdió elnevezése megegyezik az 1965-től 1970-ig gimnáziumi tanárként dolgozó Tóth Ferenc által vezetett önképzőköréjével. Névadó gesztusuk a költő, író, pedagógus személye és munkássága iránti tiszteletről és megbecsülésről árulkodik. Erre a mozzanatra a Kodály-házban október 20-án szervezett I. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemle szervezőinek képviseletében jelen lévő Vass Borsodi Borbála, nyugalmazott magyartanár emlékeztetett. Az Aurora műhely beszédművészeti tevékenységét az irodalmi jellegű pályázatokon való részvétel, emléknapok, könyvbemutatók szervezése jellemzik. A tartományi szintű szemlét megelőző napon, október 19-én, a Tóth Ferenc-emléktábla megkoszorúzását és a sokoldalú tudósegyéniség nyugvóhelyének felkeresését követően, az emléknapok keretében bemutatták a 2012-ben kiadott Szó és szív című Tóth Ferenc-kötetet.
            A tartományi szintű szemlére a topolyai szervezők nyolctól tizenkilenc éves előadók jelentkezését várták. A szombaton zajlott megmérettetésen olyan, a költészet és a próza iránt érdeklődő gyermekek, fiatalok mutatkoztak be, akik anyanyelve magyar és ezen a tannyelven is folytatják tanulmányaikat, továbbá olyanok is közönség elé léptek, akik a magyar nyelvet anyanyelvápolás vagy környezetnyelv tárgy keretében tanulják. A megjelenteket Vass Borsodi Borbála szóban, Verbászi Beáta, Radnóti-díjas előadóművész Tóth Ferenc-költemény tolmácsolásával köszöntötte, Dudás György Aurora-tag pedig Tóth Ferenc életrajzi-összefoglalót mondott el. Minden tanuló két szabadon választott verssel, illetve szöveggel nevezhetett be a szemlére. Egyik szöveget vajdasági írótól, a másikat az egyetemes magyar irodalomból választhatták a versenyzők. Az általános iskolások alsó tagozatainak tanulói ezúttal nem jelezték részvételi szándékukat, a felsősök azonban harmincan versengtek. Ők Topolyáról, Kishegyesről, Gunarasról és Zentagunarasról érkeztek. A középiskolások kategóriájában a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetségkutató Gimnázium, a Szabadkai Zeneiskola, a Szárits Iván Műszaki Középiskola, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Középiskola, valamint az adai Műszaki Középiskola tanulói léptek közönség, illetve a háromtagú: Verbászi Beáta, Vass Borsodi Borbála és Kalmár Lenke nyugalmazott magyartanár alkotta zsűri elé. Verbászról, az ottani Testvériség Egység Általános Iskolából, Horváth Rózsika felkészítő tanár vezetésével négy tanuló érkezett, akik vagy anyanyelvápolás vagy környezetnyelv tantárgy keretében tanulják a magyar nyelvet. A zsűri mindannyiukat dicséretben részesítette. A szemlén az ötödik és hatodik osztályosok kategóriájában a kishegyesi, hatodik osztályos Lábadi Marietta, Hajvert Ákos tanítványa lett az első kiemelt, második helyen a topolyai, a Csáki Lajos Általános Iskolában Nagy Majlát Ágotánál tanuló ötödikes Bodor Sára végzett. Harmadik a Zentagunarasról érkező hatodikos Kalmár Kitti lett, Üveges Gizella tanárnő növendéke. A zsűri a hetedik és nyolcadik osztályosok alkotta csoport tagjainak teljesítményét értékelte a legerősebbnek. A Hajvert Ákos által a versenyre felkészített nyolcadikos, kishegyesi Papp Ágnes és a szintén kishegyesi nyolcadikos Paróczi Elvira végeztek első helyen, a zentagunarasi, Üveges Gizella tanárnőnél tanuló Nagy Kinga, hetedik osztályos diák lett második. A kishegyesi, hetedikes Lengyel Ágnes és kortársa, a szintén kishegyesi Bojko Andrej lettek harmadikak. Mindkettejüket Hajvert Ákos készítette fel a szemlén való részvételre. A középiskolások mezőnyében a Szabadkai Zeneiskola harmadikosa, Lengyel Klementinát, Varga Attila diákját értékelte a zsűri a legfelkészültebbnek, az Auróra Stúdiót képviselő, másodikos topolyai gimnazista, Dudás György lett második helyezett, az Adáról érkező Gulyás Réka, az ottani Műszaki Középiskola elsős diákja, Péter Krisztina tanárnő tanítványa pedig a harmadik helyen végzett.
(Szabó Anikó)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...