"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. január 29., kedd

SZÉPÜLTÜNK - VIRÁGOKAT (is) NYERTÜNK A PÁLYÁZATON


    A Tartományi Oktatási Titkárság pályázatán a község iskolái jutalomkirándulást nyertek. Újvidékre, a Természetrajzi Múzeumba, Péterváradra és a Fruška gora-i hegységre látogattak még júniusban a biológia csoport tagjai és a szorgalmas negyedikesek, akik virágokat ültettek iskolánkban. Köszönet érte! 
     Újabb virágok érkeztek a pályázat keretén belül, melyek a tantermeinket díszítik (a képeken még nem a tantermekben láthatóak a gyönyörű virágok, de időközben már a helyükre kerültek...)!
photo by Szűgyi Bettina

NEGYVENEN KÖZVETÍTETTÉK AZ ÖTÁGÚ SÍP ÜZENETÉT


2013. január 29. 08:05 G. R.
EGER 

Minden résztvevő emléklapot, medaliont kapott, a helyezést elért diákok könyvjutalomban részesültek

Egy muravidéki nyolcadikos, Pál Péter és a siroki általános iskola végzőse, Szomora Béla végzett első helyen az elmúlt hét végén rendezett Ötágú Síp Üzenete című versmondó és kulturális találkozón. A második és harmadik helyezést négy-négy diák érdemelte ki, különdíjat öt diáknak adott a dr. Lisztóczky László irodalomtörténész elnökölte zsűri.
A tizennegyedszer szervezett háromnapos eseményt az Egri Kulturális és Művészeti Központ és a Dsida Jenő Baráti Kör Egyesület  rendezte meg az egri önkormányzat kulturális és idegenforgalmi bizottságának támogatásával. A Magyar Kultúra Napjához kapcsolódik a rendezvény minden évben, ezért magyar költők verseivel készültek a felső tagozatos diákok.
Az idén a felvidéki Rozsnyóról, az erdélyi Gyergyószentmiklósról, a vajdasági Magyarkanizsáról, Bácsfeketehegyről, Törökkanizsáról és Kishegyesről, a szlovéniai Lendváról is érkeztek versenyzők. A 40 versmondó közül 25 diák Heves megyei, 15 határon túli magyar iskola tanulója volt. Minden résztvevő emléklapot, medaliont kapott, a helyezést elért diákok könyvjutalomban részesültek.
Eredmények:
I.
- Pál Péter - Szlovénia – Muravidék - Lendvai Kéttannyelvű Általános Iskola 8.o
- Szomora Béla Országh Kristóf Általános Iskola Sirok 8.o
II.
- Csehák Csenge Szerbia – Vajdaság - Jován Jovánovity Zmáj Általános Iskola, Magyarkanizsa 6. o
- Csík Dominika Fáy András Általános Iskola Parád 5. osztály
- Bíró Máté Bence EKF Gyakorló Iskola Eger Bartók Béla tér 5.b
- Nagy Luca Lenkey János Általános Iskola Eger 8.b
III.
- Hodik Annabella Szerbia – Vajdaság - Nikola Đurković Általános Iskola,
Bácsfeketehegy 7. osztály
- Kicsák Blanka Dobó István Gimnázium Eger 8. osztály
- Papp Ágnes Szerbia – Vajdaság - Ady Endre Kísérleti Általános Iskola, Kishegyes, 8.o
- Pál Laura Szlovénia – Muravidék - Lendvai Kéttannyelvű Általános Iskola 5.o
Különdíj:
- Angyal Virág EKF Gyakorló Általános Iskola Eger Bartók Béla tér 7. b
- Tóth Viktória Andrea Visontai Kovách László Katolikus Általános Iskola Vámosgyörk, 8.o
- Ungvári Zsófia Sancta Mária Általános Iskola Eger 7.o
- Várhelyi Áron EKF Gyakorló Iskola Eger Bartók tér 7.b
- Végi Noémi Muravidék - Lendvai Kéttannyelvű Általános Iskola 6.o

2013. január 28., hétfő

MATEMATIKÁBAN IS JÓK VAGYUNK! ORSI A VAJDASÁGI DÖNTŐBEN!


Szombaton lesz a XXIV. Bátaszéki Matematikaverseny vajdasági döntője az újvidéki Petőfi Sándor Általános Iskolában. A 2012/13-as évi vajdasági területi döntőt iskolai bajnokságok előzték meg október folyamán, és a döntőre azok a kis matematikusok juthatnak el, akik elérték a szervezők által meghatározott pontszámot az iskolai selejtezőkön.
Paróczi Orsolya 5.b osztályos tanuló kiválóan teljesített, meghívást kapott a döntőre, ő képviseli  iskolánkat ezen a jelentős matematikaversenyen. Szorítunk Orsi szombaton! J

2013. január 27., vasárnap

ÚJABB SIKER ASZTALITENISZBEN!

A „Dombos” Asztalitenisz klubba járó diákok közül most egy fiúnak volt nagyobb sikere!
Nikolaš Martin 7.a osztályos tanuló 2013 január 26-án Topolyán, a 17. alkalommal megszervezett Szent Száva-napi asztalitenisz tornán bronzérmet szerzett a 6.-7.osztályos fiúk kategóriájában. Gratulálunk Martin!
Martin az éremmel:
photo by Kovács Ernő

2013. január 26., szombat

ÁGI ÚJABB SIKERE!


Az Egri Kulturális és Művészeti Központ  Forrás Gyermek és Ifjúsági Háza a Magyar Kultúra Napja alkalmából, „ÖTÁGÚ SÍP ÜZENETE” CÍMMEL VERSMONDÓ TALÁLKOZÓT hirdetett Heves megye 5-8. osztályos általános iskolásai, kisgimnazistái számára, meghívott határon túli diákok részvételével. A versenyre magyar költők verseinek bemutatását várták.
A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szervezésében, a mai egri versenyen kiválóan szerepelt Papp Ági, harmadik díjat érdemelt ki versmondásával!  Büszkék vagyunk Rád!
            Tegnap este pedig Hajvert Ákos tanár bácsink remekelt! Az ő rendezésében mutatták be Egerben a BEÉPÍTETT HOLMIK színpadi lírát Terék Anna Duna utca című verses kötete alapján Raffai Ágnes és Pámer Csilla színművészek előadásában.
Az előadás a Sinkó Ervin Irodalmi Díjjal kitüntetett vajdasági fiatal költőnő 2011-ben megjelent Duna utca című kötetéből készült. A mű szépirodalmi eszközökkel mutat rá a határon túliság és anyaországban való boldogulás viszonyaira egyetemista szemmel.
Hátizsák, ruhák, rádió, könyvek – holmik, amiket egy fiatal nő magával cipel, ha túl akarja élni életének azt a szakaszát, amikor felnőtté „képezi ki” magát. Ezek között a tárgyak között él le egy vagy több mandátumot, miközben pörög az élete. Bulik, kapcsolatok, szakítások. És a felelősség. A társ iránt. Önmaga iránt. És az otthon hagyottak iránt. Megéli a pillanatot, ugyanakkor a múltból táplálkozik, világot lát, de az a közeg, amiben felnőtt, végigkíséri útját. A holmik beépülnek a tudatba, s az alá is vastagon bebetonozva, meghatározva a jellemet. Egy pszichológus versei mutatnak rá, miként van jelen életünkben a múlt folyamatossága, hogy minden, amit beépítünk az életünkbe, kibonthatatlan. De lehet beszélni róla.

2013. január 25., péntek

MEGÜNNEPELTÜK SZENT SZÁVA NAPJÁT


Ma ünnepeltük Szent Száva napját, akit az iskolák védőszentjeként tartunk számon. Megemlékezésünket az oktatási miniszter javaslatára vasárnap helyett pénteken szerveztük meg.  
Szent Száva 1175 és 1235 között élt. Sokoldalú tevékenységet folytatott az egyházi életben valamint a kultúra terén. Sokat tett a középkori feudális Szerbia felvirágoztatásáért állami, kulturális és szellemi szinten.
Az 1841. január 13-i törvény rendelete alapján Szent Száva napja kötelező iskolai ünnepély lett.     
Iskolánkban is alkalmi ünnepséggel emlékeztünk meg a szerb nép tanítójának napjáról. Azt hiszem, Szerbiában sehol nem tartottak ilyen ökumenikus rendezvényt, hiszen Jovan Kezan pravoszláv atya Brasnyó Ferenc katolikus plébánossal, Orosz Attila református esperessel, Emin Kukač iszlám vallásoktatóval és Tóth Attilával, az iskola védnökével együtt szentelte fel az ünnepi kalácsot.
Az alkalmi műsort a község elöljárói, az intézmények és a civil szervezetek vezetői, az MNT, az Iskolaszék, a Szülői Tanács képviselői, iskolánk dolgozói, újságírók valamint falunk vállalkozói is megtisztelték jelenlétükkel. Az Önkormányzattól egy projektort kaptunk ajándékba, melyet a magyar nyelv szakos tanárok használhatnak. Az iskola védnöke, az Agriromagna képviselője pénzt utalt az iskola folyószámlájára.  Köszönjük!
            Hálásak vagyunk a vállalkozóknak, hogy segítettek iskolánknak, így diákjaink szép karácsonyi-újévi csomagot kaphattak. Az adakozó vállalkozók: Burján Anikó, NLB Bank, Németh Tímea, Agriromagna, Agrokons, Kishegyes Község Önkormányzata, Chick-prom, Kis-kommunál, Helyi Közösség, Kurin Szikvízüzem, Substratum DOO, SZR Modulgradnja, SZR Montel, Živinastija, Big Chick, Lengyel Andor, STR Leona, Bell-Impex, Sógor Hentesüzem, Giljen Darko, Jolidon, DOO H.T.,  STR Hong-Kong, Mini Commerce, Continental DOO – Szabadka, Forumcoop, Kviki Market, Kókai József. Köszönjük! Nagyon örültek a gyerekek! 
A műsor után alkalmi fogadás volt iskolánk ebédlőjében. A gyönyörű asztalt Burján Ágnes és szorgalmas segítői készítették.

photo by Valesz

2013. január 16., szerda

NYARALÁS - GÖRÖGORSZÁG - OLYMPIC BEACH

Iskolánk több szülő kérésére sok év után újra megszervezi a nyaralást!
Olympic Beach egy üdülőfalu Észak-Görögországban, Pieria megyében, Katerinitől kb. 8 km-re, Paraliától pedig kb. 3-4 km-re helyezkedik el. Paraliával egy kiépített tengerparti sétány köti össze. A Görögországba utazók egyik kedvenc úti célja Olympic Beach, mert kiváló természeti adottságai mellett minden adott a szórakozáshoz és a kikapcsolódáshoz egyaránt minden korosztálynak. Paralia közelsége miatt a fiatalok is kedvelik, mert egy kellemes sétával akár gyalogosan is elérhető, ha szórakozni vágynak. Strandja jól felszerelt, számos vízi sportra van lehetőség. Hosszú, aranyló homokos tengerpart és kristálytiszta, fokozatosan mélyülő víz jellemzi, ami miatt a kisgyermekes családoknak is vonzó üdülési lehetőséget jelent. A part mentén parkosított zöldövezet, játszótér van kialakítva a gyermekek számára. Sétáló utcák, éttermek sokasága, hangulatos tavernák, bárok, üzletek sokasága várja a látogatókat.
A családias, jól felszerelt Hotel Katerina kb. 150 m-re van a tengerparttól.
Felszereltség: recepció, 120 személyes étterem, praktikusan berendezett 2, 3 és 4 személyes szobák, apartmanok 4 és 5 személyre. Minden szobában van légkondicionáló, televízió, fürdőszoba. A légkondicionáló térítés ellenében (10 napra 30 Euro) vehető igénybe, melyet a helyszínen kell kérni és fizetni. 
Az étteremben teljes ellátás van, svédasztalos reggeli, ebéd és vacsora.
A hotelban van WiFi, internetkapcsolat.
Indulás: 2013. június 22-én 17 órakor az iskola elől. Indulás Kishegyesre 2013. július 3-án ebéd után.
ÁR: 286 EURO
Fizetés 12 havi részletben 2013. január 20-tól  2013. december 15-ig.
Az ár tartalmazza:
-          az autóbuszos utazás költségeit
-          10 napos teljes ellátást (reggeli, ebéd, vacsora)
-          a szállás költségeit
-          az ágyneműt 5 naponta, a törölközőket 3 naponta cserélik
Az ár nem tartalmazza a nemzetközi egészségbiztosítás költségeit.

Jelentkezni az iskolában lehet Szűgyi Bettinánál és Molnár Mártánál.
          
   Olympic Beach omiljeno letovalište u podnožju Olimpa, na obali Egejskog mora, udaljen je od Paralije samo 2 km. Spaja ih velika peščana plaža sa toplim morem, a odlikuje ih prijatna klima, mnoštvo prodavnica i raznovrstan noćni život. Ulice su prepune tavernama, kafeterijama, raznim prodavnicama i buticima. Olympic Beach je udaljen oko 7 km od grada Katarini – kulturnog itrgovačkog centra ovog dela Grčke. Solun je udaljen 60-tak kilometara i do njega se vrlo lako stiže lokalnim autobusima.
Hotel KATERINA je od plaže udaljen cca 150 m.
Raspolaže sa: recepcijom, restoranom sa 120 mesta, dvokrevetnim i  trokrevetnim sobama, apartmanima za 2, 3, 4 osobe kao i dupleks apartmanima za 4 i 5 osoba. Sve sobe imaju klima uredjaj, TV, TWC, a apartmani imaju i mini kuhinju. Doplata za korišćenje klima uredjaja u sobi iznosi za 10 dana 30 €.
Ishrana je u restoranu hotela na bazi 10 punih pansiona: doručak – švedski sto, ručak i večera – kontinentalno posluženje.
U javnim prostorijama hotela dostupan je WiFi i internet.
Polazak iz Malog Iđoša je 22. juna 2013. ispred Škole u 17,00. Početna usluga na dan dolaska smene je večera. Polazak iz Olympic Beach-a je na dan završetka smene i zadnje usluge ručka 3. jula 2013.
CENA:  286 EURO
a plaćanje se vrši u 12 jednakih mesečnih rata  počev od 20.01.2013.godine do 15. 12. 2013. godine.
Cena aranžmana obuhvata :
-          Prevoz visokopodnim autobusima, sa a/c i a/v uređajima, u oba pravca;
-          Smeštaj i boravišna taksa u hotelu na bazi 10 punih pansiona. Prva usluga večera na dan dolaska, završna usluga na dan povratka je ručak;
-          Posteljina se menja na 5 dana, peškiri na 3 dana.
Cena aranžmana ne obuhvata :
-          Međunarodno zdravstveno osiguranje

ORGANIZATORA PUTOVANJA :
TA „EUROTURS „ NIŠ
Licenca: OTP 400 od 23.02.2010

2013. január 14., hétfő

TEHETSÉGES GYEREKEK - ISKOLÁNK BEKERÜLT A TEHETSÉGPONT HÁLÓZATBA!


Nem is kezdődhetne szebben a második félév!
Előzmények: Sokan olvassák iskolánk blogját, látva diákjaink kiváló sikereit, versenyeredményeit, hasznos tanácsokkal is ellátnak bennünket… Barcsik Hédi ajánlotta, hogy eredményeinket figyelembe véve, jelentkezhetnénk a Tehetséges iskolák közé. Tanácsát megfogadtuk, a pályázatot megírtuk.
A jelen: Ma e-mailt kaptam, melyben tájékoztatnak bennünket, hogy felkerültünk mi is a TEHETSÉGPONT hálózatba. Hogy mivel is foglalkoznánk? Elolvashatják a honlapon: ADY ENDRE KÍSÉRLETI ÁLTALÁNOS ISKOLA, KISHEGYES
Köszönet mindazoknak, akik nevüket, tudásukat adták ahhoz, hogy megírjuk a pályázatot! 
És ez még csak a kezdet! 
Következzen az e-mail:
Tárgy: regisztráció visszaigazolása
Azonosító: TP 190 004 244
Molnár Márta Igazgató részére
Ady Endre Kísérleti Általános Iskola 
Kishegyes

Tisztelt Tehetségpontot Szervező Kolléganő!

Örömmel értesítem, hogy a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács illetékes szakmai bizottsága a Tehetségpont működési kérelmüket elfogadta, amihez ezúton gratulálok.

Tájékoztatom arról is, hogy mostantól a dokumentumaikon jogosultak használni mind a „Regisztrált Tehetségpont” megjelölést, mind a Tanács által a Tehetségpontok részére készített logot. Egyben jelzem, hogy a hozzánk beküldött Regisztrációs Lapon megadott adatok a hozzájárulások szerint rövidesen felkerülnek a honlapunkra is: www.tehetsegpont.hu (Már fel is kerültek közben: ADY ENDRE KÍSÉRLETI ÁLTALÁNOS ISKOLA, KISHEGYES)

A regisztrációt követően üdvözöljünk önöket a Tehetségpontok egyre bővülő családjában és egyben ösztönözzük, hogy mielőbb vegyék fel a kapcsolatot a többi környezetükben és/vagy a hasonló tehetségsegítő területen működő Tehetségpontokkal. Mindez nélkülözhetetlen lépés a Tehetségpontok ésszerű hálózati együttműködésének, illetve a jó tapasztalatok átvételének a megalapozásához. A kapcsolatépítéshez segítséget nyújt a regisztrált Tehetségpontok fenti honlapon található keresőrendszere.

Mint gondolom ön előtt is ismert, hogy a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács, illetve a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSz) a Géniusz Programot követően – egy ismételt sikeres pályázat eredményeként megkezdte a Tehetség Hidak Program megvalósítását. A Hidak Program fő célja, hogy a Géniusz Programban kiépített és azóta is bővülő – Tehetségpont hálózat segítségével a tehetséges fiatalok érdekében és közreműködésével „hidakat”, így gördülékeny átmeneteket és szakmai kapcsolatokat építsünk az érdekelt intézmények és az érintett társadalmi szereplők között.

A Tehetség Hidak Programról a www.geniuszportal.hu/content/tehetséghidak honlapon, illetve a MATEHETSz munkatársaitól lehet bővebben tájékozódni. Az érdeklődő partnereink külön kérhetik a rendszeres Hírlevelünk elektronikus megküldését, amire kérem, ön is hívja fel a figyelmet a saját szakmai partnerei, a potenciális érdeklődő ismerősei körében.

Végül a tehetségsegítő munkájukban további szakmai sikereket és Boldog Új Évet kívánok.

A Tehetségsegítő Tanács nevében üdvözlettel
Budapest, 2013. január 11.

                                                                                              Rajnai Gábor sk.

ISKOLANAPTÁR - ŠKOLSKI KALENDAR

MÁSODIK FÉLÉV - ДРУГО ПОЛУГОДИШТЕ 
(102 tanítási nap - 102 наставни дан)
(január 15-től június 12-ig - од 15. јануара до 12. јуна)
III. NEGYEDÉV - 3. КВАРТАЛ
(53 tanítási nap - 53 наставна дана)
Јануар 2013                           14
Н.Н
П
У
С
Ч
П
С
Н


1
2
3
4
5
6

7
8
9
10
11
12
13

14






16

15
16




17



17
18
19
20
21
22





18


23
24
25
26
27*
28
29





19


30 
31





JANUÁR 15. - KEZDŐDIK A MÁSODIK FÉLÉV
A HÉTFŐI ÓRAREND SZERINT TANÍTUNK
15. JANUARA POČINJE DRUGO POLUGODIŠTE
RASPORED ZA PONEDELJAK
JANUÁR 19. - MUNKASZOMBAT - PÉNTEKI ÓRAREND
19. JANUAR - RADNA SUBOTA (RASPORED ZA PETAK)
JANUÁR 25. SZENT SZÁVA NAPJÁT ÜNNEPELJÜK
25. JANUAR - SVETI SAVA


Фебруар  2013                     19
Н.Н
П
У
С
Ч
П
С
Н
19




1
2
3
4
5





20


6
7
8
9
10
11
12





21



13
14
15**
16**
17
18
19
20




22




21
22
23
24
25
26
27




23



28




FEBRUÁR 5. (KEDD) - CSÜTÖRTÖKI ÓRARAND
5. FEBRUAR (UTORAK) - RASPORED ZA ČETVRTAK
15. FEBRUAR - DRŽAVNI PRAZNIK
FEBRUÁR 15. - ÁLLAMI ÜNNEP







Март 2013                            20
Н.Н
П
У
С
Ч
П
С
Н
23





1
2
3
4
5
6




24



7
8
9
10
11
12
13




25



14
15
16
17
18
19
20




26



21
22
23
24
25
26
27




27



28
29
30
31

28. MART - KRAJ 3. KVARTALA
MÁRCIUS 28. - HÁROMNEGYEDÉV VÉGE
MÁRCIUS 29. - ÁPRILIS 1. - TAVASZI SZÜNET
29. MART - 1. APRIL - PROLEĆNI RASPUST







NEGYEDIK NEGYEDÉV - 4. КВАРТАЛ
(49 tanítási nap - 49 наставна дана)
Април 2013                           22
Н.Н
П
У
С
Ч
П
С
Н
27
1
2
3
4
5


28





6
7
8
9
10
11



29




12
13
14
15
16
17
18



30




19
20
21
22*
23
24
25




31




26
27
28
29
30







ÁPRILIS 6. - MUNKASZOMBAT - PÉNTEKI ÓRAREND
6. APRIL - RADNA SUBOTA - RASPORED ZA PETAK








Мај 2013                                19
Н.Н
П
У
С
Ч
П
С
Н

31


1**
2**
3**
4
5
6**
7
8




32



9*
10
11
12
13
14
15




33



16
17
18
19
20
21
22




34



23
24
25
26
27
28
 29




35



30
31



















MÁJUS 1. - MÁJUS 6. - ÜNNEPEK - NINCS TANÍTÁS
1. MAJ - 6. MAJ - MAJSKI PRAZNICI - NEMA NATAVE
MÁJUS 25. - MUNKASZOMBAT
25. MAJ - RADNA SUBOTA
MÁJUS 29. - A NYOLCADIKOSOKNAK BEFEJEZŐDIK A TANÍTÁS
29. MAJ - KRAJ NASTAVE ZA 8. RAZREDE





Јун 2013                                   8
Н.Н
П
У
С
Ч
П
С
Н
35





1
2
3
4
5




36



6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16

17
18
19
20
21
22
23

24
25
26
27
28*
29
30

JÚNIUS 12. - AZ ISKOLAÉV VÉGE AZ 1.-7. OSZTÁLYOSOKNAK
12. JUN - KRAJ NASTAVE


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...