"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. október 29., kedd

A MODERN EMBERKERESKEDELEM FORMÁI

Az emberkereskedelem elleni világnap alkalmából a Vöröskereszt kishegyesi községi szervezete a három iskola hetedikes és nyolcadikos diákjainak a modern emberkereskedelem formáiról szervezett előadást.
– Amikor emberkereskedelemről beszélünk, rendszerint az elmúlt századok rabszolga-kereskedelmére gondolunk, holott az emberkereskedelem sajnos napjainkban is virágzik. Az egyik legelterjedtebb formája az, hogy külföldre csábítanak fiatalokat, azután elveszik az irataikat, pénzüket és koldulásra, vagy prostitúcióra kényszerítik őket. A legdurvább formája a szervkereskedelem. Gyakran azt hisszük, hogy mindez tőlünk távol, távoli országokban történik csak meg, pedig nem így van. Annak idején a kábítószerről is azt gondoltuk, hogy csak távoli helyeken jelentkezik s utána éveken belül megjelent nálunk is. Az előadásokkal kapcsolatban nagyon pozitívak a tapasztalataink, a gyerekeket nagyon érdekelte a téma és sok kérdést tettek fel – hallottuk Sípos Etelkától, a Vöröskereszt titkárától.

A titkártól megtudtuk, hogy a november a függőségi betegségek elleni harc hónapja lesz, s a tervek szerint ezzel kapcsolatban is meglátogatják az iskolákat.

2013. október 20., vasárnap

SZŐKE REBEKA ELSŐ HELYE!

Versles

A II. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemléről

A díjazottak, a zsűri és a szervező
Vajdaság tizenkét településének több mint hatvan gyermeke vett szombaton részt Topolyán a II. Tóth Ferenc Vers- és Prózamondó Szemlén. Tóth Ferenc költőről, néprajzkutatóról, egykori gimnáziumi tanárról halála, 1980 óta minden évben megemlékeznek tisztelői. Egykor könyvbemutatók, emléknapok elevenítették föl munkásságát, tavaly óta pedig vajdasági szintű vers- és prózamondó szemlére gyűlnek össze az általános iskolások és a középiskolások a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Aurora Stúdiója szervezésében. A gyermekeknek egy verssel vagy prózával kell készülniük a vajdasági magyar irodalomból és eggyel az egyetemes magyar irodalomból. Külön csoport lett meghirdetve az alsósoknak, a fölsősöknek, a középiskolásoknak és azoknak a diákoknak, akik anyanyelvápolásként tanulják a magyar nyelvet. Mivel ez utóbbira nem jelentkeztek, a fölsősök csoportjában pedig sok versenyző gyűlt össze, a szervezők úgy határoztak, a fölsősök csoportját két részre osztják: ötödikesek és hatodikosok, valamint a hetedikesek és nyolcadikosok csapatára. Ezekben a kategóriákban Kalmár Zsuzsa színésznő és Kalmár Lenke nyugalmazott magyartanár zsűrizett, míg az alsósoknál és a középiskolásoknál Vass Borsodi Borbála nyugalmazott magyartanár és Gazsó Orsolya kommunikáció- és médiaszakértő.
A Topolyai Múzeumban helyet kapó rendezvényen az alsósok kategóriájában Vakula Bence, a pacséri Moša Pijade Általános Iskola diákja lett az első, második lett Szabó Rebeka a topolyai Csáki Lajos Általános Iskolából. A harmadik helyet megosztottan kapta Csincsák Viola a topolyai Csáki Lajos Általános Iskolából és Falletta Léna a pacséri Moša Pijade Általános Iskolából. Az ötödikesek és hatodikosok korosztályában első lett Szőke Rebeka a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolából, a második helyet Katona Boglárka, a topolyai Aurora Stúdió tagja, és Rácz Richárd, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola diákja osztotta, harmadik pedig a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolából Kalmár Brigitta lett. A hetedikesek és a nyolcadikosok között első lett Szabó Regina a csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesületből, a második helyet Kószó Andor és Fekete Mária osztotta a kikindai Fejős Klára Általános Iskolából, harmadik lett Fekecs Andrea a zentagunarasi Október 18. Általános Iskolából. A középiskolásoknál első lett Kőműves Noémi, a szabadkai Svetozar Marković Gimnázium tanulója, második lett Bencsik Richárd, a szabadkai Ivan Sarić Műszaki Középiskola tanulója, harmadik pedig Papp Ágnes, a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola tanulója.
A díjakat a Forum és a Solymosy Könyvesház biztosította.

2013. október 11., péntek

ÁGNES, ZALÁN ÉS NOÉMI - A KIVÁLÓ KRÓNIKÁSOK

Falusi Krónika címmel rendezték meg az országos és határon túli vers- és prózamondó találkozó döntőjét csütörtökön a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban. A Nemzeti Művelődési Intézet Zala Megyei Irodája által rendezett program jubilált: ötödször tartották meg. Muravidéki, vajdasági és zalai elődöntő előzte meg a keszthelyi döntőt. A cél minden évben az, hogy a jelentkezők olyan magyar irodalmi műveket, gyöngyszemeket adjanak elő, melyek a falusi élet szépségeit, az ott lakók életét mutatják be.
A találkozón hat kategóriában összesen ötvenketten álltak a négytagú zsűri elé. A legjobbakat egyébként nem helyezésekkel díjazták, hanem falusi krónikás címmel illették. A találkozót gálaműsor zárta, melyen a legjobb előadók léptek közönség elé.
Iskolánkat 3 diák képviselte a megmérettetésen: Dudás Nikolett, Lengyel Ágnes és Tóth Zalán. A találkozón helyezéseket nem állítottak fel - “Kiváló krónikás” címet kapott 21 előadó. Közülük hárman kishegyesiek. Gratulálunk!

7-8. osztályos korosztály:
Ferenc Katja – Szlovénia – Lendva
Lengyel Ágnes – Szerbia – Kishegyes
Szabó Regina – Szerbia – Csóka
Tóth Zalán – Szerbia - Kishegyes

Középiskolás és fiatal felnőtt korosztály:
Ángyán Rebeka - Keszthely
Farkas Beatrix – Szerbia – Bácsfeketehegy
Kőműves Noémi – Szerbia – Kishegyes
Szarka Ákos – Szerbia – Bácsfeketehegy
Pál Péter – Szlovénia – Lendva

2013. október 9., szerda

GYERMEKHÉT KISHEGYESEN

A gyermekhét a világ számos országában kiemelt jelentőségű rendezvény. A felnőttek ilyenkor külön figyelmet szentelnek a gyermekeknek, hangsúlyozván: ők az életünk legféltettebb kincsei. A gyerkőcök pedig, mi tagadás, élvezik is e napok minden percét és programját. De ha a szülők, a tanárok, a politikusok is átadják magukat a közös mókázásnak, akkor az örömük még nagyobb.
A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény két óvodája is egész hetes színes programmal készült a gyermekhétre.
Az általános iskolások számára színházi előadással kezdődött a szeptember 30-ától október 4-éig tartó rendezvénysorozat. A noszai Hinga Művelődési Egyesület színjátszói az Aliz című előadással szórakoztatták a gyerekeket. A kedd a sport jegyében telt, és mindenki izgatottan készült a tanár-diák összecsapásra. Hatalmas küzdelmet láthatott a szurkolóközönség, minden pontért, gólért keményen megizzadtak a csapatok. Röplabdában a tanárnők hősiesen helytálltak ugyan, a fürge diáklányokat mégsem tudták legyőzni. A fiúk ellen a tanárok „válogatott”-ja vitte el a pálmát. Fociban a hetedikesek „rúgták össze a port” a tanárokkal. Izgalmas meccset nézhettek végig a szurkolók, az utolsó pillanatokban azonban a tanárok csatára lőtt gólt, s ezzel az eredmény 5 : 4 lett a javukra... Az alsósok fantáziadús hajkölteményeket mutattak be, melyek elkészítésében a szorgos anyukák is segítettek.  
A szerdai fordított nap nagy kihívás volt a tanulóknak, mivel oktatóikat, osztályfőnöküket, igazgatójukat, titkárnőjüket helyettesíthették. Még a pszichológus és a takarítónő szerepét is vállalták, sőt egyikük abban a szerencsében részesült, hogy egy délelőttre a polgármesteri karosszékbe is beleülhetett.
Csütörtökön a Csillag születik vetélkedő tartotta lázban a felsősöket, az alsósok pedig aszfaltrajzolással töltötték idejüket.
Sokak kívánságára pénteken kisállat-kiállítást tartottak, mindenki elhozhatta és bemutathatta társainak házikedvencét — ha nem volt magasabb 40 cm-nél.
Egész héten át vazulozhattak a felsős diákok és a tanárok Hajvert Ákos megbízott igazgató jóvoltából.
— Hétfőn reggel kijelöltem néhány felsős diákot és tanárt — ők lettek a Vazulok. Azt a szerepet kapták, hogy titokban minél több embert jelöljenek meg cérnával. A még „érintetlenek” pedig a játék bírójánál feljelenthették a meg- vagy kilesett Vazulokat — mesélte az igazgató.
A kishegyesi óvodások gyermekhéti programja is gazdag volt. A Pán Péter intézmény két óvodáját meglátogatták a községi és a helyi elöljárók — persze ajándékkal érkeztek. Az Együtt a legszebb elnevezésű akcióban a gyerekek rászoruló társaik számára gyűjtöttek használt ruhát. Az ovis sportnap a futballpályán zajlott le, a kispajtások különféle ügyességi vetélkedőkön vettek részt. Szerdán, a barátság napján két csoport vonattal utazott el Verbászra, és meglátogatott egy ottani óvodát. Csütörtökön, az indiánnapon a gyerekek tolldíszben vonultak ki a Hegyalja utcai térre, és ott játszottak. A hét a hódmezővásárhelyi óvónők előadásával zárult: a Kis kondás című mesefeldolgozást mutatták be pénteken.

A gyermekhéti rendezvényeket Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség támogatta.               

ÖNKÉNTES TŰZOLTÓK VERSENYE

Harminchét önkéntes tűzoltó csapat részvételével tartották meg a múlt héten a topolyai és kishegyesi önkéntes tűzoltó-egyesületek csapatainak versenyét Pobedán, amelyen a kishegyesi önkéntesek ismét szép eredményt értek el.
– Mondhatnám azt is, hogy hoztuk a formánkat, hiszen a korábbi versenyeken is csapataink szép eredményeket értek el. Ezúttal hat csapattal indultunk és három közülük dobogós helyet ért el. Kategóriájukban a hat és tizenkét éves vegyes csapat volt a legjobb, ők elsők lettek, harmadikok pedig a felnőtt női csapat és a harminc év alatti felnőtt férficsapat – mondta a versenyről Szűgyi István, a Kishegyesi Önkéntes Tűzoltó Testület elnöke.
A versenyen mintegy négyszáz önkéntes vett részt, versenyen kívül a topolyai testület testvéregyesülete, az elemériek.

A kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület ifjúsági csapata a férfiak kategóriájában első helyezett lett, míg a női kategóriában a Bajsai Önkéntes Tűzoltó Testület kapta az első helyezést. Az ifjúsági kategóriában férfi és női mezőnyben is a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület csapatai vitték el az első díjat. A szeniorok A csoportjában mind a női, mind a férfi kategóriában is Pobeda csapata nyert. A szeniorok B csoportjában a férfi kategóriában a Bácskossuthfalvi Önkéntes Tűzoltó Testület, a női kategóriában pedig a Gunarasi Önkéntes Tűzoltó Testület győzött. A rendezvényt Kókai Mernyák Melinda községi elnök nyitotta meg, jelen volt a Szerbiai Tűzoltó Szövetség alelnöke, valamint a Vajdasági Tűzoltó Szövetség elnöke, Branislav Čolak.

2013. október 3., csütörtök

GYERMEKNAP - ASZFALTRAJZ

PHOTO BY: Szűgyi Bettina

GYERMEKHÉT - CSILLAG SZÜLETIK!

Gyermekhét alkalmából közkívánatra Csillag születik! versenyt is szerveztünk a diákoknak. A lelkes közönség 10 produkciót is láthatott a felsősök előadásában. Nehéz dolga volt a zsűrinek (Bulatović Gabriella, Kovács Hanna, Mészáros Márta), akik a befektetett munkát és a produkciók nehézségi fokát értékelték. Mindegyik bemutatott szám jó volt, a kiemelkedő teljesítményeket ajándékkal is jutalmazták.
III. helyezést ért el a Három Grácia: Betta, Zsaki és Vanessa
II. helyezést ért el az ötödikes lányok hullahopp karikás tánca
I.                   helyezett a 8.b-s lányok pohárdala lett.

Minden résztvevőnek gratulálunk! Ügyesek voltatok!
photo by Cékus Attila

FORDÍTOTT NAP

Gyermekhét alkalmából a nyolcadik osztályos diákjaink az úgynevezett fordított napon belekóstolhattak az önkormányzatunk munkájába Kishegyesen. A gyerekek jól érezték magukat, és ügyesen oldották meg a rájuk bízott feladatokat. A „nehéz munkanap” közös ebéddel zárult a Helyi Közösség jóvoltából.
Povodom dečje nedelje učenici osmog razreda na „obrnuti dan“ su imali mogućnost na uvid rada lokalne samouprave u Malom Iđošu. Deca su se prijatno osećala kod nas i uspešno rešila zadatke. Posle „teškog radnog dana“ ih je čekao ručak, zahvaljujući Mesnoj zajednici.
Igazgatók: Kancsár Karolina, Gadžunović Nikola
Pedagógusok: Kovács Fanni, Fabó Dudás Rebeka
Pszichológusok: Pravilović Aleksandra, Ivošević Ivan
Jogászok: Bojana Stanković, Ristić Siniša
Iskolakönyvtár: Purucki Zoltán, Tóth Kristóf, Nikolaš Martin
Adminisztratív munkás: Tóth Zalán
Mesterek: Fodor Ákos, Barna Denis, Hegyellai Tamás, Šteković Bojan, Veljko Damjanović, Jovan Marković
Takarítók: Szeszták Lóránt, Mészáros Krisztián, Papp Imola, Kiss Karolina
Szakácsnők: Kormos Luca, Rácz Leontina
Bejáratfelelős: Papp Viktor
Önkormányzat: Major Csenge, Karna Mária
Helyi közösség: Dudás Nikolett, Krizsán Kíra
Népkönyvtár: Bakorek Balázs, Kocsis Gergely
Kis-komunál Kft: Butterer Bence, Kovács Ákos
A hetedikesek és nyolcadikosok saját osztályukban tartottak különböző órákat, de az alsósok, ötödikesek és hatodikosok is megtudhatták, milyenek a gyerektanárok. Átvették a tanárok, tanító nénik szerepét is. A gyerkőcök nagyon élvezték ezt a napot!
Photo by: Opština-Mali Iđoš Kishegyes-Község, Karna Mária, Fabó Dudás Rebeka, Kovács Fanni, Krizsán Kíra, Jovana Bilić
(Bár a képeken 2007-es dátum szerepel, mégis tegnap készültek... :D )

2013. október 2., szerda

„FORDÍTOTT NAP” A KÖNYVTÁRBAN

Kocsis Gergő és Bakorek Balázs Vörös Julianna könyvtáros szerepét vették át a Gyermekhéten. Szorgalmasan katalogizálták a könyveket, megismerkedtek a könyvtárosi munkával. 

VAZULIZÁLJUNK!

A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola és a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény két kishegyesi óvodája az idén is egész hetes programmal készült a gyermekhétre. A program első állomásaként Marko Rovčanin polgármester, Mohácsi Zoltán alpolgármester, Sandra Roganović és Linka Miklós, a községi tanács tagjai, valamint Sipos Tibor, a helyi közösség titkára meglátogatták a két kishegyesi óvodát, és ajándékokkal kedveskedtek a gyerekeknek. A községi elöljáróság a hét során a község többi óvodáját is körbe fogja járni.

A községi elöljáróság az ovisoknál
– Az általános iskolások számára színházi előadással kezdődött a gyermekhét – számolt be lapunknak Hajvert Ákos, a kishegyesi általános iskola megbízott igazgatója. A felsősök délelőtt a noszai Hinga Művelődési Egyesület színjátszóinak Aliz című előadását nézték meg. Ez a darab nagyon sok zenével és mozgással dolgozik, valamint süketnéma jelbeszéd követi a szöveget – mondta el az igazgató.
         Ma sportnappal folytatják a hetet az általános iskolások, délelőtt tanár-diák mérkőzések, futball- és röplabdabajnokság lesz. Szerdán „fordított” napot tartanak, amikor a szerepek jócskán fel fognak cserélődni.
– Azok a diákok, akiket az osztályfőnök kiválasztottak, elfoglalhatják az iskolaigazgató, a pszichológus, a takarító nénik, a helyi közösség titkárának, sőt még a polgármesternek posztját is – mondta el az igazgató, majd azzal folytatta, hogy csütörtökön Csillag születik című vetélkedőt tartanak, amelyre főként énekes produkciókkal jelentkeztek a diákok. Pénteken egy kisállat-kiállítással fog véget érni a gyermekhét az általános iskolában. Hajvert arról is beszámolt, hogy egész héten folyni fog egy Vazul nevű játék, a felsős diákok és a tanárok bevonásával.
– Hétfőn reggel kezdődött a Vazul című játékunk, amely arról szól, hogy kijelöltem néhány embert a felsősök és tanáraik közül, ők a Vazulok, és kaptak egy csomó cérnát. Ezt titokban rá kell kötni minél több emberre, ily módon „megvazulizálják” őket. Az a lényeg, hogy minél több embert megvazulizáljonak a hét folyamán, viszont a még meg nem vazulizáltak a játék bírójánál feljelenthetik a Vazul-gyanús egyéneket – mesélte az igazgató.
A kishegyesi óvodások gyermekheti programja is nagyon gazdag, mondta el lapunknak Kőműves Gizella, a Pán Péter Iskoláskor Előtti Intézmény igazgatója. Tegnap a községi vezetőség látogatásán kívül az ovisok részt vettek az Együtt a legszebb elnevezésű akcióban. Ennek keretében a gyerekek rászoruló társaik számára gyűjtöttek használt ruhákat, az összegyűjtött dolgokat majd a Kishegyesi Nők Fóruma osztja ki, számolt be Kőműves. Ma ovis sportnap lesz a futballpályán, ahol különféle ügyességi vetélkedőkön fognak részt venni a gyerekek, szerdán pedig barátság napja, amikor két csoport vonattal elutazik Verbászra, és meglátogat egy ottani óvodát. A verbászi ovisok jövőre fognak Hegyesre látogatni, tudtuk meg az igazgatótól. Csütörtökön indiánnap lesz, amikor a gyerekek tolldíszben vonulnak ki Dombosra, és különféle indián eszközöket fognak készíteni. Az ovisok gyermekhete egy bábelőadással fog fejeződni, pénteken a hódmezővásárhelyi óvónők fogják bemutatni a Kis kondás című előadást.
A kishegyesi gyermekheti rendezvényeket a Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség támogatják.


2013. október 1., kedd

GYERMEKHÉT - FRIZURA-FANTÁZIA

Ma a Gyermekhét alkalmából az alsósoknak frizura- és sminkbemutatót szerveztek a tanító nénik Frizura-fantázia néven. Szebbnél-szebb, ötletesebbnél-ötletesebb hajkölteményeket, sminkelési technikákat láthattunk. Ügyesek voltatok!  

GYERMEKHÉT - SPORTNAP

Ma a Gyermekhét alkalmából a felsősöknek sportnapot szerveztek a tanárok. Fociban és röplabdában mérhették össze a tudásukat. Mindenki nagyon készült a tanár-diák összecsapásra. Hatalmas küzdelmet láthatott a szurkoló közönség, minden pontért, gólért keményen izzadtak mindkét oldalon…
Röplabdában a tanárnők hősiesen helyt álltak, de a diáklányok csapatát nem lehetett ma legyőzni… Gratulálunk, ügyesek voltatok lányok!
A tanárok is röplabdáztak a fiúk ellen, és hiába tettek meg mindent a diákok, vetettek be minden cselt, a tanárok válogatottja eredményesebbnek bizonyult! Lehet már készülni a visszavágóra!
Fociban elődöntőkön keresztül a hetedikesek válogatottja szerezte meg a jogot, hogy a tanárok válogatottjával megmérkőzzön. Izgalmas meccset nézhettünk, az utolsó percig nem lehetett tudni, hogy ki szerzi meg a győzelmet… Végül a tanárok csatára gólt lőtt, ezzel az eredmény 5:4 lett a javukra. Meg kell dicsérni a hetedikeseket, nagyon jól játszottak, összeszokott kis csapat benyomását keltették…  
Szép volt fiúk, lányok!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...