"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. november 24., vasárnap

ŐSZI ÉJJEL (ÉS FILKÓ) A KISHEGYESI SZíNHÁZTEREMBEN

A Petőfi Sándor Művelődési Egyesület őszi műsora

Nagy tapssal jutalmazta a lelkes közönség a legkisebbekből álló Vackor néptánccsoportot
Őszi éjjel… címmel tartotta meg a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület évadzáró, bemutató jellegű műsorát a színházteremben. Felléptek az egyesület szakosztályai. Köszöntő beszédében Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke elmondta, hogy a 2013-as év nagy sikerű produkcióiból állították össze a programot. A szakosztályok nagyon sok szemlén és versenyen szerepeltek, mindenhonnan szép eredményekkel tértek haza. A tagokon kívül köszönetet mondott a csoportvezetőknek, a szülőknek, és mindenkinek, aki támogatta az egyesület munkáját. Külön köszönetet mondott a CoolTourTeam nem formális ifjúsági csoportnak, akik a közelmúltban pályázati eszközökből és önkéntes munkával felújították a színházteremben az öltözőket.
Ifj. Juhász Bálint, a helyi közösség tanácselnöke többi között azt emelte ki, hogy három napon belül másodszor telt meg zsúfolásig a színházterem. Pénteken ugyanis iskolanapot ünnepeltek, amikor egy újszerű, formabontó, de nagyon színvonalas műsort láthatott a közönség.
A műsoros részben fellépett, a legkisebbekből álló Vackor tánccsoport, a Kótyonfitty énekcsoport, a Szajkó és a Szalakóta tánccsoportok, valamint a Szőke Boglárka - Kurnyák Rajmond néptánc páros és Povázsánszki Róbert néptáncos. Előbbi magyarszentbenedeki táncokat, utóbbi magyarszenbenedeki vénest adott elő. Kőműves Noémi, Dudás Kálmán-díjas és KMV első helyezett versmondó, Kőműves Csenge versmondó és Lengyel Ágnes mesemondó is közönség elé lépett. Közreműködött a Csalóka zenekar.
A műsor második részében a Rizgetős néptáncegyüttes: A Filkó című produkcióját tekinthette meg a közönség. A művelődési egyesület felnőtt néptánccsoportja az egész Kárpát-medencében ismert. A legjobb magyar néptáncegyüttesek között tartják őket számon. Számos föllépésük volt itthon, az anyaország területén és külföldön egyaránt. 2005-ben vettek részt először az Újvidéken megrendezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán, melyet a budapesti Martin György Néptánc Szövetség szervez. 2011-ben kiérdemelték a Martin György emlékplakettet. Szintén 2011-ben a szabadkai Interetno fesztiválon ezüst minősítést érdemeltek ki.

Tóth Péter

2013. november 20., szerda

"A MAGAD HELYÉN" SIKER A SZŰCS IMRE SZAVALÓVERSENYEN!

Vajdaság 18 településének 22 általános iskolájából összesen 74 tanuló vett részt az udvarnoki III. Szűcs Imre gyermekversmondó versenyen november 9-én.
A címadó Szűgyi Zoltán-versen kívül még mindig Fehér Ferenc Apám citerája, Pap József Az én nyulam ilyen és Etuka gondjai című alkotás vezetett a Jó Pajtás 43. nyelvművelő versenyének költészeti toplistáján, jóllehet az erre az alkalomra megjelent Ezüsttulipán (Válogatás a vajdasági magyar gyermekirodalomból vers- és prózamondóknak/ Összeállította: Bordás Győző/ Illusztrálta és a borítótervet készítette: Szalma Viktória - Újvidék, Forum-Magyar Szó-Jó Pajtás, 2013) című gyermekvers-antológia bő választékot, sok-sok izgalmas kihívást tartogatott a versmondóknak. A szerkesztő, Bordás Győző utószavából idézve próbálom összegezni nemcsak a verseny jelentőségét, hanem a kötet időszerűségét is: „Sok mindent figyelembe véve, s nem utolsósorban az okból, hogy íróinknak az 1920 és 1945 közötti időszakból még nem készült felénk ilyen jellegű versgyűjteménye (…), a válogató úgy döntött, hogy a vajdasági magyar irodalom egészéből merít. Mintegy ötven költő több mint kétszáz verse szerepel e kötetben.
Jelentős vállalkozása ez a vajdasági magyar költészetnek, hiszen esztétikai értéket hordozó darabjai találhatók meg az antológiában. Általa kiszélesednek a gyermekvers standardizált formái és témakörei, miközben szinte megrajzolható a gyermekvers fogalmának alakulásgörbéje is irodalmunkban. Az Ezüsttulipán — mély meggyőződésünk szerint — magán viseli a vajdasági magyar költészet egészének tapasztalatait, azokat a formai és nyelvi, valamint tartalmi jegyeket, amelyek leginkább jellemzőek íróink költészeti világára.’’
A vajdasági írók-költők munkásságát népszerűsítő Szűcs Imre gyermekversmondó versenyt Pál Károly kezdeményezésére hívta életre a Jó Pajtás, az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Egyesület, a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó Intézet, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete, a támogatók között pedig ott szerepelt/szerepel Begaszentgyörgy és Kishegyes önkormányzata is.
Szűcs Imre, gyermekköltészetünk egyik legnépszerűbb alakja Udvarnokon született, nem véletlenül vette fel tehát a helybeli magyar művelődési egyesület és a nyelvművelő vetélkedő is az ő nevét. Lennert Géza, a Jó Pajtás nyugdíjba vonuló felelős szerkesztője szerint ily módon kívánnak megemlékezni a 22 éve elhunyt munkatársukról, a lap egykori irodalmi szerkesztőjéről, akinek a születésnapjához kötődően szervezték meg — immár harmadik alkalommal — a versenyt.
A vetélkedő után Bordás Győző elmondta, hogy milyen megfontolásból látott hozzá a könyv szerkesztéséhez, Virág Gábor, a Forum igazgatója pedig arról számolt be, hogy a jövőben több gyermekkönyv kiadását is tervezik.
Az eredményhirdetés feszült pillanatait szerencsésen átvészelte a háromtagú zsűri (Erdély Lenke, a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója, Nagy Magdolna, a Napsugár gyermekrovat szerkesztője és Molnár Krekity Olga, a Vajdasági Versmondók Egyesületének alapító elnöke), mely a következő versmondókat díjazta:
Elsősök-másodikosok korosztálya:
1. Pásztor Dávid, 2. Kiss Roland, 3. Szabó Rebeka, különdíj Lipinski Aleksandar.
Harmadikosok-negyedikesek korosztálya:
1. Lukács Melissza, 2. Oláh Bálint, 3. Ajtai Balázs, különdíj Sziveri Emese. Ötödikesek-hatodikosok korosztálya: 1. Sziveri Éva, 2. Szőke Rebeka, 3. Kovács Dorina, különdíj Nagy Aurea.
Hetedikesek-nyolcadikosok korosztálya: 1. Lengyel Ágnes, 2. Bojko Andrej, 3. Kiskomáromi Zsombor, különdíj Gyuga Alisza.

NEM MINDEN AZ, AMINEK LÁTSZIK

November 9-én nyolcadik alkalommal rendezték meg a Záporka Vers- és Prózamondó Találkozót az IZIDA Anya- és Gyermekvédelmi Társulat, valamint a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének (VMVE) közös szervezésében. A verseny helyszíne ezúttal is a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület volt.
Az ünnepélyes megnyitón a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola tanulói léptek fel. Papp Julianna, a társulat elnöke és Hajvert Ákos, a VMVE elnöke köszöntötték az egybegyűlteket, a versenyzőknek pedig sok sikert kívántak.
Amíg a résztvevők egy csoportja verset mondott, addig a többiek kézműveskedtek, illetve Balassa Emesével és Szarka Ákossal játszottak. A verseny két fő kategóriára volt osztva. A tanulásban akadályozott gyerekek a Szivárvány, az értelmi fogyatékosok pedig a Napraforgó csoportban versengtek egymással.
A Szivárvány kategória 8—11 éves korosztályának 1. helyezettje Schneider Hilaria (Baja), a 2. Paróci Tamás (Bácsfeketehegy), a 3. pedig Baksa Krisztina (Bácsfeketehegy) lett. Ugyanezen kategória 12—15 évesei közül Berger Zsolt (Baja) bizonyult a legjobbnak, a 2.Lengyel Klaudia (Szabadka) és Bánszki Magda (Bácsfeketehegy) lett, a 3. helyen pedig Jovánovity Izabella (Kishegyes) végzett. A harmadik korosztály, azaz a 16 évnél idősebbek körében a sorrend a következőképpen alakult: 1. Milánovics Tímea és Fehér Péter (Szabadka), 2. Beretka Mihály (Szabadka), 3. Góman Barbara (Baja).
A Napraforgó kategóriában két korosztály szerepelt. A 8—15 évesek 3. helyezettje Szabadi Katarina (Szenttamás) lett. A 18 évnél idősebbek csoportjának mezőnyében pedig ketten osztoztak az első helyen: Kőműves Jenő (Bácskossuthfalva) és Hegedűs Gabriella(Magyarkanizsa). A második helyezés Magó Anasztáziát (Bácsfeketehegy) illette meg, a harmadikon pedig szintén ketten osztoztak: Ferkovics Marianna és Andruskó Hajnalka(Zenta).
A zsűriben Barta Júlia nyugalmazott óvónő és Életfa-díjas versfelkészítő, Dudás Zita logopédus és Farkas Hajnalka Ratkó József-díjas versmondó, a VMVE tagja foglalt helyet.
A gálaműsoron a helyi Csalogány Tamburazenekar és Török Noémi előadásában bácskai, illetve bácsfeketehegyi népdalcsokor hangzott el.
A sok vidám arc és a szeretet felülmúlhatatlan élményben részesítette a jelenlévőket.

2013. november 18., hétfő

TÖMÉNY VERS, SZERETETTEL

A hétvégén zajlott le a XVII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó Bácsfeketehegyen

,,Az iskolában hatvanan vagyunk. / Szilaj legénykék. Picik és nagyok, / s e hatvan ember furcsa zavarában / a sok között most én is egy vagyok.” Kosztolányi Dezső e sorait idézte Hajvert Ákos, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének elnöke a hétvégén megtartott XVII. Dudás Kálmán Nemzeti Vers- és Prózamondó Találkozó megnyitóján. A bácsfeketehegyi kultúrotthonban, a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt kulturális rendezvényeként számon tartott kétnapos találkozón két ország tizenhat településéről érkező ötvennyolc versenyző vett részt.
– Kívánom nektek, hogy a sok közül mindannyian legyetek egyek, legyetek különlegesek, és ezt tartsátok meg mindaddig, amíg vagytok, amíg színpadon álltok, emberek előtt – hangzott el Hajvert Ákos köszöntőjében. A megnyitón a kishegyesi Csőke Noémi zongorán játszott, Kőműves Noémi szavalattal lépett fel. A kisgyermek, gyermek, ifjúsági és felnőtt kategóriában ötvennyolc (Bácsfeketehegyről, Kishegyesről, Zentagunarasról, Csantavérről, Szabadkáról, Csókáról, Magyarkanizsáról, Szenttamásról, Nagybecskerekről, Óbecséről, Kikindáról, Törökkanizsáról, Topolyáról, Zentáról, valamint a magyarországi Kunszentmiklósról és Nagykanizsáról érkezett) versenyző mutatkozott be és mérettetett meg a Vicsek Annamária logopédus, Mess Attila és Nešić Máté színművészek, valamint Krizsán Szilvia Sterija-díjas színművész, dr. Bence Lajos író, költő és Horváth István Radnóti-díjas előadóművész alkotta zsűri előtt. A szombati kétfordulós megmérettetésen, majd a másnapi döntőn való teljesítménye alapján a kisgyermek kategóriában a kishegyesi Kőműves Csenge bizonyult a legeredményesebbnek, második lett a topolyai Szabó Rebeka, harmadik díjazott a törökkanizsai Ballangó Klementina. Különdíjat ítéltek a csantavéri Csepella Máténak. A gyermek kategóriában nem ítélt oda a bírálóbizottság első helyezést, második lett a kishegyesi Lengyel Ágnes, a harmadik helyezésen hárman osztoztak: a bácsfeketehegyi Hodik Annabella, a csókai Dupák Fanni és a szintén csókai Szabó Regina. Az ifjúsági kategóriában a nagykanizsai Baj Bianka és a bácsfeketehegyi Ficze Árpád teljesítményét találta a zsűri a legkiemelkedőbbnek. Második lett a zentai Lengyel Klementina és a kikindai Morotvánszki Nikoletta. Ebben a kategóriában harmadik helyezést nem ítéltek oda. A felnőttek mezőnyében a bácsfeketehegyi Farkas Beatrix lett az első helyezett, a 2013-as Dudás Kálmán-díjat pedig a szenttamási Harangozó Erzsébet kapta.
A Forum Könyvkiadó, a Magyar Szó és a Jó Pajtás közös kiadásában megjelent, mgr. Bordás Győző válogatta gyermekverseket és rövidprózákat tartalmazó Ezüsttulipán című, hiánypótló kötet bemutatása, a Forum Könyvkiadó által kiadott kiadványok címlapjaiból plakátkiállítás, a Juhász zenekar közreműködésével táncház, az esti órákban pedig Tóth Péter Radnóti-díjas előadóművész VasútÁL(l)Omás című pódiumestje zajlott a helyszínen. A vasárnapi gálát Híres Áron és Kövesdi Angelika, a topolyai Tango táncklub versenytáncosainak fellépése is színesítette.

2013. november 17., vasárnap

BOGI, ROBI ÉS RAJMI A VAJDASÁGI GYERMEK SZÓLÓTÁNCVERSENY DÖNTŐJÉBEN!

A szabadkai TALENTUM Tehetséggondozó Művészeti Egyesület megszervezte az első Vajdasági Gyermek Szólótáncversenyt. A Talentum kezdeményezését szakmailag támogatja a magyarországi Örökség Gyermeknépművészeti Egyesület.
A szólótáncverseny célja, hogy elmélyítse a Kárpát-medence magyar néptánc kultúráját az egyénekben, hogy motiválja a tanulókat koruknak megfelelő formai, motivikai, párkapcsolati és tánctechnikai ismeretek elsajátítására, és az improvizációban történő megmutatkozásra való nevelés. Továbbá a néptáncpedagógusokat is egy másfajta oktatásra ösztönző módszerek használatára készteti. Ezzel is hozzájárulva a gyermekek önbizalma, kifejező képessége, az önálló kezdeményezése és az alkotó tevékenységének fejlesztésére.  A gyermek ezáltal ösztönözve van arra, hogy ne egy kész „terméket” használjon, hanem a kreatív nevelés által, valamit önállóan csináljon, kezdeményezzen és felépítsen.
         3 elődöntőt tartottak, Temerinben, Bácsfeketehegyen és Törökbecsén. A bácsfeketehegyi elődöntőről a Petőfi Sándor ME 3 néptáncosa is eljutott a szakmai zsűri véleménye szerint a szabadkai döntőre, melyet 2014. február 15-én szerveznek meg Szabadkán. Az elődöntőn 26 szólista vett részt. Kishegyesről,  Povázsánszki Róbert magyarszentbenedeki vénest, Kurnyák Rajmond és Szőke Boglárka pedig magyarszentbenedeki csárdást és szökőt táncolt. A döntőn minősült versenyzők a magyarországi Gyermek Néptáncosok XIV. Országos Szólótánc Fesztiváljára nyernek részvételt.

Gratulálunk a döntőbe jutott versenyzőknek!

2013. november 16., szombat

RÖPLABDATORNA

November 16-án szombaton délelőtt 10 órakor a Kishegyesi Ifjúsági Iroda és Kishegyes Önkormányzata szervezésében megrendezésre került a már hagyományosnak számító röplabdatorna, amely az idén is a tolerancia jegyében telt el.
 Az eseményt megnyitotta Marko Rovčanin községi elnök és Mohácsi Zoltán elnökhelyettes, akik üdvözölték a résztvevőket. Büszkék vagyunk, hogy szép számban jöttek fiatalok községünkből és vidékről. 

Külön köszönet illeti az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolát, amely teret adott ennek a rendezvénynek, valamint köszönjük szépen Bíró Ákosnak a finom ebédet és önkénteseink segítségét.

2013. november 13., szerda

BAGOLYSULI


A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola galériájában Flégó Péter kishegyesi származású madárfotós a napokban előadást tartott a madárvilágról és madarak védelméről. Az általános iskola felsős diákjai számos érdekességet hallhattak, Flégó azonban arra a szomorú tényre is rávilágított, hogy az emberek roppant mértékben veszélyeztetik a madarak fennmaradását. Az előadás során a diákok hasznos tanácsokat is kaptak arra vonatkozóan, hogy hogyan tudnak gondoskodni a környezetükben élő szárnyas barátainkról.

Az iskola új lógója (Fotó: Lakatos János)
Hajvert Ákos, az iskola megbízott igazgatója az előadás apropóján elmondta, hogy az egy projektum része, a kishegyesi iskola ugyanis részt vesz a tartomány Tisztább és zöldebb Vajdaságért elnevezésű programjában. Szeptemberben kezdődött meg ez az ún. profilváltás, amely folytán az iskola sokkal nagyobb hangsúlyt fektet a környezetvédelemre, s ezen belül a madárvédelemere is. A tartomány programja öt éve fut, a kishegyesi iskola az idén kapcsolódott be, a projektumot pedig Krekity Gabriella tanárnő koordinálja.
– A projektum ornitológiával, környezetvédelemmel és környezettudatossággal foglalkozik. Nagyon fontos, hogy rámutassunk a gyerekeknek arra, hogy ne kihasználják, hanem használják a környezetet. Ezt a környezet meg fogja hálálni – mondta el Hajvert, majd arról is beszámolt, hogy a programba több tantárgyat is bevonnak majd, és nem a rövid távú eredményekre hajtanak. Folyamatosan dolgoznak majd, és munkájuk 5-6 év múlva fog látványos eredményt produkálni. A projektumba bevonják a civil szférát is, a helyi közösséggel már szerveztek egy közös levélgyűjtési akciót. A program keretében létre fog jönni egy ökológiai szakcsoport is, első akciójaként az iskola télikertjét alakítja majd át dísz- és fűszernövénykertté, mondta el az igazgató.
Érdekességként azt is megtudtuk Hajverttól, hogy az iskolának lesz egy új lógója. Olyan szimbólumot szerettek volna találni, amely jellemzi az iskolát, valamint szól a tanulásról és gyerekről is. Az új lógó egy stilizált bagolyfej lett, melyet Vass Szabolcs fiatal kishegyesi grafikus készített el. Hajvert szerint a bagoly azért is nagyon találó, mert az iskola belső udvarában egy fülesbagoly-kolónia él.

2013. november 11., hétfő

LENGYEL ÁGNES ELSŐ, BOJKO ANDREJ ÉS SZŐKE REBEKA MÁSODIK!

Az én nyulam ilyen

Pap József költeménye volt az egyik legnépszerűbb a vajdasági költészetet éltető III. Szűcs Imre Gyermekversmondó Versenyen – Udvarnokon szombaton csaknem hetven versmondó gyűlt össze

 

A délvidéki/vajdasági költészet jegyében zajlott szombaton Udvarnokon a III. Szűcs Imre Gyermekversmondó Verseny, amelyet Pál Károly kezdeményezésére hívtak életre, és amely egyúttal a Jó Pajtás gyermeklap 43. nyelvművelő versenyének is számít.
Lennert Géza, a lap felelős szerkesztője szerint ily módon kívánnak megemlékezni a 22 éve elhunyt munkatársról, Szűcs Imre gyermekköltőről, a lap egykori irodalmi szerkesztőjéről, akinek a szülőfalujában és születésnapjához kötődően, valamint a magyar nyelv napjához közel eső időpontban szervezik meg a versenyt, amellyel szeretnék életben tartani a gyermeklap által évtizedeken át megszervezett nyelvművelő verseny hagyományát is.
Négy kategóriából kerültek ki a legeredményesebbek (Fotó: Ótos András)
Tekintettel arra, hogy a vetélkedő egyik célja a vajdasági költészet népszerűsítése, a diákoknak és felkészítő tanáraiknak idén nagy segítséget jelentett a Forum Könyvkiadó gondozásában idén napvilágot látott Ezüsttulipáncímű kötet, melynek anyagát Bordás Győző válogatta az elmúlt száz év gyermekköltészeti terméséből. A vetélkedőt követően a szerkesztőn kívül a kiadó nevében Virág Gábor, az újvidéki Forum Könyvkiadó igazgatója, továbbá Molnár Krekity Olga recenzens szóltak a kötetről. Bordás örömének adott hangot, hogy az általa válogatott versek életre keltek, mint mondta, elvárásainak megfelelően nyúlt egy-egy korosztály egy bizonyos szerzőhöz vagy egyes költeményekhez. Ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy ez a kötet szolgálni fogja a következő nemzedékeket is, csakúgy mint a nagy sikerű Messzike (1978), amely harminchárom vajdasági költő verseit tartalmazza, és évtizedeken át szolgálta a versmondókat. Az Ezüsttulipán hatvan szerző mintegy 170 versét tartalmazza.
A szombati vetélkedőre 67-en érkeztek a tartomány szinte minden tájáról, és egy-két kivételtől eltekintve valóban térségeink költészetéből válogattak. Pap József, Fehér Ferenc költeményei, vagy Szenteleky Kornél címadó verse, az Ezüsttulipán sokszor felhangzottak, a kortárs költők közül különösen népszerűnek bizonyultak Csorba Béla, Sinkovits Péter, Szűgyi Zoltán, Bogdán József, Csík Mónika, de Domonkos ésTolnai költeményei is, mint ahogyan a rendezvény névadójának, Szűcs Imrének a verse is. Az interpretálás számát illetően úgy tűnt, Pap József Az én nyulam ilyen című verse bizonyult a legnépszerűbbnek.
A vajdasági gyermekköltészet sajátos ünnepének felemelő, de egyúttal lehangoló pillanata az eredményhirdetés volt, minthogy a dolgok természetéből fakadóan egyeseknek örömöt, többeknek pedig csalódást okozott. Eredmények: Elsős-másodikos korosztály: 1. Pásztor Dávid, 2. Kiss Roland, 3. Szabó Rebeka, különdíj Lipinski Aleksandar. Harmadikos-negyedikes korosztály: 1. Lukács Melissza, 2. Oláh Bálint, 3. Ajtai Balázs, különdíj Sziveri Emese. Ötödikes-hatodikos korosztály: 1. Sziveri Éva, 2. Szőke Rebeka, 3. Kovács Dorina, különdíj Nagy Aurea. Hetedikes-nyolcadikos korosztály: 1. Lengyel Ágnes, 2. Bojko Andrej, 3. Kiskomáromi Zsombor, különdíj Gyuga Alisza.
A vetélkedők teljesítményét a Molnár Krekity Olga (a Vajdasági Magyar Versmondó Egyesület alapító elnöke), Erdély Lenke (a Vajdasági Pedagógiai Intézet igazgatója) és Nagy Magdolna (napilapunk Napsugár gyermekrovatának szerkesztője) bírálta el. A látottakat értékelve Molnár Krekity Olga hangsúlyozta, a legfontosabb, hogy a vetélkedő a szép és helyes magyar nyelvhasználatra neveli a gyerekeket, emellett közel hozza a vajdasági magyar irodalom értékeit.

A díjazottak értékes könyvajándékban részesültek, noha minden fellépő ajándékcsomaggal távozott. A rendezvényt a Jó Pajtás, a Magyar Szó, a Forum Könyvkiadó, az udvarnoki Szűcs Imre Magyar Oktatást és Művelődést Fejlesztő Egyesület, Begaszentgyörgy és Kishegyes önkormányzata, a Vajdasági Erdőgazdálkodási Közvállalat, az újvidéki Atlantis Kiadó és magánszemélyek támogatták. A tervek szerint a következő rendezvényt jövő év november 8-án tartják meg.

2013. november 9., szombat

Őszi nyílt kadett asztalitenisz torna - Becse

 GVOZDENOVIĆ KATARINA ARANYÉRMES!

A VIII. ZÁPORKA VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ TALÁLKOZÓN IZABELLA HARMADIK!

Bácsfeketehegyen került megrendezésre a VIII. Záporka Vers- és Prózamondó Találkozó. Az Izida Anya és Gyermekvédelmi Társulat, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete által szervezett rendezvényen 60 szavaló, köztük iskolánk kisegítő tagozatos diákjai is részt vettek.  Az egész napos találkozón kézműveskedhettek, csapatjátékokat is játszhattak a gyerekek. Jovanović Izabella 6. osztályos tanuló 3. helyezést ért el. Tanulóink kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, melyhez gratulálunk nekik és felkészítő tanáraiknak! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...