"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2014. február 28., péntek

KARNEVÁL A HAVASOKBAN

Lengyel Ágnes beszámolója:
A Karnevál a Havasokban elnevezésű táborba, amit Erdélyben, a Gyilkos-tó mellett rendeztek meg, a magyarországi Szivárvány Törzs Közhasznú Szervezet által jutottunk el. Kishegyesről nyolc tanuló vett részt a kiránduláson: Tóth Réka, Vajda Emese, Dudás Nikolett, Lukács Anna, Bojko Andrej, Kőműves Csaba, Paróczi Dominik és Lengyel Ágnes. Vezetőnk Kovács Hanna volt. Az egy hetes tábor során megismertük a Kárpát-medence magyarjainak farsangi szokásait.
 A résztvevők Kárpátaljáról, Felvidékről, Erdélyből és Magyarországról érkeztek. Minden este más csoport mutatta be a tájegységére jellemző ételeit és táncait. Nagyon izgalmas, izzasztó és fergeteges táncházakban volt részünk. Emellett még sok drámapedagógiai játékot is játszottunk, ezáltal kerültünk még közelebb az új barátainkhoz. Minden nap különböző túrákat tettünk a közeli hegyekben. Volt, hogy 5 órát sétáltunk fel a hegyekbe, de a kilátás mindenért kárpótolta a társaságot. A közös szánkózást és a hócsatákat sem felejtjük el soha. Életre szóló élményeket és barátokat szereztünk ebben az egy hétben. Budapesten pedig egy utolsó ott tanult játékot, az ,, icipici pónit'' táncolta el az 50 fiatal, mielőtt még elindult volna mindenki a hazavezető útjára. A búcsúzás nagyon nehéz volt, de sokkal örömteljesebb lesz majd a legközelebbi találkozás…
Photo by Kovács Hanna
A Gyergyó TV beszámolója a következő linken található:

FÖLÉNYES KISHEGYESI GYŐZELEM A KÖZSÉGI VERSENYEN MAGYAR NYELVBŐL

KÖZSÉGI VERSENY МАGYAR NYELVBŐL 
 KISHEGYES

Iskolánkban tartottuk meg a községi versenyt magyar nyelvből. Gyönyörű eredmények születtek, a következő diákok képviselhetik Kishegyes községet a körzeti versenyen: 

NÉV
OSZTÁLY
HELYSÉG
HELYEZÉS
MENTOR
Németh Noémi
5.
Kishegyes
1.
Lestár Anikó
Végső Vivienn
5.
Bácsfeketehegy
2.
Pál Ilona
Kollár Edvárd
5.
Kishegyes
3.
Lestár Anikó
Ábrahám Máté
5.
Kishegyes
3.
Lestár Anikó
Toldi Emese
6.
Kishegyes
1.
Lestár Anikó
Csőke Noémi
6.
Kishegyes
2.
Lestár Anikó
Paróczi Orsolya
6.
Kishegyes
2.
Molnár Márta
Fodor Mihály
6.
Bácsfeketehegy
3.
Pál Ilona
Bede Noémi
6.
Bácsfeketehegy
3.
Pál Ilona
Benkó Ferenc
7.
Kishegyes
1.
Molnár Márta
Szalajevics Iván
7.
Bácsfeketehegy
2.
Pál Ilona
Fejes Ádám
7.
Kishegyes
3.
Molnár Márta
Tóth Péter
7.
Kishegyes
3.
Molnár Márta
Tóth Zalán
8.
Kishegyes
1.
Molnár Márta
Dudás Leila
8.
Kishegyes
2.
Molnár Márta
Bojko Andrej
8.
Kishegyes
3.
Molnár Márta
Petri Ivett
8.
Kishegyes
3.
Molnár Márta
Ügyesek voltatok!
Németh Noémi
 Kollár Edvárd
Ábrahám Máté
Toldi Emese
 Csőke Noémi
 Paróczi Orsolya
 Benkó Ferenc
 Fejes Ádám
 Tóth Péter
 Tóth Zalán
 Dudás Leila
Bojko Andrej
 Petri Ivett

2014. február 26., szerda

VAJDASÁGI GYERMEK-SZÓLÓTÁNCVERSENY

Első alkalommal rendezett tartományi szintű gyermek-szólótáncversenyt a szabadkai Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület és a bácsfeketehegyi Feketics Művelődési Egyesület. A döntőt február 21-én tartották meg a szabadkai Gyermekszínházban.
Horgosról, Szabadkáról, Palicsról, Noszáról, Hajdújárásról, Királyhalomról, Kelebiáról és Kishegyesről harminckilenc hét és tizenöt év közötti gyermek érkezett. Szóló, illetve páros kategóriában huszonöt műsorszámot adtak elő. A produkciókat háromtagú bírálóbizottság értékelte: Lévai Péter népitánc-pedagógus, a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa (Budapest), Csasztvan András népitánc-pedagógus, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke (Szarvas) és Lukácsné Haránt Eszter, a Kecskemét Táncegyüttes művészeti vezetője.
Szóló kategóriában Povázsánszki Róbert első, Szalma Bence második, Nagy György János pedig harmadik helyezést ért el.
 Párosban Fodor Zsófiának és Süli Ákosnakítélték az első díjat, Kis Enikő és Fehér Flórián második, Kuktin Nikolett és Varga Alexpedig harmadik lett. Povázsánszki Róbert részt vehet a II. Talentum Népitánc-táborban is, amely június 22-e és 27-e között kerül megrendezésre. A jutalmat a szervező Talentum Egyesület vezetősége adta. A verseny különdíjasai: Cérna Gábor, Cérna Krisztina, Török István, Brezovszki Balázs, Tóth Emese és Székely Zsófia.
A versenyt a Tartományi Kisebbségi Titkárság és a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

LASSÚ TÁNC, MAGYAR TÁNC

Pöttöm emberke, népviseletben. Már abban, ahogyan elénk lép hosszú, kimért lépésekkel, igéző tekintettel — benne van a magyar férfiúi büszkeség. Pörge kalapja alatt, összevont szemöldökkel végigmustrálja a közönséget, majd a hegedű és a nagybőgő húrjainak első rezdüléseire ő is lassú, vontatott táncba kezd... Pedig pöttöm még, alig lehet tíz-tizenegy éves...

Ahogy ott lejti táncát előttünk, ahogyan a csizmája szárát csapkodva meg-megemeli a magyar muzsikától átszellemült arcát, ahogy a kalapja alól csak úgy, szinte félvállról ránk sandít — olyan érzésem támad, hogy ez a gyerekfiú máris olyan, akárcsak a valamikori büszke magyar férfiak voltak. Büszke a magyarságára, a hagyományainkra, arra a töméntelen népi kincsre, amelyet csakis a magyar föld adhatott meg elődeinknek, és amelyet most is adhatna, ha képesek volnánk rá, hogy elfogadjuk...
Ő képes rá, mi több: benne összpontosul most az összmagyarság minden rezdülése, megnyilvánulása és nemzete iránt való szeretete, tisztelete. Ahogy ott lejt, a pörge kalapban, bő ingben, mellényben... Pedig pöttöm még, és mégis mily hatalmas máris! Szívében, lelkében, az egész lényében ott a nemzete iránti elkötelezettség, a magyar népi hagyományok tisztelete és művelése. Valljuk be őszintén, a legtöbbünkből hiányzik mindez. De benne, ebben a csupa szív kisemberben megvan az a büszkeség és kecsesség, amellyel egy népnek — kiváltképpen a magyarnak — viselnie kell magát! Mert büszke nép a magyar, és ez a táncában is megnyilvánul. Most itt a tánc előttünk, a muzsika szelíden szabdalja a terem amúgy eléggé áporodott levegőjét. Nekünk, értünk, akik hisszük még, hogy a magyarságtudatot el lehet és el is kell plántálni a gyermekeinkben, azokban, akik utánunk jőve átveszik tőlünk ama fáklyát, hogy továbbvigyék a sötétségbe, megvilágítva szíveket és fejeket egyaránt.
Íme, ez a kisfiú, ez a büszke, huncut és már-már komisz magyar férfi egész lényében hordozza mindazt, amit mindnyájunknak kellene: a magyarságtudatot, az örökségül kapott kultúránkat, az anyanyelvünket — egy szóval a megmaradásunk, magyarnak maradásunk zálogát.
Köszönöm a kishegyesi Povázsánszki Róbertnek az élményt és a gondolatokat, a mélyről feltörő érzelmeket!

FALUSZÉPÍTÉS

Faluszépítési munkaakciót tartott ma a kishegyesi Helyi Közösség. A munkálatokban partnerük volt iskolánk Bagolysuli környezetvédelmi csoportja, a Greenhead civil szervezet valamint a Kis-Komunál Kft. A dísznövények ültetésében részt vettek Helyi Közösségünk tanácstagjai is.

2014. február 24., hétfő

AMANDA, ÁKOS ÉS SINIŠA TOVÁBBJUTOTT A KÖRZETI NÉMET VERSENYRE!

Bácsfeketehegyen szervezték meg a községi versenyt német nyelvből. Az iskolabajnokságunkon Amanda Lenard (8.c) lett az első, Fodor Ákos és Ristić Siniša (mindketten 8.b-sek) egyforma pontszámmal osztoztak a második helyen. Felkészítő tanáruk Török Süli Jolán. Gyönyörű teljesítményt nyújtottak diákjaink a községi versenyen is, és mindhárman képviselhetik iskolánkat a körzeti versenyen. Fogjuk a csipiszt!
 Amanda 
 Siniša
 Ákos

2014. február 22., szombat

POVÁZSÁNSZKI RÓBERT ELSŐ, SZŐKE BOGLÁRKA ÉS KURNYÁK RAJMOND DICSÉRETBEN RÉSZESÜLT A NÉPTÁNC VERSENYEN

A Kárpát-medence népeinek tánchagyománya és ezen belül a magyar táncok nagyon sokszínűek. E hagyaték megmentése, őrzése, felélesztése a célja a Vajdasági Gyermek Szólótáncversenynek, melyet a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület szervezett meg idén első ízben. Egész Vajdaság területéről érkeztek a néptáncot kedvelő gyerekek.
Suhogtak a szoknyák, csattogtak a botok, a fiatalok teljes erőbedobással készültek a megmérettetésre. A rendezvény társszervezője a Bácsfeketehegyi Művelődési Egyesület volt. A gyerekek nemcsak táncoltak, hanem fel is konferálták magukat. Elmondták, hogy milyen tájegységi táncot mutatnak be, hogy mi mindent tudnak róla.
A zsűri pontozta a formai, a tánctechnikai, a motivikai elemeket, a kapcsolatot a két táncos között, a stílust, az eszközhasználatot és az előadásmódot.
Versenyezni csak élő zenei kísérettel lehetett, a talpalávalót a Juhász zenekar húzta. A szervezők célja, hogy a fiatalok elmélyítsék ismereteiket a kárpát-medencei magyar néptánc kultúrájában, és hogy motiválják a tanulókat a tánc szeretetére.
http://pannonrtv.com/web/?p=111090

2014. február 21., péntek

FÁSÍTANAK A KISHEGYESIEK - A BAGOLYSULISOK AKCIÓJA

A most elültetésre kerülő mintegy 600 fa jelentősen "zöldebbé" teszi majd Kishegyes utcáit
Kishegyes település történetének legnagyobb fásítási akciója vette ma kezdetét.
A helyi közösség szervezésében a lakosoknak ingyen facsemetéket biztosítottak. Az egykori szövetkezeti otthon udvarában az emberek délután sort álltak a fák átvételekor. Juhász Bálint a helyi közösség tanácselnöke elmondta, hogy az ötlet akkor született meg, amikor az ősszel nagyon sokan panaszkodtak arra, hogy a villanyvezetékek védelmében történő szokásos metszésnek sajnos több fa is áldozatul esett. Ekkor hirdették meg az akciót, a háztulajdonosok január 29-ig adhatták be igényeiket a facsemeték iránt.
Egy ház öt facsemetét kérhetett. Választani lehetett tölgy, akác, nyír, valamint olyan különlegességek közül, mint a vérszilva, berkenye, vagy a csörgőfa. A helyi járulék eszközeiből 370 000 dinárt költöttek el az akcióra. Mintegy 400 fát a polgárok visznek haza, vállalva a kötelezettséget, hogy a ház előtti utcarészen elültetik, majd pedig gondot is viselnek róluk. Ezenkívül, szervezetten még mintegy 200 facsemetét ültetnek el a falu olyan közterületein, amelyek nem tartozik senki házelejéhez sem. Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskolában Bagolysuli néven működő és egyre népszerűbb környezetvédelmi szakkör aktivistái már az akció első napján több tucat facsemetét ültettek el szakszerűen.
Sipos Tibor, a helyi közösség titkára és Sándor István, a helyi közösség szakszolgálatának munkatársa a helyszínen koordinálta a facsemeték kiosztását. Elmondták, hogy ezzel az akcióval szeretnének hozzájárulni egy arculatában is a rendezettség benyomását keltő, élhetőbb, zöldebb, idegenforgalmilag is vonzóbb település kialakításához.

Tóth Péter

2014. február 20., csütörtök

KÖZSÉGI SZAVALÓVERSENY HÁZIGAZDÁI VOLTUNK

Iskolánk volt a házigazdája a Községi versmondó találkozónak („Pesniče naroda mog”). Az Oktatási Minisztérium községi versenyén több mint 30 diák vett részt. Az alsós korosztályból 23 kisdiák lépett közönség elé, míg a felsősök közül nyolcan mutatkoztak be. Az idén sem vettek részt a bácsfeketehegyiek a versenyen. A gyerekek nagyon ügyesek voltak. A zsűri tagjai Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház Sterija-díjas színésznője, Vučinić Nataša díjazott versmondó és Molnár Márta magyartanár voltak. Nem volt könnyű dolguk, hiszen nagyon sok kiváló szavalatot hallhattak, jó munkát végeztek a lovćenaci és kishegyesi felkészítő tanárok: Gordana Krivokapić, Zorica Krivokapić, Sonja Kostić, Vera Miranović, Vesna Bigović, Jasna Knežević, Milijana Vučković, Aleksandra Vučinić, Toldi Kornélia, Sárándi Gyöngyi, Szűgyi Petri Gizella, Gavlik Valéria és Molnár Krekity Olga. 
Az eredmények:
Az alsósok közül a szabadkai regionális versenyre Violeta Kalajdžić 2.d (Kishegyes) és Dragana Kovačević (Lovćenac, 3. razred) jutott tovább.
A felsős korosztályból Papp Viktor 8.b  (Kishegyes) és Tina Bigović (Lovćenac, 7. razred) érdemelte ki a továbbjutást.

Ők képviselik községünket a szabadkai körzeti versenyen március 7-én. Gratulálunk minden versenyzőnek és felkészítő tanárnak, és sok sikert Szabadkán!
 Hajvert Ákos igazgató köszönti a megjelenteket
 Jovana Ivošević
 Miljan Marković
 Violeta Kalajdžić
 Halasi Annabella
 Molnár Barbara
 Molnár Réka
 Milica Savković
 Petri Vivien
 Almási István
 Bácsi Virág
 Lana Zoranović
 Márkus Anna
 Vanja Zorad
 Dragana Kovačević
 Kőműves Csenge
 Nagykanász Bianka
 Vanka Réka
 Vuk Apostolovski
 Popović Sára
 Sanja Grujić
 Karna Enikő
 Stefan Mihajlović
 Luka Gadžunović
 Eredményhirdetés - alsósok
 A két továbbjutó: Violeta Kalajdžić és Dragana Kovačević
 Šćepan Roganović
 Major Lili
 Paulyuk Jenifer
 Jovana Banović
 Tina Bigović - továbbjutó
 Nikola Gadžunović
 Papp Viktor - továbbjutó
Tóth Zalán
A díszlet Mohácsi Zoltán munkája, photo by Kormos Ferenc.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...