"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2014. június 22., vasárnap

ILYENEK VOLTUNK - BALLAGÁS


2014. június 21., szombat

A DZSUNGEL KÖNYVE KISHEGYESEN - SAJTÓVISSZHANG

Maugliról itt még nem tudni, zsákmány lesz-e vagy a falka tagja.
A Balassi Intézet támogatásával, Krizsán Szilvia rendezésében, hosszú idő után először mutatkozott be színházi produkcióval a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola (alkalmi) színjátszó csoportja. Kipling Dzsungel könyvének Dés–Geszti–Békés által jegyzett változata elsőre elnyerte a közönség tetszését.
A mulandóságról, az életben (folyamatosan) történő változásokról: a születésről és a halálról, a befogadásról és a kitaszításról, a csapatról és a magányról, a szeretetről, a jóságról és a gonoszságról, a természet törvényeiről, és sok minden másról is szól Rudyard Kipling már klasszikusnak számító, de mindenképpen varázslatos műve, melyet a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola színjátszó csoportjának tagjai Krizsán Szilvia rendezésében vittek színpadra. A regény musical változatát – mely Dés László zeneszerző, Geszti Péter dalszövegíró és Békés Pál szövegíró közös munkája - már sok színpadon több társulat is nagy sikerrel mutatta be. A kishegyesi általános iskola diákjai azonban hosszú idő után most először vittek színpadra valamit, musicalt pedig valószínűleg első alkalommal. Az előadás előtt a színházteremben Hajvert Ákos, az iskola igazgatója mondott köszönetet a rendezőnek, valamint Szarka László műszaki munkatársnak, Kovács Hanna pedagógusnak és mindazoknak, akik közreműködtek az első nekifutásra is már könnyed és gördülékeny, sőt színvonalas produkcióért, melyet a Balassi Intézet támogatásával sikerült megvalósítani.
Krizsán Szilvia rendező portálunknak nyilatkozva elmondta, hogy amikor Hajvert Ákos igazgató úr felkérésére elvállalta a rendezést, azért döntött emellett a musical mellett, mert ez talán a lehető legtöbb gyereket mozgatta meg, emellett a legtöbb korosztályt tudja „foglalkoztatni”, sok gyereknek okoz örömet, valamint sok gyerek ismerheti meg a színház varázslatos világát. Sajnálattal konstatálta, hogy ez a csapat már szét fog széledni - hiszen a nyolcadikosok pl. már elballagtak az iskolából, ennek ellenére nem zárja ki, hogy újra előadják a musicalt, sőt azt sem, hogy egy újabbat rendezzenek.
A farkasok közt nevelkedett Maugli, az emberi fogságból kiszabadult fekete párduc, Bagira, a törvényeket is ismerő, azokat bölcsen oktató Balu, a medve, a hiú és titokzatos Ká, az agresszív, gonosz és embervérre szomjas Sír Kán, a nyájas, de haszonleső keselyűk, az esetenként ostoba majmok 19. században íródott története úgy tűnik, hogy a 21. században sem veszít aktualitásából. Az pedig külön bámulatos, hogy az előzetes tapasztalattal nem rendelkező 36 kishegyesi iskolás és óvódás milyen pontosan tudta ábrázolni a jellemvonásokat, karaktereket, de mindemellett könnyed szórakoztatást is nyújtott a zsúfolásig megtelt kishegyesi színházterem közönségének, mely az előadás végén szűnni nem akaró vastapssal jutalmazta a látottakat.

Tóth Péter

Maugli, Sir Kán, Balu, Bagira a kishegyesi Művelődési Ház színpadán

Kipling Dzsungel könyvének musical változatát mutatták be a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjai csütörtök este a helyi Művelődési Házban. A településen hosszú idő után először vettek részt színházi produkcióban az iskolások.
A Dzsungel könyvének Dés–Geszti–Békés által jegyzett változatát február óta próbálták Kishegyesen. A hajrá azonban az utolsó hetekben volt. Dudás Nikolett Bagira szerepét játszotta. „Az utolsó két hét az nagyon nehéz volt, mivel nap mint nap próbáltunk és úgy igyekeztünk dolgozni, mint az igazi színészek, mindenki a lelkét is beleadta, hogy nagyon jó legyen.”                                              Mindenkinek ismerős dallamok, örök érvényű tanulságok 36 kishegyesi diák előadásában. Óvodástól nyolcadikosokig, fiúk és lányok együtt dolgoztak. A rendező, Krizsán Szilvia szerint a legfontosabb cél, hogy sok gyerekkel ismertesse meg a színház varázslatos világát. „Ha van köztük egy bebábozódott hernyócska, egy bezárkózott bábocska, és ha ebből a bábocskából a végére egy pillangó kikel, az az igazi nagy élmény.”
A rendhagyó tanévzáró színházi bemutatót hagyománnyá szeretnék tenni Kishegyesen. Hajvert Ákos iskolaigazgató elmondta: „A színház nemcsak szórakoztat, hanem nevel, fegyelemre tanít, összpontosításra tanít és együttműködésre. Sok pozitív hozadéka van, amit később a gyerekek az életük folyamán hasznosítani tudnak.”
A Dzsungel könyvének kishegyesi bemutatóját a Balassi Intézet támogatta.
http://pannonrtv.com/web/?p=135954

Dzsungel-siker

A kishegyesi általános iskola diákjai zenés színdarabot mutattak be



Csütörtök este páratlan eseménynek adott helyszínt a kishegyesi színházterem: az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjai A dzsungel könyve című zenés darabot vitték színre. Az esemény a Balassi Intézet támogatásával jött létre, a darabot Krizsán Szilvia színművész rendezte, a koreográfia összeállításában pedig Kovács Hanna működött közre.
A nézőteret zsúfolásig megtöltő közönséget Hajvert Ákos iskolaigazgató üdvözölte, és elmondta, hogy a kishegyesi iskolának ez az első színházi bemutatója. A színház azért is fontos a gyerekeknek, mert koncentrációra és fegyelemre nevel, s ezek segítségével könnyebben feltalálják magukat az életben, mondta Hajvert, majd arról is beszámolt, hogy az előadásban harminchat gyermek vesz részt, elsőtől egészen nyolcadik osztályig.
A darabnak óriási sikere volt, ami nem véletlen, hiszen professzionális színházi ember dolgozott a gyerekekkel. Krizsán Szilvia rendező az előadás után elmondta, hogy nagyon rövid idő állt rendelkezésükre, s emiatt intenzív munkára volt szükség.
 A gyerekek zöme először állt színpadra, és ehhez képest rövid idő alatt kellett színre vinnünk. Eredetileg úgy volt, hogy februártól júniusig dolgozunk, nekem viszont próbálnom kellett két darabban is, ezért három hónapig nem tudtam a gyerekekkel foglalkozni. Nagyon kevés időnk maradt, aminek hetven százaléka elment a dalok megtanulására és a stúdiófelvételek elkészítésére. Feszített tempóban kellett szöveget, koreográfiát és mozgásokat tanulniuk, indulatokat, érzelmeket produkálniuk. Ezek a gyerekek most a színháznak a legkeményebb oldalát ismerték meg – mondta Krizsán Szilvia, majd arról is beszámolt, hogy igyekeztek olyan darabot kiválasztani, amely a lehető legtöbb gyereket mozgatja meg.

 Úgy gondoltam, hogy A dzsungel könyve ideális erre: a harmadikosok a majmok, a hatodikosok a farkasok szerepét kapták, és a főszereplők kivételével senkinek sem jut túl nagy feladat. Ez a darab sok gyereket foglalkoztat, sok gyereknek okoz örömöt, és sok gyerek ismerheti meg a színházat – mondta a rendező.

A DZSUNGEL KÖNYVE KISHEGYESEN

Photo by Linka Csaba

2014. június 2., hétfő

ZÁRÓVIZSGA ELŐKÉSZÍTŐ – PRIPREMNA NASTAVA


HÉTFŐ – PONEDELJAK


8.a
8.b
8.c
1.


geografija
2.

magyar
fizika
3.
fizika
földrajz
srpski jezik
4.
magyar
matek
matematika
5.
történelem
biológia
srpski jezik
6.
matek
fizika
srpski jezik

KEDD – UTORAK


8.a
8.b
8.c
0.


srpski jezik
1.


srpski jezik
2.


matematika
3.

magyar
geografija
4.
matek
fizika
biologija
5.
fizika
matek

6.
földrajz



SZERDA – SREDA


8.a
8.b
8.c
1.


hemija
2.
magyar

matematika
3.

matek
srpski jezik
4.
kémia
magyar
biologija
5.
matek
földrajz
istorija
6.
magyar
kémia


CSÜTÖRTÖK – ČETVRTAK


8.a
8.b
8.c
1.
történelem
magyar
hemija
2.
magyar
biológia
srpski jezik
3.
matek
földrajz
srpski jezik
4.
biológia
történelem
matematika
5.
kémia
matek
matematika
6.




PÉNTEK – PETAK


8.a
8.b
8.c
1.
biológia

istorija
2.
matek

srpski jezik
3.
magyar
kémia
srpski jezik
4.
földrajz
magyar
fizika
5.

történelem

6.

matek

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...