"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2015. április 20., hétfő

MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK 2015/16 - ZENTA, ADA, CSÓKA, MAGYARKANIZSA, TÖRÖKKANIZSA

ZENTA


ADA

CSÓKA

MAGYARKANIZSA

TÖRÖKKANIZSA


MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK 2015/16 - TOPOLYA




MAGYAR TANNYELVŰ KÖZÉPISKOLÁK 2015/16 - SZABADKA















2015. április 18., szombat

FÖLD-NAPI AKCIÓ

Péntek délelőtt szemétszedési akció zajlott a kishegyesi helyi közösség szervezésében. A Föld-napja alkalmából megtartott megmozduláson részt vettek a helyi közösség tanácsának tagjai, az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola Bagolysuli szakcsoportjának tagjai, valamint civil szervezetek képviselői. Az akció résztvevői 4-5 fős csoportokba verődve csaknem az egész falu területét körbejárták. Az összegyűjtött szemetet a Kis-Komunál Kft. szállította el.
A szemétszedési akcióban részt vett Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere is. Mohácsi szerint az ilyen akcióknak közösségformáló hatásuk van.
– Nagyon fontosnak tartom, hogy az idén is folytatódott ez a jól átgondolt tradíció. A helyi közösség tanácsának tagjai már a tavalyi évben is a gyerekekkel közösen szedték a szemetet Hegyes utcáin. Most is összehangolt munkával, csoportokba osztva fogjuk ezt tenni. Szerintem ez egy abszolút közösségépítő és jóra nevelő akció. Reméljük, hogy ha a gyerekek látják, hogy társaik szedik a szemetet, akkor kisebb valószínűséggel fogják szétdobálni azt. Az akció alapelképzelése megegyezik a közös faültetési akcióval: ahogy az elültetett fákat magukénak érzik a gyerekek, úgy a tiszta utcákat is magukénak kell érezniük – mondta Mohácsi.
A kishegyesi helyi közösség már évek óta megszervezi a Föld-napi szemétszedési akciót, számolt be lapunknak Szűgyi István, a helyi közösség tanácsának elnöke.

– Az Ady Endre Kísérleti Általános Iskola diákjai minden évben velünk szedik a szemetet. Ez mindenféleképpen jó, mert a gyerekek megtanulják, hogy az eldobott szemetet nekünk kell felszedni, ha azt akarjuk hogy a településünk tiszta legyen – mondta el Szűgyi, majd arról is szólt, hogy helyi közösség folyamatosan dolgozik azon, hogy minden frekventált helyen legyen szemetes, és rendszeresen kiürítsék őket. Kishegyes utcáin sajnos még nagyon sok a szemét, s ez a falubeliek szemete, hangoztatta a tanácselnök, aki reméli, hogy a szemétszedési akcióknak mihamarabb foganatja lesz.

SIKER TÖRTÉNELEMBŐL!

Szabadkán szervezték meg a körzeti történelemversenyt. A következő eredményeket érték el tanulóink:
Gál József (5.c) - I. helyezés
Papp Tamara (5.b) - II. helyezés
Kalauz Katarina (5.c) és Világos Adriana (5.c) is kiválóan szerepeltek!
Mivel a történelmi források magyar nyelven nem állnak a tanulóink rendelkezésére, ezért még büszkébbek lehetünk iskolánk diákjaira!
Nagyon ügyesek voltatok!!! 

A diákok felkészítője: Magó F. Emese.

SIKER AZ ÁMV-N!

Három helyszínen, több műfajban mutathatták meg tehetségüket a fiatalok Szabadkán az Általános Iskolások Művészeti Vetélkedőjén.
Az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete szervezte a vajdasági szintű, a Magyar Nemzeti Tanács által kiemelt jelentőségű és a Szerbiai Oktatási Minisztérium által is elismert versenyt, amelyen a tanulók 10 kategóriában mérték össze tehetségüket és tudásukat. Az általános iskolások a versmondás, prózamondás, szép beszéd, fogalmazás, képzőművészet, ének, versírás, színjátszás mellett általános műveltségükről is számot adhattak a vetélkedőn.
Az eseménysorozat megálmodói szerint a rendezvény elsődleges célja a fiatalok kulturális látókörének szélesítése, az anyanyelv ápolása, a magyar nyelv szeretetének erősítése, valamint a művészetek fontosságának hangsúlyozása.
Az immár 14. alkalommal megrendezett ÁMV-n iskolánk tanulói nagyon szépen szerepeltek.

Eredmények:
Versmondás:
1.-2. osztályosok
Erdei Anna Dorka – 2. hely
5.-6. osztályosok:
Szőke Rebeka – 3. hely
7.-8. osztályosok:
Kőműves Csaba – 1. hely
Prózamondás:
3.-4. osztály:
Vanka Réka – 3. hely
7.-8. osztály:
Paulyuk Jenifer – 3. hely
Fogalmazásírás:
7-8. osztály:
Benkó Ferenc – 1. hely
Általános műveltség:
7. osztály:
Paróczi Orsolya – 3.hely
A csapatot erősítette még Kőműves Csenge versmondásban, a 3.-4. osztályosok mezőnyében.

Bácsi Virág, Világos Adrianna és Vass Tibor a képzőművészetben mutatkozott be, Szőke Regina és Szilágyi Dávid fogalmazást írt. Minden résztvevőnek gratulálunk!
Felkészítők: Molnár Krekity Olga, Mohácsi Zoltán, Sárándi Gyöngyi, Szűgyi Petri Gizella és Molnár Márta.

2015. április 16., csütörtök

SIKER A KÖRZETI ANYANYELVI VERSENYEN!

A Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék valamint az Oktatási, Tudományügyi és Technológiai Fejlesztési Minisztérium szervezésében ma délelőtt kerül sor Szabadkán (és még 5 helyszínen) az anyanyelvi verseny általános iskolások számára tartandó körzeti döntőjére. 
Fantasztikusan teljesítettek diákjaink!
 5. osztály: Papp Tamara (felkészítő tanár: Lestár Anikó) – III. hely
7. osztály: Csőke Noémi (felkészítő tanár: Lestár Anikó) – I. hely
                  Paróczi Orsolya  (felkészítő tanár: Molnár Márta) – III. hely
8. osztály: Benkó Ferenc (felkészítő tanár: Molnár Márta) – I. hely
Ők képviselik iskolánkat a köztársasági versenyen! Ügyesek voltatok, szurkolunk Nektek!

Szépen szerepelt Popović Sára, Németh Noémi, Bojko Anna, Toldi Emese és Tóth Péter is. Gratulálunk!

2015. április 15., szerda

ARCOK ÜVEG MÖGÖTT - KISHEGYESI SIKER

Műfordítások vers- és prózamondó verseny volt Bácsfeketehegyen
L.J.
2015. április 15., 14:02
A Vajdasági Magyar Versmondók Egyesülete a hétvégén ötödik alkalommal tartotta meg az Arcok az üveg mögött elnevezésű vers- és prózamondó versenyt. A megmérettetés helyszíne ezúttal a bácsfeketehegyi színházterem volt, s összesen 28-an neveztek be. Hajvert Ákos, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a versenyt népszerűsítési célzattal hívták életre.
– A verseny azzal a céllal indult, hogy egyrészt népszerűsítse a világirodalmat és annak interpretálását, másrészt pedig felhívja a figyelmet, hogy milyen minőségi magyar műfordítások léteznek. Sajnos, úgy láttuk, nem igazán fordítanak nagy hangsúlyt a műfordításokra. Beszélhetünk a nyugatosok műfordításairól, amelyek nemzeti kincsnek minősülnek, de a XX. századi és a kortárs művek fordításai is olyan irodalmi, művészi és minőségi szinten vannak, hogy a magyarság kuriózumának számítanak – mondta el Hajvert, majd arról is szólt, hogy a verseny még nagyon fiatalnak számít, és sok lehetőség rejlik benne.
– A második találkozót úgy szervezetük meg, hogy kapcsolatba léptünk a német nyelvi intézményekkel és német vonatkozású egyesületekkel. Abban az évben csak német műfordításokat mondtak a résztvevők. Meglátásom szerint ez lenne a járható út, évről évre megkereshetnénk egy nemzetet, amelyet behoznánk a versenyre. Így tehetnénk európaibbá a versenyt, és népszerűsíthetnénk más nemzetek irodalmát – részletezte az elnök.
Az idei találkozónak 3 felnőtt, egy középiskolás és 24 általános iskolás résztvevője volt. Produkcióikat háromtagú zsűri értékelte, melynek Mess Attila színművész, Csőke Csilla, angol–német szakos tanárnő és Tóth Péter szavaló voltak a tagjai. A  vers- és prózamondó versenyen végül a következő eredmények születtek: az alsósoknál Vanka Réka ért el első helyezést, Bácsi Virág második, Erdei Anna Dorka harmadik, az 5–6. osztályosoknál Szőke Rebeka, a 7–8. osztályosok és középiskolás kategóriában Bede Noémi és Paulyuk Jenifer osztoztak az első helyen, a felnőtteknél pedig Dávid Ilona lett az első. A díjazottak értékes könyvjutalomban részesültek a Forum Könyvkiadó és a Solymosi Könyvesház jóvoltából.

Különdíjat kapott Major Lili.
Paulyuk Jenifer 
Major Lili

2015. április 11., szombat

GÁL JÓZSEF SIKERE A CURIE NEMZETKÖZI EMLÉKVERSENYEN

Rendkívülien szép eredményt ért el Gál József a Curie Nemzetközi Emlékverseny Országos Döntőjén Szolnokon. Korosztályában az igen előkelő 4. (negyedik) helyen végzett (ami a nemzetközi versenyeken az eddigi legjobb eredmény). Büszkék vagyunk Rád!
 Gál József és felkészítő tanára, Magyar Tibor
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...