"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. január 29., csütörtök

KÖZÖS SZELLEMI ÉRTÉKEINK MEGŐRZÉSE


Kiállítással, irodalmi esttel és koncerttel emlékeztek meg Kishegyesen a magyar kultúra napjáról
Linka B. Gabriella megnyitja Tóth Eszter    kiállítását
Tóth Eszter szegeden élő és alkotó fiatal festő kiállításának pénteki megnyitójával kezdődött a hét végén a magyar kultúra napja alkalmából szervezett rendezvények sora, amelyeket a Petőfi Művelődési Egyesület és a könyvtár szerveztek. A folytatásban a zentai zEtna internetes folyóirat és kiadó írói, költői mutatkoztak be, másnap, szombaton pedig a csantavéri Musica Viva kamarakórus és Bakos Árpád vendégszerpelt az iskola előcsarnokában.
A fiatal, szabadkai születésű, Szegeden tanuló és élő festő akvarelljeinek kiállítását Linka B. Gabriella, a művelődési egyesület elnöke és a községi tanács tagja nyitotta meg, kiemelvén hogy fiatal alkotóról lévén szó munkáira az intuíciók, a színekkel való kísérletezés, a kiteljesülés és önmegvalósítás formáinak keresése jellemző. A rajzon és festésen kívül foglalkozik kerámiával is. Az irodalmi est vendégeit és közönségét Szöllősi Vörös Júlia, a könyvtár igazgatója köszöntötte kiemelvén, hogy a magyar kultúra napjával kapcsolatos megmozdulások közös szellemi értékeink megőrzését és ápolását szolgálják. A tízéves múltra visszatekintő zEtna folyóiratot Beszédes István mutatta be emlékeztetvén, úgy jött létre, hogy 1999-ben jelentkeztek a Soros Alapítvány egy pályázatára, amely egy elektronikus könyvtár megalakítását tette volna lehetővé. Közbejöttek azonban a bombázások, de utána mégis lehetőséget kaptak az elképzelés valóra váltására s '99 november 2-án létre is jött a zEtna, nemcsak mint könyvtár, hanem mint internetes folyóirat, később pedig mint kiadó is. A folyóirat elnevezése a Zenta városnév permutációja, de az alkotók csoportja nemcsak a Tisza-menti községből valók, hanem sokkal szélesebb közösséget ölelnek fel, megjelentették Koncz István összegyűjtött verseit, Cs. Simon István válogatott verseit, kiadásaik között szerepelt Tolnai Ottó műve is valamint szorosan együttműködtek a kishegyesi fiatal írók társaságával is. Az esten a folyóirat vezetőjén kívül az alkotók közül jelen volt Szögi Csaba, Verebes Ernő és Sinkovics Péter. Irodalmi estjeinek hagyományaihoz híven ezúttal is legújabb munkáikból olvastak fel részleteket, közülök sok olyan szöveg is elhangzott, amelyek először kerültek az olvasó elé.
A szombati koncert vendégeit az iskola előcsarnokában Linka B. Gabriella üdvözölte kiemelvén, hogy a koncertet a magyar kultúra napja alkalmából rendezték, de a reneszánsz évének zárórendezvényét is jelenti, hiszen a csantavéri kórus és Bakos Árpád zenész a reneszánsz zenével foglalkoznak, megkülönböztetett figyelmet szentelve a magyar reneszánsznak. A Musica Viva kamarakórusról elhangzott, hogy 1999-ben alakult, majd néhány év múlva újjá kellett szervezni, most különböző korosztályú tagjai vannak, akik elsősorban reneszánsz szerzők kórusműveit adják elő, különös tekintettel a magyar szerzőkre. A koncert keretében Bakos Árpád kobzon Balassi Bálint megzenésített verseit adta elő.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...