"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. április 10., péntek

MAGAS SZINTŰ KÖRNYEZETI TUDÁS


A kishegyesi iskolások a múlt héten 1500 fát ültettek a határban — A Föld napja alkalmából április 24-énszemétkiállítást szerveznek a főutcán
Sikeres faültetési akció a kishegyesi határban (Papp Imre)
A kishegyesi gyerekek szívesen csatlakoznak a környezetvédelmi akciókhoz, a múlt héten például egy nap alatt nem kevesebb, mint 1500 fát ültettek el a határban a dűlőutak mentén, s bár egyik napról a másikra kellett dönteni a részvételi szándékról, 14 hetedikes és nyolcadikos vett részt az akcióban.
– A gyerekek meglepően magas szintű környezeti tudással rendelkeznek. A napokban jártak nálunk a szabadkai Lazar Nešić Vegyészeti Középiskola harmadikos környezetvédői, és tartottak előadásokat a 3. és 4. osztályosoknak, valamint a felsőben az ötödikes és hatodikos, továbbá a hetedikes és nyolcadikos diákoknak. A középiskolásokat Domonkos Lídia vezette. A lényeg az volt, hogy gyerekek ismertessék a gyerekekkel ezeket a tudnivalókat. A fiatalok meglepően jól tájékozottak a szelektív hulladékgyűjtés felhasználási módjairól, de számukra is meglepő volt, hogy sok hulladék komposztálható is — mondta Magó Fabó Emese tanárnő, a környezetvédelmi akciók irányítója.
A beszélgetéseken részt vett Biacsi Áron, a szabadkai Regionális Hulladékgyűjtő képviselője is, aki a szelektíven gyűjtött hulladék felhasználásáról tartott ismertetőt.
Az iskolások a közelgő ünnepek után ismét szerveznek egy akciót.
– A Föld napja alkalmából április 24-én, pénteken, amikor piac is van Kishegyesen, a Fő utcán, az iskola ebédlőjétől a templomig, szemétkiállítást szervezünk. Célunk, hogy rámutassunk, mi mindent dobálunk el nap mint nap az utcán és a határban. Bemutatjuk azt is, hogyan kell válogatva tárolni a szemetet . Felhívjuk a figyelmet arra,hogy egyedül ezen módszer gyakorlati alkalmazása szerepelhet megoldásként. Maguk a gyerekek készítették a transzparensek szövegét is, így fogalmaztak például: ,,Nem szúrja a szemét a szemét?”, vagy: ,,Aki a szemétnek vermet ás, maga esik bele”. Részt veszünk továbbá abban a detektívjátékban, amely a határban szétszórt szemét felkutatását célozza — hallottuk Magó Fabó Emesétől.
Már működő, pozitív gyakorlat az, hogy, mivel az iskolában lehetőséget teremtettek a szelektív hulladékgyűjtésre, és nagyon sok műanyag palack gyűlt ily módon össze, ennek köszönhetően sokkal kevesebbet égetnek el a háztartásokban. A gyerekek egyébként 13 éves kortól vehetnek részt a civil szervezetek, többek között a környezetvédők munkájában is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...