"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. január 30., kedd

A TANYAVILÁG EMLÉKEI


Bemutatták Fodor Pál Egy paraszt naplója című helytörténeti jellegű kötetét
Több mint százan sereglettek össze szombaton a kishegyesi iskola ebédlőtermében Fodor Pál legújabb helytörténeti jellegű kötetének bemutatójára. A könyvbemutatót a könyvtár szervezte, s a szerzőt, valamint a könyv recenzensét, Vígh Rudolfot, a kiadót, dr. Matisa Lászlót és Varga Géza magisztert, a tanyavilág jó ismerőjét Szöllősi Vörös Julianna, a könyvtár igazgatója üdvözölte, valamint a szépszámú közönséget is, hisz nem túl gyakori, hogy ennyien megjelennek egy könyv bemutatóján.
Fodor Pálnak ez a kötete is, akárcsak a korábbiak, annak ellenére, hogy családja, őseinek életét mutatja be, helytörténeti jellegű. Ahogyan Vígh Rudolf, a könyv recenzense fogalmazott, a szerzőnek ezek a munkái mindenképpen jó adalékok, vagy kiindulópontok lehetnek egy monográfia megírásakor. Fodor elsősorban a tanyavilág életét taglalja s mint mondta, jó lenne, ha valaki felvállalná az iparosok ténykedésének feltérképezését, mert vesznek az emlékek, viszont az említettek igen jelentős réteget képviseltek egykor a településen.
Dr. Matisa László a tanyai élet emlékeit idézve elmondta, hogy eszébe jut Mese Péter bácsi, mert mint gyerekek mindig azt várták, hogy jöjjön az eső, mert olyankor Péter bácsi mindig mesélt nekik. A tanyavilág, mint mondta, jó útravalót adott mindenkinek ahhoz, hogy megállja a helyét a világban, de ahhoz is, hogy mindannyian ragaszkodjanak ehhez a vidékhez.
A szerző köszönetet mondott a szépszámú közönségnek. Mint hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy legalább az emlékekben megmaradjon egy letűnt világ. Mint mondta, a naplójegyzetek a 20. század elejének minden parasztgazdája történetét mesélik el, hisz többségük ugyanazokkal a gondokkal, bajokkal találta szembe magát. A kishegyesi tanyavilág jó ismerője, Varga Géza magiszter elmondta, hogy a tanyák története 200 éves múltra tekint vissza, a 18. század végén akkor létesültek, amikor a jobbágyok felszabadultak, és jobbágytelkeket kaptak, rendszerint messze a falutól, s mivel a faluból nem lehetett megművelni a mesze levő földet, tanyát építettek. A tanyák fénykora a 19. század végétől a 20. század közepéig tartott. Kishegyes határában több mint 300 tanya volt, a II. világháborút követően azonban megkezdődött pusztulásuk a nagybirtokok terjeszkedése miatt is, de azért is, mert elmaradt a szilárd utak és a villanyhálózat kiépítése a tanyavilágban. Így mára már csak 15-20 működő tanya van a falu határában.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...