"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. február 13., kedd

EGY RENDHAGYÓ FALUMONOGRÁFIA


Több mint százan voltak jelen a kishegyesi iskola ebédlőjében szombaton, amikor Németh István Kékkő lovaknak című legújabb, Kishegyessel kapcsolatos riportjait, jegyzeteit, tárcáit tartalmazó kötetét mutatták be a kishegyesi könyvtár és művelődési egyesület szervezésében. A szerzőt, valamint a Forum Kiadó igazgatóját, Bordás Győzőt, Vigh Rudolf írót és Németh Ferenc helytörténészt, a könyv recenzensét Szöllősi Vörös Julianna, a könyvtár igazgatója köszöntötte. A szerzőt és az egybegyűlteket üdvözölte Szűgyi István polgármester, kiemelvén, hogy a kishegyesi könyvkiadás szempontjából igen jól indult az év, hiszen még csak február van, és már a harmadik könyvbemutatót tartják. Pál Károly szerint abban, hogy egy közösség számára érdemesnek tűnjön az élet a szülőföldön, sokat számít, hogy kik származtak onnan, s milyen emlékeket vittek magukkal. A kishegyesi írók sokat tettek azért, hogy továbbvigyék Kishegyes és a magyarság értékeit. Egyúttal bemutatóra hívták a szerzőt Bácsfeketehegyre. Ifj. Virág Gábor szerint is Németh műveiben újra és újra megelevenednek a kishegyesi történetek, mint hangsúlyozta, műveivel példát mutat az újabb generációknak is.
A könyvet méltatva Bordás Győző elmondta, hogy a Forum Kiadó az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját, és az volt a tervük, hogy az évet Németh István sorrendben 29. kötetével kezdjék. Ezek az írások a Magyar Szóban és a Hídban jelentek meg, s az embernek olyan érzése támad olvasva őket, mintha régi képeslapokat nézegetne, s ezekből azután egy sajátos falukép áll össze, egy rendhagyó monográfia, mert valós emberek és valós események elevenednek meg benne, s ilyen értelemben sajátos falutörténet is.
Németh Ferenc, a köny recenzense is azt hangsúlyozta, hogy a kötet valójában egy kishegyesi olvasókönyv. A Házioltárban családjának állított emléket, ebben a kötetben pedig Kishegyes a főhős. A több mint félszáz írást tartalmazó mű, mint mondta, szervesen illeszkedik az eddig megjelent Németh-kötetek sorába, kishegyesi értékeket mutat, és fogódzó lehet a hegyesiek számára.
Az íróval Vígh Rudolf beszélgetett, s ebben a hallgatók választ kaptak arra a kérdésre, hogyan született a könyv címe, hisz sokakat éppen ez ragad meg, és kevesen tudják, hogy annak idején kékkövet nemcsak a szőlő permetezésére használtak, hanem a lovak hám okozta sebeinek gyógyítására is. A szerző saját bevallása szerint a korábbi köteteinek címéhez nem ragaszkodott, de ehhez igen. Köszönetet mondott unokaöccsének, Németh Lászlónak az illusztrációkért, amelyekről azt kell tudni, hogy szintén létező kishegyesi személyeket ábrázolnak, továbbá az önkormányzatnak, hogy támogatta a könyv megjelenését, és Halász néninek, a bolttulajdonosnak, aki a forrásként használt bolti könyvet vezette.
A bemutató végén Németh István felolvasta egyik, a bombázások idején született jegyzetét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...