"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. május 3., csütörtök

FÖLD-NAPI NAGYTAKARÍTÁS


A kishegyesi fiatalok a Föld napja alkalmából ismét sikeres szemétgyűjtési akciót szerveztek - Környezetvédelmi szempontból a Krivaja jelenti a legnagyobb gondot
A falunapra való előkészületek keretében a kishegyesi fiatalok márciusban már szerveztek egy nagytakarítást a falu legforgalmasabb pontjain, s most április utolsó hétvégéjén a Föld napja jegyében megismételték akciójukat.
                                                 
A hétvégén megszervezett nagytakarításban részt vettek a helyi közösség, az iskola diákjai, a Ginko Környezetvédő Mozgalom, a cserkészcsapat, valamint a focisuli tanítványai. A fiatalok ezúttal a legforgalmasabb utakat, utcákat is takarították, négy részre osztva a falut. Akárcsak legutóbb, most is tetemes mennyiségű szemét, több mint százzsáknyi gyűlt össze, amelyet azután a kommunális vállalat munkásai szállítottak el a szeméttelepre.
A szemétgyűjtést követően a fiatalok megtekintették a Ginko Környezetvédelmi Mozgalom aktivistái által készített filmet a Krivajának a falun át folyó szakaszáról, s mint a film is ékesen bizonyította, ez a szakasz rendkívül szennyezett, s ahogyan Novák Attila, a mozgalom tagja és a film egyik készítője mondta, a folyót leginkább Topolya és az ottani vállalatok szennyezik. Tény azonban az is, hogy a folyó partján élő helybeliek sem jeleskednek a víz megóvásában, és erről a szennyvízgödrök folyóba vezetett túlfolyó csövei ékesen árulkodnak. Mint mondta, ha így folytatódik, a folyó hamarosan egy nyílt szennyvízcsatorna lesz. A filmet követően a fiatalok meghallgatták Kanyó István tanár előadását a globális felmelegedésről, amit mi sem bizonyított jobban, mint az idei tél, amikor szinte nem is volt fagy. A Föld napja alkalmából a környezetvédelmi mozgalom pályázatot hirdetett az általános iskolások körében. A fogalmazás kategóriájában egy első és három második díjat osztottak ki: az első díjat Kollár Krisztina kapta, a második díjakat pedig Csáki Edina, Hajdú Emília és Miljković Tamara, különdíjban részesült Magó Ádám. Rajz kategóriában heten kaptak elismerést.
A szemétgyűjtés és előadások után a fiatalokat jóízű babgulyás várta a piactéren, amiről ezúttal is Bíró Ákos szakácsmester gondoskodott.
Este a Hegyalja utcában a Föld-napi program keretében a budapesti Narco Polo együttes adott sikeres koncertet.
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2007/05/03/main.php?l=b19.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...