"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. május 5., szerda

RAGASZKODNI A SAJÁT KULTÚRÁHOZ

Montenegrói est a kishegyesi iskolában
A Montenegrói kultúra napjai Vajdaságban és Szerbiában című sorozat első rendezvényét Kishegyesen tartották
Egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében tervezi bemutatni a montenegrói kultúrát Vajdaságban és Szerbiában a nemrégiben szeghegyi székhellyel megalakított Ksenija hercegnő Montenegrói Közművelődési Egyesület. A rendezvénysorozat első állomásán, a kishegyesi iskola kiállítási csarnokában bemutatták Nenad Stevović: A montenegrói kivándorlás a diplomáciai levéltári adatok alapján (Crnogorsko iseljenišstvo kroz diplomatske arhivske izvore) című könyvét, és megnyitották az ismert cetinjei karikaturista, Luka Lagator alkotásainak kiállítását.
A montenegróiak kivándorlásáról szóló szerb és angol nyelvű könyvet és szerzőjét Slobodan Medojević publicista mutatta be, kiemelve, hogy Kishegyes ugyan a szegényebb községek közé tartozik, de a kultúrák egymásra hatása és a nemzetek közötti viszonyok szempontjából egyike a leggazdagabbaknak. A könyv, mint mondta, csak néhány levéltári dokumentumot dolgoz fel, többnyire az SZHSZ Királyság megalakulása utáni időkből, amelyekből egyértelmű, hogy a szerb hatalom mindig is igyekezett kétségbe vonni a montenegrói identitást és diplomáciai eszközökkel is megpróbálta lehetetlenné tenni a kivándoroltak egyesületeinek munkáját és a montenegrói pravoszláv egyház tevékenységét. Könyvéről szólva Nenad Stevović elmondta, vallja azt a közismert nézetet, hogy aki elfelejti múltját, arra van ítélve, hogy ismét átélje azt, másrészt azért mert a kis népek identitása mindig veszélyben van, ezért ragaszkodniuk kell a kultúrájához a kivándoroltaknak is, mert ha megszűnik az ő ragaszkodásuk, lassan megszűnik az anyaországban is.
Luka Lagator karikatúra-kiállítását Jasmina Perović szeghegyi festő nyitotta meg, kiemelvén, hogy a szerző munkái a festői részletesség igényével készültek. A karikatúráknak ez az újabb kori tendenciája valójában visszatérés a gyökerekhez, hiszen a karikatúrák kezdetben, a barokk korban, a festészet részét képezték.
A kishegyesi rendezvényen felléptek az egyesület szavalói valamint a topolyai zeneiskola szeghegyi tanulói, mindannyian Brezovszki Edit tanítványai.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...