"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. május 16., vasárnap

TOVÁBBKÉPZÉS


     A Szülőföld Alap Oktatási és Szakképzési Kollégium pályázatára adtuk be a Tanuljunk, hogy hatékonyabban nevelhessünk Kishegyesen (pedagógus továbbképzés)  című kérelmünket. Örömmel vettük tudomásul, hogy pályázatunkat 1.500.000 forint támogatásban részesítették. 1065/2010 nyilvántartású számon kötöttünk Támogatási Szerződést.
     A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolába jelenleg 515 gyerek jár. Az oktatás 2 nyelven folyik (szerb, magyar) és kisegítő tagozatunk is van enyhén mentálisan sérült gyerekek részére. A szerbiai törvények értelmében iskolánknak rendelkeznie kell fejlesztési tervvel. A három éves tervünk célja: A gyerekek biztonsága. A tervet a Tantestület és az Iskolaszék jóváhagyta.
     Kishegyes Szerbia egyik legfejletlenebb, legszegényebb községe, az Önkormányzat a pedagógusok továbbképzésére nem tud anyagi eszközöket biztosítani. Az Oktatásügyi Minisztérium rendelete szerint kötelező a tanároknak a továbbképzéseken részt venniük. Olyan szakmai képzéseket választottunk, melyek hozzásegítenek céljaink eléréséhez. 
A következő szemináriumokon vettek részt tanáraink:
  1. 2010. április 6.-7. Hogyan kezeljük a pubertáskori erőszakot? A tanulók  közötti erőszak, mit tehetünk? A képzés bemutatta a tanulók erőszakos viselkedésének formáit (fizikai, pszichikai bántalmazás) hazai és külföldi kutatások alapján; kockázati tényezők az iskolában; a szülők érzelmi viszonyulása a gyerekekhez, büntetési módok, szociális és anyagi tényezők hatása az agresszív viselkedés megjelenésére és formájára;  tettes, az áldozat és a szemlélő fogalma. A képzés olyan módszereket és technikákat ismertetett meg a pedagógusokkal, melyek segítségével a konfliktusokat erőszakmentesen tudják remélhetőleg megoldani. A 2 napos képzésen a tervezett 20 pedagógus helyett 35 vett részt. Az előadók gyakorló tanárok voltak, akik sikeresen megoldották az agresszivitás problémáját  iskolájukban. A szakemberek Kragujevácról és Belgrádból érkeztek, számukra biztosítottuk az elszállásolást, az útiköltséget és az étkeztetést.
2.      2010. április 16.-17.-18.  Iskolánkban 2 nyelven folyik az oktatás. A magyar gyerekek a szerb nyelvet környezetnyelvként tanulják. A továbbképzés témája: a vajdasági magyar és szerb diákok anyanyelvének, környezetnyelvének és interkulturalitásának fejlesztése és ápolása. A képzés időtartama 3 nap volt, és a tervezett 20 tanár helyett 25 vett részt rajta. Előadók: Erdély Lenke, Csányi Margit, Stanojević Danijela és Bálizs Jutka, a Vajdasági Pegadógiai Intézet munkatársai voltak. Minden résztvevő egy könyvet is kapott, melynek címe: Mali jezikoslovci su krenuli u školu (Mikes Melánia: A kis nyelvészek iskolába indultak, Vajdasági Pedagógiai Intézet kiadványa, Újvidék, 2008.). A 306 oldalas könyv szerb nyelven íródott, és sajnos nem tudunk belőle mintapéldányt küldeni, mert az előadók csak a résztvevők számára biztosítottak belőle.
     3.   2010. május 7.-8.-9. Roma gyerekek és az iskola, Oktatás mindenkinek – inklúzív oktatás címmel 45 pedagógus vett részt a továbbképzésen. Erre a képzésre szükségünk volt, mivel iskolánk diákjainak 10%-a roma származású. Ők más családi háttérrel rendelkeznek, más gondjaik vannak, mások a hagyományaik, a tanulási körülményeik. A Minisztérium a 2010/2011-es tanévtől kezdve megszünteti a kisegítő tagozatokat, minden gyerek normál tagozatra íratkozik, és minden osztályban 2 diák külön elbánásban részesül. Az inklúzív oktatásos iránymutatókra ezért is volt szükségünk.
   4.  2010. május 14.-15. Hogyan kezeljük a viselkedési zavarokkal küzdő gyerekeket? A képzés praktikus tanácsokat adott a viselkedési zavarokkal küzdő gyerekek gondjainak megoldására. A továbbképzésen 40 pedagógus vett részt.  Kis kézikönyvet is kaptak a tanárok, amit a szerzők: Tanja Nedimović és Branka Kresoja állítottak össze. Szerb nyelven íródott, és a 31 oldalas könyvet fénymásoltuk, de nem fordítottuk le magyar nyelvre. Az előadók számára szállást és étkezést is biztosítottunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...