"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2010. október 5., kedd

TÚRA UTÁN


Véget ért a hegyesiek háromnapos, irodalmi kalandja
A Petőfi Sándor M. E. záróműsora (Fotó: Lakatos János)
A Petőfi Sándor M. E. záróműsora (Fotó: Lakatos János)
Szombaton a helyi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület műsorával zárult a HEGYESI literaTÚRA elnevezésű háromnapos rendezvénysorozat. A záróműsor táncos vidámsága picit ellensúlyozta az előző három nap komoly, irodalmi élményeit.
A művelődési egyesület fiatal táncosai és a Szlovéniából érkezett, veterán tánccsoport egyaránt színvonalas fellépéssel biztosították ezt. A rendezvénysorozat után az egyik főszervezőt,Linka Gabriellát arról kérdeztük, hogy honnan a Csépe-emléknap kibővítésének ötlete.
– Kishegyesen annyi író, költő, publicista és tollforgató ember él, hogy irodalmi szempontból kevésnek bizonyult a Csépe-nap, többre volt szükség. A hagyományos Csépe-napokat így egy háromnapos irodalmi rendezvénysorozattá bővítettük ki, és a HEGYESI literaTÚRA nevet kapta. A jövőben ebben a formában fogjuk tovább vinni. Célunk a mai magyar és vajdasági magyar íróink bemutatása, és ehhez a hagyományos felolvasás mellett játékosabb formákat is felhasználtunk. Pl. az irodalmi kaszinót és az irodalmi randevút. Természetesen nem akartuk lerombolni a Csépe-napok tekintélyes tradícióját, de a mai olvasóközönségnek már mások az igényei, épp ezért túlhaladottnak tűnt.
* Jövőre ismét lesz literaTÚRA. Marad az idei forma, vagy változtatnak valamin?
– Ez nem a végeleges formája, folyamatosan újítani fogjuk. Biztos vagyok benne, hogy jövőre lesznek olyan irodalmi felüdülést okozó események, amik ide fogják vonzani a közönséget. Emellett megpróbáljuk a kortárs magyar és vajdasági magyar irodalmat idehozni Kishegyesre. Egykor a Csépe-napnak is ez volt a célja.
* Több szervezője volt eseménynek. Ki mindenki vett részt benne?
– Az idén nem egy szervezet vállalta magára a szervezést, hanem többen is együtt dolgoztak rajta. A könyvtár, az iskola, a helyi közösség, a művelődési egyesület, a Szó-Beszéd és a Dombos P.E. csapata dolgozott a rendezvénysorozaton. Emellett Vigh Rudolf is részt vett a szervezésben, és ötleteivel sokat segített. Mellette a régi Csépe-emlékbizottságból jelen volt még id.Virág Gábor és Radmila Marković is. Itt azt is megemlíteném, hogy a rendezvényt anyagilag a Small Steps, a Szekeres Alapítvány és leginkább a kishegyesi Helyi Közösség támogatták.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...