"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. február 22., kedd

ERŐSZAKRA NE ERŐSZAK LEGYEN A VÁLASZ - JÁTSZÓHÁZ ÉS SZAKMAI TANÁCSKOZÁS


                          A játszóházi foglalkozáson (Fotó: Papp Imre) 
Játszóházat szervezett a nehezen kezelhető gyerekek számára a kishegyesi Női Fórum és a helyi általános iskola, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének támogatásával. A pedagógusok, a civil szervezetek képviselői és a falugondnokok szakmai megbeszélést is folytattak az ilyen gyerekek esetében alkalmazható pedagógiai módszerekről. A falugondnoknak tudnia kell segíteni a családoknak és a fiataloknak is, hangzott el a tanácskozáson.
Csörszné Zelenák Katalinnal, a Falugondnokok Duna–Tisza Közi Egyesületének ügyvezetőjével beszélgettünk a falugondnokság és a nevelői munka szokatlan párosításáról.
– Szeretném kielmelni, hogy több mint négyéves múltra tekint vissza az együttműködésünk a kishegyesi civil szervezetekkel, és ennek egyik eredménye az itt megszervezett falugondnoki szolgálat és ez a játszóház is, amelynek megszervezési jogát egy közös pályázaton nyertünk a Nemzeti Civil Alapnál. Itt is és nálunk is vannak nehezen kezelhető gyerekek, ezért az a tervünk, hogy minél több foglalkozást szervezünk az ilyen gyerekek számára, majd ki is értékeljük azokat. Egy hónap múlva a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumba látogatunk el, és megnézzük, ők milyen módszereket alkalmaznak ilyen esetekben. A falugondnoknak szerintünk nemcsak az időseket kell ápolnia, hanem foglalkoznia kell a családokkal és a fiatalokkal is, ha csak olyan rövid időre is, amíg hozza-viszi a gyerekeket az iskolából. Segítenie kell, hogy erőszakra ne erőszak legyen a válasz. Szeretnénk, ha eljönnének a falugondnokok, elmondanák ők is véleményüket és tapasztalatot cserélnénk – mondta Csörszné Zelenák Katalin.
Mint megtudtuk, a kecskeméti egyesület igyekszik megszervezni a falugondnoki szolgálatot Horgoson és Kispiacon is. Az ügyvezető szavai szerint nagyon fontos, hogy a munkába e két helyen is – akárcsak Kishegyesen – bekapcsolódott a Caritas Szeretetszolgálat. Ez elősegíti, hogy minél jobb megoldások szülessenek helyben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...