"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. április 6., szerda

KIEMELT JELENTŐSÉGŰ INTÉZMÉNY

A Magyar Nemzeti Tanács 2011. április 5-i ülésén elfogadott záradékjavaslatok értelmében a jövőben 36 vajdasági vegyes tannyelvű általános iskola, illetve középiskola számít kiemelt jelentőségűnek.
A kiemelt jelentőségűnek nyilvánított iskolák esetében a Magyar Nemzeti Tanács átveheti az alapítói vagy társalapítói jogokat. A nemzeti tanácsokról szóló törvény értelmében az MNT a vegyes tannyelvű iskolák 25 százalékát nyilváníthatja kiemelt jelentőségűnek. Vajdaságban 152 intézményben van magyar nyelvű közoktatás.
Joó Horti Lívia, a tanács közoktatási bizottságának az elnöke elmondta, hogy az általános iskolák és a középiskolák esetében is a diákszám volt a kiinduló kritérium. Azok a középiskolák nyerhették el a kiemelt státust, amelyekben legalább 200 magyar diák tanul anyanyelvén, ez a szám az általános iskolák esetében 400. A szórványt illetően a kritériumrendszer a következőképpen alakult: azokban az önkormányzatokban, ahol a lakosság 15 százaléka magyar nemzetiségű, az általános iskolákat illetően a 150 magyar diák volt a meghatározó szám, ahol pedig a lakosság 10 százaléka magyar, ott 100 magyar tanuló volt a követelmény.
Joó Horti kijelentette, hogy mivel a vajdasági magyar közösség szempontjából fontos iskolák közül bizonyos intézmények e kritériumrendszer alapján nem válhattak volna kiemeltté, ezért javaslattételre, illetve ezeknek az iskoláknak a megjelölésére kérték az önkormányzatokat.
A kiemelt státusú általános iskolákban a magyar anyanyelvű diákok 75 százaléka tanul, a megjelölt középiskolákban pedig 85 százalékuk, részletezte dr. Sarnyai Zoltán, a Közoktatási Bizottság tagja.
Az MNT döntésének értelmében a következő iskolák számítanak kiemelt jelentőségűnek: az adai Cseh Károly Általános Iskola, a topolyai Csáki Lajos Általános Iskola, az óbecsei Samu Mihály Általános Iskola és ugyanezen iskola péterrévei kihelyezett tagozata, a horgosi Október 10. Általános Iskola, a magyarkanizsai Jovan Jovanović Zmaj Általános Iskola, a torontálvásárhelyi Moša Pijade Általános Iskola, a kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola, a kishegyesi Ady Endre Általános Iskola, a zentai Stevan Sremac Általános Iskola, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola, a palicsi Miroslav Antić Általános Iskola, Szabadkán a Gróf Széchenyi István Általános Iskola és a Majsai Úti Általános Iskola, a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola, a nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola, a bezdáni Testvériség–egység Általános Iskola, az adai Műszaki Iskola, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont, Óbecsén a Gimnázium és a Közgazdasági-kereskedelmi Iskola, Zentán a Gimnázium, a Közgazdasági és Kereskedelmi Középiskola és az Egészségügyi Középiskola, a nagybecskereki Gimnázium, Topolyán a Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola, valamint a Mezőgazdasági Iskola, Szabadkán a Svetozar Marković Gimnázium, a Bosa Milićević Közgazdasági Középiskola, az Egészségügyi Középiskola, a Politechnikai Iskola, a Vegyészeti-technológiai Iskola, az Ivan Sarić Műszaki Iskola és a Zeneiskola, Újvidéken a Svetozar Marković Gimnázium, Zomborban pedig a Veljko Petrović Gimnázium.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...