"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. július 22., péntek

ÖNKÉNTESSÉGRŐL, PÁLYAVÁLASZTÁSRÓL, FÜGGŐSÉGEKRŐL

A tábor részvevői a tanya amfiteátrumában (fotó: Papp Imre)
A tábor részvevői a tanya amfiteátrumában (fotó: Papp Imre)
Először tartják meg Kishegyesen, a Kátai-tanyán nyári táborukat a Vöröskereszt észak-bácskai szervezetei. Ez a szervezetek 16. tábora, az előző 15-öt mind Magyarkanizsán szervezték meg, s a Tisza-partján sátoroztak a földerítőkkel.
– Annak is megvolt a maga varázsa, de úgy gondoltuk, most változtatunk, ezért a Kátai-tanya mellett döntöttünk. Korábban más táborokkal voltunk itt, és a gyerekeknek nagyon tetszett a környezet meg az étel is. Meg kell mondanunk, hogy az itteni körülmények valóban jobbak, és ennek köszönhetően rendezettebb feltételek mellett tudunk dolgozni – mondta el Krizsán Vilmos, a tábor vezetője, az adai Vöröskereszt titkára. A táborban 48 gyerek van, a nevelőkkel együtt a létszám 54.
– A gyerekek Adáról, Zentáról, Topolyáról, Magyarkanizsáról, Szenttamásról és Kishegyesről érkeztek, vagyis ezekből a községekből, de valójában több mint 15 településről valók. A topolyaiakkal van két szegedi fiatal is, így akár nemzetközinek is nevezhető a tábor. A programok a Vöröskereszt működéséhez igazodnak, a fiatalok megismerkedhetnek a szervezet történetével, feladataival és alapelveivel. Nagy figyelmet fordítunk az elsősegélynyújtásra, mert ez az a tevékenység, amellyel a leggyakrabban találkozhatnak. Beszélgetünk a pályaválasztásról is, mivel felsős korosztályról van szó, sőt szólunk majd az emberkereskedelemről, a szervkereskedelemről, a függőségi betegségekről, valamint az egészséges életmód kialakításáról. A függőséggel kapcsolatban a szabadkai Hosana intézet növendékei mesélik el tapasztalataikat. Az a legjobb, ha a fiatalok társaik tapasztalatából szűrik le a tanulságokat – mondta a táborvezető, majd hozzáfűzte, hogy az előadók többsége a szervezet tisztségviselői közül kerül ki, akiknek nem kell fizetni, és ezzel is pénzt takarítanak meg.
– Nehezen jött össze ez a tábor. A hat községbeli Vöröskereszt szervezetein kívül a tartományi szervezet is támogatott bennünket, s jelentős támogatásra számítunk a Tartományi Egészségügyi Népjóléti és Népesedési Titkárságtól, amely nemrégiben írta ki pályázatát. Némi részvételi díjat is szedtünk a gyerekektől, az élelem jó részét sikerült kompenzációban megoldani és az önkormányzatok is segítettek. Javasolták azt is, hogy csatlakozzunk a zombori vagy a verseci táborozáshoz, de úgy gondoltuk, hogy legjobb lesz, ha önálló tábort szervezünk – mondta Krizsán Vilmos.
Az idei év az önkéntesség éve, s a táborvezető szerint éppen ez a tábori munka legjelentősebb része: az önkéntes munkára való felkészítés. Mint mondta, ez a Vöröskereszt munkájának a lényege, hiszen a szervezet minden tevékenységi formája ezen alapul.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...