"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2011. szeptember 30., péntek

HEGYESI LITERATÚRA


HEGYESI literaTÚRA

Szeptember 28-án az Aranyeső prózamondó verseny döntőjével kezdődött a műsor. Még ezen a napon 19 órakor kezdődött az Irodalmi randevú...

 Kishegyesen, Csépe Imre író és költő halálának évében, már 1972-ben megszervezték a Csépe Imre Emléknapokat. Minden évben szeptember végén megemlékeztek kezdetben csak a költő és író munkásságáról kiváló műelemzők, pl. Dr. Czine Mihály Magyarországról, Dr Bori Imre az újvidéki Magyar Tanszékről, és még sokan mások. Később kiszélesedett a kör, és ismert költők és írók is napirendre kerültek. Pár évre rá, bevonták a kishegyesi és bácsfeketehegyi tanulókat a műsorba szavaló verseny és prózamondás keretén belül. Három kategóriában mérettették meg magukat a tanulók: harmadik és negyedik osztályosok, ötödik és hatodik osztályosok, a legidősebbek a hetedik és nyolcadikosok. A három kategória első helyezettjei az ünnepi tudományos értekezés előtt elmondták verseiket vagy a szöveget.
 A Csépe Imre Emléknapok felvette a HEGYESI liera TÚRA nevet, így a folytonosság megmaradt. A fiatal generáció újabb, és jó ötletekkel kiszélesítette az ünnepséget.
 Az idén is a legifjabb generációval kezdődött a rendezvény. Szeptember 28-án az Aranyeső prózamondó verseny döntőjével kezdődött a műsor. Még ezen a napon 19 órakor kezdődött az Irodalmi randevú. Vendégeink Deissinger Ákos és Terék Anna randevúztak, ugyanis Terék Annát faggatta Deissinger Ákos Anna irodalmi munkásságáról. Élvezetes volt hallgatni a két fiatal beszélgetését. Anna nagyon szépen beszélt saját alkotásairól, kedvesen, mosolyogva, semmi politizálással.
 Szeptember 29-én 19 órakor kezdődött az Irodalmi kaszinó, ami a kishegyesi iskola galériájában zajlott le. Vendégünk Jódal Rózsa publicista és író kiváló hangulatot teremtett közvetlenségével, vidámságával. A beszélgetést Molnár Márta iskolaigazgató vezette le.
Hangulatos és élvezetes volt a beszélgetés, amely Jódal Rózsa a Jó Pajtás diáklapban történő
eseményeivel kezdődött, és befejeződött a kiadott könyveivel. Az idő gyorsan elröpült, hiszen olyan vidám hangulatban folyt a beszélgetés , hogy kissé csalódottan keltünk fel, még hallgattuk volna Őt.
 Elérkezett szeptember harmincadik napja, amely Irodalmi Emléknap néven futott.
 Tizenhat órakor a könyvtárnál megkoszorúzással adóztak a helybeliek és a vendégek Csépe Imre emlékének, majd innen az önkormányzat termében Dr. Jung Károly Csuka Zolán pályaképe címmel kiváló, szakszerű és élvezetes előadása után Mészáros Krisztina : Majtényi-életmű egy hagyomány elevenségéről beszélt.
 Az értekezések befejeztével Csernus László és a Dévics Imre kerámiatelep kiállítását Vigh Rudolf író és költő nyitotta meg. Megszólaltatta Cservenák Erzsébet nyugalmazott amatőr keramikust és Szalma Istvánt. Ha nincs Csernus László művészeti vezető, öccse Szalma István, akik a Helyi Közösség és az Önkormányzat segítségével beszerezték a kemencét égetésre, nem lehetett volna megtartani a kiállítást. A kimerítő, értékes megnyitó után a nézők nagy elismeréssel, gyönyörködtek az alkotásokban, amelyek 3 részből lettek felállítva.
Csernus László kapta a fő helyet. Az egyik oldalon a kiskeramikusok munkái voltak kiállítva, volt belőle rengeteg, mert 3 év munkáit lehetett látni. A fal másik oldalán elsőknek lehetett látni a többi művészek alkotásait, majd az amatőrök munkái következtek.
Segítkeztek a kiskeramikusok közül páran, és köszönet Mohácsi Zoltánnak a segítségért.
 Szerbhorváth György : De kiviszi haza a biciklit? című monodrámájával szórakoztatta a teltházú közönséget Krizsán Szilvia színésznő. Nagy sikert aratott Szerbhorváth György az alkotásával, és az előadó is szép tapsot kapott. Felvidult mindenki, hiszen szellemes és szórakoztató monodráma előadása alatt hangosan nevetett a közönség.
 Végezetül az állófogadáson beszélgettek az emberek.
 Szép volt, jó volt!
Kívánok további sikeres HEGYESI litera TÚRA napokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...