"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2012. február 29., szerda

JÁTÉK ÉS ALKOTÁS

LIM performance az iskolaudvarban (fotó: Lakatos János)
Befejeződött az AROMI határon átívelő projektuma – Társadalmi problémákról a művészetek segítségével
2010 szeptemberében indult útjára az AROMI – Kishegyes Község Fejlesztési Társulásának és a szentesi Szivárvány Művészeti Iskoláért Alapítvány közös projektuma. Ennek keretén belül 10 műhelymunkára került sor, ötre Kishegyesen és ötre Szentesen, amelyeken több mint 150 fiatal vett részt.
A műhelymunkákon alkotott képekből és fényképekből készült tárlatot, egy performance és egy filmbemutató kísértében, szombaton mutatták be, a kishegyesi Ady Endre Általános Iskolában. Ez az esemény egyben a program lezárását is jelentette, de a projektumnak lesz folytatása – tudtuk meg Radulović Gordanától, a projektum kishegyesi menedzserétől, aki arról is beszámolt, hogy a különböző műhelymunkák kényes társadalmi problémákat dolgoztak fel a művészetek segítségével.
– A műhelymunkákon öt művészeti ágazatban, tíz alkalommal, 5 szociális-társadalmi témát dolgoztunk fel, összekötve a művészetet az érintett társadalmi problémákkal. Színészettel a rasszizmus, zenével az emberkereskedelem, képzőművészettel a családon belüli erőszak, mozgásművészettel a mozgáskorlátozottság, film- és fotóművészettel pedig a függőségi betegségek témáját dolgoztuk fel. Minden műhelymunkának volt egy vendég mediátora, aki átélte az adott társadalmi problémát, mellette pedig voltak művészek, akik a foglalkozásokat vezették. A művészeti részt Zoran Tairović, az újvidéki Interkulturális Színház igazgatója vezette – mondta el Radulović, majd azt is elárulta, hogy projektumnak az interkulturális párbeszéd fejlesztése volt a főcélja. A műhelymunkákon a LIM (Law of Intercultural Mode – interkulturális megformálás törvénye) alapján dolgoztak, az ott született alkotások pedig egy új projektum részét képezik.
– A projektum folytatására is nyertünk eszközöket, szintén az IPA alaptól. A kép- és fényképkiállítást, valamint a műhelymunkákon készült dokumentumfilmet négy magyarországi és négy vajdasági városba fogjuk bemutatni. Emellett szakmai konferenciákat fogunk tartani, ahol bemutatjuk a LIM módszert, amiről egy könyvet is ki fogunk adni. A módszernek az a lényege, hogy a műhelymunkák résztvevői adják meg a válaszokat az egyes kérdésekre, és a művészeteket használják a kifejezés módjaként. A műhelymunkákon játszottunk, és egyszer csak azt vettük észre, hogy a gyerekek nagyot alkotnak. A tanulásnak ez a módja kreativitást vált ki belőlük – mondta el a menedzser. A LIM módszerre idehaza és külföldön is egyaránt felfigyeltek, épp ezért a módszer oktatása is szerepel Radulovićék tervei között. Művészeket, pedagógusokat fognak betanítani erre a módszerre, akik majd ez alapján foglalkoznak gyerekekkel, tudtuk meg tőle.
A projektumhoz fűződő külön érdekesség, hogy Zoran Tairović filmet készített a műhelymunkákról, ami a Cannes-i Filmfesztivál katalógusában fogja képviselni Szerbiát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...