"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2013. augusztus 28., szerda

HAT HEGEDŰ A DÉLI FÉLTEKRŐL

Kishegyesről elszármazott dél-afrikai hegedűművész ajándéka 

Középen Zsadányi Mihály és felesége, Jelena vendéglátóikkal és az ajándék hegedűkkel
Zsadányi Mihály kishegyesi származású, de évtizedek óta a Dél-afrikai Köztársaságban élő hegedűművész hat hegedűvel ajándékozta meg a kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskolát. Molnár Márta, az iskola igazgatónője, Bulatović Gabriella zenepedagógus, valamint az önkormányzat és a helyi közösség képviselőinek jelenlétében bontották ki a hegedűket tartalmazó csomagot, ami az ajándékozóval együtt repülőn érkezett és a kishegyesi zenedések használhatják majd a jövőben. Az iskola nevében az igazgatónő, az önkormányzat nevében pedig Linka Miklós községi tanácsos köszönte meg az ajándékot.
Az igazgatónő elmondta ez alkalommal azt is, hogy nagyon sok támogatója van az iskolának, egyben bejelentette, hogy a felkért akkreditációs szakértők helyszíni konzultációja és javaslata alapján – a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége (MATEHETSZ) elfogadta az iskola indítványát, melynek eredményeként dokumentumaikon a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács helyi hatókörű, Akkreditált Kiváló Tehetségpontja cím használatára jogosult. Az akkreditáció eredményét igazoló dísztábla átadására szeptember 14-én, Budapesten, ünnepélyes keretek között kerül sor. Azt is bejelentette, hogy az iskola elindította egy önálló alapfokú zeneiskola bejegyzésének folyamatát is. Jelenleg a kishegyesi iskolában a Topolyai Alapfokú Zeneiskola kihelyezett tagozata működik, de a regisztrációs folyamat befejeztével – várhatóan már a jövő (2014/2015) tanévtől – önálló zeneiskolaként működhet majd a kishegyesi. Azt is elmondta, hogy a támogatóknak és adományozóknak köszönhetően máris van zongorája, harmonikája az iskolának, Németországból fuvolákat kaptak, a hat hegedű pedig szintén a jövőbeni önálló zeneiskoláé lesz majd.
Zsadányi Mihály a hegedűk mellett különféle kottákkal is megajándékozta az iskolát. A hangszereket jelképesen a hetedikes Magó Áron vette át, aki a topolyai zenede kiválósága, több sikeres fellépése volt már. Az ajándékozó elmondta, a 40-es évek végén egy szál hegedűvel indult el jómaga is Kishegyesről, most pedig ilyen módon is támogatni szeretné a tehetséges fiatalokat. A hegedűkkel együtt Zsadányi Mihály így a jelképes stafétabotot is át szeretné adni a jövő nemzedékének.

Tóth Péter

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...