"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2006. november 7., kedd

ESÉLYT MINDENKINEK!


Bácsfeketehegyen megtartották az első Záporka Találkozót, a tanulásban akadályozottak vers- és prózamondó versenyét
Bácsfeketehegyen a hét végén több mint hatvan gyermek, valamint a szülők és a pedagógusok részvételével megtartották az első Záporka Találkozót, a tanulásban akadályozottak és a hátrányos szociális helyzetben levő gyerekek vers- és prózamondó versenyét. 
                                               
Pál Ágnesnek, a találkozó egyik szervezőjének szavai szerint azért ilyen hosszú a találkozó elnevezése, mert lehetőséget akartak adni minden olyan gyerek számára a megmutatkozásra és szereplésre, aki bármilyen formában hátrányos helyzetben van a többiekkel szemben. A versenyen tehát felléptek az értelmileg fogyatékosok, mozgássérültek, gyengén látók vagy vakok és a hátrányos szociális helyzetben levők is.
- Az volt a célunk, hogy mindenki szóhoz juthasson aki máshonnan, más versenyekről kiszorult. Ezért természetesen igen vegyes volt a részvevők összetétele, de az a fontos, hogy ide bárki eljöhet, bejöhet. Az ötletet Barta Júlia nyugalmazott óvónő adta, s mivel jómagam 10-12 éve aktív versmondó vagyok, vele és Papp Juliannával, az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Egyesület elnökével sikerült megszervezni a találkozót. Nem titok, hogy szeretnénk hagyományossá tenni a rendezvényt, vagyis mindent megteszünk azért, hogy jövőre is legyen egy ilyen találkozó e gyerekek számára - mondja Pál Ágnes, akinek, úgymond, szakmája is ez, hisz gyógypedagógiát tanul Budapesten.
A szavalóversenyen összesen hatvan gyerek vett részt, s mint Budai Gyöngyi, a zsűri elnöke mondta, a hallottakat értékelve a zsűrinek nagyon sok szempontot kellett figyelembe vennie, de a fantasztikus élmény kárpótolta mindenért. Köszönetet mondott a szervezőknek a találkozó megszervezéséért Krekity Olga is, a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének nevében. Mint mondta, a Dudás Kálmán vers- és prózamondó versenyen részt vettek a magyarországi vakok és gyengén látók szervezeteinek tagjai is, de egy idő után elmaradtak, pedig rengeteg örömet és vidámságot tudtak vinni a vetélkedőbe. Sokan meg is kérdőjelezték, hogy miért vannak jelen. Éppen ezért tartotta fontosnak, hogy a bácsfeketehegyiek megszervezték ezt a találkozót, hisz minden gyereknek joga van arra, hogy megmutassa másoknak is azt, amit tud.
A vetélkedő végén minden résztvevő elismerő oklevelet kapott, tizenheten különdíjban részesültek. A legjobbak a legkisebbek között: Szűcs Mónika, Gellér Alex és Lakatos Szilvia. A középső csoportban első Vuković Stevan, második Barta Krisztofer, harmadik Vas Lee. Az ifjúk csoportjában a legjobb Szalma Teodóra, második Jovanović Henrietta, harmadik Fekete Zoltán lett.
A találkozó befejező részében a magyarországi Parafónia, értelmileg sérült gyerekekből álló zenekar adott koncertet.
http://archiv.magyarszo.com/arhiva/2006/11/07/main.php?l=b19.htm

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...