"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. október 8., hétfő

A KINCSÉVEL BUDAPESTEN


Kishegyesiek a Kertvárosi Vigasságokon
Az elmúlt hónap utolsó napjaiban Budapest XVI. kerületének vendégei voltak a kishegyesi nagycsaládosok. Az ottani Kertvárosi Vigasságokon vettek részt. Ennek keretében alkalmuk volt bemutatni községüket a vendéglátóknak, akik kiemelt figyelemmel és szívélyes fogadtatással szervezték meg a határon túli vendégek programját.
Szeptember 28-a és 30-a között tartották meg a magyar főváros XVI. kerületének Erzsébetliget városrészében a hagyományos Kertvárosi Vigasságokat. A háromnapos rendezvénysorozatnak először voltak vendégei a kishegyesiek, mégpedig a Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesületének, a KINCSE-nek a tagjai és vendégeik.
- Hogyan jött létre ez a kapcsolat? - kérdeztük Novakov R. Annamária koordinátortól, aki a kapcsolatteremtő szerepét vállalta fel a KINCSE és a budapesti XVI. kerület között.
- Ez a kapcsolat tulajdonképpen úgy alakult ki, hogy Rúzsa Magdi, a Megasztár győztese, ma már ismert énekesnő, ebben a kerületben él Budapesten. Az ottani önkormányzat évente megrendezendő ünnepségére, a hagyomány szerint meghívják a kerületben élő ismert színészeket, művészeket, énekeseket. Amikor szóba került Magdi fellépése is, szinte azonnal adódott az ötlet, hogy mivel ő kishegyesi származású, adjanak alkalmat a bemutatkozásra és egy találkozásra, ismerkedésre is.
Rúzsa Papp Mária, Magdi édesanyja is Budapesten él és aktívan kivette részét a rendezvény megszervezéséből. Ő is tagja a nagycsaládosok egyesületének és lehetőségéhez mérten segíti az egyesületet. Már többször küldött könyveket, ruhaneműt haza, a kishegyesi nagycsaládosoknak.
- Nagy örömünkre szolgál, hogy bemutathattuk községünket Budapesten - hallottuk tőle -, ki is használtuk a lehetőséget és nagy körültekintéssel szerveztük meg a bemutatkozást. Tartottunk egy előadást, amelyen igyekeztem a legátfogóbb módon ismertetni a szépszámú hallgatóságot Kishegyes múltjával, jelenével, kulturális életével. Nagy segítségemre volt Mirnics György nyugalmazott pedagógus, aki a kishegyesi oktatás történetével foglalkozott, és Mirnics József hitoktató, aki a vallási élet múltjáról beszélt. Kulturális életünk bemutatását olyan művészekre bíztuk, akik méltóképpen képviselik azt a sokszínű művelődési életet, ami a községünkben folyik. Kiállítottuk Fürstner Etelka festő-keramikus munkáit, Németh László és Kormos Róbert festők képeit, Kollár Ilona népi hagyományokat őrző alkotásait és Sípos Mihály fafaragványait.
A kishegyesiek szinte minden programban részt vettek. Kispályás labdarúgótornát is szerveztek a budapestiek, amelyen inkább a rekreáció, a sportolás volt a lényeges, nem pedig az eredmények. A délután folyamán még egy érdekes gálamérkőzésre is sor került, amelyen a helyi önkormányzat képviselői, sőt maga a polgármester, Kovács Péter is pályára lépett a kishegyesiek ellen.
A vendéglátók számos érdekes meglepetéssel szolgáltak a határon túlról érkezett vendégeknek. Alkalmuk volt megnézni az Új Színház előadását, Poór Péter táncdalénekes műsorát, élvezhették a Muzsikás együttes fellépését, és megannyi színvonalas produkció részesei lehettek.
Emlékezetes marad a kishegyesi vendégek számára a szombati városnézés is, amikor a verőfényes őszi délelőttön megnézték a Hősök terét, a Gellért-hegyet, a Szent István-bazilikát és a magyar főváros más nevezetességét, és ellátogattak a parlamentbe is. Délután népviseletekbe öltözött színes kavalkád vonult végig az erzsébetligeti parkon, egészen a színpadig, ahol népi muzsika mellett minden felvonuló csapat rövid táncbemutatót tartott. Természetesen a kishegyesiek is felvonultak zászlajuk alatt.
Vasárnap Rúzsa Papp Mária előadását és a focigálát követően Kovács Péter polgármester fogadást adott a vendégek részére, melyen alkalmi ajándékokkal kedveskedtek egymásnak.
- Őszintén remélem, hogy jól érezték magukat nálunk és hogy ennek a látogatásnak lesz folytatása is a jövőben - mondta a polgármester. - Abban is biztos vagyok, hogy még magasabb szintre tudjuk emelni ezt az együttműködést Kishegyessel, és a jövőben a nagycsaládosokon kívül más szervezetekkel, egyesületekkel is fel tudjuk venni a kapcsolatot, nem utolsósorban az önkormányzattal is. Kerületünk nyitott további, esetleg más községgel való együttműködésre, újabb kapcsolat kiépítésére a határon túl élő magyarokkal.
A háromnapos rendezvény fénypontja és legnagyobb érdeklődéssel várt eseménye természetesen Rúzsa Magdi koncertje volt a szabadtéri színpadon. A kishegyesi származású énekesnő ezúttal is fergeteges sikert aratott budapesti rajongói körében.
KISS Zoltán
Fotó: Kiss Zoltán, Komáromi Gizella

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...