"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. október 3., szerda

KÖRKÉRDÉS - MAGYAR SZÓ


Mi a véleménye arról, hogy Kishegyesen az idén sokkal több gyerek iratkozott be elsőbe, mint a korábbi években
                                                             
Molnár Márta, az iskola igazgatónője: - Az idén összesen 499 diákunk van, ebből 38 szerb tagozatos, és ami sajnálatos tény, 41 speciális tagozatos. Ezek száma évről évre növekszik, és a normál osztályokban is van jó pár gyerek, akiknek speciális osztályban lenne a helyük. Soha nem volt még ilyen évekre visszamenőleg, hogy 81 elsős kezdje el a tanévet. Közülük 6 gyerek jár szerb tagozatra, 4 speciális osztályba, valamint 3 magyar osztály indult 24-es, vagyis nagy létszámmal. A környékünkön (Szikics, Bácsfeketehegy, Topolya) az volt a tendencia, hogy csökken az osztályok száma, Kishegyes volt az egyetlen, ahol növekedett. Sajnos a jövő évben nem lesz, csak két magyar osztály, és emiatt tanárfölösleggel fogunk küszködni.
                                                              
Laczkovics Annamária egyetemi hallgató: - Nagyon örülök, hogy három elsős osztály indult az idén. Ilyen már nagyon rég volt, és nem tudom, hogy ez minek köszönhető. Hallottam olyan vicces magyarázatokat, hogy azért van ennyi gyerek, mert bombáztak, és nem volt áram. Remélem, hogy a jövőben is ilyen sok elsős lesz, de sajnos az idén még csak 5 gyereket kereszteltek meg. Lehet, hogy nem minden gyereket Hegyesen keresztelnek, vagy néhányat egyáltalán nem keresztelnek meg, de ennek ellenére úgy tűnik, hogy a jövőben ez nem így folytatódik. Pedig jó lenne, mert így évről évre kevesebben vagyunk!
                                                             
Balázs Ida háztartásbeli: - Azt gondolom, hogy szerepet játszik az is, hogy az állam támogatást ad a harmadik, negyedik, de az első és második gyerek után is. Korábban az állam nem adott ennyi támogatást, most pedig a támogatás mellett a családi pótlékot is fizeti. Ráadásul a harmadik gyerek az „ingyenes”, vagyis ingyen járhat napközibe, óvodába és iskolába is. Ez nagyon nagy segítség a szülőknek. Merik vállalni a harmadik gyereket, és így népesebb lesz a magyarság. Az államtól függ, hogy mennyi támogatást fog adni a jövőben, de itt a kereseti lehetőség nagyon kevés. Támogatás nélkül a szülők egy gyereket is nehezen tudnak felnevelni, nemhogy többet vállalnának.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...