"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2007. október 23., kedd

KULTÚRÁVAL AZ ÖNAZONOSSÁG MEGŐRZÉSÉÉRT


                  Évadnyitó a kishegyesi Petőfi Művelődési Egyesületben - Ősztől két új szakosztály
Nem tartott évadzáró estet a nyár elején a kishegyesi művelődési egyesület, hisz ahogyan Linka B. Gabriella elnök mondja, nem is lett volna sok értelme, mert egész nyáron tevékenyek voltak a fiatalok, különösen sok volt a vendégszereplésük, és új koreográfiákat is tanultak. Éppen ezért határoztak úgy, hogy inkább most tartanak egy évednyitónak számító, egész estét betöltő előadást, amelyben elsősorban azokat a számokat adják elő, amelyeket a hazai közönség még nem látott.
                                        
Szombaton a zsúfolásig megtelt színházteremben elsőként Linka B. Gabriella köszöntötte a helybelieket, az önkormányzat képviselőit és mindenekelőtt az első ízben Kishegyesen tartózkodó pomázi küldöttséget, a Magyar Vár Alapítvány képviselőit. A nyár folyamán ugyanis a kishegyesi egyesület Rizgetős tánccsoportja a Pomázon hagyományosan megrendezésre kerülő néptánctábor vendége volt, mivel a tábort az idén a dél-alföldi foklórhagyománynak szentelték.
A pomázi küldöttség nevében Herpai Sándor, az alapítvány elnöke üdvözölte a helybelieket, kiemelvén, hogy a magyarság önazonosságát leginkább a műveltség ápolásával tudja megőrizni. A pomázi tábort minden évben a magyarság más tájegységének szentelik, s ennek megfelelően került sor a Dél-Alföldre is. Elismerően szólt a hegyesi együttes munkájáról, mint mondta, ők voltak a tábor gyöngyszeme. Az elnök kitért a két évvel ezelőtti csúfos népszavazásra is, és úgy érezte, bocsánatot kell kérni a külhoni magyaroktól azok nevében is, akiket akkor megtévesztett a hivatalos politikai propaganda.
                                      
Az est folyamán fellépett a Marcipán csoport, Linka Csaba és Kerekes Zsuzsanna, a KMV győztes párosa és Berecz Zalán egyéni győztes, továbbá a Garagulya néptánccsoport, a Szajkó énekcsoport és a Rizgetős tánccsoport. Az est keretében utoljára lépett színpadra a Krajcárka néptánccsoport, melynek nagyobbik része beolvadt a Rizgetős tánccsoportba. Az est keretében köszönetet mondtak a csoport korábbi és mostani vezetőinek: Patyarek Csabának, Kovács Hannának, Mészáros Mártának és Patyarek Orsolyának. Az elnöknőtől megtudtuk, hogy az ősz folyamán két új csoporttal bővül az egyesület tevékenysége: megalakul a kézimunkacsoport és a színjátszócsoport is.
                                      
Az előadást követően a fiatalok késő éjszakába nyúló táncházat rendeztek a Vadászotthonban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...