"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. június 18., szerda

CSENGŐ SZÓ - DÖNTŐ


                                                           Az énekszó és az együttlét öröme
Zenei anyanyelvünk éltetése jegyében - Emlékezetes marad a 3. Csengő Szó Gyermekfesztivál élményszerű döntője
                                     
Vasárnap, június 15-én az Újvidéki Színház virággal és léggömbbel díszített nagytermében a helybeli Szórakoztató Alkotóműhely társulata lebonyolította a 3. Csengő Szó énekversenyt. Bevezetőként hangfölvételről részlet csendült fel Mozart Varázsfuvola c. operájából, a hagyományos gyermekdalfesztivál himnuszaként. Kalapáti Norbert és Ladisity Adrianna középiskolás műsorvezetők köszöntötték a versenyző óvodás és diákénekeseket, a látogató gyermeksereget és a nagyszámú felnőtt érdeklődőt, vendéget.
A végső megmérettetésen vidám hangulatban újra együtt voltak a május 18-án, Újvidéken rendezett elődöntő győztes énekesei. Ismét előadták a választott, illetve a már bemutatott magyar népdalt, gyermekdalt, slágert vagy másféle szerzeményeket. Milosavljević Ildikó zenetanár gondoskodott a hangfölvételes zenei kíséretről. Tóth Ervin koordinálta a szereplők fellépését. Berényi Ilona a rendezvény népszerűsítője, szövegírója és műsorszerkesztője volt.
A Skorutyák Veronika, Vitkay-Kucsera Ágota, Erős Ervin, Fenesi Mária, Mandić Tamara, Tóth Árpád és Ördög László összetételű szakzsűri színvonalasnak és élményszerűnek minősítette a vetélkedőt, versenykategóriák szerint ítélte oda a díjakat. Az óvodások csoportjában 1. helyezett: Milosavljević Valentina, 2. Tóth Laura (mindketten újvidékiek), 3. díjazottak: Molnár Anna (Bácsfeketehegy), Kálóci Amália és Bece Lúcia (Újvidék). Az 1-2. osztályos kisdiákok köréből: 1. Király Ibolya, 2. Mozetity Adrián (újvidékiek), 3. Komiszár Orhidea (Temerin). A 3-4. osztályos kisdiákok mezőnyében: 1. Török Noémi (Bácsfeketehegy), 2. Erdei Tímea (Újvidék), 3. Hoffman Emese és Milosavljević Teodora (újvidékiek). Az 5-6. osztályos tanulók versenykategóriájában: 1. Borsos Dóra (Bácsgyulafalva), 2. Bíró Mónika (Temerin), 3. Nánási Andrea, Király Csilla (újvidékiek) és Óvári Dániel (Temerin). A 7-8. osztályos énekesek táborából: 1. Solymosi Laura (Péterréve), 3. Csőke Andrea (Kishegyes), 3. Takács Leontina (Újvidék), Povázsánszki Csilla (Kishegyes), Bartusz Krisztina (Péterréve), Miljković Tamara és Moldvai Anna (kishegyesiek). A zsűri Borsos Dórát nevezte ki az idei gyermekdalfesztivál győztes énekesének, a Ha itt lennél velem c. dal előadóját.
Tóth Katalin, a Szórakaténusz Alkotóműhely elnöke - a döntő vetélkedő főszervezője és rendezője - adta át a jutalmakat a kiváló énekeseknek. Az első helyezettek elnyerték a fesztivál serlegét. A második díjazottak ezüst, a harmadik helyezettek bronz emlékérmet kaptak. Mindannyian ajándékcsomagban és oklevélben részesültek, s nem utolsósorban az énekszó és az együttlét örömében.
Az ünnepi rendezvényen táncdalfesztiválok díjazott ifjú énekesei vendégszerepeltek: Radošević Kristina, László Judit, Vukadinović Nataša és Nagy Csongor. Az újvidéki alkotóműhely társulata virágcsokorral vagy ajándékkal jutalmazta őket.
E műsoros est látogatói a színház előcsarnokában megtekintették a Szórakaténusz Alkotóműhely különböző korosztályú csoportjainak a kiállítását: sokféle dísz- és közhasználati tárgyat, kelléket, képzőművészeti alkotást.
A gyermekdalfesztivál védnökei voltak: Újvidék Város Művelődési Igazgatósága, Sándol Attila aranyműves, az újvidéki Hobbikuckó, a helybeli Petőfi Sándor Általános Iskola, a Jó Pajtás és Mézeskalács lapok szerkesztősége. A tanév folyamán zenetanárok és óvónők készítették fel a versenyző énekeseket.
Az újvidéki alkotóműhely civil szervezete rendezi a következő 4. Csengő Szó Gyermekdalfesztivált is - a magyar énekszó megismerése és megkedveltetése, zenei anyanyelvünk megőrzése és a vajdasági kiváló gyermekénekesek felkutatása céljából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...