"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. július 8., kedd

ÖSSZETARTÁS ÉS JÓ HANGULAT

                                         Táborlakók között

Gyermekkorban, illetve a felnőtté válás küszöbén alakulnak ki az emberben bizonyos szokások, ilyenkor azonban az emberpalánták még fogékonyabbak és nevelhetőbbek, mint később. A kishegyesi Ady Endre Kísérleti Általános Iskola hatodik osztályos tanulói az elmúlt héten a topolyai tó partjánál, a mezőgazdasági középiskola kiserdejében táboroztak. Tóth Erzsébet testnevelő tanár ismertette a táborozás pedagógiai szempontjait és célkitűzéseit:
– Szemmel láthatóan nagyon élvezik a gyerekek a tábori életet. Azért esett a választás erre a helyszínre, mert itt a mezőgazdasági középiskola jóvoltából áramunk és vizünk is van, a tó pedig sportolási és kikapcsolódási lehetőségeket kínál, úszni taníthatjuk a diákokat. Oktatási-nevelési szempontból is nagyon hasznos. Játszva elsajátítják a tábori élet fortélyait, a napi teendők fontosságát, ugyanakkor önállóságot és alkalmazkodókészséget szereznek. Fejleszthetik a motorikus képességeiket, gyalogtúrák alkalmával pedig a kitartásukat. Különféle programokat is szervezünk, ellátogattunk a tájházba, valamint a kovács-bognár műhelymúzeumba. A szabadidőben játékos vetélkedőkkel ütjük el az időt, sakkozhatnak, asztaliteniszezhetnek és kajakozhatnak. A tábornak van házirendje, amit be kell tartani, éjszaka pedig felváltva ügyelnek, őrködnek, de minden nap van tisztaságfelelős, vannak, akik a konyhán segédkeznek, vagy a vizet biztosítják a táborlakók részére. Némely tanulók először vannak több napig a szülőktől távol. Összességében nagyon hasznos ez a táborozás, és ami nem mellékes, nagyon jól érzik magukat itt a gyermekek.
A tábor lakói is kivétel nélkül pozitívan nyilatkoztak. Sípos Melissa elmesélte a tábor egy átlagos napját:
– Általában reggel hétkor kelünk, a reggeli után összerakodunk a sátrainkban. Szabad tevékenység, majd fürdés következik, utána ebéd. Ebéd után pihenő, majd ismét szabad tevékenység, utána ismét úszás. Vacsora után különböző esti programok vannak, vagy séta, a takarodó pedig 10-kor. Jól érzem magam a táborban.
Kancsár Larissa elsősorban a jó társaságot emelte ki:
– Nagyon jókat bulizunk esténként, napközben pedig sokat fürdünk a tóban. Legjobban az az este ragadott meg, amikor a lányok fiúnak, a fiúk pedig lányoknak öltöztek, akkor mindenki nagyon jól szórakozott.
Gordana Perović már nem először van napokig távol a szülőktől:
– Annyira jó a hangulat, hogy szívem szerint még egy hetet maradnék, és a véleményemmel, gondolom, nem vagyok egyedül. A kisebb konfliktusokat gyorsan elsimítjuk, lényegében a társaság nagyon összetartó.
Fabó Csaba elmondása szerint a fiúk és a lányok viszonya a táborban jónak mondható:
– Kétszer is voltam éjjeli őrségen, vigyáztuk a többiek álmát. Gyorsan elmúlt az idő, beszélgettünk a társammal az őrség idején. A fiúk különösen sokat sportolnak, focizunk, kosarazunk a középiskola pályáin.
Molnár Zita a tábor ideje alatt tanult meg úszni:
– Nagyon élvezem a fürdést, az éjszakai ügyelet sem esett nehezemre, inkább még érdekes is volt. A fiúk rendesek voltak és magukra vállalták a hajnali váltásokat, így mi lányok csak este ügyeltünk. Összetartó kis társaság lett belőlünk, ez érezhető.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...