"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. július 18., péntek

A VAJDASÁGI KERÁMIA MÉRFÖLDKÖVE


Ismét működik a Dévity Imre Kerámiai Művésztelep
Nemes Fekete Edit és Szűgyi István nyitotta meg az idei művésztelepet (Papp Imre)
Kishegyesen kedden több neves alkotó, amatőr és fiatal jelenlétében Nemes Fekete Edit és Szűgyi István, a művésztelep szervező bizottságának tagja megnyitották a sorrendben 49. Dévity Imre Kerámiai Művésztelep munkáját. A megnyitón Nemes Fekete Edit olvasott fel részletet egy nemrégi tanulmányából, amely Hódmezővásárhelyen is elhangzott, s amelyben a vajdasági kerámiaművészet történetét dolgozta fel, és ebben kiemelt helyet kapott a kishegyesi művésztelep is.
– Hódmezővásárhelyen egy összejövetelen a vajdasági kerámiaművészet történetét kellett bemutatnom, s ebben a kishegyesi művésztelep kiemelkedő szerepet tölt be. Magam is itt ismerkedtem meg ezzel a műfajjal, és számomra is ezen keresztül mutatkozik meg e művészet. A vajdasági kerámia kezdetei Baranyi Károly és felesége, Baranyi Markov Zlata munkásságához köthetők. Az első kishegyesi művésztelepet 1959-ben szervezték meg, és a telep 1972-ben vette fel egyik szervezőjének, Dévity Imrének a nevét. Munkájában a legrangosabb hazai alkotók vettek részt az akkori ország egész területéről, egy alkalommal Baranyiék is jelen voltak. Nemzetközi jellegűvé sajnos sohasem vált a szinte állandóan jelen levő anyagiak hiánya miatt. Köszönettel tartozunk azonban mindazoknak, elsősorban Pecze Józsefnek, Radmila Markovićnak és az iskolának, hogy megőrizték a művésztelep alkotásainak anyagát, és így a kishegyesi gyűjtemény a vajdasági kerámiaművészet igazi keresztmetszetét tudja bemutatni – mondta többi között Nemes Fekete Edit.
A megnyitón a művelődési egyesület énekesei és táncosai adtak alkalmi műsort, majd végezetül a szervezők nevében Szűgyi István mondott köszönetet a művésztelep támogatóinak, az önkormányzatnak, a helyi közösségnek, Kátai Géza vállalkozónak és a Winerberger Téglagyárnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...