"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. október 28., kedd

CETINJEI VENDÉGEINK VOLTAK


A szülőföld vonzásában

A montenegrói székváros küldöttsége járt Kishegyes községben
A gazdasági kapcsolatok megerősödését is remélik az együttműködéstől (Sáfrány Attila)
Cetinjének, Kishegyes testvérvárosának a küldöttsége járt a hétvégén a község három településén, Szeghegyen, Bácsfeketehegyen és Kishegyesen.
A „baráti találkozás” elnevezésű kulturális rendezvénysorozat során péntek este Szeghegyen Slavka Daković költőnő és Đoko Mirković költő, publicista tartottak irodalmi estet, szombat este pedig a szeghegyi montenegróiak Krstaš nevű egyesületének klubjában montenegrói ételek és italok kóstolóval egybekötött bemutatóját tartották. A bácsfeketehegyi Vinum Lódi pincészetbe látogatva viszonzásképpen a látogatók is megízlelhették az itt termő alföldi borokat. A cetinjeiek montenegrói alkotókat és történelmet bemutató könyvcsomagot ajándékoztak a község mindhárom általános iskolájának. A cetinjeiek hangsúlyozták, azt szeretnék elérni, hogy azok a montenegróiak is, akik már Vajdaságban születtek, megőrizzék a kapcsolatot a szülőhazával.
Kishegyes község vezetősége igyekszik jó kapcsolatot fenntartani mind az erőszakkal elüldözött németekkel és utódjaikkal, mind az idetelepültek szülőhazájával. Egy napon és egy időben járt a községben az elüldözött svábok és a cetinjei küldöttség is. Az utóbbiakat fogadó Pál Károly, a községi képviselő-testület elnöke elmondta, hogy a jó kapcsolatok fenntartásán túl a testvérvárosi viszonyt más montenegrói településekre is ki szeretnék terjeszteni. Mint mondta, remélik, hogy a montenegrói állam ösztönzésével ez az együttműködés gazdasági jelleget is ölt majd a jövőben. Szeghegy az egyetlen település Szerbiában, ahol a montenegróiak abszolút többségben élnek, központja és kiindulópontja lehetne a montenegrói beruházásoknak. Kiemelte, a községi vezetés a helyi lakosság igényét elfogadva nem kíván akadályt gördíteni, hogy a szeghegyiek a montenegrói egyház keretében ápolják vallási életüket.
Petar Radovanović polgármesteri tanácsos átadta a montenegrói székváros polgármesterének, Mile Jankovićnak az üdvözletét, s egyúttal meghívta a kishegyesieket, hogy november 13-án együtt ünnepeljék Cetinje város fölszabadulását. A cetinjeiek a kishegyesi község diákjait is vendégül fogják látni a Lovćen nemzeti parkban.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...