"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2008. október 22., szerda

RAGASZTÓZÓ GYEREKEK


A kishegyesi helyzet is gyors és hatékony intézkedéseket kíván – A fiatalok körében egyre gyakrabban tapasztalható a kábítószer-élvezés
                                   Ragasztós zacskók a parki bokor tövében… (Sáfrány Attila)
Egyetlen település, így Kishegyes sem vonhatja ki magát társadalmi hatások alól, épp ezért nem számít meglepetésnek a hír, hogy a fiatalok körében a faluban is egyre komolyabb problémát jelent a kábítószer-élvezet veszélye. Az viszont már több mint megdöbbentő, hogy az iskolában az alsósok között is szembesülni kellett a ragasztózás problémájával.
Igaz, erre csak következtethetnek. Molnár Mártától, a kishegyesi iskola igazgatónőjétől hallottuk az esetet, miszerint az egyik kisdiák ragasztóval bekent arccal érkezett az oktatásra, világos jeleként annak, hogy előtte ragasztózhatott. A rendőrséggel kapcsolatba lépve azt a választ kapták, hogy amíg rajta nem kapták őket, addig semmit sem tehetnek, legföljebb azt – ami a helyi civil szervezet, a nők fóruma bevonásával meg is történt –, hogy fölhívják az árusok figyelmét, ezeket a gyerekeket ne szolgálják ki, ha ragasztót szeretnének vásárolni. A képen látható illusztráció, a három ragasztós zacskó az egyik parki bokor tövében világosan mutatja, hogy nem légből kapott állításokról van szó.
A leginkább veszélyeztetett korosztálynál, a fiataloknál a fölvilágosítás sokat segíthet. A kishegyesi nyolcadikosok a helyi önkormányzat támogatásával az idén először jártak Szabadkán, ahol a Metamorfózis nevű állandó kiállításon a kábítószer-élvezet káros hatásaival ismerkedhettek meg. Amint Csőke Csilla osztályfőnök tájékoztatott, ez nem szájbarágó módon, nem is az erkölcsi fensőbbség intő szavával történt, hanem élményközpontúan és párbeszédre serkentve a fiatalokat. Mint mondta, a fiatalokra, de őrá magára is mély benyomást tett a látogatás. Több szobán át haladva jutottak el a végpontig, s mindegyik helyiségben valami szembesítő élményben volt részük.
– Az utolsó szoba egy zsákutca volt, ahonnan csak visszafelé vezetett kiút. Idáig eljutni mintegy két óráig tartott, visszafelé egy perc alatt is kijuthatott az ember, de a kábítószer-élvezőnél ez pontosan fordítva van, a drog nagyon gyorsan leépíti az embert, fölépülni viszont csak hosszadalmasan és nagy kínlódások árán lehetséges, ha egyáltalán lehetséges – összegezte Csőke Csilla a szabadkai oktató kirándulás központi üzenetét.
A gyerekek tájékozottsága is megdöbbentő
– Én csodálkoztam, hogy a gyerekek szinte mindent tudtak a kábítószerekről és azok hatásairól. A morfiumtól például rögtön tudták, hogy milyen hatása van, miből készül, s hogy hol lehet beszerezni. Hogy a speedet a discóban, a heroint a drogdillernél, a ragasztót a boltban vehetik meg…
Az osztályfőnök szavai szerint a legtöbb szó a ragasztóról, a szegény ember pusztító hatású kábítószeréről esett, ami az agyban megöli az idegsejteket, melyek sohasem regenerálódnak. A ragasztó így néhány év alatt teljes szellemi leépülést eredményezhet.
A fiatalok körében terjedő kábítószer-élvezet okai sokrétűek, megelőzésében a nevelés két tartóoszlopának, a családnak és az iskolának döntő szerepe lehet.
Molnár Márta, a kishegyesi általános iskola igazgatónője a tanárok és a szülők együttműködésének a fontosságára hívja föl a figyelmet arra bátorítva a szülőket, hogy ne csak a szülőértekezleteken jelenjenek meg. Elmondása szerint a szülőkkel való együttműködés nem mindig zavartalan, így nemrégiben azt kellett tapasztalniuk, hogy az egyik osztály szülőértekezletére a szülőknek a fele sem jött el. A másik negatív tapasztalat, hogy sajnos leggyakrabban a nem problémás gyerekek szüleit láthatják. Az igazgatónő hozzátette, hogy a konzultációknak nem a számonkérés vagy a megrovás, hanem a megoldáskeresés a célja, hiszen komoly, tartós eredményeket az iskola egyedül a szülőkkel szorosan együttműködve érhet el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...