"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. február 11., szerda

MIBŐL TANULNAK MAJD ELSŐSEINK?


Ez egy jó kérdés. Senki nem tudja. Vannak elképzelések, de ez hogy fog megvalósulni a gyakorlatban, a miniszteren kívül senki sem tudja elképzelni. Lesz is könyvük, meg nem is. Vagyis az elsősök kapnak ingyen tankönyveket, de egy tollvonást sem szabad írni egyikbe sem, nem szabad összegyűrni, használni, mert vissza kell majd adni... A következő generációnak... És akinek a gyereke véletlenül kicsit festeget, annak ki kell fizetnie a tankönyv árát. Az iskolában mi is nézegettük a könyveket, munkafüzeteket. Esély nincs, hogy enélkül tudjanak dolgozni, hiszen a könyv és a munkalap is kitöltős. A tanítók országszerte elégedetlenek ezzel a javaslattal. Követtem én is a sajtóhíreket. A miniszter úgy nyilatkozik, hogy ő sem írt a könyvekbe, mégis miniszter lett, az oktatásban dolgozók, és akinek van idősebb gyereke, az sem nagyon tudja elképzelni, hogy hogyan is lehet majd tanulni... Valójában lesz tankönyvük, de a feladatokat nem lehet benne megoldani...
    Ötletileg nem rossz a minisztérium javaslata, hogy könnyítsen a szülőkön, de hogy azzal nincsenek tisztában, hogy a kicsi elsősök hogyan használják a könyveket, az is biztos. Rányomják a veruzát, törölnek, javítanak... Átnéztem én is kicsi fiam tavalyi könyveit. Kis házikók vannak benne, hogy ez a házi feladat, mosolygós arcok a szép olvasásért, vonalhúzásért. A feladatok is olyanok, hogy valamit alá kell húzni, össze kell kötni, le kell rajzolni, ki kell szinezni.
    Vagy olyan könyveket kellene tervezni, amelyikben nincs semmilyen feladat. De ez egy újabb reform már megint!!! Már így sem lehet követni, hogy melyik generáció melyik tanterv szerint halad. Belgrádban voltam a héten egy szakmai tanácskozáson, amit Žarko Obradović miniszter tartott. Egy világszintű felmérés szerint a szerbiai gyerekek nem tudnak helyesen írni, olvasni, nem tudnak logikusan gondolkodni… Szerbia 15o ország közül a 148-ik helyen áll. Ezért újabb reformokat helyezett kilátásba.
    És az sem eldöntött kérdés, hogy melyik tankönyvkiadó könyveit fogják kölcsönbe kapni a kisdiákok... Mert iskolánkban is több kiadótól használjuk a  könyveket. És mi lesz a házi olvasmányokkal? Könyvtárunkban nincs annyi, hogy minden gyereknek jusson...
     Több iskola is azt fontolgatja, hogy felajánlja a szülőknek, hogy megvásárolják a tankönyvcsomagot. De ezt most még nem lehet, míg nem tudjuk, hogy végül is milyen könyveket használhatunk... Majd kiderül. Egyelőre annyit tudunk, hogy két magyar és egy szerb első osztály indul őszre.
     Az iskola többi diákjának már meg is rendeltük a tankönyveket. Az idén is a szülők választhattak, hogy mit vásárolnak meg. Ezt egyetlen környékbeli iskola sem tette, hanem csak csomagban lehetett megrendelni. Mi ismét szerettünk volna kedvezni a szülőknek, hogy ezzel is könnyítsünk rajtuk. Nem mindenki értékelte. 3 részletben lehet fizetni: március 15-ig, április 15-ig és május 15-ig. A község 25 diáknak biztosít ingyen tankönyvet. Megkérném a szülőket, hogy időben törlesszék a részleteket, a csekkeket küldjék be az iskolába, mert máskülönben gyerekeik nem tudnak miből tanulni őszre. A csekkekkel is segíteni szeretnénk, más iskolánkban minden szülő saját maga fizeti be az iskola folyószámlájára az összeget, és ez az uzsonnára is vonatkozik. Az iskola részéről megteszünk mindent. És köszönjük, ha a szülők is megteszik a gyerekükért.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...