"Amikor azt gondolod, hogy minden lehetőséget kimerítettél, még mindig van legalább egy..." (Thomas Alve Edison)

2009. február 26., csütörtök

SZELEKTÍV HULLADÉKGYŰJTÉS


Lendületes kezdést vett a szelektív hulladékgyűjtés Kishegyes községben
Külön tárolók a papír, a műanyag, az üveg és az alumínium számára (Lakatos János)
A közelmúltban szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló konténereket helyeztek el a kishegyesi községháza udvarán. A kezdeményezés még új az emberek számára, a tárolókba belepillantva az üveg és a műanyag számára kijelöltben is elég sok papír szemét akadt, de minden kezdet nehéz.
Az akcióról kérdeztem Csóré Róbertet, Kishegyes polgármesterét:
- A község három éve kezdte az együttműködést öt másik községgel, egy regionális szeméttelep kialakításának érdekében. A megvalósítás első lépése, hogy az érintett községekben zöld szigetek létesülnek, amikkel a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítjük. A kishegyesi és a bácsfeketehegyi iskolákban már helyeztünk el konténereket a műanyag flakonok és az alumínium dobozok számára, illetve Bácsfeketehegy és Kishegyes központjában is létesült egy-egy zöld sziget. Terveink között szerepel, hogy tavaszig mind a négy óvodába, valamint mind a három iskolában és helyi közösségben ilyen konténerek helyezünk el. Az így összegyűjtött hulladék átvételét és elszállítását a község szervezi, de a befolyó, szerény jövedelem sorsáról a három helyi közösség fog dönteni. Kishegyesen létezik egy olyan megállapodás, hogy ezt az iskola fogja megkapni, mert az iskola az egyik legnagyobb gyűjtő.
- Milyen további lépéseket terveznek ez ügyben?
- Most pályázunk egy mobil prés megvételére, ami az összegyűjtött hulladékot préseli és bálázza is. Így a tárolás és az eladás is sokkal egyszerűbb lesz. Tervezzük, hogy a jó idő beköszöntével egy nagyobb bemutatót szervezünk a meglévő zöld szigeteknek, és a szelektív hulladékgyűjtésnek. Emellett tervben van még a szemételhordás és a szeméttelepek működésének megreformálása. Erre az elkövetkező két-három hétben fog sor kerülni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...